Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΑΔΑ - Τι δηλώνουν

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΑΔΑ - Τι δηλώνουν

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Εχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) όπως δηλώνουν φοιτητές συνεχίζει να κουβαλάει παλιά προβλήματα των δύο ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία του, στα οποία προστίθενται και νέα. Οι φοιτητές του ξεκίνησαν μέσα στον Σεπτέμβρη κινητοποιήσεις διεκδικώντας λύσεις.

Με αφορμή τα παραπάνω, η εφημερίδα «ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Βάλια, φοιτήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) του ΠΑΔΑ και πρόεδρο του ΔΣ του φοιτητικού Συλλόγου της ΣΕΤΠ, και την Ελευθερία, φοιτήτρια στη Μαιευτική στη Σχολή Επιστημών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και μέλος του ΔΣ του φοιτητικού Συλλόγου της ΣΕΥΠ.


Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Ποια προβλήματα ιεραρχείτε στις κινητοποιήσεις σας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

Βάλια: Και πριν από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ είχαμε προβλήματα που παραμένουν και τώρα. Ενα βασικό από αυτά είναι η έλλειψη εστιών, ενώ φοιτούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Υπάρχουν κάποια δωμάτια που μας παραχωρούν στις υπάρχουσες εστίες (π.χ. στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ) που δεν επαρκούν για ένα ίδρυμα με τόσους σπουδαστές, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές των εστιών. Οταν κινητοποιηθήκαμε στο υπουργείο, μας είπαν για μακροπρόθεσμα σχέδια κατασκευής εστιών με ΣΔΙΤ και για επιβολή ενοικίου, ενώ για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση «σήκωσαν τα χέρια ψηλά»...

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, δημιουργείται πρόβλημα και με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Για να το πάρει αυτό ένας φοιτητής που σπουδάζει μακριά από την πόλη του, πρέπει να έχει περάσει τα μισά μαθήματα. Σε εμάς, με την αλλαγή από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με τις γραμματείες και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπαίνουμε για να δούμε τι μαθήματα έχουμε περάσει. Η πλατφόρμα δεν βγάζει βαθμολογίες για το σύνολο των μαθημάτων που έχουμε δώσει εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε ποια μαθήματα έχουμε περάσει και να μην μπορούμε να πάρουμε το επίδομα.

-- Δηλαδή δίνετε εξετάσεις και δεν μαθαίνετε τα αποτελέσματα; Και πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα;

Β.: Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με την καθυστέρηση των βαθμολογιών. Φτάνουμε στο σημείο να έχουμε δώσει π.χ. ένα μάθημα τον Ιούνη, να το έχουμε περάσει, αλλά να μην το γνωρίζουμε και να το ξαναδίνουμε τον Σεπτέμβρη για ασφάλεια! Εχουμε κάνει κινητοποιήσεις για το θέμα και στο υπουργείο Παιδείας και στην πρυτανεία, αλλά λύση δεν βλέπουμε και έχουν κάνει τους φοιτητές «μπαλάκι», ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον...

Με τη μετατροπή του ΤΕΙ σε ΠΑΔΑ, ανέλαβε την ηλεκτρονική πλατφόρμα μια εταιρεία που, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζει τις ανάγκες, τα προβλήματα, την καθημερινότητα των φοιτητών και της λειτουργίας του Ιδρύματος. Επιβεβαιώνονται έτσι τα αιτήματα που είχαμε προτάξει την περίοδο της «πανεπιστημιοποίησης», που λέγαμε τότε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να γίνουμε πανεπιστήμιο αλλά να εξασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις γι' αυτό. Αυτά που ζούμε τώρα, όμως, έχουν αιτία και υπεύθυνους: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, διοικήσεις μαζί ψήφισαν τους όρους «πανεπιστημιοποίησης» - που από τότε οι φοιτητές κατήγγειλαν με μαζικές κινητοποιήσεις - μαζί τα υλοποίησαν! Και με δική τους ευθύνη πρέπει να λυθούν τώρα!

Οι εργολάβοι κάνουν μπίζνες με τις ανάγκες μας στο χώρο που σπουδάζουμε

Ελευθερία: Το ίδιο συνέβαινε και πριν στο ΤΕΙ και τώρα: Η κυβέρνηση ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπά τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν όλα αυτά που χρειάζονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου στηρίζεται στα δικά μας διαλυμένα δικαιώματα...

Από τη σίτιση, τα βιβλία, όλα τα έχουν αναλάβει εργολάβοι και εταιρείες. Και βλέπουμε ότι ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, όπως το να γραφτείς στη σχολή σου, να φας, να πάρεις τα βιβλία σου... οι εταιρείες κάνουν μπίζνες μέσα στο χώρο που σπουδάζεις!

Β.: Πρόσφατα, για παράδειγμα, παρατηρήσαμε ότι μείωσαν τις ώρες που μπορείς να φας, για να δουλεύει λιγότερες ώρες το εστιατόριο. Σε καμιά περίπτωση δεν σκέφτηκαν το πρόγραμμα των φοιτητών, το ωράριό τους, το αν δουλεύει κάποιος κ.λπ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «αυτονομίας», «ευελιξίας» και «εξωστρέφειας» των Ιδρυμάτων, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο όνομα της «αυτονομίας» των Ιδρυμάτων που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πάλι η ΝΔ, δίνονται πλευρές της λειτουργίας των Ιδρυμάτων (σίτιση, καθαριότητα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.λπ.) σε ιδιώτες και τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούμε εμείς σήμερα.

Θα δούμε την πρακτική... με το κιάλι!

-- Τι άλλα προβλήματα και εμπόδια συναντάτε στις σπουδές σας; 

Ε.: Η δική μας σχολή, η ΣΕΥΠ, πριν τη συγχώνευση στεγαζόταν στο λεγόμενο κτίριο του «Σαρακάκη». Μετά τη συγχώνευση μας μετέφεραν όλους στις εγκαταστάσεις της «Πανεπιστημιούπολης 1», δηλαδή στα κεντρικά κτίρια του πρώην ΤΕΙ Αθήνας. Ειπώθηκε ότι θα είναι καλύτερα και πιο ανθρώπινα από πλευράς υποδομών, όμως δεν χωράμε στον καινούργιο χώρο! Δίνουμε π.χ. εξεταστική στα έδρανα των καθηγητών και να μη μιλήσουμε για εργαστήρια...

Β.: Φτάνουμε να είμαστε μέσα σε ένα εργαστήριο ακόμα και τριάντα άτομα! Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είμαστε το πολύ μέχρι είκοσι. Συνεχίζει το πρόβλημα που υπήρχε και παλιά στο ΤΕΙ με τα εργαστήρια και τις λίστες αναμονής. Οπως συνεχίζει και το πρόβλημα με τους έκτακτους καθηγητές, που υπογράφουν συνήθως τη σύμβασή τους αφού έχει ξεκινήσει το εξάμηνο, και κάθε Οκτώβρη είτε έρχονται και μας κάνουν δωρεάν μαθήματα από την καλή τους την καρδιά, είτε δεν έρχονται και δεν ξεκινούν τα μαθήματα...

Ε.: Στη ΣΕΥΠ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και με την πρακτική άσκηση, γιατί έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία όπου δικαιούμαστε να κάνουμε πρακτική. Για τη Μαιευτική υπάρχει το «Ελενα», το «Αλεξάνδρα», το «Αρεταίειο» και το «Τζάνειο». Στο «Αρεταίειο» και στο «Τζάνειο» είναι λίγες οι εγκυμονούσες που πηγαίνουν, εμείς όμως πρέπει να συμπληρώσουμε 40 τοκετούς στην πρακτική μας και, για να τους συμπληρώσουν, πολλές κοπέλες αναγκάζονται να πάρουν παράταση και φτάνουν να κάνουν πρακτική για οχτώ μήνες, δουλεύοντας οχτάωρο, χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να μπορούν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά παράλληλα.

Συνολικά οι θέσεις που διατίθενται στις μαιευτικές κλινικές είναι περίπου 70, ενώ εμείς φέτος στο 4ο έτος είμαστε περίπου 300 παιδιά! Και επιπλέον έχουμε και τις κοπέλες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ, οι οποίες προηγούνται. Ετσι, εμείς που μπαίνουμε τώρα στο 4ο έτος της Μαιευτικής του ΠΑΔΑ, θα δούμε την πρακτική με το κιάλι...!

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη

-- Πώς σκέφτεστε τη συνέχεια της δράσης σας από εδώ και μπρος;

Β.: Πρέπει να πούμε ότι την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά που περιγράψαμε, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το οποίο συμφωνεί και η διοίκηση του ΠΑΔΑ, που έκανε μάλιστα και σχετική σύσκεψη για να συζητήσει τις κυβερνητικές προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις, που έχουν δημοσιευθεί και τις έχουμε δει, δεν αντιμετωπίζουν ούτε ένα από τα προβλήματα που έχουμε, αλλά θα τα κάνουν και χειρότερα.

Για παράδειγμα, δεν δίνουν ούτε ένα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο ΠΑΔΑ και ετοιμάζουν νέο πακέτο - δωράκι στους επιχειρηματίες. Ανοίγουν την κάνουλα για να πολλαπλασιαστούν τα δίδακτρα σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, οι μπίζνες στη δημόσια περιουσία του ΠΑΔΑ. Δηλαδή οι λειτουργίες και το προσωπικό θα είναι σταθερά στον αέρα και θα εξαρτώνται από τα κέρδη που βγάζουν στις πλάτες μας οι διάφοροι επιχειρηματίες. Οτι ήδη γίνεται δηλαδή, με την εταιρεία που έχει αναλάβει την πλατφόρμα του φοιτητολογίου και έχει αφήσει «στον αέρα» εκατοντάδες φοιτητές, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως.

Δεν δίνουν χρήματα και δεν ανοίγουν θέσεις για μόνιμους καθηγητές, ενώ οι έκτακτοι μειώνονται. Πώς θα λειτουργήσουν 2 και 3 διαφορετικά προγράμματα σπουδών σε κάθε Τμήμα; Να γιατί σε πολλές περιπτώσεις έφτιαξαν τα προγράμματα σπουδών όχι με βάση τις ανάγκες της επιστήμης, αλλά με τη λογική «αυτούς τους καθηγητές έχω, αυτά θα διδάσκω»...

Διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε

Ε.: Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις λεγόμενες πανεπιστημιοποιήσεις, εμείς κινητοποιηθήκαμε, καταγγείλαμε και αποκαλύπταμε τους σχεδιασμούς για την Ανώτατη Εκπαίδευση που στόχο είχαν να εξασφαλίσουν τα «θέλω» του κεφαλαίου σαρώνοντας κάθε μορφωτικό και εργασιακό δικαίωμα που είχε απομείνει. Μέσα από τους συλλόγους μας παλέψαμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για δουλειά στο αντικείμενο με σύγχρονα δικαιώματα.

Με τις κινητοποιήσεις μας, που θα τις συνεχίσουμε, βάζοντας μπροστά τους Συλλόγους μας, διεκδικούμε λύσεις σε όλα τα παραπάνω που βάζουν εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας. Διεκδικούμε πρώτα απ' όλα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Διεκδικούμε φοιτητικό επίδομα για όλους τους φοιτητές στο ύψος των αναγκών, εστίες, καθηγητές, συγγράμματα, όλα δωρεάν και σύμφωνα με τις ανάγκες των σπουδών μας και των φοιτητών. Ο,τι δηλαδή είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας για να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα, αλλά για τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους θεωρείται κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιείται. Αυτό θα πει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και όχι η αλλαγή ταμπέλας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο.

Ετσι, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για να δυναμώσουν η πάλη και η διεκδίκηση των φοιτητών, η οργάνωση στους συλλόγους, να υψώσουμε τείχος απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ αποφάσισε τον Επαναπροσδιορισμό του Ακαδημαϊκού Ημερολογίου για το 2019-2020

Ορίστηκε επιτροπή για την αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας & ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με του ΠΑΔΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Φοιτητικά Νέα για το ΠΑΔΑ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr