Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές του υπό κατάργηση ΦΠΨ ΕΚΠΑ στα Τμήματα που ιδρύονται

Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές του υπό κατάργηση ΦΠΨ ΕΚΠΑ στα Τμήματα που ιδρύονται

Την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενεργούς φοιτητές του υπό κατάργηση Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να εισαχθούν στα νέα Τμήματα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενδεχομένως υπό την προϋπόθεση παρακολούθησης ενός ειδικού προγράμματος προσαρμογής και εξέτασης σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υπογράφων Βουλευτής στην ερώτηση του, το άρθρο 16 (παράγραφοι 1 και 2) του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», δεν προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα για τους τεταρτοετείς και ν+2 φοιτητές των ΦΠΨ, σε αντίθεση με ρύθμιση του νομοσχεδίου για τους φοιτητές των, επίσης υπό κατάργηση, ΤΕΙ Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας. Ζητά να μάθει από τον Υπουργό Παιδείας αν πρόκειται να τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου. 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 16 (παράγραφοι 1 και 2) του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», επίκειται κατάργηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, καταργείται το Τμήμα ΦΠΨ και δημιουργούνται δυο νέα τμήματα (Τμήμα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων), ενώ ο τομέας Ψυχολογίας των ΦΠΨ εντάσσεται στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Στο ίδιο άρθρο (παράγραφος 11) παρέχεται το δικαίωμα στους πρωτοετείς, δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές του ΦΠΨ (έτη εισαγωγής 2016, 2017, 2018), να ενταχθούν, σύμφωνα με την προτίμηση τους, είτε σε ένα από τα στα δύο νέα Τμήματα είτε στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας. Η παράγραφος 12 εξαιρεί από αυτό το δικαίωμα τους τεταρτοετείς φοιτητές (έτος εισαγωγής 2015), αλλά και εκείνους με έτος εισαγωγής 2014 (οι οποίοι είναι ενεργοί φοιτητές σύμφωνα με το ν+2).

Ωστόσο, οι τεταρτοετείς και ν+2 φοιτητές των ΦΠΨ, είναι ενεργοί φοιτητές του Τμήματος και θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να εισαχθούν στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ενδεχομένως παρακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής και εξεταζόμενοι σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης.

Εξάλλου, μια τέτοια δυνατότητα απορρόφησης φοιτητών υπό κατάργηση τμημάτων, που δεν έχουν ξεπεράσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους, δίνεται στους φοιτητές των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας (άρθρα 6 και 11 του ιδίου σχεδίου νόμου), που εντάσσονται, υπό προϋποθέσεις, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών.  Η στέρηση αντίστοιχης δυνατότητας στους ενεργούς φοιτητές των ΦΠΨ αποτελεί εμφανώς άνιση μεταχείριση.  

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

-    Πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου 16 (παράγραφοι 1 και 2) του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους τεταρτοετείς και ν+2 φοιτητές των ΦΠΨ να εισαχθούν στα νέα Τμήματα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  ενδεχομένως παρακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής και εξεταζόμενοι σε επιπλέον μαθήματα κατάρτισης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr