Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η προσπάθεια είναι να δούμε σε 2-3 μήνες εάν μπορούμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο κορονοϊού

Η προσπάθεια είναι να δούμε σε 2-3 μήνες, εάν μπορούμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», λέει για τον νέο κορονοϊό ο καθηγητής Αθ. Δημόπουλος

Δύο είναι οι κύριες γραμμές δράσεις αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κοινότητα με βάση την ενημέρωση που έχουν οι ειδικοί των επιστημών υγείας, με τη μία να στοχεύει στη δημιουργία εμβολίου, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας για τον νέο κορονοϊό.

«Η προσπάθεια είναι αφενός μεν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται, αφετέρου δε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και εξήγησε επ' αυτού: «αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε (σ.σ. η επιστημονική κοινότητα υγείας) μέσα σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί και πέρα θα χρειαστεί και μια περίοδος στην οποία θα γίνουν κάποιες κλινικές μελέτες».


Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, «ακόμα και μέσα στην περιοχή της καραντίνας στην Κίνα, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι ισχυρότερη», παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει συστήσει ο ΠΟΥ και λαμβάνει και η χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τα χαρακτήρισε σημαντικά, ενώ αναφερόμενος στις ιατρικές εξετάσεις που γίνονται για πιθανά συμπτώματα από τον κορονοϊό, εστίασε στην αποφυγή επαφής ανάμεσα σε πολίτες για διάστημα 14 ημερών, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Αυτή η χρονική περίοδος, όπως εξήγησε, καθορίζεται με βάση τα μοντέλα επώασης του συγκεκριμένου ιού.

Σε πρακτικό επίπεδο, δε, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε πως για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για τον περιορισμό των ιώσεων που αφορούν το αναπνευστικό. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης πρέπει να διατηρεί καθαρά τα χέρια του, να κινείται με μάσκα, όταν έχει καταρροή ή βήχει και να βρίσκεται σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων από άλλους πολίτες, όταν εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που συνδέονται γενικότερα και με τις ιώσεις.

Περιστατικά, ποσοστά και σύγκριση με εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα «δεν είναι ένα τόσο μεγάλο με εξαίρεση τη συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας (σ.σ. όπου εμφανίστηκε ο 2019nCoV)», επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής και με βάση την παρουσίαση των δεδομένων υπάρχουν θετικά στοιχεία σε στατιστικό επίπεδο.

«Φαίνεται πως εκτός Κίνας έχουμε (μέχρι στιγμής) μόνο 135 περιστατικά στο σύνολο των 40.000 και πλέον», εξήγησε, με τους αριθμούς να μεταφέρουν, όπως επισήμανε, μια θετική στατιστική εικόνα συγκρινόμενη με το πρόσφατο παρελθόν.

«Εάν υπολογίσουμε συνολικά τη θνητότητα από τον συγκεκριμένο ιό, αυτή είναι κάτω από το 2%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είναι αμελητέο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάτω από το ποσοστό που είχαμε στην περίπτωση του SARS, του MERS κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr