Έρχεται το πρώτο TEDx event στην ιστορία του ΕΚΠΑ

Έρχεται το πρώτο TEDx event στην ιστορία του ΕΚΠΑ

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το πρώτο συνέδριο TEDx του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το TEDxNKUA 2019 είναι «Αφιερωμένο» στην γνώση, την οποία η οργανωτική ομάδα προσεγγίζει μέσα από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ΟΙΔΑ».

Το TEDxNKUA θα διεξαχθεί στό Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στις 13 Απριλίου (10:00πμ - 9:00μμ).


H νέα γενιά δεν ξεχνά το παρελθόν, το «σημείο» που ξεκίνησαν όλα.... Δεν ξεχνά την ιστορία του παλαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ξεκίνησε επίσημα την πορεία του το 1837 και πλέον έχει 8 τμήματα, 33 σχολές, περισσότερους από 100.000 φοιτητές να παρακολουθούν στα έδρανα πάνω από 2.000 καθηγητές να προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Η νέα γενιά θυμάται. Όμως, πιστεύει ακράδαντα στην εξέλιξη, η οποία έρχεται μόνο, όταν δοκιμάζεσαι και προσπαθείς να επιτύχεις κάτι καινούριο.

Το 2019, έξι νέα παιδιά που ως φοιτητές βουτούν όλο και πιο βαθιά στην γνώση (συ)στήνουν το πρώτο συνέδριο TEDx στην ιστορία του ΕΚΠΑ, το TEDxNKUA! Με πολύ όρεξη, ενέργεια και δημιουργικότητα θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε σε λίγους μήνες από την σκηνή του συνεδρίου να ακουστούν ιδέες που αξίζει να διαδοθούν! Σε αυτό, τους βοηθά το θέμα που έχουν επιλέξει, ένα θέμα πολύπλευρο που αφορά όλη την κοινωνία και οι προσωπικότητες που μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους θα αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές του.

Οι προετοιμασίες για το TEDxNKUΑ γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για να μπορέσουν σε λίγο καιρό όλες οι ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά, εκπλήσσοντας με την πρωτοτυπία τους.  

Εἴδω<οἶδα<σύνοιδα<συνειδέναι<συνείδηση. 

«Αφιερωμένο» στην γνώση, την οποία η οργανωτική ομάδα προσεγγίζει μέσα από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ΟΙΔΑ» είναι το πρώτο συνέδριο TEDx του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το TEDxNKUA 2019.

Τη γνώση τη βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο. Είναι εκεί, στις εμπειρίες με τις οποίες εμπλουτίζουμε την ζωή μας, στα πρόσωπα που συναντούμε στην «διαδρομή» μας, στα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε…

H «βάση» της σκέψης της οργανωτικής ομάδας ξεκινά από μια σειρά από αντιθέσεις που περιέχουν τις έννοιες “ability”, “effort”, “guidance”.

Ability/Talent vs Live/Exist: Όταν απλά υπάρχεις με ταλέντα,με τα οποία έχεις γεννηθεί vs όταν ζεις πραγματικά θέλεις να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και εξελίσσεσαι, αναπτύσσοντας τις ικανότητες σου.

Apathy/Effort vs Stasis/Evolution: Όταν είσαι απαθής απέναντι στη ζωή, μεγαλώνεις σ’ ένα πλαίσιο στασιμότητας vs όταν κάνεις προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι η εξέλιξη.

Dogma/Guidance vs Need/Must: Όταν κάποιος είναι δογματικός τείνει να σου επιβάλλει τι πρέπει να κάνεις vs όταν κάποιος αναγνωρίζει τις ανάγκες σου θέλει να σε βοηθήσει μέσω της καθοδήγησης βασιζόμενος στις δικές σου επιλογές.

Έτσι, προκύπτει η αμφισβήτηση… Είναι η γνώση, πραγματικά «παρούσα» σε κάθε στιγμή της ζωής όλων των ανθρώπων; Ή μήπως δεν έχουν όλοι το δικαίωμα να αποκτήσουν την πρόσβαση στη γνώση;

Παράλληλα, πως ξέρουμε πόσο «καλή» είναι η ποιότητα της γνώσης που λαμβάνουμε; Αν είναι αντικειμενική ή όχι; Αν είναι αληθινή ή ψεύτικη;

Τελικά, ξέρουμε τίποτα ή όχι; Μήπως είχε δίκαιο ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης, όταν είπε την περιβόητη φράση «ἕν οἶδα, ὅτι οὐδέν οἶδα», δηλαδή, «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα».

TEDxNKUA 2019 - Behind the Scenes

Αν θέλετε και εσείς να γνωρίζετε πρώτοι τις συναρπαστικές εξελίξεις του συνεδρίου, ακολουθήστε το TEDxNKUΑ στα κοινωνικά δίκτυα.

  • https://www.facebook.com/TEDxNKUA/
  • https://www.linkedin.com/company/tedxnkua
  • https://www.instagram.com/tedxnkua/

*περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxNKUA, εδώ.*

Tα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr Χορηγός Επικοινωνίας του TEDxNKUA 2019 

Λίγα λόγια για το TED

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό τη διάδοση ιδεών που έχουν στόχο να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν το ακροατήριο και να του δώσουν τη δυνατότητα να αλλάξει τρόπο σκέψης και στάση ζωής. Ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια ως ένα συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design –από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design προέρχεται η ονομασία TED. Σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία –από την επιστήμη και την τέχνη μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα.

Σχετικά με το TEDx

Στο πνεύμα της αποστολής του TED, «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν», το TEDx αποτελεί ένα πρόγραμμα τοπικών, ανεξάρτητων εκδηλώσεων. Το ανεξάρτητο του χαρακτήρα της οργάνωσης δηλώνεται με το x στην επωνυμία TEDx. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά ανθρώπους για να μοιραστούν μια TEDx εμπειρία. Παράλληλα, οι ομιλητές επιδιώκουν να συνδέσουν το κοινό μέσα από συζήτηση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr