Προβληματική η ρύθμιση για την κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ

Προβληματική η ρύθμιση για την κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ

Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ): Στη Βουλή στέλνει ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, το θέμα που έχει προκύψει με την κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ.

"Πρόκειται το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας σε όλους τους φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση σπουδών Ψυχολογία, να εισαχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου και να λάβουν την ειδίκευση του Ψυχολόγου, παρακολουθώντας ενδεχομένως ένα ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής και εξεταζόμενοι σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης".


Η ερώτηση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13/29.1.2019), το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατανέμεται σε δύο νέα Τμήματα, το Τμήμα Φιλοσοφίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα, ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας του ΦΠΨ εντάσσεται στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. 

Στο ίδιο άρθρο (παράγραφος 10) παρέχεται το δικαίωμα στους φοιτητές του ΦΠΨ με έτη εισαγωγής από το 2014 έως και 2018, να ενταχθούν, σύμφωνα με την προτίμηση τους, είτε σε ένα από τα στα δύο νέα Τμήματα είτε στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας. Η ρύθμιση αυτή είναι προβληματική, καθώς:

– κάνει μια αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των φοιτητών που εισήχθησαν το 2014 και αποφοίτησαν το 2018, δηλαδή που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο ακριβώς χρόνο φοίτησης και εκείνων που εισήχθησαν μεν το 2014, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ακόμα, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό τους δεύτερους και

– δεν προβλέπει αντίστοιχη δυνατότητα για τους φοιτητές του ΦΠΨ με παλαιότερο από το 2014 έτος εισαγωγής ούτε για τους αποφοίτους του Τμήματος.

Όλοι οι φοιτητές και απόφοιτοι ΦΠΨ με κατεύθυνση Ψυχολογία έχουν τις ίδιες ειδικότερες γνώσεις πάνω στον Τομέα της Ψυχολογίας με τους φοιτητές που προβλέπει το άρθρο 16 παρ. 10 του Ν. 4589/2019. Έτσι, για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να εισαχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και να αποκτήσουν την ειδίκευση του Ψυχολόγου, ενδεχομένως παρακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής και εξεταζόμενοι σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Πρόκειται το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας σε όλους τους φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση σπουδών Ψυχολογία, να εισαχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου και να λάβουν την ειδίκευση του Ψυχολόγου, παρακολουθώντας ενδεχομένως ένα ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής και εξεταζόμενοι σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης;

Κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Αθηνών - Τι θα γίνει με τους ήδη φοιτητές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr