Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ολοκλήρωση και παρουσίαση της εργασίας πεδίου για τον Τουρισμό της Σάμου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ολοκλήρωση και παρουσίαση της εργασίας πεδίου για τον Τουρισμό της Σάμου

Ολοκληρώθηκε η παρουσία των ξένων φοιτητών που παρακολουθούσαν το μάθημα «Βιώσιμος Τουρισμός» στο πλαίσιο του διακρατικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση» με τη παρουσίαση της εργασίας τους στο χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου στο Καρλόβασι.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, «παρά το γεγονός ότι η δουλειά έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και από φοιτητές μη ειδικούς στον τουρισμό ώστε να μην μπορεί να διεκδικεί την εγκυρότητα μελέτης, μια σειρά από επισημάνσεις των φοιτητών όπως προέκυψαν από την ανάλυση των συνεντεύξεων με τοπικούς φορείς εμπλεκόμενους με τον τουρισμό και τα ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις, τουρίστες και τοπικό πληθυσμό παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ποιο συγκεκριμένα στις παρουσιάσεις τους οι φοιτητές επισήμαναν ότι:


  • Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη φιλικότητα των ντόπιων, το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνονται στον προορισμό και τη ποιότητα των καταστημάτων εστίασης. Από την άλλη πλευρά θεωρούν ως αδύνατα σημεία του προορισμού την έλλειψη νυκτερινής ζωής, το επίπεδο καθαριότητας των δημόσιων χώρων, τη ποιότητα της πληροφόρησης και το επίπεδο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Συνολικά το επίπεδο ικανοποίησης των τουριστών είναι μάλλον χαμηλό.
  • Οι τουρίστες (ευρωπαίοι στη πλειοψηφία τους) θεωρούν ότι οι υποδομές προστασίας περιβάλλοντος βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι στις χώρες τους.
  • Την ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό
  • Οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν την υψηλή εξάρτηση από τους ΤΟ και το προϊόν του ήλιου και της θάλασσας, ενώ θεωρούν ως μειονέκτημα την υψηλή εποχικότητα, αλλά και την έλλειψη συνεργασίας, τις ελλείψεις στις υποδομές και στις υπηρεσίες μεταφορών, την έλλειψη κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για περιβαλλοντικές υποδομές.
  •  Οι κάτοικοι θεωρούν ότι ο τουρισμός επηρεάζει θετικά τη τοπική οικονομία αλλά ότι τα οφέλη δεν μοιράζονται ισόρροπα μεταξύ των μελών της κοινωνίας. Επίσης θεωρούν πρόβλημα την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, την έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, την έλλειψη προώθησης των τοπικών προϊόντων. Τέλος οι κάτοικοι πιστεύουν  ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο ο οικοτουρισμός, ο οικογενειακός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός και ο τουρισμός δραστηριοτήτων.
  •  Οι φορείς αναφέρθηκαν στη σημασία της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και στο ρόλο των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας

Μια γενική εκτίμηση εκ μέρους των φοιτητών είναι ότι η έννοια του βιώσιμου τουρισμού και οι τρόποι υλοποίησης του στόχου αυτού δεν είναι κατανοητοί στο σύνολο των εμπλεκόμενων παρά το γεγονός ότι αποτελεί κεντρικό παγκόσμιο στόχο και μόλις ένα χρόνο μετά το παγκόσμιο έτος βιώσιμου τουρισμού. Υπογράμμισαν επίσης την παντελή έλλειψη αναφοράς στον Πυθαγόρα, τον οποίο όλοι γνωρίζουν από τις σπουδές τους.

Επίσης οι φοιτητές υπογράμμισαν την ύπαρξη αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στην κατάθεση αντιφατικών απόψεων από τα ίδια άτομα: έτσι για παράδειγμα θεωρείται ταυτόχρονα ως μεγάλο πλεονέκτημα το φυσικό τοπίο του νησιού αλλά και ως μειονέκτημα ο υψηλός βαθμός προστασίας που εμποδίζει την ανάπτυξη μεγάλων μονάδων καθώς και η επιθυμία για μεγαλύτερες μονάδες και περισσότερους τουρίστες ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, αλλά και του ποιοτικού τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους διέθεσαν το χρόνο τους και συνέβαλαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εργασίας πεδίου των φοιτητών».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr