Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ. Νομικής Αθηνών - Τα αιτήματα των φοιτητών

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ. Νομικής Αθηνών - Τα αιτήματα των φοιτητών

Νομική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ): Παράσταση διαμαρτυρίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών την προσεχή Τρίτη 30/10 μετά από ψήφισμα που εξέδωσαν. 

Οι φοιτητές ζητούν την επαναφορά του ορίου δήλωσης μαθημάτων για τους τεταρτοετείς και παράλληλα την δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής περιόδου.


Το Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ.

Άνοιξαν οι δηλώσεις συγγραμμάτων και οι δηλώσεις μαθημάτων, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σωρεία άλυτων ζητημάτων που υπάρχουν σε αυτά τα πεδία.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση επί της δήλωσης μαθημάτων επαναφέρει το ζήτημα του ορίου δήλωσης ως προς τους φοιτητές του 4ου έτους για το εαρινό εξάμηνο. Ας υπενθυμίσουμε ότι παγίως τα προηγούμενα χρόνια οι φοιτητές του 8ου εξαμήνου είχαν το δικαίωμα να δηλώνουν 14 μαθήματα αντί των 8 που δήλωναν έως τότε, ακριβώς όπως και οι φοιτητές από το 9° εξάμηνο φοίτησης και έπειτα. Ο Νόμος Γαβρόγλου για την Παιδεία που πέρασε πέρυσι το καλοκαίρι αναγνωρίζει πλέον ως επί πτυχίω φοιτητές τους φοιτητές από το 9° εξάμηνο φοίτησης, γεγονός που οδήγησε τη Διοίκηση της σχολής για πρώτη φορά πέρυσι να περιορίσει το όριο δήλωσης των φοιτητών του 8ου εξαμήνου στα 8 μαθήματα. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που επιφέρει η δυσμενής αυτή μεταβολή, που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την ολοκλήρωση της σχολής στα 4 έτη, πράγμα που για πολλούς συμφοιτητές μας καθίσταται αναγκαίο και για οικονομικούς λόγους, αλλά και διακυβεύοντας τη δυνατότητα πολλών φοιτητών να δηλώσουν υποψηφιότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της επόμενης χρονιάς λόγω χρωστούμενων μαθημάτων, το ΔΣ της σχολής από την πρώτη στιγμή είχε λάβει σχετική απόφαση την οποία μετέφερε τη Γενική Συνέλευση Τμήματος, όπου κατόπιν της κινητοποίησης και των πιέσεων του Φοιτητικού Συλλόγου το σώμα των καθηγητών αναγκάστηκε να προβεί σε ψηφοφορία υπέρ της ευνοϊκής πρότασης διατήρησης του ορίου δήλωσης στα 14 μαθήματα. Φέτος το πρόβλημα αυτό, όπως αναμέναμε, φαίνεται να εμφανίζεται ξανά, όποτε το ΔΣ καλείται να αποφασίσει κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου εκ νέου στην Κοσμητεία και στην επόμενη ΓΣΤ για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Διοικητικό (από τις 3/9), ενώ αποτελέσματα αναμένονται για τα περισσότερα ακόμα υποχρεωτικά μαθήματα. Ο ένα μήνας ή ο ενάμισης αναμονής από την ημερομηνία εξέτασης έχει γίνει όπως φαίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. 

Τέλος, απαιτούμε τη δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής ενώ είναι ακόμα ανοιχτές οι δηλώσεις μαθημάτων, επαναφέροντας το σχετικό πάγιο αίτημα του ΦΣ, καθώς βρίσκονται σε απόλυτη αλληλεξάρτηση για προφανείς λόγους. Επαναφέρουμε δε και τη συζήτηση για διαμόρφωση του προγράμματος των εξεταστικών περιόδων από τον ίδιο το Φοιτητικό Σύλλογο διαμέσου της Γενικής του Συνέλευσης, όπως συμβαίνει σε σειρά άλλων σχολών, το σχέδιο του οποίου Θα δημοσιεύεται στην αρχή κάθε εξαμήνου προκειμένου οι τροποποιήσεις φοιτητών και καθηγητών να έχουν αντιστοίχως ολοκληρωθεί προ της ολοκλήρωσης των δηλώσεων μαθημάτων. 

Για όλα τα ανωτέρω καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την προσεχή Τρίτη 30/10, στην ώρα ακρόασης της Κοσμήτορος κ. Χριστακάκου στις 2.30, αναμένοντας παράλληλα την ανακοίνωση διεξαγωγής της επόμενης Γενική Συνέλευσης Τμήματος, όπου ο ΦΣ θα μεταφέρει τα αιτήματά του. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr