Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει σήμερα ο φοιτητικός σύλλόγος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Γενική Συνέλευση Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Αθηνών

Φοιτητές ΕΚΠΑΓενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη 31/10 στο αμφιθέατρο της καρδιολογίας στον 4ο όροφο, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ).

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/10  ΣΤΟ ΑΜΦ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ  


"Ενα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο ν. Γαβρόγλου βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Ο νόμος αυτός αποτελεί οργανικό κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, απλοποιεί τη διαδικασία των συγχωνεύσεων- καταργήσεων τμημάτων. Το νεοϊδρυθέν «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» ενώ υπόσχεται την «ανωτατοποίηση και αναβάθμιση» των πτυχίων ,μειώνει τους εισακτέους των τμημάτων και αποσπά τα επαγγελματικά δικαιώματα από την απόκτηση πτυχίου. `Ιδια κατεύθυνση προωθείται και στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, που πρόκειται να συγχωνευθεί με τμήματα άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χιλιάδες φοιτητές Θα βρεθούν ξεκρέμαστοι, χωρίς σχολή.Και όσοι φοιτητές σπουδάζουν στα «τυχερά» τμήματα που Θα τη «γλυτώσουν», τους περιμένει περισσότερη εντατικοποίηση, περισσότερα μαζικά κοψίματα και εξοντωτικοί ρυθμοί σπουδών. Ακόμα, φέρνει το συντριπτικό χτύπημα των πτυχίων με τη Θέσπιση των «πιστοποιητικών» των 120 ECTS ή αλλιώς του νέου «διετούς κύκλου σπουδών». Οι «κύκλοι», τα διάφορα «πιστοποιητικά», το «δια βίου» κυνήγι πιστωτικών μονάδων, καθώς και το νέο κυνήγι της «διδακτικής επάρκειας», είναι όλα βήματα στη διάλυση του ενιαίου πτυχίου και των δικαιωμάτων που αυτό κατοχύρωνε ή συμβόλιζε εδώ και δεκαετίες. Μας εισάγουν βαθιά στο νέο εργασιακό μεσαίωνα.  

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα χτυπήματος των φοιτητικών δικαιωμάτων,η κατάργηση του λαϊκού ασύλου έχει ξεχωριστή διάταξη στον νόμο αυτό.Από τη θεωρία... στην πράξη πέρασαν οι Πρυτάνεις μιας σειράς ιδρυμάτων και οι κατά τόπους εισαγγελείς .ΑΠΟ, ΟΠΑ και τις τελευταίες μέρες και η Φιλοσοφική και Πολυτεχνείο, μπήκαν στον κατάλογο των χώρων ασύλου που καταπατήθηκαν με τη χρήση διαφόρων προσχημάτων. Καταγγέλλουμε την επιβολή lock-out στη Φιλοσοφική, την ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο στο όνομα της «ακαδημαϊκής ελευθερίας». Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγο καιρό κατατέθηκε το πόρισμα Παρασκευοπούλου για την ασφάλεια μέσα στα πανεπιστήμια, που σαν πρώτο και κύριο εχθρό του έχει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τα διάφορα πολιτικά στέκια που υπάρχουν στις σχολές. Σαν Αγωνιστικές Κινήσεις υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην πολιτική , συνδικαλιστική και πολιτιστική έκφραση που μας προσφέρει το `Ασυλο. Υπερασπιζόμαστε το λαϊκό άσυλο των αγώνων ενάντια στη λεγόμενη «ακαδημαϊκή ομαλότητα» , η οποία στοχεύει στην πειθάρχηση των φοιτητών απέναντι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.. Παρά τα διαφορετικά προσχήματα που χρησιμοποιούν κάθε φορά το σύστημα, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές, ο λόγος για την καταπάτηση του ασύλου και την επιδίωξη της οριστικής κατάργησης αυτού, δεν είναι ούτε τα ναρκωτικά ούτε η εγκληματικότητα. Θέλουν στην ουσία να βγάλουν στην παρανομία τη δυνατότητά μας να συγκροτούμαστε και να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, χτυπώντας τα όργανα του αγώνα μας, τις γενικές συνελεύσεις και τους συλλόγους, εντείνοντας το κλίμα τρομοκρατίας επιβάλλοντας lockout, επιχειρώντας να στρώσει το έδαφος για επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό της σχολής, κάτι που ζητούν μια σειρά αντιδραστικές φωνές. 

Αυτή η συνολική πολιτική επίθεση βρίσκει έκφραση και στη σχολή μας και προωθείται ενεργά από το καθηγητικό κατεστημένο. Το νέο πρόγραμμα σπουδών εντατικοποιεί τους ρυθμούς σπουδών συγχωνεύοντας μαθήματα , αυξάνοντας την εξεταστέα ύλη και τον αριθμό των υποχρεωτικών παρακολουθήσεων, ενώ προχωρά και την εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων. Γίνεται καθεστώς η έλλειψη ενός και δωρεάν συγγράμματος που να καλύπτει όλη την ύλη και χορηγούνται σημειώσεις, κάτι που Θέλει να μας κάνει να συνηθίσουμε το πολλαπλό σύγγραμμα (ενώ είναι αμφίβολη και η δωρεάν χορήγησή τους στο μέλλον). Μας καλούν να πληρώσουμε από την τσέπη μας για βιβλία,αφού τα αντίστοιχα βιβλία είτε δε χορηγούνται δωρεάν (π.χ. άτλαντες ανατομίας) είτε δεν καλύπτουν τυν ύλη,ενώ η άσκηση και εξέταση στο πτώμα γίνονται με απαράδεκτους όρους.'Ολο και περισσότερα μαθήματα επιλογής καθιερώνουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις σε διαλέξεις, μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε ένα «κυνήγι» παρουσιών. 

Μιας και δε θα παραμείνουμε για πάντα φοιτητές, αλλά θα βγούμε στην αγορά εργασίας, οφείλουμε να πάρουμε Θέση για όσα γίνονται στον κλάδο. Οι μειώσεις μισθών,η κατάργηση του επιδόματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα εξαντλητικά ωράρια υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.Οι ειδικευόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απαιτητικές εξετάσεις που βάζουν ένα ακόμα φραγμό στο δρόμο για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Όλα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και καθιερώνουν την αντίληψη ότι δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. 

Οι κίνδυνοι για το λαό και τη νεολαία στην εποχή μας δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ακολουθώντας πιστά το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν», δίνει τα διαπιστευτήρια πως έχει έρθει να εξυπηρετήσει και με το παραπάνω την πολιτική της υποτέλειας στον ιμπεριαλισμό. Η δουλοπρέπεια απορρέει από την διπλή εξάρτηση της ντόπιας πλουτοκρατίας από τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική φιλοπόλεμη πολιτική, που πατάει καταρχήν στη έντονη και ενεργή παρουσία της στρατιωτικής μηχανής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Οι αμερικάνικες και νατοίκές βάσεις στην Ελλάδα πληθαίνουν και αναβαθμίζονται ( Λάρισα, Βόλος, Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Σύρος, Κάρπαθος, Ανδραβίδα) . Δεν προσφέρουν καμιά ασφάλεια στους λαούς της περιοχής, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Αντίθετα, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένουν πολέμου και θέτουν τη χώρα μας στο «μάτι του κυκλώνα». Οι ανταγωνισμοί ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης , που οξύνονται με την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών , δεν αφορούν τα συμφέροντα των λαών. Γίνονται για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων και για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από τις ντόπιες αστικές τάξεις. 

Καμία σχέση με την καθημερινή πραγματικότητα που ζουν λαός και εργατική τάξη δεν έχουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη λεγόμενη «έξοδο από τα μνημόνια». Πρόκειται για μια ακόμη πιο επώδυνη συνέχεια, με ασφυχτική επιτήρηση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με απαιτήσεις για αιματηρά οικονομικά πλεονάσματα. Επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση προστέθηκε στις δυνάμεις της επίθεσης ενάντια σε λαό και εργαζόμενους, και εφάρμοσε πιστά την ίδια και απαράλλαχτη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική με όλες τις προηγούμενες. Όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά έφερε και νέο, το τρίτο στη σειρά, με νέα δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό . Ο λαός και η εργατική τάξη δεν χρειάζονται άλλες αυταπάτες και άλλα παραμύθια. Αυτό που χρειάζονται είναι να πιστέψουν ξανά στις δικές τους δυνάμεις. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο νέο γύρο της επίθεσης που ετοιμάζουν το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός. Τα όποια ψίχουλα τάξει αυτή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις Θριαμβολογίες της (εάν τις επιτρέψουν οι ιμπεριαλιστές να τα υλοποιήσει) θα είναι απλά στάχτη στα μάτια για να υλοποιήσει ανεμπόδιστα αυτά για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί στους ιμπεριαλιστές. 

• ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΤΛΑΝΤΑ

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ • ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ

• ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ- ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

• ΠΛΗΡΗΣ, ΙΣΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

• ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ 

Αποφασίζουμε: 

• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/11, ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 

• ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6/11 ΣΤΙΣ 13:00 ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/11

• ΝΕΑ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/11 

Αγωνιστικές Κινήσεις

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr