Νέα παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης

Νέα παγκόσμια διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης

Μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για το 2019 κατετάγη η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ομάδα της οποίας συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition».

Η ομάδα της Σχολής, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διαγωνισμού (2019 European Regional Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα στις 21 - 24 Μαΐου στο Παρίσι (Γαλλία), μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις, έφτασε στα ημιτελικά του διαγωνισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο φετινός Ευρωπαϊκός Γύρος ήταν ο δυσκολότερος όλων των εποχών, με τη συμμετοχή 18 πανεπιστημίων.


Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα στρατιωτικών χρήσεων του εξω-ατμοσφαιρικού διαστήματος, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την ανάληψη υποχρεώσεων των Κρατών στο διαστημικό χώρο (όπως, για παράδειγμα, το εύρος των δικαιωμάτων των Κρατών επί των ουρανίων σωμάτων ή την υποχρέωση διάσωσης αστροναυτών ευρισκόμενων σε κίνδυνο). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: www.iislweb.org/lachs_moot/.

Η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον οκτώ συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 (με την εξαίρεση της περυσινής χρονιάς, κατά την οποία ο Ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης του 2018, και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής).

Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα η Σχολή να καταλαμβάνει πλέον, με διαφορά, την πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί οκτώ συμμετοχών: 

  • Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, επτά φορές,
  • Συμμετοχή σε πέντε τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
  • Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις φορές, τις τρεις συνεχόμενες (2015, 2016, 2017)

Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:

  • Έχει λάβει μέρος τέσσερις  φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,
  • Εχει ανακηρυχθεί μια φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,
  • Έχει καταλάβει, δύο  φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2019), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Νικολία Γιαννακού, Νίκος Βεάζογλου και Γεωργία Πλακούτση, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Ηλιάνα Γρίβα, μέλος της ομάδας του 2017 η οποία είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη κατά σειρά φορά.

Η Νομική Αθηνών έφθασε στα ημιτελικά αντιμετωπίζοντας με επιτυχία στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές του Paris 11, της Βιέννης, του Αμβούργου και του Ρέικιαβικ. Οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος. 

Σύμφωνα με τοη σχετική ανακοίνωση, η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης αποδεικνύει τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr