Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Νικόλαος Ανδρουλάκης

Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Νικόλαος Ανδρουλάκης

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο του εκλεκτού και αγαπημένου Συναδέλφου, Νικολάου Ανδρουλάκη, Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες νομομαθείς, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


Η Νομική Σχολή αποφάσισε, ως ελάχιστο δείγμα τιμής για την προσφορά του Νικολάου Ανδρουλάκη προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ακόλουθα:

  • Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στο κτήριο της Νομικής Σχολής.
  • Να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία που θα γίνει Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 11:00 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό και οι φοιτητές της Νομικής Σχολής.
  • Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής ο Καθηγητής κ. Χρήστος Μυλωνόπουλος.
  • Να εκφραστούν συλλυπητήρια στην οικογένεια.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του ΕΚΠΑ.

Η Κοσμήτορας
Καθηγήτρια Καλλιόπη Α. Χριστακάκου-Φωτιάδη

Ψήφισμα Τομέα Ποινικών Επιστημών για Ομότιμο Καθηγητή κ. Νικόλαο Ανδρουλάκη

Ο Τομέας Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη τοn θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Νικολάου Κ. Ανδρουλάκη.

Ο εκλιπών υπήρξε επί σειρά ετών Διευθυντής του Τομέα μας και με την προσωπικότητα και την πνευματική του καλλιέργεια καθιερώθηκε ως πρότυπο δασκάλου και επιστήμονος στις συνειδήσεις των μαθητών του. Με τη βαθιά φιλοσοφική και δογματική παιδεία του, την πολυεπίπεδη και εμπνευσμένη σκέψη του, το εκτεταμένο σε όλα τα πεδία των ποινικών επιστημών έργο του και την σημαντική εμπειρία του από την πράξη συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της ποινικής δογματικής σκέψης στηv χώρα μας. Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος ενθάρρυνε την ελεύθερη έκφραση και την αυτόνομη επιστημονική πορεία των μαθητών του και συνέβαλε στην ίδρυση και ανάδειξη των μεταπτυχιακών σπουδών του Τομέα.   

Τα μέλη του Τομέα Ποινικών Επιστημών αποτίοντας τιμή στην μνήμη του εκλιπόντος αποφάσισαν:

  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στον ιστότοπο της Σχολής και να δημοσιευθεί σε ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών και στον νομικό Τύπο της χώρας.
  • Να παραστούν τα μέλη του Τομέα στην εξόδιο ακολουθία και να απευθυνθεί χαιρετισμός στον εκλιπόντα από το μέλος του Τομέα Καθηγητή Χρίστο Μυλωνόπουλο.
  • Να κατατεθεί στεφάνι κατά την εξόδιο ακολουθία.
  • Να διοργανωθεί επιστημονικό συνέδριο στην μνήμη του εκλιπόντος.

Απεβίωσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κ. Ανδρουλάκης. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει από τον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά), την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ώρα 11 π.μ. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο ακαδημαϊκός κύριος Απόστολος Σ. Γεωργιάδης.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του αποβιώσαντος ακαδημαϊκού.

Ο Νικόλαος Κ. Ανδρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Έλαβε πτυχίο με άριστα από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εσπούδασε ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έγινε διδάκτωρ του Δικαίου το έτος 1962. Από το έτος 1964 ήταν υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt-Stiftung.

Στις αρχές του έτους 1966 δημοσίευσε την εργασία του “Περί συρροής εγκλημάτων”, τεύχος Α’, με την οποία, κατόπιν εισηγήσεως του καθηγητή Νικολάου Χωραφά, ανεκηρύχθη Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1967-1969 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρ (Saarbrűcken) ως “επιστημονικός σύμβουλος” (wissenschaftlicher Rat). Δίδαξε, μεταξύ άλλων, Ειδικό Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία, Οργανισμό των Δικαστηρίων και διεξήγαγε τη “μεγάλη άσκηση στο ποινικό δίκαιο”. Παράλληλα συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και δημοσίευσε σειρά επιμέρους μελετών στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα.

Το 1969 προκηρύχθηκε προς πλήρωση η πρώτη έδρα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία εξελέγη έκτακτος Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και αργότερα (το 1973) τακτικός Καθηγητής. Από το 1969 εδίδαξε εναλλάξ Ποινικό Δίκαιο (Γενικό ή Ειδικό Μέρος) και Ποινική Δικονομία και διεξήγαγε τα σχετικά φροντιστήρια επί 31 έτη μέχρι το έτος 2000. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Επίσης, διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών επί 16 έτη. Από το 1972 ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου. Ίδρυσε μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη την επιστημονική σειρά δημοσιεύσεων “Ποινικά”. Ανάμεσα στα έτη 1975 και 1980 αντιπροσώπευε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προβλήματα του εγκλήματος (CEPC) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διορίστηκε το έτος 2005 Πρόεδρος της επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Ελληνικού Ποινικού Κώδικα.

Άσκησε από το έτος 1958 ποινική δικηγορία, ιδίως επί κακουργηματικής φύσεως υποθέσεων, σε ποινικά εφετεία, ορκωτά δικαστήρια και στον Άρειο Πάγο. Ως διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών (1982 μέχρι 2000, με την εξαίρεση δύο ετών) οργάνωσε κύκλο διετών εντατικών μεταπτυχιακών σπουδών, με υποχρεωτική καθημερινή παρακολούθηση και απόληξη την απονομή μεταπτυχιακού διπλώματος (ύστερα και από τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας), πολύ πριν νομοθετηθούν οι σπουδές αυτού του επιπέδου. Εξάλλου επέβλεψε ή έλαβε μέρος στην κρίση πολυάριθμων διδακτορικών διατριβών. Ο Νικόλαος Κ. Ανδρουλάκης είχε πλουσιότατο συγγραφικό έργο και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.

Το έτος 2013 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα «Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο».

Ψήφισμα Νομικής ΔΠΘ

O Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα, που με το ακαδημαϊκό του ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση προσέφερε τα μέγιστα στις ποινικές και εγκληματολογικές επιστήμες. 

O Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση και 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

  • Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Διευθυντή και των μελών του Τομέα προς την οικογένεια του αείμνηστου Καθηγητή.
  • Μέλη του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών να παραστούν στην κηδεία
  • Να δημοσιευτεί το παρόν Ψήφισμα.

Από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr