Μεσίστια η σημαία το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Μεσίστια η σημαία το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο μεγάλος δάσκαλος της Παιδαγωγικής επιστήμης στην Ελλάδα, Α. Δανασσής Αφεντάκης.

Όλοι όσοι υπήρξαν φοιτητές του γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει η κληρονομιά ενός μεγάλου δασκάλου που αφήνει από κοινού με το μεγάλο επιστημονικό του έργο.


Ο Αντώνιος Κ. Δανασσής-Αφεντάκης γεννήθηκε στη Φολέγανδρο στις 27 Αυγούστου 1935. Σπούδασε κλασική Φιλολογία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια των Αθηνών, της Κολωνίας και της Βόννης, όπου και ανακηρύχτηκε Διδάκτορας. Εξελέγη τακτικός Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και υπηρέτησε επί σειρά ετών, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, την παιδαγωγική επιστήμη, την εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο. Ήταν συγγραφέας μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και ελληνικών και ξενόγλωσσων επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Διανύοντας ολόκληρη την κλίμακα της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, τόσο στον ακαδημαϊκό, όσο και στον διοικητικό χώρο, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ), το οποίο υπηρέτησε και με την ιδιότητα του Προέδρου επί πέντε θητείες, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής για τρεις θητείες και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων για δύο θητείες.

Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Πολιτισμών, Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μέλος του Συμβουλίου και Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πρόεδρος του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, Πρόεδρος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την εκδημία του Καθηγητή Αντωνίου Κ. Δανασσή – Αφεντάκη.

Κοσμητεία Φιλοσοφικής

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών της Σχολής, εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια του Καθηγητού Αντωνίου Κ. Δανασσή-Αφεντάκη, διατελέσαντος Κοσμήτορος της Σχολής επί τρεις θητείες (1983-1989 & 1995-1998).

Ο Αντώνιος Κ. Δανασσής-Αφεντάκης γεννήθηκε στη Φολέγανδρο στις 27 Αυγούστου 1935. Σπούδασε κλασική Φιλολογία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια των Αθηνών, της Κολωνίας και της Βόννης, όπου και ανακηρύχτηκε Διδάκτορας. Εξελέγη τακτικός Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε επί σειρά ετών, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, την παιδαγωγική επιστήμη, την εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο. Ήταν συγγραφέας μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και λοιπών, ελληνικών και ξενόγλωσσων, επιστημονικών δημοσιεύσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο υπηρέτησε και με την ιδιότητα του Προέδρου επί πέντε θητείες. Ανερχόμενος πλήρη την κλίμακα της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον διοικητικό τομέα, διετέλεσε Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιτυγχάνοντας και κληροδοτώντας ένα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο.

Με ομόφωνη γνώμη των μελών της Κοσμητείας αποφασίστηκε:

  • να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτήριο της Σχολής κατά τη Δευτέρα, 21η Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας
  • τη Σχολή να εκπροσωπήσουν στην εξόδιο ακολουθία ο Κοσμήτωρ κ. Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, συνοδευόμενος από μέλη της Κοσμητείας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr