Θα επιστρέψουν στα θρανία οι «αιώνιοι φοιτητές»-Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέρχονται σε 1.473!

Θα επιστρέψουν στα θρανία οι αιώνιοι φοιτητές-Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέρχονται σε 1.473!...

Στα θρανία θα κληθούν να επιστρέψουν οι αποκαλούμενοι «αιώνιοι φοιτητές» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε πως θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους «λιμνάζοντες φοιτητές» για να καταγραφούν οι λόγοι που τους κράτησαν μακριά από τις σπουδές τους.


Οι… απρόθυμοι σπουδαστές θα πρέπει δηλαδή να εξηγήσουν στους αρμοδίους φορείς τους λόγους για τους οποίους επέδειξαν τόσο μεγάλη απροθυμία.

Όπως γράφει η  εφ ''Δημοκρατική'', «Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα πράξουμε ό,τι ορίζει ο νόμος. Θα καλέσουμε και τους απρόθυμους φοιτητές να δηλώσουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ. Συρόπουλος.

Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν πως 152.819 φοιτητές δεν έχουν δώσει σημεία ζωής στα Πανεπιστήμια της χώρας την τελευταία διετία.

Στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Σύρο και τη Λήμνο, οι λιμνάζοντες φοιτητές ανέρχονται σε 1.473.

Από αυτούς οι 458 συμμετείχαν σε εξετάσεις κατά τα έτη 2012 -2013 και 2013 – 2014 και οφείλουν κάποιες εργασίες.

Με οριστική διαγραφή κινδυνεύουν 1.015 φοιτητές. Με αυτούς θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος για να καταγραφούν οι λόγοι που δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να επανέλθουν όσοι θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μην διαγραφούν άδικα.

Μείζον θέμα είναι όμως και οι μετεγγραφές των σπουδαστών που οδηγούν σε μαρασμό τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Για το θέμα αυτό  ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης δήλωσε ότι η τρέχουσα νομοθεσία για τις μετεγγραφές είναι συνολικά μία ατελέσφορη προσπάθεια.

«Τμήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ουσιαστικής απερήμωσης, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο το ποσοστό των προς μετεγγραφή φοιτητών και φοιτητριών να φτάσει το 60% σε μερικά από αυτά. Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αποτελεί ο δραστικός περιορισμός των δυνατοτήτων μετεγγραφών, με ταυτόχρονη όμως ενίσχυση των πόρων που διατίθενται για φοιτητική μέριμνα (π.χ. στέγαση και σίτιση), οι οποίοι και θα πρέπει να απευθύνονται σε φοιτητές και φοιτήτριες που πραγματικά έχουν ανάγκη, με κριτήριο το πραγματικό οικογενειακό τους εισόδημα», δήλωσε για το θέμα αυτό ο κ. Γκρίτζαλης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr