Ερευνητές του ΕΚΠΑ εντόπισαν κρανίο ηλικίας 210.000 ετών – ΦΩΤΟ

Στην Ελλάδα το παλαιότερο δείγμα του Homo sapiens της Ευρασίας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tübingen και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισαν κρανίο του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου ηλικίας 210.000 ετών.

Το Ανθρωπολογικό Μουσείο και το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας, με επικεφαλής 1) την κα. Μυρσίνη Κουλούκουσα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ανθρωπολογικού Μουσείου του ΕΚΠΑ, 2) τον κ. Βασίλη Γοργούλη, Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του ΕΚΠΑ και 3) την κα. Κατερίνα Χαρβάτη, Καθηγήτρια στο Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης & Παλαιοπεριβάλλοντος Senckenberg στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, μετά από μακρόχρονη μελέτη δύο απολιθωμάτων κρανίων (Απήδημα 1 και Απήδημα 2), τα οποία βρέθηκαν στο σπήλαιο Απήδημα στη Μάνη κατά τη διάρκεια ερευνών διενεργούμενων από το Ανθρωπολογικό Μουσείο, κατέληξαν σε μια σειρά σημαντικών συμπερασμάτων. 


Κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης του απολιθώματος του κρανίου Απήδημα 1, αποδείχθηκε ότι είναι το παλαιότερο αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) στην Ευρασία, καθώς χρονολογείται ότι είναι 210.000 ετών, σχεδόν 150.000 χρόνια παλαιότερο από ότι ήταν έως τώρα γνωστό. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι παλαιότεροι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς άλλες γεωγραφικές περιοχές, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, πολύ νωρίτερα απ' ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα. Το απολίθωμα του κρανίου Απήδημα 2 αποδίδεται σε Νεάντερταλ και είναι περίπου 170.00 ετών. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να αλλάξει τις θεωρίες για τη διασπορά του σύγχρονου ανθρώπου και την παρουσία του στην Ευρώπη και Ασία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές έγκριτο περιοδικό Nature και η σημασία τους αναδεικνύεται με ειδική αναφορά του περιοδικού (Article comment).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr