Η Νομική Αθηνών, και πάλι, ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως  Η Νομική Αθηνών, και πάλι, ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως

Η Νομική Αθηνών, και πάλι, ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως 

Η ομάδα της Νομικής, αποτελούμενη από τους προπτυχιακούς φοιτητές Φαίδωνα Βαρέση,  Βαρβάρα Γκίκα,  Λητώ Δοκοπούλου, Ευγενία Σταυροπούλου και Δήμητρα Τσακίρη, αναδείχθηκε, μεταξύ 300 ομάδων, στις καλύτερες 16 του 22ου διαγωνισμού εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

Τα παιδιά της Νομικής Αθηνών όχι μόνο κατέκτησαν δύο Τιμητικές διακρίσεις –για την ομαδική επίδοση στα προφορικά αλλά και η Δήμητρα Τσακίρη ως ομιλήτρια- αλλά άφησαν πίσω τους Πανεπιστήμια με παράδοση στο διαγωνισμό όπως το Harvard, το Yale, το Columbia, το LSE και το Cambridge. 


Η εξαιρετική επίδοση των φοιτητών της Νομικής σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου» αποδεικνύει περίτρανα ότι οι έλληνες φοιτητές με τους καθηγητές τους μπορούν και καταφέρνουν να φέρνουν την Ελλάδα θετικά στο προσκήνιο με τις επιτυχίες τους.

Ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώνεται για 22ο χρόνο (από το 1994) στη Βιέννη της Αυστρίας και αφορά ζητήματα διαιτητικής επίλυσης εμπορικών διαφορών μεταξύ εταιριών. Οι φοιτητές κλήθηκαν φέτος να διαγωνισθούν επί πολύπλοκων νομικών ζητημάτων σχετικών με τη διεθνή εμπορική διαιτησία και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «για τις διεθνείς πωλήσεις κινητών πραγμάτων» του 1980, όπως, ενδεικτικά, η αλληλεπίδραση ασφαλιστικών μέτρων με τη διεθνή εμπορική διαιτησία, η ουσιώδης παραβίαση διεθνούς σύμβασης πώλησης λόγω πλημμελούς εγγυητικής επιστολής κ.ά.  Κάθε συμμετέχουσα oμάδα εκλήθη να υποστηρίξει γραπτώς (memoranda) και προφορικώς, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος, όσο και του καθ’ου η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία μέρους.

Νομική Αθηνών

Η Ομάδα προετοιμάστηκε, υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Παμπούκη, από τον Λέκτορα κ. Αναστάσιο Γουργουρίνη και τη Διδάκτορα Νομικής κ. Βασιλική Μαραζοπούλου, και υποστηρίχθηκε επιστημονικώς από τους Διδάκτορες Νομικής κκ. Άννα Μαντάκου και Αλέξανδρο Μεταλληνό.

Παρά τα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν μεταξύ των 300 πανεπιστημίων, η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αρχικά αναδείχθηκε μεταξύ των καλύτερων 64 ομάδων του διαγωνισμού. Στον γύρο των 64, απέκλεισε την ομάδα του  Institut d'études politiques de Paris (Sciences Po), ενώ επικράτησε και στον γύρο των 32 του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας. Στον γύρο των 16 αναμετρήθηκε με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Ottawa, η οποία και αναδείχτηκε τελικά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η προσπάθεια της ελληνικής ομάδας έτυχε της ευγενικής υποστήριξης του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» καθώς και των Δικηγορικών Εταιριών Καρατζά & Συνεργάτες και PMN, Παμπούκης, Μαραβέλης, Νικολαΐδης & Συνεργάτες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr