Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για τη στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Την ώρα που πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την ώρα που πάνω από 70 φοιτητικοί σύλλογοι, εκατοντάδες επιτροπές αγώνα, δεκάδες επιτροπές ετών και εξαμήνων, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα διαδηλώσαμε στην Αθήνα μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει, επιχειρήθηκε να στηθεί ξανά το γνώριμο «σίριαλ» των τελευταίων ημερών που παίζεται στο ΕΚΠΑ.

Η στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ είναι απαράδεκτη. Το δήθεν ενδιαφέρον της για την «εύρυθμη» λειτουργία του ιδρύματος είναι υποκριτικό. Αν την πρυτανεία του ΕΚΠΑ την ενδιέφερε η λειτουργία του ιδρύματος δε θα συναινούσε στην κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων προσωπικού που δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στη συνολική λειτουργία του ιδρύματος. Θα ενδιαφερόταν να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Αντί να ασχολείται με αυτά, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ έχει επιλέξει να συνεννοείται καλύτερα με το διοικητή της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Μεθοδεύει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη», με μέτρα που αντικειμενικά βάζουν στο στόχαστρο τη συλλογική διεκδίκηση για να υλοποιείται χωρίς εμπόδια η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για πανεπιστήμια – επιχειρήσεις. Ευθύνες έχουν όσοι αξιοποιούν τα επεισόδια του «σίριαλ» που έχει στηθεί στο ΕΚΠΑ για να δικαιολογήσουν στην κοινή γνώμη την ένταση του αυταρχισμού. Ευθύνες έχουν και όσοι αντί να διαδηλώνουν με τους φοιτητικούς συλλόγους στήθηκαν μπροστά στις κάμερες στρώνοντας «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης. Το πραγματικό κίνημα, δεν ήταν εικόνα στις ειδήσεις.


Σήμερα το κρίσιμο ζήτημα για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, που πάει χέρι-χέρι με τη συκοφάντηση των αγώνων. Η πάλη για δωρεάν σπουδές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ, θα επιμείνουν για να γίνει η συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του ιδρύματος προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των φοιτητών και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Τη συνάντηση αυτή δεν θα την αποφύγει ο Πρύτανης ότι κι αν κάνει και ότι κι αν αξιοποιήσει.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr