Διαμαρτυρία των φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας για τη συγχώνευσή του τμήματός τους

Διαμαρτυρία των φοιτητών του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας για τη συγχώνευσή του τμήματός τους

Οι φοιτητές της Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας δηλώνουν την αντίθεση τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα οι φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, μετά από εβδομάδες συνεχούς κατάληψης του τμήματός τους, με πορείες διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή καταγράφουν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr τον λόγο για τον οποίο διαμαρτύρονται στην παράλογη και άνομη συγχώνευση του τμήματος τους με τέσσερα άλλα τμήματα Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Οπτικής & Οπτομετρίας, Αισθητικής & Κοσμετολογίας και Οδοντικής Τεχνολογίας.


Διαμαρτύρονται γιατί στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) ο Υπουργός Παιδείας δεν τήρησε ούτε καν τον νόμο Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08- 17 που ο ίδιος εισηγήθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτόν αυτόνομα θεωρούνται τα τμήματα που:

  • διαθέτουν πάνω από οκτώ (8) ή περισσότερα μέλη ΔΕΠ,
  • διαθέτουν ακαδημαϊκό αντικείμενο με ευρεία αναγνώριση και στο εξωτερικό,
  • ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Διαμαρτύρονται γιατί ενώ το τμήμα τους, όπως και το τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας τηρούν και τα τρία προαναφερθέντα κριτήρια ο Υπουργός Παιδείας πίεσε εκβιαστικά (δεν θα εντάσσονταν στο ΠΔΑ) να συγχωνευτούν με άλλα τρία!

Διαμαρτύρονται γιατί ενώ τα υπόλοιπα τρία τμήματα (Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Αισθητικής &Κοσμετολογίας και Οδοντικής Τεχνολογίας) δεν τηρούσαν το πρώτο κριτήριο τα συγχωνεύει με τα τμήματα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων και Οπτικής &Οπτομετρίας ενώ την ίδια στιγμή ιδρύονταιι στο ΠΔΑ αυτόνομα πανεπιστημιακά τμήματα με ακαδημαϊκό προσωπικό μετρημένο στα δάκτυλα του ενός χεριού!

Διαμαρτύρονται γιατί δημιουργήθηκε το τμήμα «Βιοιατρικών Επιστημών» από πέντε τμήματα που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια ακαδημαϊκότητας που ορίζει ότι τα τμήματα με εσωτερικές κατευθύνσεις αφορούν μόνο κλάδους με πραγματικές επιστημονικές εξειδικεύσεις. Είναι αποκλειστική επινόηση του Υπουργού Παιδείας και του επιτελείου του η δημιουργία ενός πλασματικού τμήματος «Βιοιατρικών Επιστημών», από πέντε τμήματα, που η κοινή λογική λέει ότι δεν έχουν καμία συνάφεια, με ένα πλασματικό κοινό πρόγραμμα σπουδών το οποίο φυσικά και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Διαμαρτύρονται γιατί δόθηκε το όνομα «Βιοιατρικών Επιστημών», σύνηθες όνομα για την Τεχνολογία Ιατρικών Εργαστηρίων σε πολλά κράτη, σε τέσσερα τμήματα που δεν έχουν καμία σχέση με αναλύσεις ανθρωπίνων δειγμάτων.

Διαμαρτύρονται γιατί από όλες τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για το ΠΔΑ το μόνο που τηρήθηκε είναι ότι θα έχει 24 – 26 τμήματα, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία έρευνα στις ανάγκες τις ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας απλώς και μόνο για χάριν οικονομίας.

Διαμαρτύρονται γιατί ενώ το ΠΔΑ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης, θεμελιώνεται πάνω σε μία απίστευτη αδικία για τους παλιούς αποφοίτους του, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων τετραετών προγραμμάτων όταν υπάρχουν ακόμα και μέσα στην λεκανοπέδιο πενταετή προγράμματα. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός πιέζει να δημιουργηθούν στο νεοσύστατο και τόσο προβληματικό διετή προγράμματα σπουδών μεταβιβάζοντας καθιερωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά επιδιώκοντας από τους δημάρχους της περιοχής να διαθέσουν κτίρια ακόμα και αγροκτήματα όταν οι εισακτέοι στο ΠΔΑ λόγω των συγχωνεύσεων μοιραία θα μειωθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι φοιτητές του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων ζητούν από τα μέλη της Ελληνικής Βουλής να σεβαστούν τα δικαιώματα, τις φιλοδοξίες και τον κόπο των φοιτητών και των χιλιάδων αποφοίτων των πέντε συγχωνευμένων κλάδων, να κρίνουν και να ψηφίσουν με βάση την κοινή λογική. Η θέση του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων είναι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως αυτόνομος επιστημονικός κλάδος, όπως παντού στον κόσμο.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr