Η Φιλοσοφική Αθηνών αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

Η Φιλοσοφική Αθηνών αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

Σήμερα η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια στην Ακρόπολη· η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο, έναν σπουδαίο άνθρωπο της δράσης και του πνεύματος.

Γεννημένος στην Νάξο τη χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Μανώλης Γλέζος γνώρισε την αδήριτη ανάγκη για κοινωνική δράση ήδη από τα πρώτα χρόνια του ζωής του. Στρατευμένος στο πλευρό των κοινωνικών αγώνων και των ανθρωπιστικών διεκδικήσεων συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, προβαίνοντας σε μια πρωτοφανή ηρωική κίνηση, όταν το βράδυ της 30ής Μαΐου του 1941, κατέβασε μαζί με τον Λάκη Σάντα τη ναζιστική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, μια πράξη για την οποία χαρακτηρίστηκε «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης» από τον Σαρλ ντε Γκωλ.


Με τη σταθερή παρουσία του στο μέτωπο των αγώνων για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, έχοντας υποστεί διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες, ο Μανώλης Γλέζος δεν έπαψε ποτέ να αφουγκράζεται τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας, αποτελώντας με τη στάση του υπόδειγμα για μικρούς και μεγάλους, αναδεικνυόμενος σε σύμβολο ανδρείας, ηρωισμού, αυταπάρνησης και καλοσύνης.

Ο Μανώλης Γλέζος, δεν ήταν μόνο ο ήρωας των εθνικών και κοινωνικών αγώνων, αλλά και ένας γνήσιος διανοούμενος και συγγραφέας με ιδιαίτερη αγάπη για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα. Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Στην τελετή της αναγόρευσής του, στιγμή ύψιστης τιμής για τη Σχολή και το Ίδρυμα, αναφέρθηκε στη βιωματική, βαθιά και συστηματική του ενασχόληση με την ελληνική γλώσσα. Η μορφή του θα αποτελεί ορόσημο ήθους και μαχητικότητας· ένα παράδειγμα προς μίμηση. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr