Φοιτητές και συνάδελφοι αποχαιρετούν Καθηγητή του ΠΑΔΑ

Φοιτητές και συνάδελφοι αποχαιρετούν Καθηγητή του ΠΑΔΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Με μεγάλη συγκίνηση ενημερώνουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας αλλά και τη λοιπή ακαδημαϊκή κοινότητα ότι ο αγαπημένος συνάδελφος, Καθηγητής κ. Άγγελος Τσαλκάνης, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης και δεν θα βρίσκεται πια κοντά μας ως τακτικός καθηγητής από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας και της «βαριάς» ιστορίας που φέρει ο κύριος Τσαλκάνης για το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ με λίγα λόγια στην προσωπικότητα αυτού του μεγάλου Δασκάλου και στην προσφορά του στο Τμήμα, αισθανόμενη ότι εκπροσωπώ την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και των φοιτητών/τριών αλλά και των αποφοίτων του Τμήματος που είχαν την τύχη να τον συναντήσουν.


Ο κύριος Τσαλκάνης διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας από το 1984. Επί 35 συναπτά έτη, η προσφορά του στο Τμήμα μας και η συμβολή του στη σημερινή του εξέλιξη και εικόνα είναι ανυπολόγιστη. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, υπήρξε πάντα πρωτοπόρος, αγωνιστής, ακούραστος εργάτης, προκειμένου το Τμήμα να λειτουργεί εύρυθμα, να εξελίσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Υπήρξε Προϊστάμενος του Τμήματος επί σειρά ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε πολύ σημαντικές αλλαγές που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή του εικόνα. Η συμβολή και η προσφορά του για τη μετάβαση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ως αυτόνομου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπήρξε καθοριστική. Ως εκ τούτου, το όνομα και η προσωπικότητά του είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, καθώς ο κύριος Τσαλκάνης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του. Υπηρέτησε το Τμήμα άοκνα και αδιαλείπτως, με αφοσίωση και αυταπάρνηση, και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να αγωνιά γι’ αυτό μέχρι και την ημέρα της αφυπηρέτησής του.

Ο κύριος Τσαλκάνης αποτελεί για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του, άλλοι ως συνάδελφοι και άλλοι ως φοιτητές/ήτριές του, ένα παράδειγμα σπάνιου ήθους, σεμνότητας και ευγένειας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τον θεωρούν υπόδειγμα καθηγητή, τόσο μέσα όσο και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας. Ήταν πάντοτε κοντά τους, πάντοτε ευγενικός, πάντοτε πρόθυμος να τους/τις ακούσει και να τους/τις καθοδηγήσει. Βασικό μέλημά του δεν ήταν μόνο η μετάδοση γνώσεων, αλλά η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η ευαισθητοποίηση στα κοινωνικά θέματα, η εμβάθυνση των φοιτητών και φοιτητριών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, η καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και, εν τέλει, η ανάπτυξη του σκέπτεσθαι. Για τους συναδέλφους του, ο κύριος Τσαλκάνης αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα του Τμήματος. Η συμπαράσταση και η στήριξή του στους νεότερους υπήρξε πάντοτε δεδομένη, ανιδιοτελής και αμέριστη. Η εμπειρία και η καθοδήγησή του, πολύτιμη για όλους εμάς.

Με ανάμεικτα συναισθήματα λοιπόν αλλά κυρίως με συναίσθημα μεγάλης ευγνωμοσύνης, αποχαιρετούμε τον κύριο Τσαλκάνη ως τακτικό μέλος του Τμήματός μας και του ευχόμαστε μια νέα δημιουργική πορεία στην επόμενη φάση της ζωής του καθώς εκτιμούμε ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει με όποιον τρόπο εκείνος επιλέξει και επιθυμεί. Του ευχόμαστε επίσης υγεία και να απολαύσει τη νέα εποχή που έρχεται γι’ αυτόν. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μας ξεχάσει και ότι θα εξακολουθήσει να μας συμβουλεύει και να μας συμπαρίσταται όποτε τον χρειαζόμαστε. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα για όλα όσα έχει προσφέρει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και σε καθέναν από εμάς προσωπικά.

Άγγελε θα μας λείψεις…»

Η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Κατερίνα Μανιαδάκη

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΠΑΔΑ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr