Το ΕΚΠΑ υποδέχεται για σπουδές 23 Κινέζους φοιτητές

Το ΕΚΠΑ υποδέχεται για σπουδές 23 Κινέζους φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται για σπουδές 23 Κινέζους φοιτητές της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας-πρόκριμα και για τη λειτουργία στα ελληνικά ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αποκλειστικά για ξένους φοιτητές. 

Ειδικότερα, 23 φοιτητές που βρίσκονται στο τρίτο έτος σπουδών στο Beijing Foreign Studies University, όπου σπουδάζουν Ελληνικά, όπως γράφει η "Καθημερινή" θα πραγματοποιήσουν ένα χρόνο των σπουδών τους στην ελληνική γλώσσα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Οι φοιτητές έχουν υποτροφία από την Κίνα, το ποσό της οποίας θα εισρεύσει στο ταμείο (τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας-ΕΛΚΕ) του ΕΚΠΑ. Η υποδοχή των φοιτητών θα γίνει μεθαύριο στη Φιλοσοφική Σχολή. Με βάση το πρόγραμμα σπουδών, οι 23 Κινέζοι θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά το μάθημα «Ευρωπαϊκή Ιστορία, Τέχνη και Πολιτισμός» το οποίο θα διδάξουν καθηγητές του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας, και το μάθημα «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία» από διδάσκοντες του τμήματος Φιλολογίας. Τα δύο μαθήματα σχεδιάστηκαν από τη Φιλοσοφική ειδικά για τους 23 φοιτητές, οι οποίοι θα κάνουν επίσης εντατικό πρόγραμμα ελληνικών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ ώστε να πάρουν πιστοποίηση στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, οι 23 φοιτητές θα επιλέξουν όποιο άλλο μάθημα από τη Φιλοσοφική Σχολή –έξι ανά εξάμηνο–, ώστε να καλύψουν τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του τμήματός τους στο Beijing University, ενώ θα συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Τους 23 εικοσάχρονους Κινέζους θα βοηθούν δύο ειδικοί σύμβουλοι, ένας από το ΕΚΠΑ και ένας από το Beijing University. «Το Πρόγραμμα συνεργασίας με το Beijing Foreign Studies University αποτελεί το πρώτο βήμα για σειρά παρόμοιων συνεργασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή. Αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία μιας ξένης χώρας με μεγάλο επίσης πολιτισμό, όπως είναι η Κίνα, και επιβεβαιώνει τις θετικές συνέπειες που έχει για το πανεπιστήμιό μας ο διεθνής προσανατολισμός του» δήλωσε χθες στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου.

Τα δίδακτρα κάθε φοιτητή είναι περίπου 2.400 ευρώ και καλύπτονται, μέσω υποτροφίας, από το China Scholarship Council (CSC) που εποπτεύεται από το υπ. Παιδείας της Κίνας. Στην ίδια λογική που διέπει τη συμφωνία με το Beijing Foreign Studies University, η Φιλοσοφική Αθηνών έχει συνεργασία με το Guangdong University of Foreign Studies, το τέταρτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Κίνας και εκείνο με τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εξωστρέφεια. Οι δύο συνεργασίες λειτουργούν και ως «πιλότοι» για το ΕΚΠΑ στη στόχευσή του να οργανώσει ξενόγλωσσα προγράμματα για φοιτητές εκτός Ε.Ε., είτε προπτυχιακά είτε 5ετούς φοίτησης τα οποία θα οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Αλλωστε, (όπως είχε αποκαλύψει «Κ» στις 29/3/2017), η Φιλοσοφική Αθηνών ήταν η πρώτη που υπέβαλε στο υπ. Παιδείας πρόταση για την οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος για ξένους φοιτητές με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία», τριετούς διάρκειας και με δίδακτρα 8.000 ευρώ ετησίως. Το βάρος επρόκειτο να δοθεί σε Κινέζους φοιτητές, καθώς το ΑΕΙ και η κινεζική πρεσβεία είχαν έλθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα. Σήμερα, η Φιλοσοφική προγραμματίζει την οργάνωση ανάλογου προγράμματος σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως επιτρέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr