Υπό κατάληψη το Φυσικό ΑΘήνας – Η απόφαση της Γ.Σ

Κατάληψη αποφάσισε ο Φ.Σ. του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ – Η απόφαση της Γ.Σ

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Διήμερη κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 09/10 ο φοιτητικός σύλλογος Φυσικού.

Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου του Φυσικού, η Σχολή θα τελεί υπό κατάληψη την Πέμπτη 10/10 και την Παρασκευή 11/10.


Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα «Φοιτητικά Νέα» η Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου αποφάσισε:

• Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Παρασκευή 11/10 στις 12:00 στα Προπύλαια με τους υπόλοιπους Φ.Σ. και συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων αμέσως μετά για οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση. Μεταφορά της κινητοποίησης την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την εξίσωση των πτυχίων αν κατατεθεί νωρίτερα.

• Διήμερη κατάληψη της σχολής Πέμπτη-Παρασκευή 10-11/10.

• Συντονιστική επιτροπή κατάληψης την Πέμπτη 10/11 στις 11:00.

• Κινητοποίηση στη Λέσχη σίτισης μετά το συντονιστικό κατάληψης για δωρεάν σίτιση για όλους.

• Κινητοποίηση στο επόμενο τμήμα των καθηγητών και την επόμενη σύγκλητο για μεταφοράς των αιτημάτων του Φ.Σ. και για να πάρουν θέση τα αρμόδια όργανα.

• Κινητοποίηση στην κοσμητεία της ΦΜΣ την Τρίτη 15/10 στις 12:00.

• Επόμενη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 16/10, 13:00, στο αμφ. Ίππαρχος. 

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΦΥΣΙΚΟΥ 9/10

Πολιτικό σκηνικό

Σε ένα νέο τοπίο ξεκινάει η φετινή χρονιά, ήδη από  τα πρώτα βήματα που έκανε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το καθεστώς κοινωνικής βαρβαρότητας, πάνω στην αντιλαϊκή βάση που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Μια πολιτική που έχει δεσμευτεί σε ένα βαθιά αντιλαϊκό ευρωμνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και της εκμετάλλευσης, των αιματηρών πλεονασμάτων και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το 2060! 

Συνεχίζοντας σε αυτή την βάση η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει μία επίθεση στην εργασία στους εργαζόμενους και τα φτωχά στρώματα, στις δημοκρατικές ελευθερίες. Χτυπάει εισόδημα και εργασιακά, ανακοινώνει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ετοιμάζει νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό (ασφαλιστικό τριών πυλώνων). Εξαπολύει επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με πρώτο θέμα την κατάργηση του ασύλου, ενώ επιχειρεί εκ νέου χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, με κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα (φέρνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και μητρώο, δηλαδή ηλεκτρονικό φακέλωμα). Με την εκλογή της, τα δικαστήρια άφησαν ελεύθερο τον τον Κορκονέα, τον φονιά του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο όνομα της «ανομίας» μετατρέπει τα Εξάρχεια σε χώρο και πείραμα γενικευμένης βίας και καταστολής. Τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους με πρώτα παραδείγματα το καζίνο στο Ελληνικό, εξορύξεις στις Σκουριές, ανεμογεννήτριες στα Άγραφα κ.λπ. Συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική της ευθυγράμμισης με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, των ανταγωνισμών και των επιθετικών αξόνων ενισχύοντας τους κινδύνους για την απειλή του πολέμου στην περιοχή μας. 

Όμως ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επίθεση στη νεολαία. Η νεολαία είναι εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που αν και έχει χτυπηθεί βάναυσα από τις πολιτικές των μνημονίων, με πολλούς νέους να αντιμετωπίζουν το ερώτημα «μετανάστευση ή ανεργία;», έχει αποδείξει ότι μπορεί να εισβάλλει στο προσκήνιο με τους αγώνες της και να, απειλώντας κυβερνήσεις που είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Έτσι στο κομμάτι της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κινηθεί ταχύτατα ήδη από το καλοκαίρι, καταργώντας το άσυλο και προετοιμάζοντας ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την παιδεία το οποίο προσβλέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή το πολύ σε δύο μήνες!  

Κυβέρνηση ΝΔ και παιδεία: Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο

Στο κομμάτι της παιδείας η κυβέρνηση παρουσιάζει τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει ως καινοτόμες και προωθητικές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνέχιση και βάθεμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία πάντα με τις επιταγές ΟΟΣΑ-ΕΕ-κεφαλαίου. Σχεδιάζουν μία εκπαίδευση γεμάτη ταξικούς φραγμούς σε σύμπλευση με τα συμφέροντα της αγοράς εργασίας , πανεπιστήμια για την ελίτ της κοινωνίας,  με μειώσεις εισακτέων και διαγραφές φοιτητών. Αποσκοπούν με αυτά και σε ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει φτηνό ευέλικτο και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό με υποβαθμισμένα εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα:

Εξίσωση πτυχίων με ιδιωτικά κολλέγια: Μετά τις πρώτες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες, περνώντας διάταξη μέσα στην εβδομάδα σε άσχετο νομοσχέδιο με την οποία θα εξισώνει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων. Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταφέρει να μπει σε ένα πανεπιστήμιο μετά από ένα αγώνα δρόμου των πανελλαδικών και καταφέρει να τελειώσει τη σχολή (άμα δεν τον διαγράψουνε) θα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό: Να αποκτήσει ένα πτυχίο κουρελόχαρτο ίδιο με κάποιον που έχει την άνεση να πληρώσει για να το αποκτήσει. Αυτό για το φοιτητικό κίνημα αποτελεί αιτία πολέμου, καθώς αποτελεί την αρχή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο κεντρικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρική στόχευση την ενίσχυση της αυτονομίας/αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η δημιουργία σύγχρονων-εξώστρεφων-αξιολογούμενων –ανταγωνιστικών πανεπιστημίων σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει. 

α) Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια και θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης.

β) Αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων και προσέλκυση περαιτέρω πόρων

γ) Έμφαση στην αξιολόγηση

δ) Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών

ε) Καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και ενίσχυση του ρόλου των ιδρυμάτων στον         καθορισμό του αριθμού των εισακτέων. 

στ) Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων-επαναφορά Συμβουλίων Ιδρύματος

Ειδικές επιμέρους πτυχές που ενισχύουν τις παραπάνω κατευθύνσεις αποτελούν  

  • Κατάργηση Ασύλου: Η σχετική ρητορεία της κυβέρνησης εξαντλείται στην πάταξη της ανομίας(κλοπές, ναρκωτικά κ.λπ.) πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.Ας μην ξεχνάμε πως πιάτσες ναρκεμπόρων και τοξικοεξαρτημένοι μεταφέρθηκαν από την ίδια την αστυνομία κοντά στις σχολές. Αν όντως κυβέρνηση και σώματα ασφαλείας ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, θα στόχευαν στην πραγματική πηγή του, που είναι οι μεγαλοναρκέμποροι και οι εφοπλιστές που μεταφέρουν κοντέινερ με ναρκωτικά.  

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να απονομιμοποιήσει και να εξουδετερώσει την όποια πολιτική δράση των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ουσιαστικά το μέσο επίτευξης ενός πολυπόθητου στόχου: την διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου που θα προσαρμόζει τους φοιτητές στα πρότυπα της αγοράς και των επιχειρήσεων, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, που θα χτυπάει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και πολιτικής δράσης.

  • Διαγραφές Φοιτητών: Πέραν από το γεγονός πως κανένα κόστος δεν έχει για το κράτος το να σπουδάζει κανείς περισσότερα χρόνια από το προοβλεπόμενο όριο, η ίδια η Κεραμέως θέλει να στείλει ένα «μήνυμα πειθρχίας» στους φοιτητές. Το παραπάνω μαζί με την σκλήρυνση του εσωτερικού καθεστώτος των σχολών (προαπαιτούμενα, ροές μαθημάτων κλπ) έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο που είναι το πέταγμα έξω απ τις σχολές των πιο φτωχών φοιτητών και την επιβολή ενός καθεστώτος υποταγής των φοιτητών και περεταίρω εντατικοποίησης τους. Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει προσχηματικά στην μείωση της αναλογίας μεταξύ αριθμού μελών ΔΕΠ και φοιτητών η οποία αποτελεί βασικό κριτήριο ως μέτρο αξιολόγησης και χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από ιδιώτες.
  • «Αξιολόγηση παντού»: Από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ για την εκπαίδευση. Με ποια κριτήρια όμως; Με αυτά της αγοράς προφανώς. Ένα τμήμα ή ένα πανεπιστήμιο θα έχει θετικές αξιολογήσεις όχι αν συμβάλλει στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά αν μπορεί να προσελκύσει και να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες στους ιδιώτες επενδυτές, και προφανώς αν δεν έχει «ενοχλητικές» φωνές εντός του, που να το αμφισβητεί. Ταυτόχρονα η αξιολόγηση αποτελεί δείκτη για την εναρμόνιση των πανεπιστημίων με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου. Συνδέεται με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, θέλοντας να δείξει ότι καλή αξιολόγηση σημαίνει περαιτέρω χρηματοδότηση από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς.

«Αυτονόμηση και ανεξαρτησία ιδρυμάτων», ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): Σε συνέχεια της λογικής του «αυτοδύναμου» και «αυτοχρηματοδοτούμενου» πανεπιστημίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προτάσσει την χρηματοδότηση από ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις ως την λύση για την μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις τα χρόνια της κρίσης. Κίνητρο για τους ιδιώτες αυτούς θα αποτελέσουν οι Σ.Δ.Ι.Τ., οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες κ.λπ, έτσι κεφάλαιο και εργοδοσίες θα έχουν λόγο για την παρεχόμενη παιδεία και την έρευνα, οι οποίες προφανώς θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι τις ανάγκες της πληττόμενης κοινωνίας.

Μέριμνα:

Όσον αφορά τη μέριμνα τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά.  Από τις πρώτες μέρες έχουμε όλοι δει πόσο ασφυκτική είναι η κατάσταση με τις μεταφορές (ελάχιστα δρομολόγια 250, στα οποία είμαστε μέσα σαν σαρδέλες). Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι δε δικαιούμαστε όλοι δωρεάν σίτιση. Στις εστίες η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Τα λεφτά που δίνονται είναι απειροελάχιστα, οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες (έλλειψη ζεστού νερού, τοίχοι που πέφτουν, καμία επιδιόρθωση πουθενά), ενώ τα συνέχεια κριτήρια που μπαίνουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης πετάνε έξω όλο και περισσότερους φοιτητές. Τέλος είναι ο άθλος που περνάνε οι μετεγγραφεντες φοιτητές για να καταφερουν να σπουδασουν. Αντί να γίνονται απευθείας δεκτοί όλοι οι μετεγγραφεντες φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε μια άλλη πόλη.

Η ΝΔ «χτίζει πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ και στην εκπαίδευση. Πολλές φορές από τις θέσεις της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, κατηγορεί τη ΝΔ, ότι του κλέβει τις ιδέες και το έργο του. Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ακολούθησε όλες τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολόνια, συγχώνευσε σχολές για να περικόψει δαπάνες. επιδίωξε σύνδεση των ιδρυμάτων με την τοπική αγορά. θεσμοθέτησε τα διετή προγράμματα σπουδών για να γίνει η νεολαία αναλώσιμη στις μηχανές των εταιρειών. Έβαλε στο μάτι το άσυλο(με το πόρισμα Παρασκευόπουλου), ταυτίζοντας το με την ανομία και την παραβατικότητα. Και οι δύο υπηρέτησαν την ουσία των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η εναντίωση στη ΝΔ δε θα πρέπει να μεταφράζεται σε δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ και σε επιστροφή στην καταστροφική πολιτική του. 

Το ίδιο και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης που προωθήθηκαν πέραν όσων αναφέραμε και το προσοντολόγιο, το Νέο Λύκειο, τη μαθητεία κλπ αλλά και τα οργανικά κενά καθηγητών στα σχολεία, ο εργασιακός μεσαίωνας που περνάνε οι αιώνιοι αναπληρωτές που αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε χρόνο από τόπο σε τόπο, που έχουν μηδαμινές παροχές. Γι’ αυτό καλούμε τος σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να συσπειρωθεί σε ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό κίνημα εναντίωσης των μέτρων της κυβέρνησης.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες της ΝΔ λοιπόν είναι αιτία πολέμου για το σύνολο της εκπαίδευσης.

Βλάπτουν σοβαρά την παιδεία, την εργασιακή προοπτική και τις ελευθερίες της γενιάς μας. Σε αυτές τις εξελίξεις, ως φοιτητές, οφείλουμε να ορθώσουμε συνολικές αντιστάσεις στην συνολική και γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε.

Έχουμε χρέος να ενώσουμε τα αιτήματά μας με αυτά του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματίων να αντιπαρατεθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της ΕΕ που βάζουμε πάνω απ’ όλα τα κέρδη και τις αγορές ρίχνοντας στο καιάδα τα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων. Τότε μόνο οι αγώνες μας θα είναι διεκδικητικοί. Το πρώτο απαραίτητο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η συνέχιση και αναζωπύρωση των κοινών αγώνων του πανεκπαιδευτικού μετώπου, καθώς φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές δέχονται από κοινού επίθεση και πρέπει να δώσουν μία ενιαία και ισχυρή απάντηση, με τη φιλοδοξία η παιδεία να γίνει ο σπασμένος κρίκος στην αλυσίδα της επίθεσης.  

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Να μην κατατεθεί ο επερχόμενος νόμος πλαίσιο της ΝΔ. Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου- Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου - απειθαρχία στη συνθήκη της Μπολόνια! 
  • Καμία διαγραφή φοιτητών στα ν+2. Καμία θέσπιση ορίου φοίτησης.
  • Αποδοχή όλων των φοιτητών που εκκρεμεί η μετεγγραφή τους.
  • Καμία εμπλοκή των τμημάτων στον αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. ‘Όχι στην ελάχιστη βάση του 10 για την πρόσβαση στα ΑΕΙ.
  • Ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατάργηση του συμφώνου πρώτης απασχόλησης 
  • Ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα - Καμία απόσπαση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. 
  • Δικαίωμα στη μόρφωση για όλους! Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς. 
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων - όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις και τον Στρατό. Καμία σκέψη για δίδακτρα.
  • Ισότιμη συνεργασία των λαών. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Έξω το ΝΑΤΟ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και του Άραξου. Καμία άλλη βάση στην Ελλάδα. Να σταματήσουν οι πόλεμοι. 
  • Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους. 
  • Αποδοχή όλων των φοιτητών που εκκρεμεί η μετεγγραφή τους.
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών και αναβάθμιση των παλιών χωρίς την εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα.
  • Πάλη για συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού εντός και εκτός Πανεπιστημίου. Πάλη για συντριβή του σεξισμού και των ανισοτήτων βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Καμία διάκριση εντός κ εκτός Πανεπιστημίου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Παρασκευή 11/10 στις 12:00 στα Προπύλαια με τους υπόλοιπους Φ.Σ. και συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων αμέσως μετά για οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση. Μεταφορά της κινητοποίησης την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την εξίσωση των πτυχίων αν κατατεθεί νωρίτερα.
  • Διήμερη κατάληψη της σχολής Πέμπτη-Παρασκευή 10-11/10.
  • Συντονιστική επιτροπή κατάληψης την Πέμπτη 10/11 στις 11:00.
  • Κινητοποίηση στη Λέσχη σίτισης μετά το συντονιστικό κατάληψης για δωρεάν σίτιση για όλους.
  • Κινητοποίηση στο επόμενο τμήμα των καθηγητών και την επόμενη σύγκλητο για μεταφοράς των αιτημάτων του Φ.Σ. και για να πάρουν θέση τα αρμόδια όργανα.
  • Κινητοποίηση στην κοσμητεία της ΦΜΣ την Τρίτη 15/10 στις 12:00.
  • Επόμενη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 16/10, 13:00, στο αμφ. Ίππαρχος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr