Οι Καθηγητές του ΤΕΙ Αθηνών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Οι Καθηγητές του ΤΕΙ Αθηνών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Το δρόμο προς το κοινοβούλιο παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση στο opengov.: Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας (ΣΕΠ) ΤΕΙ Αθήνας απαντώντας σε άτοπες τοποθετήσεις που δημοσιεύτηκαν ενημερώνει ότι, από πολύ νωρίς ο ΣΕΠ ΤΕΙ Αθήνας τοποθετήθηκε θετικά στο εγχείρημα της ενοποίησης δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) θεωρώντας ότι, χάρη στις ακαδημαϊκές επιδόσεις των δύο ιδρυμάτων, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Συνεπώς δεν επιτρέπει σε κανέναν τη διαστροφή των αποφάσεων του, γιατί πολύ πριν την εξαγγελία του πρωθυπουργού και τις προωθητικές ενέργειες του υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την δημιουργία του, εμείς είχαμε, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, πράξει τα ακόλουθα:

1. Μετά από την συνεδρίαση της 8-9-16 τοποθετηθήκαμε για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία θα είχε εφαρμογή μέσα από την δημιουργία νέου Πανεπιστημίου, και όχι Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών όπως ζητούσαν οι τότε αποφάσεις των Συνόδων Προέδρων ΤΕΙ.


2. Στη συνέχεια

α) καλέσαμε ως θεσμικούς εκπροσώπους τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΤΕΙ Αθήνας για ανταλλαγή απόψεων, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν με σκοπό να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις από την κοινότητα του ΤΕΙ Αθήνας.

β) πραγματοποιήσαμε συναντήσεις τον πρόεδρο του ιδρύματος για τον ίδιο σκοπό.

γ) απευθύναμε πρόσκληση με απόφαση συνέλευσης για την σύσταση επιτροπών εργασίας, των οποίων το αποτέλεσμα ανταλλαγής απόψεων δημοσιοποιήθηκε σε ΔΤ.

δ) σε κάθε εξέλιξη και επιθυμώντας να συμβάλλουμε εποικοδομητικά τοποθετηθήκαμε με ανάλογα ΔΤ.

ε) πραγματοποιήσαμε κοινές συνεδριάσεις των ΔΣ των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση, τότε και τώρα, θεωρήσαμε καθήκον μας να επισημάνουμε:

Την συντεχνιακή τοποθέτηση πολλών Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, οι οποίοι υπερσκελίζοντας τις αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων συνολικά, επικεντρώνονται επιλεκτικά στο έργο που επιτελείται στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, απαξιώνοντάς το, και ταυτόχρονα καταστρατηγούν τον κοινωνικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις στερούνται επιστημονικής αντίληψης και αναπαράγουν απλά, ιδεοληπτικά στερεότυπα. Επίσης θεωρήσαμε καθήκον μας να επιτελέσουμε τα βασικά καθήκοντα της ακαδημαϊκής και συνδικαλιστικής λειτουργίας ενός συλλόγου διδασκόντων ακαδημαϊκής κοινότητας, προβάλλοντας τα αιτήματα των φοιτητών και πτυχιούχων μας και φυσικά των μελών μας, πολλώ δε μάλλον των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί ορόσημο για την αναγνώριση της ακαδημαϊκότητας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλης της χώρας και για αυτό τον λόγο ο Σύλλογος μας την υποστηρίζει και θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μετά από αυτή.

Η Πρόεδρος                Ο Γεν Γραμματέας

Ευαγγελία Αντωνίου    Αλέξανδρος Σαχινίδης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr