Αιτήσεις συμμετοχής στο φοιτητικό συνέδριο Mare Nostrum IX

Αιτήσεις συμμετοχής στο φοιτητικό συνέδριο Mare Nostrum IX

Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο φοιτητικό συνέδριο MARE NOSTRUM IΧ, Με θέμα:  Μεσόγειος – Μέση Ανατολή: η δυναμική του χάους, Διοργανώνεται από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής - μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).

Η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, περιοχές περίπλοκες και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος διαχρονικά, έχουν πλέον περιέλθει σε μία χαοτική κατάσταση, η δυναμική της οποίας σηματοδοτείται από όλο και πιο βίαιες και αιματηρές συγκρούσεις, από ανθρωπιστικές καταστροφές, από κυμαινόμενες συμμαχίες αλλά και από πύρρειες νίκες.


Πράγματι, η διάλυση των δομών του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, π.χ., δεν σημαίνει ότι η επίλυση της συρο – ιρακινής κρίσης βρίσκεται πρό των πυλών, και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι το ζήτημα των προσφύγων πλησιάζει στην λύση του. Επίσης, υπάρχει το ανοικτό πρόβλημα της Λιβύης όπως και η ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη. Παράλληλα, συνεχίζεται η οικονομική και πολιτική υστέρηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ζήτημα της διάχυσης της ισλαμικής τρομοκρατίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Βόρειο Αφρική και τον αραβο-περσικό Κόλπο παραμένει φλέγον και απειλεί τόσο τις περιοχές αυτές όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από τις συγκρούσεις αυτές διεθνείς και περιφερειακοί δρώντες - κρατικοί και μη- αποπειρώνται να δημιουργήσουν μία επ΄οφελεία τους νέα τάξη πραγμάτων, όμως οι δρώντες είναι πολλοί και συχνά τα συμφέροντα τους είναι αλληλοαποκλειόμενα. Σχηματίζεται έτσι ένα πεδίο κινούμενης άμμου, όπου τείνουν να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες ισχύος, νέες ταυτότητες, νέες ιδεολογίες, νέα σύνορα. Πρόκειται για μια συνεχή –και κάθε άλλο παρά ευθύγραμμη- πάλη η οποία τροφοδοτείται από προϋπάρχουσες ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις, η έκφραση των οποίων είχε καταπνιγεί στο παρελθόν.

Έτσι, η κατάρρευση του διπολισμού, η εμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και οι αραβικές εξεγέρσεις, σε συνδυασμό με την νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία, απετέλεσαν τις τρείς μεγάλες τομές, που επέτρεψαν την εκδήλωση των αντιθέσεων αυτών στην σκληρότερη μορφή τους. Του λοιπού, η βία, η εργαλειοποίηση του τρόμου και της φρίκης, η κατάφωρη και προκλητική περιφρόνηση όχι μόνο του διεθνούς δικαίου αλλά και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν ονόματι της «αληθινής πίστης», της «ασφάλειας», του «έθνους», της «πατρίδας» κ.ο.κ. μετατρέπονται σε καθημερινή πρακτική.

Πρόκειται για μια κατάσταση, που οδηγεί στην εξοικείωση με την καταστροφή και την οδύνη του Άλλου, η οποία συχνά οδηγεί στην απάθεια αν όχι στην περιχαράκωση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η κατάσταση αυτή αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο διότι απειλείται η ασφάλεια της από τα όσα συμβαίνουν στην άμεση περιφέρεια της αλλά και διότι δεν φαίνεται ικανή να υπερβεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις, ώστε να διαφυλάξει την ίδια της την ύπαρξη. Όσο για τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τράμπ, μοιάζει να βρίσκονται σε περιδίνηση και να ακολουθούν μία ασταθή, ασυνεχή και συγκρουσιακή πορεία, μια πορεία επικίνδυνη όχι μόνο για τους αντιπάλους τους αλλά και για τους συμμάχους τους, πρωτίστως όμως για τις ίδιες.

Με αυτά τα δεδομένα τροφοδοτείται η δυναμική του χάους στην Μεσόγειο και στην Μέση Αναστολή, μια κατάσταση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Στόχος του συνεδρίου, είναι να αναδειχθούν οι ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροι που διέπουν τις εν εξελίξει συγκρούσεις, όπως επίσης και η πολιτική διεθνών, περιφερειακών και τοπικών δρώντων, κρατικών και μη κρατικών, η στρατηγική τους, οι οικονομικοί τους στόχοι, οι συμμαχίες τους και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται - αλλά και εφαρμόζουν- τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα προτάγματα των αξιακών τους συστημάτων.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ρόδο από τις 2 έως και τις 4 Μαΐου 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμμετοχής, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων τους στην καρτέλα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Συνεδρίου. Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, κύκλος σπουδών, Τμήμα και ΑΕΙ προέλευσης, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης  μέχρι τετρακόσιες λέξεις. Ο σύνδεσμος για τις αιτήσεις συμμετοχής είναι ο παρακάτω: http://www.marenostrum.edu.gr/aitisi-simetoxis/

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr