Συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας είχαν οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας είχαν οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ - Οι απαντήσεις που δόθηκαν στα αιτήματά τους

Χθές Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία φοιτητών της Σχολής Μηχανικών ΠA.Δ.Α., στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων για την ανάδειξη του οξύτατου προβλήματος της μη αντιστοίχισης των τμημάτων μας με τα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα της χώρας καθώς επίσης και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αναγνώρισης του διπλώματός μας ως επιπέδου Integrated Master. Στο πλευρό μας είχαμε μερίδα καθηγητών της σχολής που μας συμπαραστάθηκαν.

Το κλίμα συγκέντρωσης από το πρωί ήταν θετικό από όλες τις πλευρές και περί τις 11:45 έως και 12:30 ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Β. Διγαλάκης μας δέχθηκε να συζητήσουμε για το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει.


Αρχικώς του ετέθη το ζήτημα καθυστέρησης αναγνώρισης του προγράμματος σπουδών μας ως ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), όπως στα υπόλοιπα πενταετή τμήματα των πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών Σχολών Α.Ε.Ι της ημεδαπής. Έπειτα θίξαμε το ζήτημα καθυστέρησης ολοκλήρωσης εφαρμογής του άρθρου 66 του Ν. 4610/ 7.5.2019 (ΦΕΚ Α΄ 70) για την ισοτίμηση των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ με τα αντίστοιχα Τμήματα των πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΑΔΑ. Τέλος συζητήσαμε για το ΦΕΚ 77275/Ζ1/2020 που αφορά τις αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Παιδείας μας δήλωσε πως είναι γνώστης όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει. Μετέφερε την ευθύνη αναγνώρισης των προγραμμάτων σπουδών ως integrated master στην Ε.Θ.Α.Α.Ε. η οποία δεν έχει γνωμοδοτήσει προς το παρόν και μας γνωστοποίησε ότι τους έχουν παραδοθεί οι φάκελοι από τον Μάρτιο. Για πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοιτήσεως που αναγνωρίστηκαν ως integrated master κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους που διανύουμε μας ενημέρωσε πως για τα εν λόγω τμήματα είχε γνωμοδοτήσει θετικά η προηγούμενη ανεξάρτητη αρχή (ΑΔΙΠ). Εδώ να σημειώσουμε πως στην ενημέρωση του αναφέρθηκε σε όσους αποφοιτήσουν τώρα να μην ανησυχούμε διότι η αναγνώριση ως integrated master θα μας δοθεί αναδρομικά όπως δόθηκε και στους αποφοίτους ΕΜΠ και υπόλοιπων πολυτεχνικών σχολών της ημεδαπής.

Στο θέμα της ισοτίμησης της σχολής μας με τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές της χώρας αποδέχθηκε πλήρως την νομοθεσία που διέπει την σχολή μας και μας ενημέρωσε πως στις επόμενες ημέρες θα έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τον Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την εφαρμογή των παραγράφων 3,4,5, του άρθρου 66 του ν. 4610/ 7.5.2019 (ΦΕΚ Α΄ 70). Σε επερώτησή μας για γνωστοποίηση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της εφαρμογής δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει άμεσα εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος σχετικά με τις αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων με διάκριση παλαιά και νέα τμήματα μας ενημέρωσε ότι αφορά μόνο για τις μετεγγραφές και δεν σχετίζεται με επαγγελματικά δικαιώματα. Ωστόσο του επισημάναμε ότι αυτή η διάκριση θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων και υποβάθμιση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων καθώς δεν υπάρχει πουθενά σε ΦΕΚ ο ‘’καθησυχασμός’’ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τον ενημερώσαμε ότι θίγονται δεκάδες χιλιάδες φοιτητές καθώς επίσης και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ προχωρήσαμε σε συζήτηση και ανάλυση απόψεων μετά τον διάλογο που είχαμε με τον υφυπουργό αποφασίσαμε και καταλήξαμε σε συνέχιση του αγώνα του δίκαιου των αιτημάτων μας και πιο συγκεκριμένα στις παρακάτω δράσεις:

  1. Συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Π.Δ.Α. κ. Γεώργιο Ιωαννίδη
  2. Συνάντηση με τον Πρύτανη του Π.Δ.Α. κ. Παναγιώτη Καλδή
  3. Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ε.Θ.Α.Α.Ε.
  4. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.Υ.Μ.
  5. Αίτηση συνάντησης με την κεντρική αντιπροσωπεία Τ.Ε.Ε.
  6. Αρχές οργάνωσης για τον από κοινού αγώνα με φοιτητές των υπολοίπων πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας που θίγονται άμεσα από την διάκριση των τμημάτων μας

Θεωρούμε ότι ο επιστημονικός και επαγγελματικός τίτλος του Διπλωματούχου Μηχανικού, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Γεωπόνου, Οικονομολόγου, πρέπει να είναι προστατευμένος ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου.

Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και θα βρεθούμε σε 3 μήνες χωρίς δικαίωμα πρόσληψης, ασφάλισης, εξάσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, ένταξης σε επιμελητηριακό φορέα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Δ.Α. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Φοιτητές Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ (ΦΩΤΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα για το ΠΑΔΑ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr