Οι 176 προτάσεις και τα σχόλια στη διαβούλευση για την Κατάτμηση του Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Οι 176 προτάσεις & τα σχόλια στη διαβούλευση για την Κατάτμηση του Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Με συνολικά 176 προτάσεις και σχόλια έκλεισε σήμερα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις 9 το πρωί η δημόσια διαβούλευση για το Άρθρο 12 για την «Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ» του Νομοσχέδιου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Οι προτάσεις και τα σχόλια

3 Οκτωβρίου 2018, 17:02 | Αλέξανδρος


Είναι πολύ άδικο να εξαιρούνται οι εισαχθέντες το 2014 και αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτησή τους. Γιατί το έτος εισαγωγής τους να τους χαντακώνει από τη στιγμή που είναι ενεργοί φοιτητές και το πάσο τους ισχύει ως το 2020 ; Πού πήγε η ισότητα ; Ας το ξανασκεφτεί το Υπουργείο ούτως ώστε να διορθωθεί αυτή η τεράστια αδικία.

3 Οκτωβρίου 2018, 17:32 | Ε.Δ.

Ως μητέρα φοιτητή του τμήματος ΦΠΨ ΕΚΠΑ ο οποίος εισήχθη με πανελλαδικές το ακαδ.έτος 2015-2016, θεωρώ άνισο το να αποκλείονται ενεργοί φοιτητές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς όσοι φοιτητές εισήχθησαν κατά το ακαδημαικό έτος 2015-2016 και πριν δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και υποχρεούνται να αποφοιτήσουν από το υφιστάμενο τμήμα ΦΠΨ.

Είναι δίκαιο και σύννομο να δοθούν ίσα δικαιώματα σε όλους τους ενεργούς φοιτητές του τμήματος. Ενεργοί φοιτητές είναι αυτοί που εντάσσονται στο ν+2 και διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

Παρακαλούμε θερμώς τον Αξιότιμο κ. Υπουργό όπως λάβει υπόψη του την επιθυμία της πλειοψηφίας των ενεργών φοιτητών του ΦΠΨ ΕΚΠΑ οι οποίοι έχουν επιλέξει την κατεύθυνση της ψυχολογίας, να ενταχθούν και αυτοί στον Νόμο και να μπορέσουν να αποφοιτήσουν από το τμήμα Ψυχολογίας.

Με τιμή κι εμπιστοσύνη στον κ. Υπουργό για την αποκατάσταση του δικαίου, παρακαλούμε να συμπεριληφθούν και οι ενεργοί φοιτητές (ν+2) στις διατάξεις του νόμου, για να έχει υπόσταση και σκοπό η δημόσια διαβούλευση.

Σε αντίθετη περίπτωση, μία διεκδίκηση, διά τη δικαστικής οδού, για τα ίσα δικαιώματα των ενεργών φοιτητών, θα ήταν μονόδρομος, όμως εν μέσω κρίσης, αυτό θα ήταν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος για τις οικογένειες των φοιτητών.

3 Οκτωβρίου 2018, 16:19 | Τρισεύγενη Γεωργακοπούλου

Η δημιουργία ενός αυτόνομου τμηματος Φιλοσοφίας είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και αναγκαία! Δε νοείται να μην υπάρχει τμήμα Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών απο τη στιγμή που στα πανεπιστήμια της Ευρώπης, οι σπουδές φιλοσοφίας είναι αυτόνομος κλάδος!!

3 Οκτωβρίου 2018, 15:24 | Κωνσταντίνα

Επιτελους! Η κατατμηση του ΦΠΨ θα οδηγησει στην αναβαθμιση του τμηματος και καλυτερη καταρτιση των μελων του.

3 Οκτωβρίου 2018, 15:24 | Θάνος

Είναι παράλογο να εμποδίζεται η απόσχιση του τμήματος Φιλοσοφίας όταν οι φοιτητές της εν λόγω κατεύθυνσης και οι καθηγητές επιθυμούν τη διάσπαση. Δεν είναι δυνατόν στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών να μην υπάρχει τμήμα Φιλοσοφίας. Τόσο τα μαθήματα της παιδαγωγικής κατεύθυνσης, όσο και της ψυχολογίας βγάζουν πτυχιούχους ανίκανους να διδάξουν επαρκώς τα σχολικά μαθήματα καθώς η πραγματολογική προσέγγιση τους είναι παντελώς άγνωστη.

3 Οκτωβρίου 2018, 15:17 | Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

Ορθή επανάληψη του σχολίου μου:Η ίδρυση Τμήματος φιλοσοφίας στο Ε.Κ.Π.Α έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια. Είναι αδιανόητο, αν και έτσι συνέβη μέχρι σήμερα, να λείπει από την Φιλοσοσοφική Σχολή της Αθήνας, ενάντια σε όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα Τμήμα το οποίο να θεραπεύει αποκλειστικά τον κλάδο ο οποίος, όντας ο θεμέλιος λίθος των ανθρωπιστικών επιστημών, ονοματοδότησε τη συγκεκριμένη Σχολή. Οπωσδήποτε συμπαρίσταμαι και υποστηρίζω τα εύλογα αιτήματα του Τομέα της Παιδαγωγικής. Όμως, η απόφαση ίδρυσης Τμήματος Φιλοσοφίας είναι απολύτως καλοδεχούμενη, επειδή ιστορικά και επιστημονικά είναι απολύτως δικαιολογημένη

3 Οκτωβρίου 2018, 15:05 | Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

Η ίδρυση Τμήματος φιλοσοφίας στο Ε.Κ.Π.Α έπρεπε να έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια. Είναι αδιανόητο, αν και έτσι συνέβη μέχρι σήμερα, να λείπει από την Φιλοσοσοφική Σχολή της Αθήνας, ενάντια σε όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα Τμήμα το οποίο να θεραπεύει αποκλειστικά τον κλάδο ο οποίος, όντας ο θεμέλιος λίθος των ανθρωπιστικών επιστημών, ονοματοδότησε τη συγκεκριμένη Σχολή. Οπωσδήποτε συμπαρίσταμαι και υποστηρίζω τα εύλογα αιτήματα του Τομέα της Παιδαγωγικής. Όμως, η απόφαση ίδρυσης Τμήματος Φιλοσοφίας είναι απολύτως καλοδεχούμενη, επειδή ιστορικά και επιστημονικά είναι απολύτως δικαιολογημένη

3 Οκτωβρίου 2018, 14:39 | Κώστας

Σε όλα τα παν/Ελλάδας και εξωτερικού οι σπουδές φιλοσοφίας είναι αυτόνομος επιστημονικός κλάδος. Μόνον έτσι αποκτά το κύρος της εξειδικευμένης γνώσης και της δεουσας επιστημονικής κατάρτισης.

3 Οκτωβρίου 2018, 13:20 | Μαγδαληνή

Ως υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος ΦΠΨ (και πιο συγκεκριμένα του Τομέα Παιδαγωγικής), αλλά και ως προπτυχιακή φοιτήτρια προηγουμένως του ίδιου Τμήματος και Τομέα παρακολουθώ με λύπη τις εξελίξεις όσον αφορά την κατάτμησή του. Κάθε απόφαση είναι σεβαστή, κάθε νέα προσπάθεια (και Τμήμα) είναι αποδεκτή. ΟΜΩΣ, η δημιουργία ενός Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΔΕΝ ανταποκρίνεται στα γνωστικά και επιστημονικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του ΦΠΨ, δεν αντιπροσωπεύει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία στην οποία τόσα χρόνια το Τμήμα προσανατολίζεται, δεν καλύπτει την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων, δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και φυσικά δεν προσφέρει προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης. Το Υπουργείο οφείλει να συνυπολογίσει τις παραπάνω παραμέτρους και να μην λαμβάνει βεβιασμένες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί σε δεύτερο χρόνο να θεωρηθούν μεροληπτικές και να αποδειχθούν αιτία υποβάθμισης του Κλάδου της Εκπαίδευσης.

3 Οκτωβρίου 2018, 13:44 | Κατερίνα Κ.

Η μετεξέλιξη του τομέα Φιλοσοφίας σε αυτόνομο Τμήμα Φιλοσοφίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 12, δεν είναι μόνο καλοδεχούμενη: Είναι και επιβεβλημένη, με δεδομένη την επιστημονική αυτοτέλεια της Φιλοσοφίας, την εμβέλεια του Πανεπιστημίου Αθηνών – για το οποίο η απουσία αυτόνομου Τμήματος Φ. αποτελούσε σημαντική έλλειψη -, την ανάγκη ενίσχυσης των ανθρωπιστικών σπουδών στη χώρα μας και παράλληλης προσαρμογής στα διεθνή πρότυπα. Δύσκολα θα διαφωνούσε κάποιος φοιτητής ή απόφοιτος της κατεύθυνσης Φ. με την πρόταση αυτή του Υπουργείου για ίδρυση Τμήματος Φ., η οποία πρέπει να γίνει άμεσα πράξη. Οι καιροί ου μενετοί!

3 Οκτωβρίου 2018, 12:32 | Ειρήνη

Εφόσον πραγματοποιηθεί η κατάτμηση του ΦΠΨ, θα πρέπει να υπάρξει και σχετική μέριμνα για όλους εμάς τους εισαχθεντες πριν το 2015 που ήμασταν κατεύθυνση Ψυχολογίας, ώστε να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα ως ψυχολόγων, έστω και μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων ή τυπικών εξετάσεων. Θεωρώ άδικο το γεγονός ένας απόφοιτος του 2020 να έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα από εναν απόφοιτο του 2018 με πτυχίο από την ίδια σχολή και κατεύθυνση. Η κατάτμηση θα πρέπει να ευνοήσει όλους τους φοιτητές,όλων των κατευθύνσεων και όλων των χρόνων από την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και μετά.

3 Οκτωβρίου 2018, 11:24 | Κατερίνα

Καλημέρα σας,Είμαι κ εγώ φοιτήτρια στην κατεύθυνση ψυχολογίας, εισαχθείσα το 2015. Όπως πολλοί άλλοι συμφοιτητες μου δεν θεωρώ δίκαιο να μην συμπεριλάβει και μας ο νόμος εφόσον το επιθυμουμε και δεν έχουμε λάβει πτυχίο ακόμα. Τα μαθήματα ψυχολογίας που έχουμε επιλέξει και έχουμε δώσει είναι περισσότερα από αυτά που έχουν δώσει οι εισαχθεντες των επόμενων ετών και εφόσον πέρσι μας είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο του τμήματος ότι θα συμπεριληφθουμε, σας παρακαλώ να το επανεξετασετε και να το τροποιησετε ώστε να είναι δίκαιο για όλους.

3 Οκτωβρίου 2018, 09:34 | Πρωταγόρας

Η ταυτόχρονη αναβάθμιση των σπουδών στη Φιλοσοφία, με την ίδρυση ξεχωριστού Τμήματος και των σπουδών στην Ψυχολογία με την μεταφορά του Τομέα Ψ του ΦΠΨ στο Τμήμα Ψυχολογίας είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη. Άλλωστε η συνύπαρξη τα προηγούμενα χρόνια Τομέα Ψυχολογίας και Τμήματος Ψυχολογίας στο πλαίσιο της ίδιας πανεπιστημιακής σχολής αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Ωστόσο, η μετεξέλιξη του Τομέα Π του ΦΠΨ σε «Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» προκαλεί προβληματισμό. Στο ΕΚΠΑ λειτουργεί Σχολή Επιστημών Αγωγής. Με ποιο ακριβώς ακαδημαϊκό σκεπτικό ένα Τμήμα που προφανώς αποσκοπεί στην «παραγωγή» λειτουργών που θα στελεχώσουν δομές εκπαίδευσης ενηλίκων εντάσσεται στην Φιλοσοφική Σχολή και όχι στην υπάρχουσα σχολή Επιστημών Αγωγής; Ή μήπως το σκεπτικό της ίδρυσης του Τμήματος αυτού στη Φιλοσοφική και όχι στη σχολή Επιστημών Αγωγής δεν είναι …ακαδημαϊκό, αλλά άλλου τύπου. Μάλλον αυτό, ε; Λυπηρό. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος για να προληφθεί μια ακόμη στρέβλωση στην ακαδημαϊκή οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων από εκείνες που είχαμε συνηθήσει βέβαια σε παλαιότερες εποχές αλλά ελπίζαμε ότι δεν αποτελούν επιλογή της τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

3 Οκτωβρίου 2018, 07:13 | Λήδα

Διδάσκω εδώ και 15 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος (απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας, αλλά με μεταπτυχιακό στον Τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ) και εκπλήσσομαι δυσάρεστα με την απουσία ενός Τμήματος Παιδαγωγικής από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενός Tμήματος που θα συνεχίσει το έργο του Τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ, εκπαιδεύοντας φιλολόγους με υψηλή παιδαγωγική κατάρτιση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και όχι μόνο φοιτητές του ΦΠΨ, εφόσον προσφέρει μαθήματα παιδαγωγικής και διδακτικής και οργανώνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των άλλων Τμημάτων που εκπαιδεύουν φιλολόγους ΠΕ02. Επίσης βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών που επιθυμούν να γίνουν φιλόλογοι. Κάθε χρόνο 2-3 αριστούχοι μαθητές μου δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό το Τμήμα ΦΠΨ. Όχι για να σπουδάσουν Φιλοσοφία αλλά για να υπηρετήσουν στο μέλλον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογοι με συνείδηση εκπαιδευτικού. Τι θα λέμε πια σ’ αυτούς τους μαθητές από δω και πέρα; Να δηλώσουν το Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων; Διότι, αυτό που είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο ακατανόητο είναι η αντικατάστασή του Τομέα Παιδαγωγικής από ένα Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του οποίου ο επιστημονικός προσανατολισμός και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι εντελώς θολά. Η Εκπαίδευση Ενηλίκων είναι μια ειδίκευση, ένα επιπλέον προσόν που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας του χώρου της εκπαίδευσης, της διοίκησης επιχειρήσεων, της συμβουλευτικής και άλλων κλάδων, και όχι αυτόνομο επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο. Ποιο ενδιαφέρον ή μέλλον θα δει ο 18χρονος υποψήφιος σε ένα τέτοιο Τμήμα; Και πώς θα καλυφθεί το κενό του Τομέα Παιδαγωγικής, που πραγματικά κινητοποιούσε περισσότερο τους μαθητές ακόμη και από το Τμήμα Φιλολογίας σε κάποιες περιπτώσεις;

3 Οκτωβρίου 2018, 07:21 | Ευαγγελία

Δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι το Υπουργείο θα έκανε τέτοια διάκριση. Στο Δυτικής Αττικής νομοθέτησε εντελώς διαφορετικά. Γιατί;

2 Οκτωβρίου 2018, 22:35 | Μαρία

Καλησπέρα σας. Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες για την κατάτμηση του τμήματος του ΦΠΨ και την σχετική διαβούλευση θεωρώ ότι προκύπτουν τα εξής προβλήματα:1. Η κατεύθυνση της Παιδαγωγικής χάνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολογου που μέχρι τώρα κατείχε και η Εκπαίδευση Ενηλίκων είναι μόνο μία από τις ενότητες που πραγματευεύονταν έως τώρα, για το λόγο αυτό η Συγκλητος είχε προτείνει να δημιουργηθεί τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικες Σπουδές διατηρώντας τα δικαιώματα τους. Ποια θα είναι τα νέα δικαιώματα που θα έχει αυτή η κατεύθυνση;

2. Όλοι οι φοιτητές θα έπρεπε να έχουν την επιλογή να ακολουθήσουν οποιαδήποτε από τις κατευθύνσεις ανεξαιρέτως σε ποια ανήκουν, καθώς δημιουργούνται διαφορετικά κριτήρια. Μέχρι πρότινος ακολουθουσαν κατευθύνσεις βάσει προτίμησης του γνωστικου αντικειμένου αυτά τα κριτήρια αλλάζουν μετά την κατάτμηση του τμήματος. Γιατί λοιπόν να αναγκαστουν να μεταβουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα;

3. Η επιλογή του πτυχίου χρειάζεται επίσης να είναι ισοτιμη σε όλους τους φοιτητές του τμήματος. Όπως φαίνεται και στα παραπάνω σχόλια οι φοιτητές του 2015-2016 είχαν ενημερωθεί πέρυσι ότι θα συμπεριληφθουν στις αλλαγές με συνέπεια να ρυθμισουν το πρόγραμμα σπουδών τους σύμφωνα με αυτό. Επίσης οι επί πτυχίω είναι ακόμη ενεργοί φοιτητές στο τμήμα, αν για παράδειγμα άλλαζε το πρόγραμμα σπουδών και χρειαζονταν παραπάνω μαθηματα θα ήταν αναγκασμενοι να παρακολουθησουν αυτά τα μαθήματα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους δεν θα εξαιρουνταν επειδή εισηλθαν σε διαφορετική χρονολογία. Γιατί να στερηθουν οι τεταρτοετεις φοιτητές και οι επί πτυχίω την επιλογή να λάβουν το πτυχίο που επιθυμούν και να αναγκάζονται να λάβουν ένα πτυχίο που δεν θα υπάρχει μέχρι το τέλος των σπουδών τους και μάλιστα σε μια περίοδο αναταραχης για το τμήμα.

4. Τέλος είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψιν και οι απόφοιτοι του τμήματος και η επαγγελματική υποτιμηση που πιθανότατα θα αντιμετωπισουν έχοντας πτυχίο ενός τμήματος που πλέον δεν υφίσταται. Πως θα εξασφαλιστουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα;Η κατάτμηση αυτή επιφέρει πολλές αλλαγές σε ένα τμήμα με μεγάλο πλήθος φοιτητών ενεργών και πτυχιούχων και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα υπάρξουν ευνοημενοι και αδικημενοι, ωστόσο αν θεωρείται απαραίτητη η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις που να περιλαμβάνουν το σύνολο των παραπάνω και όχι ένα μέρος τους. Ευχαριστώ πολύ.

2 Οκτωβρίου 2018, 22:08 | dimitris

Επιτέλους! Τμήμα Φιλοσοφίας… Γιατί έλειψαν οι φιλόσοφοι στην Ελλάδα. Δηλαδή, για να δούμε και την «μεγάλη εικόνα», διασπάται ένα τμήμα που έβγαζε φιλολόγους (γιατί κι αυτοί δεν επαρκούν καθώς φαίνεται) για να φτιάξουμε δύο τμήματα που θα βγάζουν φιλολόγους. Στο σύνολο, 4 τμήματα στη Φιλοσοφική της Αθήνας για να βγάζουν φιλολόγους, το ένα εκ των οποίων θα βγάζει «φιλοσόφους».

Τι να πει κανείς…

2 Οκτωβρίου 2018, 21:41 | Αθανάσιος Κατσιλάκης

Ως ενεργός φοιτητής του τμήματος ΦΠΨ στην κατεύθυνση φιλοσοφίας, το συμπέρασμά μου είναι ότι η κατάργηση του τμήματός μου και η αντικατάστασή του από ένα τμήμα Φιλοσοφίας και ένα τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων δε θα επιφέρει ριζοσπαστικές και απαραίτητα θετικές αλλαγές στη φιλοσοφική σχολή.Ειδικότερα, έχω να δηλώσω τα εξής:1. Σχετικά με την ίδρυση ενός τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων, πρώτον, πρέπει να διευκρινιστούν τα επαγγελματικά διακαιώματα των αποφοίτων, τα οποία δεν αναφέρονται στο σχέδιο νόμου. Δεύτερον, το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος είναι αρκετά ειδικευμένο, ώστε να είναι δυνατόν να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα σπουδών που θα οδηγεί σε απόκτηση πτυχίου Α.Ε.Ι.. Τρίτον, ο τομέας παιδαγωγικής παρέχει πιο ευρείς γνώσεις, με αποτέλεσμα πολλά από τα μαθήματά του να μη συμπέσουν με τα μαθήματα του νέου τμήματος κι έτσι πολλοί επιστημονικοί κλάδοι να απορριφθούν. Πράγμα που εγείρει πληθώρα ερωτημάτων: πώς η κατάργηση επιστημονικών αντικειμένων θα ωφελήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη φιλοσοφική σχολή, τι θα γίνει με τους καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα αντικείμενα, ποιο τμήμα/τομέας θα οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η διδακτική/παιδαγωγική επάρκεια στους σπουδαστές;Οπότε, για τους παραπάνω λόγους, η πρόταση της Κοσμητείας για ίδρυση ενός τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, που θα αποτελεί τη συνέχεια του τομέα Παιδαγωγικής (PDF), φαίνεται καλύτερη και πιο εύστοχη, διότι και καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και αναφέρεται σε ένα γνωστικό αντικείμενο πολύ πιο ευρύ. Παρ’ όλ’ αυτά, και πάλι η δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος δε θεωρώ πως θα βελτιώσει με κάποιον τρόπο την ποιότητα των σπουδών που προσφέρει η φιλοσοφική σχολή.2. Ας υποτεθεί, όμως, ότι ιδρύεται ένα τμήμα Φιλοσοφίας, κατά τη βούληση της Κοσμητείας και του σχεδίου νόμου, και ένα τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, σύμφωνα με την Κοσμητεία. Σε αυτήν την περίπτωση, δε νομίζω πως τα νέα τμήματα θα καλύψουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι ήδη υπάρχοντες τομείς Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Ήδη μπορεί να ασχοληθεί κανείς επιστημονικά, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, με τη φιλοσοφία και τις επιστήμες της αγωγής. Ήδη ικανοποιείται το αίτημα να καλλιεργούνται και να θεραπεύονται αυτά τα γνωστικά αντικείμενα στη σύγχρονη εποχή. Ήδη καταρτίζονται εκπαιδευτικοί φιλόλογοι που αφενός διαθέτουν τις βασικές φιλολογικές και τις παιδαγωγικές γνώσεις, για να μπορούν να διδάξουν τα φιλολογικά μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και αφετέρου έχουν εμβαθύνει στη φιλοσοφία ή την παιδαγωγική, επειδή το επιθυμούν. Ποιους περαιτέρω σκοπούς θα εξυπηρετήσει η μετατροπή των τομέων σε ανεξάρτητα τμήματα;Ίσως, θα παρασχεθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη εμβάθυνση στο αντικείμενο του κάθε τομέα. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τον πιο πρόσφατο οδηγό σπουδών του τμήματος ΦΠΨ (pdf), θα παρατηρήσουμε πως οι φοιτητές της κατεύθυνσης φιλοσοφίας, για να αποφοιτήσουν, θα πρέπει να εξεταστούν επιτυχώς σε 24 μαθήματα φιλοσοφίας, σε 18 φιλολογικά μαθήματα, σε 8 μαθήματα παιδαγωγικής, σε 8 μαθήματα ψυχολογίας, σε ένα μάθημα ελεύθερης επιλογής και στη διδακτική τους άσκηση (σύνολο: 60 μαθήματα). Στο νέο τμήμα φιλοσοφίας, λογικά δε θα μειωθούν ούτε τα φιλολογικά μαθήματα, για να μπορούν οι απόφοιτοι να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ02, ούτε τα μαθήματα παιδαγωγικής, για να διαθέτουν τη διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, και μάλλον δε θα αφαιρεθεί ούτε η διδακτική άσκηση ούτε το μάθημα ελεύθερης επιλογής. Οπότε, αυτό που απομένει είναι η μείωση ή η αφαίρεση των 8 μαθημάτων ψυχολογίας, ώστε να αυξηθούν τα μαθήματα φιλοσοφίας. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, δεν πρόκειται για μία τόσο μεγάλη και ριζοσπαστική αλλαγή, ώστε να δικαιολογεί την ανεξαρτητοποίηση του τομέα Φιλοσοφίας σε τμήμα Φιλοσοφίας. Αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για το τμήμα που θα προκύψει από τομέα Παιδαγωγικής.Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η βαρύτητα ενός πτυχίου Φιλοσοφίας ή Επιστημών της Εκπαίδευσης (ή ακόμα και Εκπαίδευσης Ενηλίκων) στην αγορά εργασίας. Αν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των “Εκπαιδευτών Ενηλίκων” δεν είναι γνωστά, είναι γνωστό όμως ότι οι απόφοιτοι του τμήματος ΦΠΨ ήδη συναντούν προβλήματα στην εύρεση εργασίας, καθώς πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται ως φιλόλογοι ισότιμης αξίας με τους πτυχιούχους των τμημάτων φιλολογίας ή ιστορίας-αρχαιολογίας. Άραγε, η ίδρυση των δύο νέων τμημάτων θα αμβλύνει ή θα οξύνει αυτό το πρόβλημα; Μάλλον το δεύτερο.Επομένως, επειδή τα ανεξάρτητα τμήματα δε θα προσφέρουν κάτι ουσιαστικά καλύτερο από τους ήδη υπάρχοντες τομείς και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να αποδυναμωθούν περισσότερο τα πτυχία τους, η διάσπαση του τμήματος μού φαίνεται ότι είναι χωρίς νόημα.3. Δηλώνω κατηγορηματικά, και σε αυτό το σημείο συμφωνώ με το σχέδιο νόμου, ότι όλοι όσοι εισήχθησαν στο τμήμα ΦΠΨ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν από το τμήμα ΦΠΨ. Δε θα πρέπει να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο τμήμα, δίχως τη συγκατάθεσή τους.Διαφωνώ με τη δυνατότητα που δίνουν τόσο η πρόταση της Κοσμητείας όσο και το σχέδιο νόμου σε κάποιους φοιτητές της κατεύθυνσης ψυχολογίας να μεταπηδήσουν στο τμήμα Ψυχολογίας. Αληθεύει το γεγονός πως πολλοί φοιτητές του τμήματος ΦΠΨ, ενώ θα προτιμούσαν να σπουδάζουν στο τμήμα Ψυχολογίας, δεν πέτυχαν τα μόρια που απαιτούνταν για την εισαγωγή τους εκεί. Ωστόσο, δέχτηκαν να φοιτήσουν στο τμήμα ΦΠΨ και να λάβουν πτυχίο ΦΠΨ. Θεωρώ αδικία για όλους τους υπόλοιπους φοιτητές που δε σπουδάζουν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής, να επιτραπεί στους φοιτητές της κατεύθυνσης ψυχολογίας να μετακινηθούν στο τμήμα Ψυχολογίας.Οι φοιτητές των άλλων δύο κατευθύνσεων και όσοι δεν έχουν δηλώσει κατεύθυνση, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν στο τμήμα Φιλοσοφίας ή στο τμήμα που θα προκύψει από τον τομέα Παιδαγωγικής, καθώς δε γνωρίζουμε, όταν υπέβαλλαν το μηχανογραφικό τους, αν θα προτιμούσαν κάποιο από αυτά τα τμήματα αντί του ΦΠΨ, καθώς τότε δεν υπήρχαν στο ΕΚΠΑ.4. Εν κατακλείδι, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία διάσπασης του τμήματος προκαλεί περισσότερα αρνητικά από όσα θετικά ευαγγελίζεται ότι θα επιφέρει. Ήδη η εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος παρακωλύεται, καθώς από την 1η έως και την 8η Οκτωβρίου, τα μέλη ΔΕΠ έχουν κηρύξει αποχή από το διδακτικό έργο (pdf), οι φοιτητές αντιδρούν και δημιουργείται τεράστια ανασφάλεια από τη μεριά τους σχετικά με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον. Αυτή η αλλαγή μού φαίνεται πως τελικά βλάπτει την εκπαίδευση αντί να την αναβαθμίζει και μου φέρνει στο νου την εξής φράση: “πολύς θόρυβος για το τίποτε”.

2 Οκτωβρίου 2018, 21:08 | Κωνσταντίνα

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής και η Συνέλευση του τμήματος δεν έχει αποφασίσει τυχαία την ενοποίηση των εισαχθέντων του 2015-2016 στο τμήμα της Ψυχολογίας. Είναι απαράδεκτο για τους φοιτητές που θα έχουν ένα ακόμα χρόνο φοιτητής να μην έχουν την επιλογή να μπουν ενδοτμηματικα στο τμήμα της Ψυχολογίας και να μην έχουν καν την επιλογή αυτή. Ως φοιτητές τελευταίου έτους που γνωρίζουν την πορεία του τμηματός τους χρειάζεται να έχουν την εύνοια όλων των ανώτερων φορέων και να μην νιώθουν στο περιθώριο με αυτή την πρωτοβουλία. Όλοι οι φοιτητές που δεν έχουν πτυχίο χρειάζεται να έχουν την ίδια μεταχείριση, ποσο μάλλον οι τεταρτοετείς που έχουν τόσα κοινά μαθήματα. Αποφασίστε με σύνεση και προσοχή για κάθε απόφαση που παίρνετε για τόσο σοβαρά ζητήματα που εχουν επιπτωσεις σε τόσα άτομα που δεν φταίνε, και πάντα σκεπτόμενοι τις προτάσεις των αρμοδίων του τμήματος που σίγουρα ξέρουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες του τμήματος.

2 Οκτωβρίου 2018, 21:31 | Σ.Β., MA Παιδαγωγικής

Το 1921 στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ιδρύθηκε η πρώτη έδρα Παιδαγωγικής στην Ελλάδα, μετά το διαχωρισμό της έδρας Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Πρώτος Έλληνας καθηγητής της Παιδαγωγικής στην έδρα αυτή διορίστηκε ο Νικόλαος Εξαρχόπουλος. Ενενήντα επτά χρόνια μετά, με το παρόν σχέδιο νόμου εξοβελίζεται η Παιδαγωγική από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στις δομές και τις δράσεις της οποίας θεμελιώθηκε η Παιδαγωγική Επιστήμη στην Ελλάδα.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Παιδαγωγική Επιστήμη αποτελεί «παιδί» της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας, στις επιστημονικές βάσεις, μεθόδους και αρχές των οποίων στηρίχθηκε προκειμένου να αναπτυχθεί έως ότου αποκτήσει τα δικά της εργαλεία, τους δικούς της όρους, τις δικές τις θεωρίες και μεθόδους. Η συνύπαρξη των τριών αυτών επιστημών επομένως, αποτελεί κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκό «παράδοξο», όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Επιπλέον, ο ρόλος του σύγχρονου παιδαγωγού, του εκπαιδευτικού που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά μια σειρά προκλήσεων στη σχολική τάξη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να στηρίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους σύμφωνα με τις οποίες η γνώση ενός επιστημονικού κλάδου αποτελεί ικανό εχέγγυο για την άσκηση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, προκειμένου ο εκπαιδευτικός να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο νέο ρόλο που προβλέπει για αυτόν το σύγχρονο σχολείο, η γνώση ενός επιστημονικού κλάδου δεν αρκεί. Η αρχική κατάρτιση του εκπαιδευτικού πρέπει να του παρέχει σε θεωρητικό επίπεδο γνώσεις και ικανότητες δύο κατηγοριών. Πρώτον, γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο διδασκαλίας, για παράδειγμα γνώσεις μαθηματικών για αυτούς που πρόκειται να διδάξουν μαθηματικά. Δεύτερον, γνώσεις Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής αλλά και λοιπών ζητημάτων

που αφορούν το θεσμό του σχολείου και την εκπαίδευση γενικότερα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό η θεωρητική αυτή κάλυψη των εκπαιδευτικών να συνοδεύεται και από πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης προκειμένου να συμπληρώσει και σε επίπεδο εφαρμογής της γνώσεις του γύρω από την άσκηση του επαγγέλματος.Όταν, λοιπόν, το 1984 ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, έγινε μια πρώτη συστηματική και ολοκληρωμένη κίνηση προκειμένου οι φοιτητές, όχι μόνο του συγκεκριμένου αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων της Σχολής, να διδάσκονται όλα εκείνα τα απαραίτητα για το σύγχρονο ρόλο του εκπαιδευτικού αντικείμενα και να του παρέχονται τα απαραίτητα για τη διδακτική πράξη εφόδια. Ειδικότερος δε σκοπός του τμήματος υπήρξε πάντα η παροχή φιλολογικών και ιστορικών-αρχαιολογικών γνώσεων και ερευνητικών δεξιοτήτων στους αποφοίτους του, με παράλληλη κατάρτισή και ειδίκευσή τους στους τομείς της Φιλοσοφίας, της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.Αν και αλληλένδετες, οι τρεις αυτές επιστήμες δεν παύουν ωστόσο να έχουν πια ξεχωριστή και ανεξάρτητη υπόσταση. Η λειτουργία του Τμήματος και η συνύπαρξη των τομέων υπήρξε άριστη, η ταυτόχρονη όμως επέκταση και εξέλιξη του καθενός από αυτούς δημιούργησαν νέες ανάγκες. Η λειτουργία του τομέα Ψυχολογίας αποσκοπούσε σε μεγάλο βαθμό στη στελέχωση και υλοποίηση του Προγράμματος Ψυχολογίας. Όταν το 2013 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο πια Τμήμα Ψυχολογίας, η ύπαρξη του τομέα κατέστη πράγματι περιττή. Επιπλέον, οι δύο άλλοι τομείς –της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής- είχαν πια αναπτύξει πολυάριθμους ξεχωριστούς κλάδους και δομές. Ως φυσική εξέλιξη όλων αυτών, ήρθε το 2017 η πρόταση των οργάνων του Τμήματος, της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών περί διάσπασης του τμήματος και εξέλιξης των τομέων της Φιλοσοφίας και της Παιδαγωγικής σε αυτοτελή Τμήματα, με ταυτόχρονη απορρόφηση του εναπομείναντος τομέα Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας.Αναφορικά με την εξέλιξη του τομέα Παιδαγωγικής, προτάθηκε η δημιουργία Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Εξαρχής αντιδράσεις εκφράστηκαν από την ιδρυθείσα μόλις το 2013 Σχολή Επιστημών Αγωγής, η οποία περιλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Η Σχολή αυτή, που ουδεμία σχέση είχε ποτέ με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έκρινε πως το νέο αυτό Τμήμα δεν καλύπτει καμία ανάγκη και πως καθ’ ύλην αρμόδια για ζητήματα παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μόνο η ίδια. Τα ζητήματα αυτά αφορούν βέβαια την παροχή παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η οποία παρέχεται μέσω διάφορων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια από πολυάριθμους φορείς, έναντι κάποιου τιμήματος φυσικά…Φτάνουμε, λοιπόν, στην κατάθεση του παρόντος σχεδίου νόμου στο οποίο παρακάμπτονται οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προωθείται η ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας, όμως ως μετεξέλιξη του τομέα Παιδαγωγικής προτείνεται αιφνιδίως και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση η ίδρυση Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Η Εκπαίδευση Ενηλίκων αποτελεί έναν επιμέρους κλάδο της Παιδαγωγικής Επιστήμης με εξειδικευμένο περιεχόμενο. Η ίδρυση ανεξάρτητου Τμήματος στη Φιλοσοφική Σχολή δεν θεραπεύει καμία της ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών, το διδακτικό προσωπικό και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων του. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει αμέσως να λάβει υπ’ όψιν τις αποφάσεις και τις προτάσεις των οργάνων του Ε.Κ.Π.Α. και να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του συνόλου των τμημάτων της (ιστορικής) Φιλοσοφικής Σχολής –που έφερε την Παιδαγωγική στο ελληνικό σχολείο- και η επαγγελματική κατοχύρωση όλων των αποφοίτων της.

2 Οκτωβρίου 2018, 20:24 | Stavros

Το άρθρο 12 ειναι άδικο με εξαιρεί μονο και μονο επειδη μπήκα το 2014. Μπορει το έτος εισαγωγής να αποτελεί αιτία να παρω ενα πτυχίο χωρις ισχύ; Πιστευω στην ισότητα ανάμεσα στους ανθρωπους και πιστευω πως το υπουργείο πρεπει να σταθεί σε αυτο το σημείο.

2 Οκτωβρίου 2018, 20:14 | Αγγελική

Το άρθρο 12 παράγραφος 10 του νομοσχεδίου περιέχει μια τρομακτική αδικια. Αποκλειομαστε φοιτητές απο τα έτη 2014-2015 και 2015-2016 που θα πάρουμε ενα πτυχίο χωρις ισχύ ενώ ειμαστε ενεργοί φοιτητές. Το άρθρο ειναι τημωριτικο και σε αντίθετη κατεύθυνση απο τον νομό για το πανεπηστιμιο Δυτικής Αττικης. Γιατι ελπίζουμε αυτη η αδικια να διορθωθεί και να μην υπαρχει τετοια διάκριση σε σχεση με τους συμφοιτητές μας με μονο κριτήριο το έτος εισαγωγής.

2 Οκτωβρίου 2018, 19:07 | Φωτεινή

Λυπηρό ένα από τα ελάχιστα τμήματα συνθεσης επιστημών που καταρτίζουν άρτια Εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας ώστε να είναι παιδαγωγοί πέρα από φορείς γνώσης να καταργείται ως τέτοιο.

Να ληφθεί μέριμνα τουλάχιστον και για τους παλαιότερους αποφοίτους να αναβαθμίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αντίστοιχα με την κατεύθυνση(με επιπλέον μαθήματα αν χρειάζεται).

2 Οκτωβρίου 2018, 19:39 | Σπυριδουλα Κιταντη

Φοιτώντας στο τμήμα ΦΠΨ και έχοντας διδαχτεί μεγαλο μέρος μαθημάτων που προέρχονται απο το τμήμα ψυχολογίας θεωρω αδικία να μην μας συμπεριλάβει ο νόμος και να μην μας δωθεί η επιλογή να εισαχθουμε στο τμήμα αυτο.Οφειλετε να δώσετε βάση στο αίτημα μας και να λάβετε υπόψην την αγωνία μας για το αν θα διασπαστεί ή οχι το τμήμα !

2 Οκτωβρίου 2018, 19:02 | Γεωργια

Απαράδεκτο! Τι νόμος είναι αυτός! Το ΦΠΨ διαλύθηκε. Πρέπει να διαλυθούν και οι φοιτητές του?

2 Οκτωβρίου 2018, 18:09 | Γεράσιμος

Κύριε Υπουργέ, επειδή διαβάζω σε σχόλιο πτυχιούχου ή φοιτήτριας Τμήματος Φιλολογίας μάλλον ότι χαίρεται για την «πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη κατάτμηση του ΦΠΨ», πρέπει να μεριμνήσετε, ώστε να διασπαστούν επιτέλους και τα Τμήματα Φιλολογίας στη χώρα μας. Είναι δυνατόν να μένουμε πίσω ως χώρα σε τέτοια αναχρονιστικά τμήματα Φιλολογίας; Δηλαδή 5 επιστήμες μέσα σε ένα τμήμα: Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική και Λατινική), Βυζαντινή Φιλολογία, Νεοελληνική Φιλολογία, ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ που είναι αυτόνομη και ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ που πάλι είναι αυτόνομη; Και στο Τμήμα Φιλολογίας Κρήτης υπάρχει και κατεύθυνση Θεατρολογίας – Μουσικολογίας – Κινηματογράφου! Αδιανόητο! Σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει αυτό το παράδοξο, ακόμα και αστείο φαινόμενο; Πρέπει να προβείτε σε αυτόνομα τμήματα Κλασικών Σπουδών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Γλωσσολογίας και Λαογραφίας! Σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει γίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και στην Κύπρο, η Ελλάδα γιατί πρέπει να μένει ακόμα τόσο πίσω ακαδημαϊκά;

Όσον αφορά στα ΦΠΨ, δεν έχουν μόνο γνώσεις Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, όπως λανθασμένα γράφτηκε, αλλά και επαρκέστατες Φιλολογίας (στο τμήμα που πρόκειται να διασπαστεί έκαναν 8 υποχρεωτικά μαθήματα αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας και άλλα), Γλωσσολογίας και Ιστορίας, ώστε να είναι ικανότατοι εκπαιδευτικοί Φιλόλογοι ΠΕ02. Επιπλέον, διαθέτουν το βασικό εφόδιο της παιδαγωγικής γνώσης και ουσιαστικής παιδαγωγικής & διδακτικής επάρκειας, την οποία δεν διαθέτουν τα άλλα τμήματα, όπως το Τμήμα Φιλολογίας, με αποτέλεσμα να μπορεί να αμφισβητηθεί η εκπαιδευτική καταλληλότητα των αποφοίτων τους. Επίσης, να ενημερωθούν καλύτερα οι συνάδελφοι φιλόλογοι και άλλοι ότι στην Αθήνα θα ιδρυθεί Τμήμα (όχι Σχολή, ας κατέχουμε τους όρους, παρακαλώ) Φιλοσοφίας, που θα βγαίνουν Φιλόλογοι ΠΕ02. Το σωστό θα είναι να βγαίνουν Φιλόλογοι ΠΕ02 και από το νέο Τμήμα Παιδαγωγικής / Εκπαίδευσης. Επομένως, όπως και από το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας βγαίνουν ΠΕ02 Φιλόλογοι (παρόλο που πχ. στην Αθήνα κάνουν μόνο 3 υποχρεωτικά μαθήματα αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας!), έτσι και από το τμήμα – μετεξέλιξη του ΦΠΨ θα βγαίνουν ΠΕ02 Φιλόλογοι.

Ευχαριστώ.

2 Οκτωβρίου 2018, 17:48 | Σουζάνα

Θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου αδικεί κατάφωρα τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί πριν το 2015 αφού τους υποχρεώνει να πάρουν ένα «ληγμένο» πτυχίο ενώ αντίθετα ευνοεί υπερβολικά αυτούς που εισήχθησαν μετά το 2016, ακόμα και τους πρωτοετείς. Για ποιο λόγο υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ? Ας μας το εξηγήσει το Υπουργείο!

2 Οκτωβρίου 2018, 17:13 | Καλλιρρόη

Ένα μεγάλο μπράβο για τη δημιουργία αυτόνομου Τμήματος Φιλοσοφίας. Ένα κενό ετών καλύπτεται στην Αθήνα, την παγκόσμια πρωτεύουσα της Φιλοσοφίας

2 Οκτωβρίου 2018, 17:30 | Παρασκευάς

Το άρθρο 12 καλύπτει μια πραγματική ανάγκη: αυτή της δημιουργίας ενός αμιγούς Τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Τμήμα Φιλοσοφίας είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει στην Αθήνα, στην πόλη του Σωκράτη και του Πλάτωνα, στην πόλη που υπήρξε το Λύκειο του Αριστοτέλη.

2 Οκτωβρίου 2018, 16:10 | Dimitiris

Όπως έχουν πει και στην επίσημη ανακοίνωση, όσοι είναι πριν το 2015-16 παίρνουν κανονικά πτυχίο φπψ εάν δεν κάνουν αίτηση για να πάρουν το καινούριο πτυχίο. Είναι αρκετά δίκαιο, διότι όλοι οι παλιοί φοιτητές που έχουμε μείνει θέλουμε να πάρουμε το πτυχίο που μας αναλογούσε όταν μπήκαμε, και όχι το καινούριο , επομένως είναι αρκετά δίκαιο αυτό που έκαναν, ότι μας έδωσαν δηλαδή την επιλογή. Ουσιαστικά αυτοί που εναντιώνονται περισσότερο είναι η κατεύθυνση Ψ που δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί στο τμήμα ψυχολογίας, αλλά γιατί να την πληρώσουμε όλοι ? Και τα παιδιά των δικών μας χρόνων ήθελαν να είναι ψυχολογία αλλά συμβιβάστηκαν με μεταπτυχιακά, κατατακτήριες κλπ. Η στάση της επιλογής του αν θα πάρουμε το παλιό πτυχίο ή το καινούριο, είναι κατα εμάς η σωστότερη.

2 Οκτωβρίου 2018, 16:41 | Ελένη

Πρέπει να αναλογιστείτε το γεγονός ότι οι εισαχθέντες του 2015 έχουν πολλά περισσότερα μαθήματα που αντιστοιχούνται με το τμήμα Ψυχολογίας από κάθε άλλο έτος και εφόσον η Συνέλευση του τμήματος, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εχουν αποφασίσει ότι μπορουν να ρυθμίσουν το θέμα ενδοτμηματικα είναι λυπηρό να στερήσετε το δικαίωμα αυτό από αυτά τα παιδιά από τη στιγμή που ανακοινώνετε αλλαγές ενώ τα παιδιά ειναι ακόμα ενεργοί φοιτητές και υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

2 Οκτωβρίου 2018, 15:38 | Μαρία -Ελένη

Εφόσον θα γίνει η αλλαγή, πρέπει να ληφθούν μεταβατικές ρυθμίσεις και για όσους εισήχθησαν το 2015(νυν τεταρτο έτος). Πέρισυ όλοι οι καθηγητές μας ελεγαν για τις αλλαγές και οτι το έτος μας θα μπει στην ψυχολογία (οσοι θέλουν από την κατεύθυνση) και από ότι φαίνεται όλοι θα μπουν ,εκτως από εμάς. Αυτο είναι πολύ άδικο αν σκεφτούμε τα πόσα μαθήματα ψυχολογίας έχουμε δώσει και μόνο για τις περσινες υποσχεσεις και επίσημες ανακοινώσεις που γινόντουσαν στο τμημα μας καθ’όλη την διάρκεια του έτους(ακόμα και προτροπες να δίνουμε περισσότερα μαθήματα ψυχολογίας αντι για επιλεγόμενα μαθήματα απο αλλες κατεύθυνσεις) πρεπει καπως να αποκατασταθεί όλη αυτη η ψυχική φθορά που προκαλεσαν σε όλο το έτος μας!

2 Οκτωβρίου 2018, 15:34 | Μαριλένα Αλεξάκη

Η κατάσταση που επικρατεί στο ΦΠΨ καθώς και ο ρόλος του υπουργείου και της προέδρου του τμήματος, αποτελούν μια γελοιότητα. Πριν από περίπου 10 μήνες υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την πρόεδρο του τμήματος για την διάσπαση του ΦΠΨ. Η ίδια μας διαβεβαίωσε πως οι φοιτητές με κατεύθυνση την ψυχολογία θα μεταφερθούν στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Ως εκ τουτου, οι περισσότεροι φοιτητές αυτής της κατεύθυνσης – και όχι μόνο- έκαναν τον προγραμματισμό τους, με γνώμονα αύτην την αλλαγή. Δηλαδή την μεταφορά μας στο τμήμα Ψυχολογίας τον Σεπτέμβριο του 2018. Η ανάκληση αυτής της απόφασης, πέρα από το γεγονός ότι καταστρέφει τις προσπάθειες των φοιτητών τους προηγούμενους μήνες για ομαλή ένταξη στα νέα δεδομένα, μάρτυρά και την μη αξιοπιστία των αρμόδιων φορέων.

2 Οκτωβρίου 2018, 15:42 | Ραφαηλία Ιωαννίδου

Καλησπέρα σας.

Είμαι φοιτήτρια του Φ.Π.Ψ. (Κατεύθυνση Ψυχολογίας) και εισήχθη στη σχολή αυτή το 2015. Κατανοώ ότι υπάρχουν λόγοι που συντελούν στην διάσπαση αυτή, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι, παρά την απόφαση της συγκλήτου που εκδόθηκε και το τρέχον έτος, ο νόμος αυτός δεν περιλαμβάνει τους εισαχθέντες το 2015. Θεωρώ άδικο αυτόν τον αποκλεισμό και παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να συμπεριληφθούμε και εμείς στο σχέδιο νόμου!

2 Οκτωβρίου 2018, 15:15 | Ζωη

Ως φοιτήτρια της σχολής εισαχθεισα το 2015 στην κατεύθυνση της ψυχολογίας θα ήθελα να τονίσω ότι πέρυσι μας είχε διαβεβαιώσει η πρόεδρος της σχολής ότι θα συμπεριληφθούμε στο παρόν νομοσχέδιο! Πράγμα που όπως φαίνεται δεν έγινε,θα μπορούσε όμως να γίνει τροποποίηση ώστε όσοι φοιτητές από το 4ο έτος(στην κατεύθυνση της ψυχολογίας) επιθυμούν να πάρουν πτυχίο ψυχολογίας να έχουν το δικαίωμα επιλογής με όσα επιπλέον χρόνια φοίτησης αυτό απαιτεί!!

2 Οκτωβρίου 2018, 15:27 | Ελευθερία

Επιτέλους, η πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη κατάτμηση του ΦΠΨ γίνεται πράξη. Μπράβο σας! Ως ΦΠΨ δεν είχε νόημα το τμήμα. Φιλόλογοι, απλά με γνώσεις φιλοσοφίας παιδαγωγικής και ψυχολογίας; Καθαρό φιλολογικό υπάρχει ήδη. Στην Αθήνα είναι μείζονος σημασίας να ιδρυθεί μια σχολή Φιλοσοφίας. Η διάσπαση αυτή, είναι μια εξέλιξη που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.

2 Οκτωβρίου 2018, 14:34 | Μαρια

Καλησπέρα σας και εγώ είμαι φοιτήτρια της κατεύθυνσης ψυχολογίας του έτους 2015 και η πρόεδρος του τμήματος μας διαβεβαίωνε πέρυσι ότι θα συμπεριληφθούμε και εμεις ! έχουμε ήδη επιλέξει πόσα μαθήματα ψυχολογίας για την ομαλη μας ένταξη δεν καταλαβαινω γιατι να μην μας βοηθήσουν έχει μεγάλη διαφορά για την σταδιοδρομία μας ! Μιλάω εκ μέρους πολλών συμφοιτητών μου !

2 Οκτωβρίου 2018, 13:42 | Ευριδίκη

Το συγκεκριμένο άρθρο, και ειδικά η αναφορά στη δημιουργία νέου Τμήματος χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για τους φοιτητές του (μιλώ για την μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής) είναι τουλάχιστον λυπηρό.Το Τμήμα Φ.Π.Ψ., και πολύ ειδικότερα ο Τομέας Παιδαγωγικής, εδώ και χρόνια οδηγεί στην οικοδόμηση μιας συνεκτικής και στέρεας εκπαιδευτικής/επαγγελματικής ταυτότητας των μελλοντικών φιλολόγων-εκπαιδευτικών, πολύ πιο στέρεης από όλους τους υπόλοιπους φιλολόγους που προέρχονται από αμιγώς φιλολογικά τμήματα. Αυτό αναφέρεται από πολλούς φιλολόγους που υπηρετούν στην δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Στη Φιλοσοφική Σχολή που εκπαιδεύει φιλολόγους είναι απαραίτητη, θεωρώ, η ύπαρξη ενός Τμήματος Εκπαίδευσης, με το πρόγραμμα και τη γενικότερη φιλοσοφία του Τομέα Παιδαγωγικής. Εφόσον γίνει η κατάτμηση, πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τμήματος που θα εκπαιδεύει έναν σύγχρονο φιλόλογο, με ισχυρή και επιστημονική ταυτότητα, που θα έχει την ικανότητα να προσφέρει σε πολλαπλά επίπεδα.

2 Οκτωβρίου 2018, 13:26 | Γιώργος Κ.

Είναι εξαιρετικά θλιβερό ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται με τέτοιον αντιεπιστημονικό και αυταρχικό τρόπο. Μέχρι τώρα ξέραμε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το χειμώνα από τα όργανα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής, οι οποίες είχαν σαφές σκεπτικό, επιστημονικά και ακαδημαϊκά τεκμηριωμένο. Πώς το Υπουργείο αποφασίζει αντίθετα στην ακαδημαϊκή βούληση των εμπλεκόμενων; Ποιοι είναι «αρμοδιότεροι» από την ακαδημαϊκή κοινότητα; Πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στην κρίση ενός Υπουργείου που αποφασίζει αυθαίρετα, χωρίς κριτήρια, διαβούλευση και λογοδοσία; Μήπως υπάρχουν άλλες πιέσεις και συμφέροντα;

Είναι πολύ σημαντικό η κατάτμηση του Τμήματος (αναγκαία και αποδεκτή), να γίνει με τους όρους και τις διαδικασίες (όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά και την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία των Τμημάτων) που είχαν συζητηθεί αναλυτικά και συμφωνηθεί αμοιβαία κατά το περσινό ακαδημαϊκό έτος – όπως είχε γνωστοποιηθεί σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κάθε άλλη λύση είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

2 Οκτωβρίου 2018, 13:42 | Georgios

Δεν κατανοώ γιατί από όλους τους εν ενεργεία φοιτητές του ΦΠΨ, να εξαιρούνται από τις νέες δυνατότητες του Νόμου, οι εισαχθέντες το έτος 2015-16, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος σπουδών τους και θα μπορούσαν να επιλέξουν και τώρα.

Το καταλαβαίνω αυτό για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους δηλαδή για τους εισαχθέντες το έτος 2014-15 και πριν αλλά γιατί το μόνο έτος που να αδικείται ουσιαστικά να είναι οι εισαχθέντες το 2015 και μάλιστα λόγω καθυστέρησης του Τμήματος και του Υπουργείου να φέρουν το Νόμο, ο οποίος είναι σε γενικές γραμμές σωστός , ενώ επίσης ήταν γνωστός από πέρυσι που είχε ανακοινωθεί και περιλάμβανε στις διατάξεις του , όπως είχε ανακοινωθεί στους φοιτητές από καθηγητές του Τμήματος και τους φοιτητές εισαχθέντες το 2015.

Ελπίζω να διορθωθεί αυτή η αδικία που εντοπίζεται μόνο στους φοιτητές ενός τελικά ακαδημαικού έτους δηλαδή αυτούς του έτους 2015-16, ενώ για όλους τους άλλους υπάρχει δίκαιη μεταχείριση.

Ευχαριστώ.

2 Οκτωβρίου 2018, 12:55 | ΤΜΗΜΑ ΦΠΨ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣΗ Συνέλευση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε εκτάκτως σήμερα,

29 Σεπτεμβρίου 2018, επ’ αφορμή της σύντομης διαβούλευσης που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου τ.ε. για το Σχέδιο Νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα επ’ αφορμή του άρθρου 12, το οποίο αφορά στην «Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».Το Τμήμα συμφωνεί κατ’ αρχήν με την ιδέα της μετεξέλιξής του σε δύο νέα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τα οποία θα προκύψουν από τους τομείς Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, και της ενοποίησης του Τομέα Ψυχολογίας με το υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας. Άλλωστε, αυτή ήταν και η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρία της (20/12/2017) και αφού έλαβε ακολούθως έγκριση από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής (27/12/2017) και από την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ (28/2/2018) διαβιβάστηκε τελικώς στον Υπουργό Παιδείας ως πρόταση για ακαδημαϊκή αναβάθμιση της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος.

Ωστόσο, διαφωνεί με την πρόταση του Υπουργείου επισημαίνοντας τα εξής:

Α. Οι τρεις αποφάσεις συλλογικών οργάνων του ΕΚΠΑ (Συνέλευση του Τμήματος ΦΠΨ, Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, Σύγκλητος του ΕΚΠΑ) τεκμηριώνουν με επιστημονική επιχειρηματολογία την ανάγκη μετεξέλιξης του Τομέα Φιλοσοφίας σε Τμήμα Φιλοσοφίας και του Τομέα Παιδαγωγικής σε Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Το Σχέδιο Νόμου υιοθετεί μονομερώς τις παραπάνω αποφάσεις. Προτείνει την ίδρυση ενός Τμήματος Φιλοσοφίας και ενός Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων, παραβλέποντας τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων και χωρίς παράλληλη κοινοποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, η οποία οφείλει να αναπτύσσεται σε συνοδευτική αιτιολογική έκθεση, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη απόρριψης της πρότασης τριών συλλογικών οργάνων για ίδρυση ενός Τμήματος με την ονομασία «Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές».

Β. Οι τρεις αποφάσεις συλλογικών οργάνων του ΕΚΠΑ (Συνέλευση του Τμήματος ΦΠΨ, Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, Σύγκλητος του ΕΚΠΑ) προτείνουν με ισόνομης και ισότιμης φυσιογνωμίας διαδικασίες την ένταξη των φοιτούντων στα προτεινόμενα προς ίδρυση Τμήματα και στο Τμήμα Ψυχολογίας.

Το Σχέδιο Νόμου δεν προτείνει με πνεύμα ισονομίας και ισοτιμίας την ένταξη των φοιτούντων στα προτεινόμενα προς ίδρυση Τμήματα και στο Τμήμα Ψυχολογίας αλλά μεροληπτεί σαφώς κατά του Τμήματος που προκύπτει από τον Τομέα Παιδαγωγικής, καθώς ταυτοποιεί τους φοιτητές των Τομέων Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας με τα αντίστοιχα Τμήματα αλλά όχι τους φοιτητές του Τομέα Παιδαγωγικής.

Γ. Οι τρεις αποφάσεις συλλογικών οργάνων του ΕΚΠΑ (Συνέλευση του Τμήματος ΦΠΨ, Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, Σύγκλητος του ΕΚΠΑ) διασφαλίζουν στους μελλοντικούς πτυχιούχους των δύο προτεινόμενων προς ίδρυση Τμημάτων, με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και επίγνωση της ακαδημαϊκής ευθύνης, ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα που τους διασφάλιζε η φοίτησή τους στο Τμήμα ΦΠΨ, ώστε ο πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών που παρέχεται να ανταποκρίνεται και σε επιστημονικές, και σε ερευνητικές και σε επαγγελματικές αξιώσεις.

Το Σχέδιο Νόμου με τρόπο επιδεικτικό διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών πτυχιούχων του Τμήματος Φιλοσοφίας και αγνοεί την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μελλοντικούς πτυχιούχους του Τμήματος που προκύπτει από τον Τομέα Παιδαγωγικής, παραβλέποντας ακόμα και τη συνταγματική υποχρέωση της διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Πανεπιστημιακού Τμήματος εισαγωγής σε περίπτωση τροποποίησης, μετεξέλιξης, κατάργησης ή όποιας διαφοροποίησής του.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και θεωρώντας σε συνοπτική θεώρηση ότι η πρόταση που το Σχέδιο Νόμου περιέχει για την κατάτμηση του ΦΠΨ του ΕΚΠΑ καταργεί τις αρχές της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων μέσω συλλογικών οργάνων, υποβαθμίζει εμφανώς το επιστημονικό πεδίο που άπτεται των Επιστημών Εκπαίδευσης και υιοθετεί τακτικές μη ισόνομης και μη ισότιμης αντιμετώπισης των φοιτητών η Συνέλευση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας αποφάσισε ομόφωνα επί των παρόντων:

1. Αποχή των μελών ΔΕΠ από το διδακτικό έργο από 1η Οκτωβρίου έως και την 8η Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης του ως άνω Σχεδίου Νόμου.

2. Ενημέρωση των φοιτητών του Τμήματος για τους λόγους αποχής μας από το διδακτικό έργο.

3. Ανάρτηση του παρόντος ψηφίσματος στην ιστοσελίδα της σχετικής διαβούλευσης.

4. Ανάρτηση του παρόντος ψηφίσματος στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ.

5. Κοινοποίηση του παρόντος ψηφίσματος στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, στον Υπουργό Παιδείας και στην ΠΟΣΔΕΠ.

2 Οκτωβρίου 2018, 12:10 | Λουκία

Όλοι οι φοιτητές που εισήχθησαν στην σχολή πριν το 2016 και δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο μέχρι την διάσπαση, θα πρέπει να συμπεριλήφθουν στην κατάτμηση στα τρία τμήματα ανάλογα με την προτίμηση ή τουλάχιστον την κατεύθυνση τους.

Το να αποφοιτήσουμε από μια σχολή η οποία πλέον δεν θα υπάρχει είναι άδικο και ακόμα πιο άδικο είναι παιδιά που μπήκαν από το 2016 μετά να έχουν την επιλογή να πάρουν ελεύθεροι πτυχίο Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας και οι υπόλοιποι να αναγκαστούν να κάνουν κατατακτήριες.

Δεν γίνεται να βγάζετε μια μερίδα φοιτητών εκτός της αναβάθμισης, από την στιγμή που δεν έχουν στα χέρια τους πτυχίο. Οφείλετε να δώσετε στα παιδιά του έτους 2015 και πριν την επιλογή του τμήματος που θέλουν να τελειώσουν.

Τα παραπάνω ενστερνίζονται όλοι οι φοιτητές του έτους 2015 του ΦΠΨ.

2 Οκτωβρίου 2018, 01:04 | Δήμα Νικολέτα

Ως προπτυχιακή φοιτήτρια του Φ.Π.Ψ.της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, εισαχθείσα το 2015 θεωρώ άδικο να μην μας δοθεί το δικαίωμα να εισαχθούμε στο τμήμα της Ψυχολογίας τη στιγμή που αυτό το προνόμιο σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, δίνεται ακόμα και στους φοιτητές του πρώτου έτους, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει καν μέχρι τώρα κατεύθυνση, και όχι σε εμάς που έχουμε τα περισσότερα σε αντιστοιχία μαθήματα με το τμήμα της Ψυχολογίας. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος των σπουδών μας και να γνωρίζουμε ότι το τμήμα μας θα πάψει να υφίσταται με τα νέα δεδομένα, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα καθηγητών και των δύο τμημάτων υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούμε, όσοι επιθυμούμε, ενδοτμηματικά στο τμήμα της Ψυχολογίας. Έχουμε ήδη δεχτεί τεράστια ψυχολογική πίεση όλο αυτό το διάστημα και θεωρούμε πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όλους εμάς του τέταρτου έτους που έχουμε προσπαθήσει τόσο πολύ για την αναβάθμιση του τμήματός μας σε συνεργασία με τους καθηγητές μας. Είναι ένα αίτημα, το οποίο έχει υποστηριχτεί από τη Συνέλευση του τμήματος, την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής και τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ και εμείς σαν νυν τέταρτο έτος αναμένουμε σχεδόν έναν χρόνο για να υλοποιηθεί.

1 Οκτωβρίου 2018, 23:23 | Ειρήνη Π.

Με προβληματίζει η ίδρυση του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στα πλαίσια ενός παιδαγωγικού προπτυχιακού προγράμματος. Ποια τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αποδίδονται στους αποφοίτους του εν λόγω Τμήματος ΕΚΕ; Θα πρέπει να εξασφαλισθεί η δημιουργία νέου ΠΕ κατα τη γνώμη μου και ύστερα να ιδρυθούν αντιστοιχα τμήματα στα Πανεπιστήμια. Όπως πιθανότατα γνωρίζουμε η Εκπαίδευση Ενηλίκων αφορά διακριτό επιστημονικό πεδίο και καλό είναι να μην μπερδεύεται με τις φιλοσοφικές επιστήμες. Θα μπορούσε κάλλιστα να ιδρυθεί ενα Τμήμα ΕΚΕ αυτόνομο χωρίς να υπάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή αφού όμως πρώτα δημιουργηθεί αντίστοιχο ΠΕ. Στο άρθρο 5 αναφερεται ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων . Για τους πτυχιουχους των τμημάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ψυχολογίας; Θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η παράλειψη. Επίσης, στο άρθρο 11 αναφερεται ότι β) οι φοιτητές της παιδαγωγικής κατεύθυνσης, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται ή στο Τμήμα Φιλοσοφίας ή στο Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Ήδη έχω αρχισει να απορώ πως θα γίνει αυτή η μετάβαση αφού η εκπαίδευση ενηλίκων δεν σχετίζεται με την παιδαγωγική επιστήμη. Επίσης απορώ για το πρόγραμμα σπουδων του εν λόγω Τμήματος αλλά και για το πόσο εξειδικευμένο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων θα είναι το διδακτικό προσωπικό.

1 Οκτωβρίου 2018, 09:43 | Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζιδης

Η πρόνοια για τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι εξαιρετική.

1 Οκτωβρίου 2018, 03:38 | Ιωάννης

Απαράδεκτη εξέλιξη. Ένας Τομέας Παιδαγωγικής Επιστήμης περιορίζεται σε Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και όχι σε Επιστημών Εκπαίδευσης, όπως είχε ψηφίσει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ; Γιατί αγνοήθηκε από το Υπουργείο το κείμενο της απόφασης της Κοσμητείας που είχε εγκρίνει και η Σύγκλητος; Ο Τομέας Παιδαγωγικής ανέκαθεν κάλυπτε όλο το εύρος των Επιστημών Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και την εκπαίδευση ενηλίκων. Αφορούσε λοιπόν και στη σχολική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή των νέων μας. Πώς αλλοιώνεται με τέτοιον τρόπο το επιστημονικό αντικείμενο του Τομέα αυτού και γιατί; Το νέο τμήμα αυτό με διορθωμένη ονομασία πρέπει να ανήκει στον κλάδο των Φιλολόγων όπως ίσχυε και όπως είχε ψηφίσει και η Κοσμητεία. Στην τελική, υπάρχει σεβασμός προς τις αποφάσεις των αρμόδιων πανεπιστημιακών οργάνων ή όχι;! Παρατηρώ μία στόχευση και άδικη επίθεση από το Υπουργείο και άλλους προς τα τμήματα ΦΠΨ που έχουν αξιολογηθεί (εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση) τα τελευταία χρόνια με επαινετικά σχόλια και επιτελούν ένα σημαντικό έργο για τη μόρφωση των φιλολόγων και των άλλων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και πολλές δεκαετίες.

30 Σεπτεμβρίου 2018, 11:16 | Θέμης Ντάλλας

Επιτέλους. Μια εξέλιξη που είχε αργήσει πάρα πολύ.

29 Σεπτεμβρίου 2018, 18:03 | Χριστίνα Πουλοπουλου

Να υπάρξει πρόνοια για τους αποφοίτους του Φ.Π.Ψ. παλαιότερων ετών, οι οποίοι επέλεξαν την κατεύθυνση Ψυχολογίας, ώστε να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως ψυχολογων

29 Σεπτεμβρίου 2018, 10:53 | Ευτυχία Χατζημιχάλη

Καλημέρα σας,

Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε η παραπάνω νόμος , έχω ακούσει πολλούς φοιτητές τους οποίους από τα έτη 2015 και άνω να διαμαρτύρονται καθώς θέλουν να συμπεριληφθούν και εκείνοι στην κατάτμηση του τμήματος και να μπορούν να διαλέξουν εάν θα μπουν σε κάποιο από τα τρία τμήματα (τμήμα Φιλοσοφίας, τμήμα εκπαίδευσης ενηλικών, υπάρχον τμήμα Ψυχολογίας) ή αν θα αποφοιτήσουν από το Φ.Π.Ψ.

Προσωπικά, είμαι στην κατεύθυνση Ψυχολογίας, εισαχθείσα το 2015, και θέλω να πάρω πτυχίο ψυχολόγου. Γιατί να είμαστε αναγκασμένοι, εγώ και όλοι οι φοιτήτες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με εμένα, να δώσουμε κατατακτήριες την ίδια στιγμή που φοιτητές που εισήχθησαν ένα χρόνο μετά από εμές θα μπουν χωρίς καμία εξέταση ?

Παρακαλώ, όπως κάνετε τις ανάλογες τροποποιήσεις ώστε να μην αδικείται κανένας φοιτήτης.

28 Σεπτεμβρίου 2018, 23:18 | Αγγελικη

Ηθελα να σας ρωτησω το τμημα της εκπαίδευσης ενηλίκων τι δικαιώματα θα δινει καθως δεν αναφέρεται πουθενά. Επίσης για ποιον λογο να χωρισετε κ με λιγα λογια να διαλύσετε ενα τμημα με τόσους φοιτητές χωρις καν να τους ρωτήσετε; Εμεις μπηκαμε στο συγκεκριμένο τμημα εχοντας στο μυαλο μας ότι θα εχουμε πτυχιο ΦΠΨ , με ποιο λοιπον δικαίωμα το αλλάζετε αυτο κ παίζετε με το επαγγελματικό μας μελλον ; Λαβατε καθόλου υπόψιν όσους εχουν αποφοιτήσει απο το ΦΠΨ ;Θα έχουν πτυχιο απο ενα τμημα που δεν υπάρχει; Επίσης ο τομεας της φιλοσοφίας οπως λετε θα δίνει δικαίωμα φιλολόγου, ξέρουμε ότι δεν εχει την ιδια βαρύτητα ο τομέας της φιλοσοφίας σε σχεση με τα αντίστοιχα αλλα των φιλολογικών σχολών, όπως γίνεται για παράδειγμα με το αντίστοιχο της Πατρας . Οπως πολλοί ξέρουμε τα όνειρα για μια θεση στο δημόσιο έχουν σβησει εδώ κ χρονια οπότε η μονη μας επιλογή ειναι τα φροντιστήρια οι κάτοχοι των οποίων δύσκολα θα επιλέξουν εναν απόφοιτο απο το τμήμα της φιλοσοφίας έναντι ενός αποφοίτου του τμήματος φιλολογίας ή της ιστορίας κ αρχαιολογίας. Οπότε ποιο το θετικό αυτής της πραξης ;

6 Οκτωβρίου 2018, 02:55 | Μαρία

Κατα τη γνωμη μου η κατάτμηση του τμήματος θα έπρεπε να ειχε γινει εδω και καιρο . Το τμήμα μπορει να ειναι αρκετά καλο και να παρεχει ακαδημαικές γνωσεις υψηλου επιπεδου αλλα παντα υπηρχε μια συγχυση για τα επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων. Αρκετοι επελεγαν αυτο το τμημα θελοντας και εχοντας σκοπο να γίνουν ψυχολόγοι και οχι εκπαιδευτικοί. Θεωρω πως αύτη η αλλαγή θα βοηθήσει σε μεγαλο βαθμό και θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Σπουδάζω στο ΦΠΨ και πιστεύω πως ειναι αρκετά ορθή αυτη η απόφαση.

6 Οκτωβρίου 2018, 01:54 | Μ.Χ., MSc

Αξιότιμε Υπουργέ της Παιδείας,διαβάζουμε μέσα σε όλα τα σχόλια που αναφέρονται στα δίκαια αιτήματα του Τομέα Παιδαγωγικής για να διατηρήσει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματά του και την αναμενόμενη αυτονόμηση του Τομέα Φιλοσοφίας και άλλα σχόλια που δεν ισχύουν. Πρώτον, οι φοιτητές και οι γονείς τους που παραπονιούνται για το τμήμα και την κατεύθυνση της Ψυχολογίας έχουν απόλυτο λάθος. Ήξεραν και έπρεπε να ξέρουν ότι το Τμήμα ΦΠΨ που είναι πολύ αξιόλογο οδηγεί σε πτυχίο Φιλολόγου και βγάζει τους πιο κατάλληλα προετοιμασμένους καθηγητές. Και αυτοί που επέλεγαν την κατεύθυνση Ψυχολογίας έπαιρναν γνώσεις Ψυχολογίας για το εκπαιδευτικό έργο αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν τους έταξε κανείς ότι θα γίνουν ψυχολόγοι! Τώρα τι ζητούν; Να γίνουν ξαφνικά όλοι ψυχολόγοι; Και του έτους εισαγωγής 2015 και 2014 και 2013… και πάει λέγοντας… Δεύτερον, στα αμφιθέατρα μπορεί να συζητούσαν ανεπίσημα διδάσκοντες και φοιτητές πολλά για τη φημολογούμενη διάσπαση. Η Κοσμητεία της Σχολής στα επίσημα έγγραφά της και στις προτάσεις της δεν έταξε ποτέ ότι θα μετέβαιναν *όλοι* στο τμήμα της Ψυχολογίας μεταξύ των οποίων και οι τεταρτοετείς. Κάκιστα ευνοούνται κάποιοι κατά το παρόν σχέδιο νόμου. Όλοι οι φοιτητές του τμήματος και της κατεύθυνσης Ψυχολογίας πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΦΠΨ. Σε αυτό το τμήμα μπήκαν. Τρίτον, οι πρωτοετείς του 2018-19 δεν έχουν ακόμα επιλέξει κατεύθυνση! Γιατί να μπορούν να μεταβούν στο τμήμα Ψυχολογίας; Οι φοιτητές του 2015 είναι τεταρτοετείς και έχουν περάσει παραπάνω από τα μισά μαθήματα του πτυχίου τους που είναι Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ιστορίας και δεν έχουν καμμιά σχέση με του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει νόημα να μετακινηθούν; Θα είναι σκάνδαλο για όλους τους υπόλοιπους φοιτητές όλων των τμημάτων και πανεπιστημίων να ευνοείται έτσι μια μερίδα φοιτητών. Δεν υφίσταται καμία αδικία προς αυτούς! Παρακαλώ όπως καταργήσετε και τροποποιήσετε τις παραγρ. 11γ. και 12. και μην επηρεαστείτε από την προσπάθεια κάποιων φοιτητών που λένε ότι αδικούνται δήθεν. Να ξέρετε ότι υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας που θα παραμείνουν στο τμήμα ΦΠΨ και κρίνουν ότι έτσι πρέπει να γίνει για όλους. Εν κατακλείδι, τροποποιήστε ό,τι έχει σχέση με τον Τομέα Παιδαγωγικής και την Εκπαίδευση Ενηλίκων.Σας ευχαριστώ πολύ.

6 Οκτωβρίου 2018, 01:03 | Μαρίνα


Αν δεν τροποποιηθεί το Σχέδιο Νόμου έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι εισακτέοι του 2015-2016 στις αλλαγές, τότε το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασία αλλαγής των ακαδημαϊκών που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και πληροφορούν με σιγουριά τους φοιτητές πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα δείχνοντας ανευθυνότητα, εφόσον οι καταστάσεις δεν είναι τόσο δεδομένες όσο τις παρουσίαζαν παιρνοντας στο λαιμό τους τόσα παιδιά που δεν έχουν πραγματικά κανενα μερίδιο ευθύνης για ο,τι συνέβη.

5 Οκτωβρίου 2018, 23:00 | Αννα Κ.

Η άποψη που διατυπώθηκε στα σχόλια υπέρ της ένωσης του υπό ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας με τον τομέα Παιδαγωγικής ειναι επιστημονικά εντελώς αστήριχτη. Σε περίπτωση που επικρατήσει η ένωση των Παιδαγωγών με καποιο άλλο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής, η ιδεώδης λύση, βάσει του γνωστικού αντικειμένου των Παιδαγωγών, είναι να υπαχθεί ο συγκεκριμένος τομέας στο κατεξοχήν καθηγητικό τμήμα, που είναι το τμήμα Φιλολογίας. Είναι απορίας άξιον γιατί οι υπερασπιστές των αιτημάτων του τομέα Παιδαγωγικής, οι οποίοι δεν αποκλείουν την ένωση αυτου του τομέα με άλλα τμηματα,δεν προκρίνουν την προαναφερθείσα λύση, αλλά αντ’αυτής αντιμάχονται κατ’ουσίαν την ύπαρξη ενός καθαρού τμήματος Φιλοσοφίας.

5 Οκτωβρίου 2018, 20:14 | Κατερίνα Σ.

Κύριοι θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετασθεί το δικαίωμα των ενεργών φοιτητών του ΦΠΨ να ενταχθούν, εφόσον επιθυμούν, στα καινούργια τμήματα ή το τμήμα ψυχολογίας, πάντα με βάση την κατεύθυνση που έχουν δηλώσει.

Ειδικά οι φοιτητές με έτος εισαγωγής το 2015 που έχουν επιλέξει την κατεύθυνση της ψυχολογίας, διαβεβαωιώθηκαν από την κ. Πρόεδρο του τμήματός τους ότι θα συμπεριληφθεί και το έτος τους στις σχετικές διατάξεις του νόμου.

Παρακαλούμε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στα παιδιά μας που φέρουν την ιδιότητα των εν ενεργεία φοιτητών, να αποφοιτήσουν από το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ακόμα και αν είναι απαραίτητο να παραταθούν τα έτη σπουδών τους.

Έχουμε εμπιστοσύνη στον κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναμένουμε για τη σχετική τροποποίηση του άρθρου 12 του παρόντος νομοσχεδίου.

5 Οκτωβρίου 2018, 18:44 | Νίκος

Συμφωνώ με την κατάτμηση αλλά διαφωνώ απόλυτα με την παροχή του δικαιώματος επιλογής σε δυο μονο ετη και δη στους πρωτοετεις που δεν εχουν καν διαλέξει κατευθυνση! Οι τριτοετείς και τεταρτοετείς (2014-2015, 2015-2016) έχουν διδαχθεί πληθώρα μαθημάτων ψυχολογίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός νομοσχεδίου με μόνο δρόμο, για να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν, τις κατατακτήριες. Διεκδικούν δηλαδή τη μία εκείνη θέση που παρέχεται με απειροελάχιστες πιθανότητες ο καθένας τους. Σε αυτή την εποχή που ζούμε περιμένουμε το κράτος να είναι δίπλα μας και να στηρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον για επιστημονική κατάρτιση και όχι να μας περιορίζει στην αβεβαιότητα! Ελπίζω να μας βοηθήσετε.

5 Οκτωβρίου 2018, 16:16 | Παρασκευή

Από τη στιγμή που οι εισαχθέντες το 2014-2015 είμαστε εν δυνάμει φοιτητές και γίνεται μια τέτοια εξέλιξη ενώ δεν έχουμε εξαντλήσει τα έτη σπουδών μας, γιατί να αποφοιτήσουμε από ένα τμήμα που θα έχει καταργηθεί; Από τη στιγμή που έτυχε να γίνεται μια τέτοια αλλαγή σε διάστημα των φοιτητικών μας χρόνων παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο νομοσχέδιο, καλό θα ήταν να υπάρξει μέριμνα για όλα τα έτη και όχι μόνο για δυο. Προτιμότερο αυτό πάρα απόφοιτος από ένα τμήμα που μόλις καταργήθηκε και όλοι καταλαβαίνουμε τις πιθανές συνέπειες που ίσως έχει αυτό και στην αγορά εργασίας αλλά και στον βαθμό τον οποίο θα μας αντιμετωπίζουν ως απόφοιτους με «ληγμένο «πτυχίο.

Σας παρακαλώ να επανεξετάσετε.

5 Οκτωβρίου 2018, 15:28 | Όλγα Παναγοπούλου

Οι φοιτητές του έτους 2014-2014 αδικούνται γιατί υποχρεώνονται να πάρουν ένα πτυχίο από ένα τμήμα που τελεί υπό κατάργηση,ενώ είναι ενεργείς φοιτητές. Το Υπουργείο πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να διορθώσει την αδικία τοποθετώντας τους στα αντίστοιχα νέα τμήματα.

5 Οκτωβρίου 2018, 14:00 | Κωνσταντίνος

Υπουργέ, δώστε στο δικαίωμα στα παιδιά μας που εισήχθησαν to 2015 στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας Αθηνών, να έχουν όμοια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους ενεργούς φοιτητές του ΦΠΨ.

Διατελώ με τιμή, αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

5 Οκτωβρίου 2018, 14:53 | Σπύρος

Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να εξετάσει το δίκαιο αίτημα των εισαχθέντων το έτος 2014-2015 και 2015 -2016 και να διορθώσει την κατάφωρη αδικία σε βάρους τους. Αναρωτιέμαι είναι άραγε όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στον νόμο;;;

Όταν τον Μάρτιο του 2018 το Υπουργείο Παιδείας κατάργησε τα ΤΕΙ και ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όλοι οι εγγεγραμμένοι στα ΤΕΙ φοιτητές που δεν είχαν ολοκληρώσει την φοίτηση τους, εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο η πολιτεία καταργεί ένα τμήμα και ενώ είναι στην ίδια σχολή και στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, αποκλείει φοιτητές που δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους και τους οδηγεί στο να πάρουν πτυχίο από ένα τμήμα καταργημένο. Αναρωτιέμαι γιατί ο νομοθέτης μέσα στον ίδιο χρόνο σκέφτεται τόσο διαφορετικά; Νομίζω κατ’ ελάχιστον ότι οι φοιτητές ετών εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις μεταβατικές διατάξεις. Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός θα λάβει υπόψη το δίκαιο αίτημα για όλη αυτήν την προσπάθεια που έκαναν για να μπουν στον Πανεπιστήμιο και να πάρουν ένα πτυχίο από ένα τμήμα που θα υφίσταται και θα λειτουργεί.

5 Οκτωβρίου 2018, 14:10 | Ε.Π.

Παρακαλούμε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον κύριο Υπουργό προσωπικά, να συμπεριλάβει στον νέο νόμο κι εμάς που πετύχαμε την εισαγωγή μας στο ΦΠΨ ΕΚΠΑ το 2015.

Διατηρούμε τη φοιτητική μας ιδιότητα, είμαστε ενεργοί φοιτητές και απλώς ζητάμε το δίκαιο και το αυτονόητο, αυτό της ίσης αντιμετώπισης με τους λοιπούς ενεργούς φοιτητές του τμήματος.

Αναμένουμε θετική έκβαση.

Ευχαριστώ! 5 Οκτωβρίου 2018, 11:16 | Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζιδης

Η ίδρυση Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι μια ορθή κίνηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η εκπαίδευση των ενηλίκων αποτελεί εξειδίκευση επιστημόνων που έχουν ήδη τίτλο σπουδών σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο. Ωστόσο, αν δεν κάνω λάθος, ένα Τμήμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να δίνει προπτυχιακόύς τίτλους. Τα μέλη του είναι δυνατόν να εξυπηρετούν τα άλλα τμήματα της ίδιας Σχολής με προπτυχιακά μαθήματα στο πεδίο τους (δηλαδή στην εκπαίδευση ενηλίκων) εμπλουτίζοντας έτσι άλλα επιστημονικά πεδία και από την άλλη να οργανώνουν ισχυρά μεταπτυχιακά προγράμματα. Αλλά η δημιουργία ενός συγκροτημένου Τμήματος θα ενισχύσει την έρευνα στο πεδίο. Νομίζω ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση.

5 Οκτωβρίου 2018, 10:06 | Μαρία Κ.

Κύριε Υπουργέ,

Καθώς το τμήμα ΦΠΨ ΕΚΠΑ κατατμίζεται, ζητάμε την ένταξη των ενεργών φοιτητών (ν+2) και ειδικά όσων φοιτητών μπήκαν το έτος 2015 και οι οποίοι πήραν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις από τους καθηγητές τους,να συμπεριληφθούν στα νέα τμήματα ή στο τμήμα ψυχολογίας πάντα σε συνάρτηση με την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί από τους φοιτητές.

Ίση μεταχείριση στους εν ενεργεία φοιτητές του τμήματος.

Μην αγνοήσετε τα πολυπληθή σχόλια των φοιτητών 2015 για το αυτονόητο.

Ευχαριστούμε!

5 Οκτωβρίου 2018, 08:23 | Γεράσιμος

Καταρχάς, ας ενημερωθούν οι σχολιαστές και της σελίδας αυτής της Διαβούλευσης και όσοι απλώς διαβάζουν τα σχόλιά της ότι οι τρεις επιστήμες που συστεγάζονται στα Τμήματα ΦΠΨ, δηλαδή η Φιλοσοφία, η Παιδαγωγική και η Ψυχολογία, δεν είναι ετερόκλητα αντικείμενα. Αντιθέτως, έχουν άμεση συνάφεια και σχέση μεταξύ τους. Καλό είναι στη χώρα μας να μελετούμε καλύτερα, προτού τοποθετούμαστε, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Ο σημαντικότατος λοιπόν Αμερικανός φιλόσοφος, ψυχολόγος και παιδαγωγός John Dewey είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του πρώτου Τμήματος ΦΠΨ στο Σικάγο, όταν το 1894 ζήτησε να συμπεριληφθεί στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας η Παιδαγωγική, η οποία σύμφωνα και με τα πανεπιστημιακά παιδαγωγικά εγχειρίδια βρίσκεται ανάμεσα στη Φιλοσοφία-Ηθική και την Ψυχολογία. Επομένως, όταν οι Έλληνες καθηγητές ίδρυσαν τα ελληνικά πανεπιστημιακά Τμήματα ΦΠΨ, ήξεραν ως ειδικοί επιστήμονες πολύ καλά τι έκαναν…

Η Σχολή Επιστημών Αγωγής, δηλαδή των ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ, που αναφέρθηκε κακώς από κάποιους, αφού αφορά στην Πρωτοβάθμια και την εκπαίδευση των δασκάλων και των νηπιαγωγών, ιδρύθηκε στην Αθήνα μόλις το 2013, δηλαδή πριν από 5 (!) χρόνια. Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στην οποία ανήκει το ΦΠΨ, είναι μία από τις τέσσερις παλαιότερες πανεπιστημιακές Σχολές στη χώρα μας, από τότε που ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο (το Αθήνησι, 1837). Ακόμα λοιπόν και το αντικείμενο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που έχει προταθεί, δεν έχει καμία σχέση, όπως αντιλαμβανόμαστε, με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, άρα είναι ατυχής η αναφορά της Σχολής των ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ.

Τέλος, προτείνω με όλο το σεβασμό στον Υπουργό να αναθεωρήσει το ζήτημα της μετεξέλιξης του Τομέα Παιδαγωγικής και να αντικαταστήσει το «Εκπαίδευσης Ενηλίκων» με το επιστημονικά ορθό «Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές» που αρμόζει και στη Φιλοσοφική Σχολή και συμπίπτει με το πρόγραμμα σπουδών του Τομέα, τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του και τα

επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του. Διαφορετικά, να μην προχωρήσει στην ίδρυση Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αλλά ή να ενσωματώσει στο νέο Τμήμα Φιλοσοφίας αυτούσιο τον Τομέα Παιδαγωγικής, όπως έκανε και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, ή να υιοθετήσει την πιο αρμόζουσα λύση της μετονομασίας του Τμήματος σε Φιλοσοφίας ΚΑΙ Παιδαγωγικής, κατά το πρότυπο της Θεσσαλονίκης.

5 Οκτωβρίου 2018, 08:18 | Μαρία Π.

Επιβάλλεται να ενταχθούν και οι ενεργοί φοιτητές και δη όσοι εισήχθησαν το 2015 διότι οι τελευταίοι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους καθηγητές τους γι΄αυτό.

Ζητείται δικαίωση κύριε Γαβρόγλου και το ζητάμε από εσάς, τον Υπουργό μας.

5 Οκτωβρίου 2018, 08:05 | Αναστασία

Χαίρεται!

Το Υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι όσοι εισάχθηκαν στο ΦΠΨ το έτος 2015-2016 εξακολουθούν να διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα και σαφώς πρέπει να περιληφθούν στο νομοσχέδιο.

Άλλωστε δόθηκε ρητή υπόσχεση και από το ίδιο το Τμήμα.

Έχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Υπουργό ως δάσκαλο.

5 Οκτωβρίου 2018, 06:22 | Χήστος Ρ.

Για την απόδοση δικαιοσύνης, επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου και όσοι εισήχθηκαν κατά το έτος 2015-2016 διότι λάβαμε διαβεβαίωση από την κ. Πρόεδρο του τμήματος.

Μάλιστα μετά από δική της προτροπή προς τους φοιτητές του της κατεύθυνσης ψυχολογίας δεν δόθηκαν στην εξεταστική τα μαθήματα των άλλων κατευθύσεων.

Ζητάμε και οι νυν 4ετείς ως ενεργοί φοιτητές να ενταχθούμε στον παρόντα νόμο.

Διατηρούμε τη φοιτητική μας ταυτότητα και ιδιότητα και ζητάμε το αυτονόητο, την ίση μεταχείρισηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5 Οκτωβρίου 2018, 02:29 | Γιώργος Δ.

Ως ανώτατος φορέας οφείλετε να λάβετε υπόψιν τις αρχές της ισότητας καθώς επίσης και τις αρχές της αποκατάστασης του δικαίου όταν αυτό απειλείται. Με την πρότασή σας αυτή βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Οι εισαχθέντες του 2015-2016 έχουν βρεθεί σε τεράστιο τέλμα με το «Σχέδιο Νόμου». Πρέπει να μεριμνήσετε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλοι οι φοιτητές με τον ίδιο και ισάξιο τρόπο. Από τη στιγμή που αποφασίσατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να περάσετε το νόμο της κατάτμησης και όχι πιο αργά, έχετε την υποχρέωση να δώσετε σε όλους τους φοιτητές το δικαίωμα επιλογής για το αν θα πάρουν πτυχίο Φ.Π.Ψ ή για το αν θα ενταχθούν στην ψυχολογία καθώς είναι ενεργοί φοιτητές, αλλά κυρίως επειδή είχαν λάβει αυτή την ενημέρωση από τους υπεύθυνους του τμήματός τους εδώ και καιρό. Είναι ανήθικο να ανακοινώνετε κλείσιμο και μεταποίηση τμήματος και να μην δίνετε την επιλογή στους φοιτητές του τέταρτου έτους να κάνουν τις επιλογές τους σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, μιας και αφενός βρισκόμαστε στις αρχές του νέου ακαδημαικού έτους και αφετέρου εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για άμεση ενδοτμηματική διευθέτηση του ζητήματος.

5 Οκτωβρίου 2018, 01:55 | κέλλυ

πραγματικά, προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το σκεπτικό πίσω απ’ τη μετονομασία του τομέα Παιδαγωγικής σε τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Έχουν καλυφθεί από κάπου αλλού οι ανάγκες των φοιτητών της Φιλοσοφικής οι σχετικές με την παιδαγωγική τους επάρκεια και αποφασίστηκε ότι είναι αναγκαίο ένα τμήμα που θα ασχολείται εξολοκλήρου με κάτι τόσο ειδικό και άσχετο με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

5 Οκτωβρίου 2018, 00:19 | ΦΑΝΗ Ν.

Είμαι γονέας απόφοιτης τού τμήματος ΦΠΨ Ιωαννίνων που αποφοίτησε το 2016.(Δεν νομίζω ότι θα διέφερε κάτι αν προερχόταν από το ΕΚΠΑ.)Για 4 χρόνια η οικογένειά μας έκανε τεράστιες θυσίες για να ολοκληρωθούν οι σπουδές της κόρης μου μέχρι που απέκτησε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας πού έλεγε ότι σπούδασε την ψυχολογία στο ελληνικό πανεπιστήμιο καθώς ακολούθησε την κατεύθυνση της ψυχολογίας. Το θέμα είναι ότι στη συνέχεια τα μόνα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει είναι του φιλόλογου πράγμα ακατανόητο γιατί φυσικά δεν κατέχει το επιστημονικό αυτό πεδίο (αφοί το πρόγραμμα σπουδών της περιείχε πάνω από 90% μαθήματα συναφή με την ωυχολογια )και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ωυχολογου στην Ελλάδα είναι πολύ καλά κλειδωμένη μόνο για τους αποφοίτους από αμοιγεις σχολές της ψυχολογίας. Ακολούθησαν προσπάθειες για κατατακτήριες σε τμήματα ψυχολογίας όπου ποιος να πρωτομπει και από ότι γνωρίζω συμφοιτητριες της κατέφυγαν εκ νέου σε πανελλήνιες ή στην Κύπρο με υπέρογκα δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να αποκτήσουν ένα πτυχίο με επαγγελματικα δικαιώματα.

Εγώ θα δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Υπουργό για την κατάτμηση των ΦΠΨ προκείμενου άλλα παιδιά και οικογένειες να μην παγιδευτούν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Θα ήθελα όμως να θέσω ένα ερώτημα Είναι πραγματικά θέμα γνώσεων η στέρηση της άδειάς ασκήσεως επαγγέλματος του ωυχολογου στους αποφοίτους του ΦΠΨ ?Αν ναι τότε πως φοιτητές με το ίδιο πρόγραμμα σπουδών για 3 έτη με ένα έτος στο νέο τμήμα θα εφοδιαστούν με πτυχια ωυχολογιας?

Αν το θέμα είναι καθαρά συντεχνιακό, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2018 να κρατάμε κλειστά τα επαγγελματικά δικαιώματα υπέρ μιας ελίτ.

Η δική μου πρόταση είναι αν οι απόφοιτοι των ΦΠΨ κατεύθυνσης ψυχολογίας πραγματικά υπολείπονται στο γνωστικό αντικείμενο της ψυχολογίας να ενταχθούν σε προγράμματα εξομοίωσης των πτυχίων τους με τα νέα τμήματα που δημιουργουνται για να τελειώσει αυτή η αδικία και η ομηρία όλων των άτυχων αυτών παιδιών που βρέθηκαν με τα άχρηστα αυτά χαρτιά στα χέρια τους και δεν μπορούν να εργαστούν πουθενά στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Σήμερα είναι πιο επίκαιρη από πότε η λύση αυτή όταν μάλιστα διαφημίζετε από παντού ότι θα παραχωρηθούν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων.

Άρα να εξομοιωθούν όλοι οι απόφοιτοι και μην κοιτάτε ποιοι εισήχθησαν το 2015 η 2014 έτσι και αλλοιώς ίδιο πρόγραμμα σπουδών ακολούθησαν. Η διάκριση αυτή τείνει να είναι ακόμη και αντισυνταγματική.

Ας γίνουν προγράμματα εξομοίωσης των πτυχίων, πρακτική που ακολουθήθηκε παλαιότερα και σε άλλες σχόλες που διαφοροποιήθηκαν (νοσηλευτικες, παιδαγωγηκες κ.α)

Ελπίζω έστω και τώρα να δοθεί μαι δίκαιη λύση για όλους νυν φοιτητές και παλαιότερους αποφοίτους των ΦΠΨ έτσι ώστε να εργαστούν και να υπηρετήσουν το επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας που αγάπησαν και σπούδασαν και να αποκτήσουν τα κατάλληλα επαγγελματικά δικαιώματα .

Με εκτίμηση ευελπιστώ επιτέλους για μια δίκαιη λύση.

5 Οκτωβρίου 2018, 00:49 | κέλλυ

Σε πρώτη φάση, θα ήθελα να θέσω τα εξής ερωτήματα σχετικά με την κατάτμηση του Φ.Π.Ψ:

– Για ποιο λόγο θεωρήθηκε τόσο αναγκαία η κατάτμηση ενός τμήματος που τόσα χρόνια στελεχώνει τα σχολεία μας με φιλολόγους, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, διαθέτουν αυτό που τόσα χρόνια οι ίδιοι οι κυβερνώντες διαφημίζουν και διατυμπανίζουν ως μέγα ζητούμενο – και είναι φυσικά!- δηλαδή, την παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών;

– Τελικά, πού θα εδρεύει η Παιδαγωγική επιστήμη σε σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Διδακτική των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων και ο τομέας για την άσκηση των φοιτητών που πρόκειται να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Σε ένα τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή στο Παιδαγωγικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Νομίζω ότι άφησαν απέξω μια κρίσιμη περίοδο (11 – 18) για τη ζωή και την εκπαίδευση του ανθρώπου. απλά για να αποδείξουμε ακόμα μια φορά ότι, μόλις κάνουμε ένα βήμα προόδου, μετά το καταστρέφουμε και πάμε εκατό χρόνια πίσω.Υποκριτικό,λοιπόν, τόσα χρόνια το ενδιαφέρον για το ψυχοπαιδαγωγικό κομμάτι της εκπαίδευσης που απευθύνεται στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας και τα άπειρα σεμινάρια για τις διδακτικές τεχνικές!!

– τέλος, γιατί τόση αγωνία ότι οι επιστημονικοί κλάδοι δε θα αναπτυχθούν επαρκώς αν δεν αποτελέσουν ξεχωριστά τμήματα; άραγε οι επιστήμες δεν εξελίσσονται μέσα από τη διεπιστημονική έρευνα και τη σύμπραξη των επιστημόνων διαφορετικών αντικειμένων; Η φιλοσοφία υπήρξε μητέρα όλων των επιστημών. μέσα στο ΦΠΨ θα μπορούσε να γιγαντωθεί επιστημονικά, να βρει την πραγματωσή της και να αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμη. όλοι όσοι μελετούμε ψυχοπαιδαγωγικά ζητήματα διαπιστώνουμε μέσα από μελέτη το φιλοσοφικό τους υπόβαθρο αλλά και την άρρηκτη σχέση των επιστημών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.

Πραγματικά λυπάμαι για ένα όραμα κάποιων επιστημόνων που το θαύμασα ως έφηβη, το ακολούθησα επαγγελματικά, το παρακολούθησα να εξελίσσεται και τώρα απλά…ανακαλύψαμε ότι δεν είχε λόγο..

4 Οκτωβρίου 2018, 22:41 | Νικόλαος

Το 2015 εισαχθήκαμε στο ΦΠΨ ΕΚΠΑ με πολλές χιλιάδες μόρια έχοντας το δηλώσει ως πρώτη επιλογή μας.

Εν έτει 2018 το τμήμα διασπάται με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε λίγα χρόνια από τώρα το τμήμα μας θα θεωρείται παρωχημένο και κατά συνέπεια υποτιμημένο, όχι για τον δημόσιο τομέα, σίγουρα όμως για τον ιδιωτικό τομέα καθώς πλέον το τμήμα δεν θα υφίσταται. Αν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο κάποια στιγμή να διασπαστεί προφανώς και να μην το είχαμε επιλέξει.

Όμως θα δεχτούμε τη διάσπαση αυτή αφού θα είναι προς όφελος της ακαδημαικής κοινότητας.

Όμως, θεωρούμε σωστό και δίκαιο να δοθεί και σ΄εμάς τους εισαχθέντες κατά το έτος 2015 το δικαίωμα να ενταχθούμε στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου και να απορροφηθούμε από τα σχετικά τμήματα σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει.

Άλλωστε γι΄αυτό μας είχε διαβεβαιώσει και η Πρόεδρος του τμήματος παρουσία καθηγητών και φοιτητών.

Ο κος Γαβρόγλου ως ακαδημαικός δάσκαλος, θεωρούμε ότι τάσσεται υπέρ του δικαίου.

4 Οκτωβρίου 2018, 21:17 | Αλεξάνδρα

Οι φοιτητές Φ.Π.Ψ με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16 διαμαρτυρόμαστε για την εξαίρεσή μας από τις παραγράφους 11 και 12 του άρθρου 12. Η αρχή της ισότητας επιβάλλει όλοι να αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη και όχι κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι άλλοι να χαντακώνονται με τυχαία κριτήρια όπως είναι το έτος εισαγωγής. Εξάλλου, και τα δυο έτη εισαγωγής δεν υπερβαίνουν το ν+2 χρόνο φοίτησης οπότε και ως φοιτητές θεωρούμαστε ενεργοί. Θα παρακαλούσαμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα και να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία.

4 Οκτωβρίου 2018, 21:25 | Βασιλική

Είμαι φοιτήτρια ΦΠΨ κατεύθυνσης Ψυχολογίας με έτος εισαγωγής το 2014 .Το πάσο μου λήγει το 2020 ,άρα είμαι ενεργή φοιτήτρια και αποκλείομαι. Γιατί; Όταν η πολιτεία καταργεί ενα πανεπιστημιακό Τμήμα πρέπει να φροντίζει οι φοιτούντες να μην βρεθούν με πτυχία επί της ουσίας ανύπαρκτα. Γιατί δώσαμε πανελλήνιες, κοπιάσαμε και στο τέλος θα έχουμε πτυχίο από καταργημένο Τμήμα. Μιλώ εκ μέρους πολλών συμφοιτητών μου. Επιπροσθέτως έχω να κάνω μια παρατήρηση επί κάποιου σχολίου. Ανησυχεί ο σχολιαστής για τους φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας ότι θα ενοχληθούν αν το τμήμα απορροφήσει τους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16. Προκαλεί εντύπωση ότι δεν σχολιάζει τους φετινούς πρωτοετείς στο Φ.Π.Ψ, οι οποίοι χωρίς να έχουν επιλέξει κατεύθυνση θα έχουν το δικαίωμα να προωθηθούν στο τμήμα Ψυχολογίας κυριολεκτικά με πλάγιο τρόπο. Αυτό δεν ενοχλεί; Και δεν αποτελεί άνιση μεταχείριση;

4 Οκτωβρίου 2018, 18:39 | Φ.Σ.

Κύριε Υπουργέ, όπως θα διαπιστώσετε, τα περισσότερα σχόλια προέρχονται από φοιτητές που εισήχθησαν κατά το έτος 2015

Αυτό συμβαίνει γιατί λάβαμε τη διαβεβαίωση της Προέδρου του τμήματος ότι θα ενταχθούν και οι φοιτητές του έτους μας στον Νόμο.

Μάλιστα μας προέτρεψε να μην δώσουμε στην εξετασττική τα μαθήματα των άλλων κατευθύνσεων καθώς θα μεταβούμε στο τμήμα της Ψυχολογίας και πλέον έχουμε μπει στο νέο ακαδ. έτος με οφειλόμενο μαθήματα χωρίς να οφείλεται αυτό σε δική μας υπαιτιότητα.

Ζητούμε το αυτονόητο. Να ενταχθούμε κι εμείς στα νέα τμήματα ή το τμήμα της ψυχολογίας, ανάλογα με την κατεύθυνσή μας.

Ευχαριστώ και αναμένω θετική ανταπόκριση.

4 Οκτωβρίου 2018, 16:24 | Νανά

Διαφωνώ καθέτως σε ότι αφορά στη διάσπαση του τμήματος. Εκπαιδευτής ενηλίκων γίνεται όποιος το θελήσει, μόνο με την παρακολούθηση κάποιων ωρών σεμιναρίων και μέσω μιας τυπικής γραπτής εξέτασης…Αν τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, προφανώς και θα λειτουργήσει περιοριστικά τόσο για το ίδιο το τμήμα, όσο και τους φοιτητές του, ως μελλοντικούς φιλολόγους. Το θεωρώ απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ….

4 Οκτωβρίου 2018, 16:17 | Ιωάννα

Τα άτομα τα οποία είναι εκτός του τμήματος Φ.Π.Ψ. θα ήταν καλύτερο να μην εκφράζουν την αποψή τους με τέτοια άνεση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, εφόσον δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το τι συμβαίνει μέσα στο τμήμα και τι ενημερώσεις έχουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Ως φοιτήτρια του τμήματος, διαβάζοντας κάποια από τα παρακάτω σχόλια είδα να γίνεται αναφορά σε «μη αξιοκρατικη απαίτησή μας να αποφοιτήσουμε ως ψυχολόγοι». Ας σκεφτεί η δημιουργός του παρακάτω σχολίου ότι όταν οι φοιτητές έχουν επίσημη ανακοίνωση από καθηγητές και από την ίδια την Πρόεδρο(εφόσον η απόφαση είχε ψηφιστεί από τη Συνέλευση, την Κοσμητεία και τη Σύγκλητο) μέσα σε ένα ολόκληρο αμφιθέατρο και μπροστά και σε άλλον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει όσα ισχυριζόμαστε, ότι είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουμε τμήμα και ότι μπορούμε να μη δώσουμε καν στην εξεταστική όσα μαθήματα δεν συσχετίζονται με το τμήμα της επιλογής μας δεν πρόκειται για μια απλώς ῾῾μη αξιοκρατική απαίτηση῾῾, και προφανώς είναι κάτι που δεν σχετίζεται καν με την επιλογή μας ως μαθητές για το τμήμα του Φ.Π.Ψ. Θα ήθελα πολύ να ξέρω ποια θα ήταν η δική σας αντίδραση αν μαθαίνατε ότι το τμήμα σας κλείνει τη στιγμή που εσείς θα έπρεπε παρόλα αυτά να φοιτήσετε έναν ακόμα χρόνο ενώ ξέρατε πολύ καιρό πριν ότι θα ληφθεί μέριμνα και τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μη βρεθείτε ῾῾μετέωροι῾῾ . Δυστυχώς,διακρίνω ότι υπάρχει έλλειψη ενσυναίσθησης καθώς δε μπορείτε να κατανοήσετε πώς είναι να μην αναγνωρίζονται οι κόποι τόσο οι δικοί μας όσο και των οικογενειών μας και να βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι από τη στιγμή που άλλα μας τάζουν και άλλα προκύπτουν.

4 Οκτωβρίου 2018, 15:58 | Μάνος

Ο νόμος 4521″ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις , στο άρθρο 5 όριζε:»οι εγγεγραμμένοι φοιτητές,ήτοι όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου ,των Τμημάτων των συγχωνευόμενων ΤΕΙ εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής …»

Στις 2 /3/2018 το ΥΠΕΠΘ είχε μια εντελώς άλλη λογική.

Το άρθρο 12 παρ.11και 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αποκλείει φοιτητές με έτη εισαγωγής2014-2015 και 2015-2016,οι οποίοι είναι ενεργοί φοιτητές που δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους.

Ας επανεξετάσει το Υπουργείο το θέμα ,γιατί αφορά φοιτητές στην ίδια Σχολή και στην ίδια βαθμίδα .

Δεν εναι δυνατόν οι φοιτητές αυτοί να λάβουν πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα ,από ένα Τμήμα καταργημένο ,με μια αβασάνιστη και αυθαίρετη διάκριση όπως είναι το έτος εισαγωγής. Αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας.

4 Οκτωβρίου 2018, 15:18 | Γιώργος Παπαοικονόμου

Διάβασα με προσοχή το άρθρο 12 και τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα σχόλια.Υπάρχει μια πληθώρα σχολίων αναφορικά με τη λεγόμενη «αδικία» εις βάρος όσων εισήχθησαν στο τμήμα ΦΠΨ από το 2014-2015 και πίσω, με κύρια εστία, βέβαια, το ζήτημα του λεγόμενου «αποκλεισμού» τους από το υπαρκτό, ήδη από το 2013, τμήμα Ψυχολογίας. Και αναρωτιέμαι, με έκπληξη, γιατί κάποιος δεν αντιλαμβάνεται την αδικία που εκ των πραγμάτων θα υποστούν οι ενεργοί φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας λόγω της μεταπήδησης φοιτητών από την κατ. Ψυχολογίας του ΦΠΨ, και μάλιστα φοιτητές 3 ετών; Σας το ορκίζομαι: Δεν είμαι φοιτητής του τμήματος Ψυχολογίας! Επιπλέον, το σκεπτικό του νομοθέτη, ο οποίος επιδιώκει κατ’ αρχήν έναν εξορθολογισμό, είναι αρκετά σαφές: Οι εισαχθέντες από το 2014-2015 και πίσω, αν και βρίσκονται κατά μεγάλο μέρος εντός της εμβέλειας του ν+2, έχουν ήδη διανύσει, μέχρι τούτη την ώρα που διαβουλευόμαστε, τουλάχιστον 3 χρόνια στο υπάρχον τμήμα ΦΠΨ, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης. Σίγουρα, υπήρξαν καθυστερήσεις από πλευράς του Υπουργείου, αλλά ο νόμος θα ισχύσει κατ’ ουσίαν από το Σεπτέμβρη 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι εν λόγω φοιτητές θα έχουν τουλάχιστον διανύσει ήδη τα 4 χρόνια. Πώς είναι δυνατόν, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, να λάβουν ένα πτυχίο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή στους τυπικούς όρους οργάνωσης των σπουδών τους; Με το έτσι θέλω; Και επειδή «μας βολεύει», επειδή συμβαίνει να προτιμάμε πτυχίο, λ.χ., Ψυχολογίας και να έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου την ύστατη ώρα; Κανείς δεν μας υποχρέωσε να μπούμε στο ΦΠΨ, κανείς δεν μας υποχρέωσε να μην ξαναδώσουμε Πανελλήνιες κ.ο.κ. Τώρα, το εάν οι εσωτερικοί θεσμοί του Πανεπιστημίου λέγανε το ένα ή το άλλο στους φοιτητές τους, αυτό είναι σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με την αξιοπιστία τόσο αυτών των θεσμών, όσο και αυτών με τους οποίους οι τελευταίοι συζητούσαν, δηλ. κατ’ εξοχήν το Υπουργείο Παιδείας.Γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι εισηγήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίως όσον αφορά την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του τμήματος Εκπαίδευσης που θα δημιουργηθεί. Αυτό θέτει ζήτημα όχι τόσο «αυτοδιοίκητου» όσο «συνεργασίας» και «εμπιστοσύνης» μεταξύ Πανεπιστημίου και Υπουργείου. Εν προκειμένω, θέτει, βέβαια, ζητήματα ουσίας, πράγματα που ειπώθηκαν ήδη, όπως, πρωτίστως, τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων του τμήματος Εκπαίδευσης.ΠΑΡ’ ΟΛ’ ΑΥΤΑ:Με την ελπίδα οι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας να υποδεχτούν θερμά τους νέους φοιτητές από την κατεύθυνση Ψυχολογίας του ΦΠΨ, και με απόλυτο σεβασμό στους εύλογους και δίκαιους προβληματισμούς φοιτητών και διδασκόντων της κατεύθυνσης Παιδαγ. του τμήματος Παιδαγωγικής, είναι ώρες χαράς. Θα ήταν άδικο, προσπαθώντας να διαλύσουμε το σκοτάδι ορισμένων σημείων του άρθρου 12, να κλείσουμε τα μάτια μας σε κάτι τόσο ουσιώδες όσο η δημιουργία ενός Τμήματος Φιλοσοφίας.Κ. Υπουργέ, ελπίζω να αφουγκραστείτε τη φωνή όλων μας, αποκαθιστώντας το δίκαιο εκεί όπου πρέπει – διορθώνοντας, μήτε διαλύοντας, μήτε επιβάλλοντας.

4 Οκτωβρίου 2018, 15:26 | Georgios

ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΨ ( ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ) ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕ ΚΑΠΟΟΙ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ. ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ. ΣΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΨ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΕΤΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

4 Οκτωβρίου 2018, 14:44 | Νεκτάριος

Είμαι φοιτητής στην κατεύθυνση ψυχολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ., εισαχθείς την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Αν και είμαι υπέρ αυτής της μετεξέλιξης του τμήματος, η διαδικασία όπως έχει διατυπωθεί από το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί από το 2015 και νωρίτερα. Θεωρώ δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα επιλογής των νέων τμημάτων και στους φοιτητές που εισήλθαν στο τμήμα τις ακαδημαϊκές χρονιές 2014-15 και 2015-16 στα πλαίσια του ν+2έτη σπουδών. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές που θα έχουν συμπληρώσει τα υποχρεωτικά 4 έτη του τμήματος Φ.Π.Ψ. την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 αλλά κατέχουν την φοιτητική ιδιότητα στο πλαίσιο του ν+2έτη θα μπορούν να λάβουν και εκείνοι το νέο πτυχίο από το εκάστοτε τμήμα που θα δημιουργηθεί από την κατεύθυνση της οποίας ήταν μέλος ο καθένας. Επομένως φοιτητές της κατεύθυνσης ψυχολογίας Φ.Π.Ψ. εισαχθέντες το 2015 ή και 2014 θα έχουν την δυνατότητα επιλογής να λάβουν πτυχίο του τμήματος Ψυχολογίας εξεταζόμενοι στα περαιτέρω μαθήματα ψυχολογίας που απαιτούνται. Το ίδιο προτείνω να συμβαίνει με τους φοιτητές των άλλων δύο κατευθύνσεων. Θεωρώ λάθος την απόκτηση πτυχίου Φ.Π.Ψ. από την στιγμή που το τμήμα θα πάψει να λειτουργεί μετά από κάποια χρόνια. Είναι δικαίωμα του κάθε φοιτητή Φ.Π.Ψ. να λάβει το πτυχίο του τμήματος του αυτούσιο αλλά οφείλει το υπουργείο Παιδείας να δώσει στους φοιτητές και το δικαίωμα να λάβουν το πτυχίο των νέων τμημάτων.

4 Οκτωβρίου 2018, 13:30 | ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΗ Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2018, με αφορμή τη διαβούλευση που ξεκινά σήμερα για το Σχέδιο Νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα για να συζητήσει το άρθρο 12, το οποίο αφορά στην «Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».

Η Κοσμητεία συμφωνεί με την ιδέα της μετεξέλιξης του Τμήματος σε δύο νέα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τα οποία θα προκύψουν από τους τομείς Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, καθώς και της ενοποίησης του Τομέα Ψυχολογίας με το υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας, σύμφωνα με τις διαδοχικές αποφάσεις του ιδίου του Τμήματος, της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Η Κοσμητεία, με βάση το κείμενο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου, κρίνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η προτεινόμενη ονομασία του ενός εκ των δύο νέων Τμημάτων ως «Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων», αντί της προταθείσης από τα ως άνω συλλογικά όργανα «Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές».

Το όνομα αυτό δεν ανταποκρίνεται στα γνωστικά αντικείμενα των υπηρετούντων μελών του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ., το πρόγραμμα σπουδών των φοιτητών καθώς και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και προοπτικές απασχόλησης μετά τη λήψη του πτυχίου. Επιπλέον, δυσχεραίνει την παροχή των παιδαγωγικών μαθημάτων από το υπό δημιουργία Τμήμα στους φοιτητές όλων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής για την διασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των Τμημάτων. Η Κοσμητεία είναι πρόθυμη να συζητήσει με το Υπουργείο προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την ονομασία του νέου Τμήματος, η οποία θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Τέλος, η Κοσμητεία καλεί το Υπουργείο να λάβει υπόψη συνολικά τις προτάσεις των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων και, βάσει αυτών, να προχωρήσει στην τελική νομοθετική ρύθμιση του θέματος.Η ΚοσμήτωρΚαθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου

4 Οκτωβρίου 2018, 12:00 | Μαρία Δημητρίου

Οι σπουδές στη Φιλοσοφία δεν έχουν συνάφεια με τις σπουδές στη Ψυχολογία, σε όλα τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό προσφέρονται από διακριτά τμήματα. Επιπλέον, δεν είναι εμφανές πως η Παιδαγωγική κατεύθυνση συμπληρώνε τα δύο παραπάνω γνωστικά αντικείμενα.Ορισμένοι παλαιότεροι φοιτητές απαιτούν να εισαχθούν σε τμήμα Ψυχολογίας.Εάν όμως αυτός ήταν ο σκοπός τους γιατί επέλεξαν να σπουδάσουν 4 χρόνια σε ένα Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, δηλαδή ένα τμήμα που δεν ήταν καθαρό τμήμα Ψυχολογίας;Δεν είναι αξιοκρατική η απαίτηση να αποφοιτούν ως ψυχολόγοι επειδή παρακολούθησαν μερικά μαθήματα στην κατεύθυνση ενός τμήματος, που κακώς δομήθηκε με τόσο ετερόκλητα αντικείμενα σπουδών. Αν δεν είχε κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο θα αποφοιτούσαν ψυχολόγοι από το τμήμα ΦΠΨ; Αν κάποιος δεν πέτυχε την εισαγωγή του σε ένα τμήμα Ψυχολογίας σε προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να ξαναπροσπαθήσει, δεν μπορεί να απαιτεί να ευνοηθεί από μια τυχαία νομοθετική ρύθμιση.Χρειάζεται ένα ξεχωριστό τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης για τέσσερα έτη σπουδών; Θα ήταν καλύτερο να ενταχθεί ως διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα μεταξύ τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών ή και άλλων πανεπιστημίων (Παιδαγωγικά τμήματα, Τμήματα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κ.α.).

4 Οκτωβρίου 2018, 12:55 | ΒΑΣΙΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΜε το άρθρο 12 (Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ), που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανοίγεται μια νέα σελίδα στην ιστορία της εμβληματικής Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προβλέπεται επιτέλους η ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας.

Το νέο Τμήμα Φιλοσοφίας αποτελεί το φυσικό διάδοχο του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ του ΕΚΠΑ. Στο διάταγμα «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου» (1837) προβλέπεται η ίδρυση Φιλοσοφικής Σχολής και ο διορισμός τακτικού καθηγητή Φιλοσοφίας, θέση την οποία αποφασίζεται να καταλάβει ο Ν. Βάμβας. Ο τελευταίος, ως πρώτος τη τάξει καθηγητής, ανέλαβε τα καθήκοντα του πρώτου Σχολάρχη της Φιλοσοφικής Σχολής. Έκτοτε η φιλοσοφία δεν έπαυσε ποτέ να θεραπεύεται στο ΕΚΠΑ. Στον Τομέα Φιλοσοφίας δίδαξαν και φοίτησαν ορισμένες από τις κορυφαίες μορφές της ακαδημαϊκής, πνευματικής και πολιτικής ζωής εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος.

Το 1984 ο Τομέας Φιλοσοφίας εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας (ΦΠΨ). Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει η διαβούλευση της ακαδημαϊκής κοινότητας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ώστε να ιδρυθεί Τμήμα Φιλοσοφίας. Το βήμα αυτό κρίνεται απαραίτητο τόσο για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας καθαυτήν όσο και για τη Φιλοσοφική Σχολή, μιας και δεν υπήρχε αυτοδύναμο Τμήμα στο οποίο να υπηρετείται η επιστήμη που έδωσε το όνομά της στην ίδια τη Σχολή. Μετά την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (2013) -το οποίο προήλθε από μερική κατάτμηση του Τμήματος ΦΠΨ- ωρίμασαν οι συνθήκες για την περαιτέρω κατάτμηση του Φ.Π.Ψ. και την αυτοδύναμη πορεία των επιστημών που συστεγάζονται σε αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τα μέλη του Τμήματος ΦΠΨ αποφάσισαν (2017) να προτείνουν στα όργανα Διοίκησης του ΕΚΠΑ και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την οριστική κατάτμηση του ΦΠΨ και την ίδρυση δύο νέων Τμημάτων, τα οποία θα προέρχονται από τη μετεξέλιξη των Τομέων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής αντίστοιχα. Τα υπηρετούντα στο ΦΠΨ μέλη ΔΕΠ του Τομέα Ψυχολογίας προτάθηκε να ενταχθούν στο υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΠΨ εγκρίθηκε από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ και προωθήθηκε αρμοδίως στον Υπουργό Παιδείας.

Τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» για το νέο Τμήμα Φιλοσοφίας είναι σύμφωνα με όσα ζητήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ΦΠΨ και τα ακαδημαϊκά όργανα του ΕΚΠΑ, δημιουργώντας μια αισιόδοξη προοπτική για την προαγωγή της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιό μας.

Η ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των φιλοσοφικών σπουδών στην Ελλάδα. Μέσω της έρευνας, διδασκαλίας και μετάδοσης της φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής παιδείας, το Τμήμα Φιλοσοφίας θα λειτουργεί με στόχο την άρτια επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών, απαραίτητη για την επιστημονική τους εξέλιξη και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Υπηρετώντας έναν κλάδο που θεμελίωσε τις ανθρωπιστικές επιστήμες, το Τμήμα Φιλοσοφίας θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, αναγκαίας για την ενσυνείδητη καλλιέργεια των επιστημών άλλων γνωστικών πεδίων.

Το ενδιαφέρον για την ελληνική φιλοσοφία –όχι μόνο την αρχαία, αλλά και τη βυζαντινή, τη νεότερη και τη σύγχρονη- είναι έντονο διεθνώς. Σε όλο τον πλανήτη λειτουργούν αυτόνομα Τμήματα Φιλοσοφίας, στα οποία θάλλει η μελέτη της ελληνικής φιλοσοφίας. Η μεγάλη και ακμαία διεθνής φιλοσοφική κοινότητα έχει σταθερά προσανατολισμένο το ενδιαφέρον της στην Αθήνα: την πόλη του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Επίκουρου, των κυριοτέρων Στωικών και Νεοπλατωνικών φιλοσόφων. Καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές φιλοσοφίας από όλη τη Γη επισκέπτονται την Αθήνα, διεξάγοντας μέρος των ερευνών τους και ιδρύοντας παράλληλα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα στην ιστορική παγκόσμια πρωτεύουσα της φιλοσοφίας. Η μη ύπαρξη Τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ αποτελούσε σημαντική έλλειψη και υπονόμευε την ακαδημαϊκή πορεία του αρχαιότερου και γνωστότερου ελληνικού πανεπιστημίου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στο απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικό και ακαδημαϊκό αίτημα των μελών του Τομέα Φιλοσοφίας, των υπολοίπων συναδέλφων του ΦΠΨ, της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, προβαίνει στην ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εκφράζοντας την ικανοποίηση και την ευαρέσκειά μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ακαδημαϊκά και επιστημονικά τα εύλογα ζητήματα που θέτουν οι συνάδελφοι του Τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ όσον αφορά στην ονομασία του νέου Τμήματος, που αυτοί θα στελεχώσουν, και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος αυτού. Σε καμιά όμως περίπτωση η λύση των εκκρεμών αυτών ζητημάτων δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας, καθώς αυτή αποτελεί ανεξάρτητο θέμα. Εμείς, ως Τομέας Φιλοσοφίας, δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της ίδρυσης Τμήματος Φιλοσοφίας, το οποίο θα στελεχώνεται από τα μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας του ΦΠΨ ΕΚΠΑ.

4 Οκτωβρίου 2018, 10:21 | Κωνσταντίνα Δ.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΟ 2015-2016 ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΜΕ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

4 Οκτωβρίου 2018, 09:41 | Κωνσταντίνα Δ.

ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΤΑΡΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ (2015-2016) ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΩΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

4 Οκτωβρίου 2018, 09:45 | Φοιτητής ΦΠΨ

Είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση από την Πρόεδρο του τμήματος ΦΠΨ ότι θα ενταχθούμε στο νέο νόμο και εμείς οι εισαχθέντες κατά το έτος 2015.

Μάλιστα, σε όσους είχαμε επιλέξει την κατεύθυνση της ψυχολογίας, μας είχε υποδειχθεί να δώσουμε έμφαση στα μαθήματα ψυχολογίας και να επιλέξουμε από αυτά, κάτι που κάναμε σχεδόν όλοι.

Κάποιοι εξ ημών οφείλουμε μαθήματα άλλων κατευθύνσεων (φιλοσοφίας ή παιδαγωγικής) τα οποία δεν εξετασθήκαμε στις εξεταστικές του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους ακριβώς γιατί μας είχαν διαβεβαιώσει οι καθηγητές ότι θα ενταχθούμε στο τμήμα της Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Ζητούμε το αυτονόητο και το δίκαιο, δηλαδή να συμπεριληφθούμε και εμείς οι εισαχθέντες κατά το ακαδ. έτος 2015-2016 στον παρόντα προς ψήφιση νόμο, τόσο διότι είμαστε ενεργοί φοιτητές με όλα τα δικαιώματα, αλλά και για ηθική αποζημίωση καθώς λάβαμε πολλάκις διαβεβαιώσεις από τους καθηγητές για την ένταξη του έτους μας στις αλλαγές του τμήματος ΦΠΨ ΕΚΠΑ.

4 Οκτωβρίου 2018, 01:48 | Εύα

Είναι εντελώς άδικο να αποκλείονται οι φοιτητές με έτος εισαγωγής το 2014-2015. Δεν έχουμε ξεπεράσει το ν+2 χρόνο σπουδών μας, είμαστε ενεργοί φοιτητές μέχρι το 2020 και το νομοσχέδιο δε μας δίνει καμία ευκαιρία παρά μόνο να πάρουμε ένα πτυχίο από ένα τμήμα που δεν υπάρχει πια, ενώ οι πρωτοετείς θα μπουν στη Ψυχολογία χωρίς να δίνεται το δικαίωμα σε μας που έχουμε διδαχθεί τόσα μαθήματα στην κατεύθυνσή μας να επιλέξουμε το τμήμα Ψυχολογίας και με επιπλέον μαθήματα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σπουδών. Ελπίζουμε αυτή η αδικία να διορθωθεί και να συμπεριληφθούμε στις μεταβατικές διατάξεις.

4 Οκτωβρίου 2018, 01:56 | FM

Η κατάτμηση του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποτελεί μια σαφώς θετική εξέλιξη που άργησε ορισμένες δεκαετίες. Ειδικότερα, η ένταξη του Τομέα Ψυχολογίας στο υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας αποτελεί έναν σαφώς χαραγμένο μονόδρομο, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, αφού δίνει τέλος στην παράλογη συνύπαρξη ενός Τομέα και ενός Τμήματος με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης, η ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας, δηλ. ενός τμήματος με σαφώς διακριτό γνωστικό αντικείμενο και μάλιστα σε μια Σχολή που είχε μόνο το όνομα αλλά όχι το Τμήμα που να το δικαιολογεί αμιγώς και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αναμένεται να βοηθήσει σε μια ολοκληρωμένη και επαρκή επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων του. Όσον αφορά το Τμήμα Παιδαγωγικής και τη μετεξέλιξή του σε Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Ένα βασικό ερώτημα που περνά σίγουρα από το μυαλό όλων είναι τι εξυπηρετεί η ένταξη ενός τέτοιου τμήματος στη Φιλοσοφική Σχολή και όχι στην ήδη υπάρχουσα Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ. Γιατί, άραγε, όταν υπάρχουν αυτονόητες λύσεις και επιλογές που δεν απαιτούν καμία εξήγηση να προτείνονται λύσεις που είναι δύσκολο έως και αδύνατο να δικαιολογήσει κανείς με ορθολογικά ακαδημαϊκά κριτήρια;

4 Οκτωβρίου 2018, 00:22 | Χριστινα

Ειναι απαραδεκτο που δεν επιτρεπεται στους φοιτητες που εισαχθηκαν το 2015 , εφοσον γινεται η διασπαση του τμηματος να μην εχουν τη δυνατοτητα να επιλεξουν καποιο τμημα απο οσα θα προκυψουν καθως διατηρουμε ακομη τη φοιτητικη μας ταυτοτητα! Και να μη ξεχναμε πως οι φοιτητες του 2015 παλεψαμε για αυτη την αλλαγη και ειναι τουλαχιστον αδικο να μη συμπεριληφθουμε στην αλλαγη αυτη και να μας στερειται ουσιαστικα το μελλον μας,εφοσον οταν αποφοιτησουμε θα μεινουμε με ενα πτυχιο στο χερι μιας σχολης που δεν θα υπαρχει , στερωντας μας την ευκαιρια να κυνηγησουμε τα ονειρα μας και να βρουμε μια θεση εργασιας σε αυτο που μας αρεσει! Επειδη εμεις αυτο το αναγνωριζουμε επιβαλλεται και απαιτουμε πλεον να συμπεριληφθουμε και να τροποποιηθει το νομοσχεδιο γιατι εχουμε το δικαιωμα να επιλεξουμε ,πρεπει να υπαρχει η ελευθερια να μας αφησετε να επιλεξουμε εμεις τι θελουμε να κανουμε και οχι να αποφασιζετε εσεις για εμας, ΕΦΟΣΟΝ ΛΟΙΠΟΝ λετε οτι ζουμε σε μια χωρα δημοκρατιας και δικαιου.

4 Οκτωβρίου 2018, 00:51 | Ανδρονίκη

Για τους εισαχθέντες το έτος 2014 – 2015 είναι μεγάλη αδικία, γιατί ενώ είναι ενεργοί φοιτητές μέχρι το έτος 2020 και έχουν πάρει κατεύθυνση ψυχολογία και έχουν ήδη πολλά μαθήματα ψυχολογίας αποκλείονται από τον νόμο. Και θα πάρουν πτυχίο από ένα τμήμα που θα έχει καταργηθεί. Νομίζω ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να διορθώσει αυτήν την αδικία!!

3 Οκτωβρίου 2018, 23:28 | Ιωάννης

Δεν κατανοώ καθόλου γιατί οι φοιτητές του ΦΠΨ Αθήνας και οι παλιοί και οι τωρινοί ζητούν να τους δοθεί χατιρικώς το δικαίωμα να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις στο Τμήμα της Ψυχολογίας Αθήνας! Εμείς που πασχίσαμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χιλιάδες μόρια για να εισαχθούμε στα Τμήματα Ψυχολογίας, γιατί δεν μας χαρίστηκε κανείς; Άλλα παιδιά που βρέθηκαν εκτός αυτών των Τμημάτων, που δεν κατάφεραν να εισαχθούν για λίγα μόλις μόρια, τι να πουν τώρα που διαβάζουν και βλέπουν τέτοιες κατάφωρες αδικίες με τη σφραγίδα της Πολιτείας;! Συγγνώμη, το υπουργείο είναι διατεθειμένο να κάνει δωράκια σε κάποιους φοιτητές;! Μεροληπτεί;! Όπως συμβαίνει σε όλους τους πτυχιούχους, μπορεί οποιοσδήποτε να εισαχθεί σε άλλο Τμήμα έπειτα από την επιτυχία του σε κατατακτήριες εξετάσεις! Αυτό είναι το δίκαιο και το σωστό! Όλοι οι φοιτητές του ΦΠΨ να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τμήμα που εισήχθησαν και όχι να παρακαλάνε να ευνοηθούν! Κανείς λοιπόν στο Τμήμα Ψυχολογίας, που είναι διαφορετικό από το ΦΠΨ με δική του βάση, άλλο πρόγραμμα σπουδών και άλλα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν συμβεί αυτό το εξωφρενικό, να ξέρετε ότι όλοι εμείς οι ψυχολόγοι των Τμημάτων Ψυχολογίας είμαστε θυμωμένοι και τελείως αντίθετοι και θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες. Σκεφτείτε μόνο ότι φέτος μπήκαν στο ΦΠΨ Αθήνας πάνω από 300 άτομα (εκτός από τις μετεγγραφές)! Μόνο φέτος!!! Καταλαβαίνετε όλοι και ειδικά στο Υπουργείο πόσες εκατοντάδες μην πω χιλιάδες άτομα θα θελήσουν να μετακινηθούν στο Τμήμα της Ψυχολογίας Αθήνας;!

3 Οκτωβρίου 2018, 21:09 | Απόστολος

Θεωρώ απρεπές και τουλάχιστον απαράδεκτο,να στερούνται της εισαγωγής τους στο τμήμα Ψυχολογίας οι εισαχθέντες του έτους 2015-2016.Ποιά η διαφορά τους απο τους εισαχθέντες του επόμενου έτους; Τί τους στερεί την εισαγωγή στο τμήμα που ομολογουμένως, τόσο ποθούν να εισαχθούν; Ας έχουμε επιτέλους μια φορά σε αυτή τη χώρα την πανέμορφη ιδιότητα της αξιοκρατίας.

3 Οκτωβρίου 2018, 21:46 | Μαρία

Είναι άδικο για τους εν ενεργεία φοιτητές του ΦΠΨ(έτος 2015),να μην μπορούν να επιλέξουν το τμήμα της Ψυχολογίας.Είχαμε ενημερωθεί για τη διάσπαση από το Δεκέμεβρη του 2017 και περιμέναμε τόσο καιρό άσκοπα,ότι δήθεν θα εντασσόμασταν στο τμήμα της Ψυχολογίας.Ας μεριμνήσει κάποιος και για εμάς.

3 Οκτωβρίου 2018, 19:41 | Ισμήνη

Είμαι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απόφοιτος της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής του Τμήματος ΦΠΨ. Ήμουν επιτυχούσα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ το 2005 με την πρώτη φορά. Ανέλπιστη επιτυχία στις διδακτικές, πάρα πολύ καλές επιδόσεις στα γνωστικά αντικείμενα. Από το 2011 συνεργάζομαι και πάλι συστηματικά με το Τμήμα αποφοίτησής μου, ως μέντορας των προπτυχιακών φοιτητών της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση. Κι εγώ και οι συνάδελφοι που εμπλέκονται βλέπουμε μπροστά μας φοιτητές και φοιτήτριες που μας δίνουν υποδείγματα άσκησης διδακτικού έργου. Πίσω από αυτό, βλέπουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, ένα Τμήμα με δυναμική φυσιογνωμία και πανεπιστημιακούς καθηγητές που με το επιστημονικό και διδακτικό τους έργο ετοιμάζουν τον εκπαιδευτικό του παρόντος και του μέλλοντος. Αν αυτό το Τμήμα πρέπει να κατατμηθεί επειδή έτσι αποφάσισε η ακαδημαϊκή κοινότητα, καλώς. Αν αυτή η κατάτμηση φέρει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση του Τομέα Παιδαγωγικής από ένα θνησιγενές Τμήμα χωρίς σαφές αντικείμενο και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας θα το θεωρήσει οπισθοδρόμηση και αδικία.

3 Οκτωβρίου 2018, 18:16 | Αλέξανδρος

Ίση μεταχείριση σε όλους τους φοιτητές του τμήματος.

Να συμπεριληφθούν όλοι οι εν ενεργεία φοιτητές στο παρόν νομοσχέδιο συμπεριλαμβανομένων και των 4ετών φοιτητών με έτος εισαγωγής το 2015.

3 Οκτωβρίου 2018, 18:05 | ΜΑΡΙΑ Π.

γιατί στερείτε το δικαίωμα στους νυν 4ετείς φοιτητές του ΦΠΨ να επιλέξουν και αυτοί όπως και οι υπόλοιποι?

αυτό δεν έγινε με τους φοιτητές του πανεπιστημίου δυτικής αττικής όπου δόθηκε σε όλους τους φοιτητές που φέρουν ακόμα την ιδιότητα του ενεργού φοιτητή να επιλέξουν.

ζητάμε όσοι εισαχθήκαμε το 2015-2016 και το επιθυμούμε, να ενταχθούμε στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας ανάλογα με την κατεύθυνσή μας.

3 Οκτωβρίου 2018, 18:51 | Γεράσιμος

Συμπλήρωση προηγούμενου σχολίου μου:

Η συστέγαση επιστημών δεν αποτελούσε «παράδοξο» φαινόμενο του ΦΠΨ και δεν επηρέαζε την ακαδημαϊκή υπόσταση της Φιλοσοφίας. Για παράδειγμα, και στα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας συστεγάζονται 2 επιστήμες, η επιστήμη της Ιστορίας και η επιστήμη της Αρχαιολογίας (θα μπορούσε να προστεθεί και η Ιστορία της Τέχνης ως αυτόνομος κλάδος, άρα 3) χωρίς να επηρεάζεται το κύρος τους και το υψηλό επιστημονικό τους έργο. Αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, τότε πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα και στην κατάτμηση των τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας (σε κάποια πανεπιστήμια συστεγάζονται και άλλες επιστήμες αυτόνομες, όπως η Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα ΙΑΚΑ Θεσσαλίας και η Εθνολογία στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας Θράκης). Επίσης, στο σημείο αυτό ας μνημονεύσουμε και την περίπτωση του Department of Linguistics and Philosophy του ΜΙΤ, δηλαδή του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου… Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι πάρα πολλοί φοιτητές και πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Φιλοσοφίας ΦΠΨ ΕΚΠΑ δεν επιθυμούν την κατάτμηση του Τμήματος.

3 Οκτωβρίου 2018, 17:52 | Θ.Π.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΝΟΜΙΜΩΣ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΣΑΧΘΗΚΑΜΕ ΤΟ 2015 ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ???

ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΠΨ ΕΚΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015.

ΑΦΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.

3 Οκτωβρίου 2018, 17:45 | Γεράσιμος

Ως επιστήμονας Παιδαγωγός (πτυχιούχος και κάτοχος ΜΔΕ), θα συμφωνήσω απολύτως με τις ολόσωστες θέσεις των παρακάτω σχολιαστών, όσον αφορά στον Τομέα Παιδαγωγικής, στην ιστορία του και την επιβεβλημένη ανάγκη να συνεχίσει το ακαδημαϊκό έργο του απρόσκοπτα, έστω ως Τμήμα ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εκπαίδευσης (το οποίο έχει ψηφίσει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και έχει εγκρίνει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ), να καλύπτει δηλαδή όλο το φάσμα της Παιδαγωγικής επιστήμης (όπως και έκανε), η έδρα της οποίας ανήκε ανέκαθεν στη Φιλοσοφική Σχολή. Μία διόρθωση μόνο ας μου επιτραπεί: η πρώτη Έδρα Παιδαγωγικής στο ελληνικό πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1896-7 με υφηγητή τον Δημήτρη Ζαγγογιάννη.

Η δημιουργία ενός Τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων ως μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής δεν κρίνεται επιστημονικά και ακαδημαϊκά ορθή, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που συνδέονται με την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα «καθηγητικά τμήματα» και την ευνοϊκή μεταχείριση των Π.Τ. Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών / Προσχολικής Εκπαίδευσης. Ο Τομέας Παιδαγωγικής ανέκαθεν προσέφερε τα απαραίτητα εκείνα μαθήματα Παιδαγωγικής και Διδακτικής όχι μόνο στους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά και άλλων Σχολών που προετοιμάζουν εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας.

Όσον αφορά στον Τομέα Φιλοσοφίας, διαβάζοντας σχόλια καθηγητών και αποφοίτων του, σέβομαι την επιθυμία να αποκτήσουν αυτόνομο Τμήμα για τους όποιους λόγους, μεταξύ των οποίων και οι συναισθηματικοί και θεωρητικοί που αναφέρονται παρακάτω. Το επιχείρημα βέβαια που κυκλοφορεί γενικώς, ότι δεν θεραπευόταν η Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ψευδές. Η Φιλοσοφία ως ακαδημαϊκό αντικείμενο υφίσταται από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστήμιου και θεραπευόταν και θεραπεύεται πλήρως στο πλαίσιο των Τομέων Φιλοσοφίας, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και της Κρήτης, μορφώνοντας ειδικούς της Φιλοσοφίας και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Εξάλλου, ο Τομέας Φιλοσοφίας ΦΠΨ ΕΚΠΑ διαθέτει ήδη αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου (παλαιά και καινούργια). Τέλος, πιστεύω ότι η αφαίρεση μαθημάτων Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας από το πρόγραμμα σπουδών του που επιθυμούν κάποιοι θα στερήσει από το νέο Τμήμα Φιλοσοφίας την παιδαγωγική επάρκεια που μέχρι στιγμής ο Τομέας διαθέτει, ενσωματωμένη στο πτυχίο, και θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, που -κακά τα ψέματα- ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα εκπαιδευτικού Φιλολόγου ΠΕ02.

7 Οκτωβρίου 2018, 21:47 | ΑΡΤΕΜΙΣ

Το υπουργείο να εντάξει στο νομοσχέδιο και τους φοιτητές των ετών 2014-2015 και 2016-2016 της κατεύθυνσης ψυχολογίας γιατί είναι φοιτητές της ίδιας σχολής και της ίδιας βαθμίδας με τους συμφοιτητές τους που αναφέρονται στις παραγράφους 11/12. Αυτή η διάκριση αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Επίσης αντιβαίνει στο νόμο 4521 με ημερομηνία 2/3/2018για την ίδρυση ΠΑΔΑ όπου όλοι οι ενεργοί φοιτητές εντάσσονται αυτοδίκαια στα νέα τμήματα

7 Οκτωβρίου 2018, 20:33 | Χρήστος

Η μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει στο συγκεκριμένο Άρθρο του Σχεδίου Νόμου είναι η μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής σε Εκπαίδευση Ενηλίκων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα συλλογικά του όργανα ψήφισε τη δημιουργία Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές που ανταποκρίνεται στο αντικείμενο του Τομέα, στο ισχύον Πρόγραμμα Σπουδών του, στις έδρες των μελών ΔΕΠ του και στα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων του. Διορθώστε, παρακαλώ, την αδικία αυτή. Ένα νέο Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές θα συνεχίσει το ήδη σπουδαίο έργο του Τομέα Παιδαγωγικής και θα συμβάλει στην άρτια προετοιμασία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η κοινωνία μας επιθυμεί επιστήμονες παιδαγωγούς για τη σωστή μόρφωση των νέων.

7 Οκτωβρίου 2018, 20:14 | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ Η Συνέλευση του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 4η Οκτωβρίου 2018, με αφορμή τη διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα για να συζητήσει το άρθρο 12, το οποίο αφορά στην «Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».

Τα μέλη της Συνέλευσης θεωρούν θετική τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων τα οποία θα προκύψουν από τους τομείς Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ένταξη του Τομέα Ψυχολογίας στουφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας, σύμφωνα με τις διαδοχικές αποφάσεις του ιδίου του Τμήματος Φ.Π.Ψ, της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Η Συνέλευση, σύμφωνα με το Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής 1 10 2018 και την ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ 2 10 2018 , προτείνει να επανεξεταστεί το θέμα της ονομασίας του Τμήματος το οποίο θα προκύψει από τον Τομέα Παιδαγωγικής, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα γνωστικά αντικείμενα των μελών του Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ., το πρόγραμμα σπουδών καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του. pdf

7 Οκτωβρίου 2018, 19:47 | Μάριος

Πιστεύω ότι όλοι κατανοούν πως το δίκαιο και το ηθικό είναι να δοθούν σε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές – φοιτήτριες του υπό κατάργηση τμήματος ΦΠΨ οι ίδιες δυνατότητες και οι ίδιες επιλογές που δίνονται σε φοιτητές άλλων τμημάτων (βλέπε κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ και μετατροπή σε Πανεπιστημιακά τμήματα) ή και των ίδιων ακόμη τμημάτων (βλέπε νεότερα έτη ΦΠΨ και δικαίωμα επιλογής τμήματος κατεύθυνσης). Θα πρέπει λοιπόν σε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές – φοιτήτριες του ΦΠΨ που δεν έχουν λάβει ακόμη πτυχίο και διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα (ν+2), δηλαδή στους εισαχθέντες 2014-2015, όπως αναφέρονται σαφώς ως εξαιρέσεις στο σχετικό νομοσχέδιο καθώς και σε όσους άλλους θίγονται, να δοθεί η δυνατότητα επιλογής τμήματος σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Είναι δίκαιο.

Θα γίνει πράξη;

7 Οκτωβρίου 2018, 19:13 | Νικόλαος

Είμαι φοιτητής της κατεύθυνσης Ψυχολογίας ΦΠΨ έτους εισαγ. 2015. Κε Υπουργέ εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου δ ε ν θέλουμε να πάμε στο τμήμα Ψυχολογίας Αθηνών. Είμαστε στο πτυχίο και έχουμε περάσει όλα τα φιλολογικά-ιστορικά-φιλοσοφικά-παιδαγωγικά μαθήματα (σύνολο 35 στα 60 που είναι όλα). Δεν θέλουμε να ακυρωθούν τα μαθήματα αυτά που με κόπο περάσαμε και δεν θέλουμε να χάσουμε την ιδιότητα του φιλολόγου που ήταν και ο λόγος που μπήκαμε στο τμήμα. Καταλαβαίνω από την άλλη μεριά και τον καημό συμφοιτητών μου να γίνουν επιτέλους ψυχολόγοι καθώς δεν μπόρεσαν να πιάσουν την βάση της Ψυχολογίας Αθηνών. Δεν θα κρίνω αν είναι δίκαιο ή άδικο. Όλες οι γνώμες και από τις δύο πλευρές έχουν κατατεθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι άλλο πρόγραμμα σπουδών και άλλα δικαιώματα έχουμε στην κατεύθυνση και άλλο στο τμήμα Ψ. Υπάρχουν διαφορές και στα ψυχολογικά μαθήματα. Να ξέρετε πάντως ότι δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι για την μεταφορά των τεταρτοετών στο τμήμα Ψ. Και Η πρόεδρος και η κοσμήτορας είχαν τονίσει ότι οι τεταρτοετείς ενός τμήματος δεν γίνεται να μεταφερθούν γιατί είναι στο πτυχίο. Το σωστό βέβαια είναι να μην μεταφερθούν και οι πρωτοετείς γιατί δεν έχουν επιλέξει κατεύθυνση. Για να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ μας και τσακωνόμαστε μην δεχτείτε να μεταφερθούμε στο τμήμα Ψυχολογίας όπου και εκεί έχουν ξεσηκωθεί οι φοιτητές του λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών που προβλέπετε να δεχτεί. Μετά τιμής

7 Οκτωβρίου 2018, 17:30 | Μαρία Αλεξανδρή

Θα ήθελα αναφορικά με το άρθο 12 να εκφράσω το παράπονο μου και αν όχι παράπονο τη θλίψη μου για μένα και όλους τους συμφοιτητές μου .Είμαι φοιτήτρια Φ.Π.Ψ με έτος εισαγωγής 2015-2016 της κατεύθυνσης Ψυχολογίας.Από πέρσι είχαμε λάβει ανακοινώσεις σχέτικες με τη διάσπαση . Οι ίδιοι οι καθηγητές μας ,μας παρότρυναν να πάρουμε μαθήματα ψυχολογίας παραπάνω ,ώστε να μη χάσουμε πολύτιμο χρόνο και να ενταχθούμε ομαλά στο τμήμα ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.Την εισαγωγή μας στη ψυχολογία διαβεβαίωσε και η πρόεδρος του τμήματος .Σύμφωνα όμως με το άρθρο 12 οι εισαχτέοι του 2015-2016 εξαιρούμαστε απο την επίλογη τμήματος , κάτι αρκέτα λυπηρό κυριως για την κατεύθυνση ψυχολογίας και φιλοσοφίας .Θα ήταν κάλο να υπήρχε το δικαίωμα προσώπικης επιλογής και για το έτος μας για το αν θα μείνουμε στο ως έχει ΦΠΨ ή αν θα επίλεξουμε τμήμα .Το ιδανικότερο θα ήταν βέβαια η ολική αναβάθμιση του τμήματος καθώς και η δυνατότητα αναβάθμισης πτυχίου σ΄όσους το επιθυμούν .Είναι πραγματικά στενάχωρο σε μια σχολή ανθρωπιστικών σπουδών να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ φοιτητών με μόνο κριτήριο το έτος εισαγωγής καθώς και κίνδυνος απουσίας παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία της παιδαγωγικής κατεύθυνσης . Μην αφήσετε τους κόπους χρόνων που έχουμε κάνει εμείς και οι οικογένειες μας να κριθούν από τις περιστάσεις .Όλοι ζητάμε ίσα δικαιώματα.

7 Οκτωβρίου 2018, 17:50 | Κωνσταντίνος

Καλησπέρα σας. Η στατιστική των μηνυμάτων της διαβούλευσης είναι αμείλικτη: 431 μηνύματα γιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το 42,842% των αντίστοιχων μηνυμάτων της διαβούλευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ούτε δηλαδή το μισό.Αυτό δείχνει και την αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας γιά ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο που πάει να ιδρυθεί.Βέβαια,τα 1006 μηνύματα τότε,είχαν αποτέλεσμα.Το συγχωνευμένο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,δε μοιάζει τώρα πιά σε τίποτα με το προηγούμενο Πανεπιστήμιο που είχε έδρα σε μία μόνο πόλη. Έτσι,το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων,ονοματολογικά μόνο είναι των Ιωαννίνων και στην πραγματικότητα είναι ολόκληρης της Ηπείρου,αφού έχει έδρες σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου.Επίσης,ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 90% όχι μόνο τα αιτήματα των τοπικών φορέων,αλλά και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των δύο πρώην ιδρυμάτων,ακόμα και των φοιτητών όλων των τμημάτων.

Το αντίθετο συμβαίνει στο παρόν νομοσχέδιο,όπου μόνο στο όνομα θα είναι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην πράξη θα είναι κυρίως του Βόλου,αφού ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα μόνο των εκπαιδευτικών και τοπικών φορέων του Βόλου.

Αθηναίοι,μη διαμαρτύρεστε,έχω πιό πολλά γιά σας.140 στα 431 μηνύματα,δηλαδή το 41,055% του συνόλου,αφορούν ένα τμήμα που δεν αποτελεί την καρδιά του νομοσχεδίου,το οποίο αναφέρεται στο μέλλον άλλων 40 περίπου τμημάτων και των φοιτητών τους.Παρατηρώ όμως με απορία,την αγωνία αρκετών φοιτητών,και των γονιών τους ακόμα,να βολευτούν.Αυτό γίνεται γιατί προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας,άφησαν παράθυρο σε αρκετούς φοιτητές κι απόφοιτους ακόμα του ΦΠΨ να διαλέξουν τον τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος.Κάτι τέτοιο δεν τους έδινε βέβαια την ευκαιρία να γίνουν ψυχολόγοι.Όμως,τώρα άλλο παραθυράκι τους δίνει την ευκαιρία να εισδύσουν στο πραγματικό τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και μόλις το μυρίστηκαν αυτό,άρχισαν και παλιοί πτυχιούχοι ή επί πτυχίω να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο νέο τμήμα. Φυσικά δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς αφού είναι προεκλογική περίοδος,αν μπούν ξαφνικά 1200 με 1500 φοιτητές στο Τμήμα Ψυχολογίας και οι καθηγητές είναι μόνο 20-25.Απ’αυτό το ενδιαφέρον προέρχεται και ο μεγάλος αριθμός των μηνυμάτων.Πάλι τα ακαδημαϊκά κριτήρια δεν ενδιαφέρουν κανέναν.Μόνο το βόλεμα.Όπως και πολύ παλιότερα το 1984,όταν με επαναστατικό δίκαιο,μπήκαν στο νέο Τμήμα Κοινωνιολογίας περίπου 1800 φοιτητές προερχόμενοι από το παλιό τμήμα ΠΟΕΔΔ του Παντείου και τα μέλη ΔΕΠ ήταν 7-8.Μία τέτοια αθηναϊκή κοινωνία που ακόμα θέλγεται από το βόλεμα,δεν μπορεί να μπεί μπροστά,να ηγηθεί πνευματικά,ιδεολογικά,κοινωνικά και οικονομικά στην ελληνική περιφέρεια,παρά μόνο να της μεταδώσει τις παθογένειές της,όπως καλή ώρα τώρα γίνεται με τη φαγωμάρα στην περιφέρεια Θεσσαλίας με αφορμή διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

7 Οκτωβρίου 2018, 16:05 | Ευαγγελία

Υποστηρίζω την ίση μεταχείριση όλων των φοιτητών μέσα από όλες τις μεταβατικές διατάξεις ανεξάρτητα σε ποιο άρθρο υπάγεται η αλλαγή. Το έτος εισαγωγής λέει πολύ λίγα. Η κατεύθυνση που έχει επιλέξει ο φοιτητής και τα μαθήματα που έχει ολοκληρώσει είναι πιο σημαντικά. Επίσης, το δικαίωμα επιλογής θα πρέπει να το έχει ο εν ενεργεία φοιτητής που θίγεται ενώ φοιτά σε ένα τμήμα που καταργείται και δεν το γνώριζε όταν επέλεξε τη σχολή του ανεξάρτητα από το έτος. Ίσως να χρειάζεται να πάρει επιπλέον μαθήματα αν επιλέξει μια κατεύθυνση έτσι ώστε να είναι ισότιμος με τους φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας για παράδειγμα αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να έχει ίση και δίκαιη μεταχείριση!!!

7 Οκτωβρίου 2018, 14:31 | ΚΏΣΤΑΣ

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στα άρθρα 5 και 11 προβλέπεται ότι όλοι οι φοιτητές των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και όλοι οι φοιτητές των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο ΕΚΠΑ αντίστοιχα.

Αντίθετα στο άρθρο 12,που αφορά στους φοιτητές ΦΠΨ ,αυτοί διαχωρίζονται με βάση τα έτη εισαγωγής και αποκλείονται αυθαίρετα οι εισαχθέντες τα έτη 2014-2015 και 2015-2016 παρότι δεν έχουν ξεπεράσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους.

Ζητούμε αυτή η αδικία να διορθωθεί και να ενταχθούν και αυτοί οι φοιτητές στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας ,σύμφωνα με την κατεύθυνσή τους ακριβώς όπως οι συμφοιτητές τους με έτος εισαγωγής 2016-2017 άλλως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας.

7 Οκτωβρίου 2018, 14:46 | Δήμητρα Αν. Μ

Καλησπέρα,καιρός ήταν να διασπαστεί το φπψ.Το βρίσκω δίκαιο οι φοιτητές των 3κατευθύνσεων να μπουν στα αντίστοιχα τμήματα.Επίσης,θα ήθελα να ενημερωσω οτι ο τομέας ψυχολογίας διδάσκεται και εξετάζεται στα περισσότερα απο τα μαθήματα του τμήματος ψυχολογίας αρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λιγα (ευτυχώς) ατομα λενε οτι δεν έχουμε δικαίωμα να μπούμε στο συγκεκριμένο τμήμα αφού είναι το μονο τμήμα που έχει σχεση με το τομέα ψυχολογίας που σπουδαζουμε,αρα σύμφωνα με μερικούς που δεν θέλουν την μεταφορά μας τι εννοούν να μείνουμε χωρίς πτυχίο ή να απορροφηθουμε σε ενα αλλο άσχετο τμήμα απο αυτο του τομεα μας και αρα να αρχίσουμε ξανα απο την αρχη;

7 Οκτωβρίου 2018, 13:14 | ΜΑΚΗΣ

Πρώτη φορά στο ίδιο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι φοιτητές σχολών που καταργεί το Υπουργείο.Όλοι οι φοιτητές των ΤΕΙ που καταργούνται εντάσσονται στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (σαφώς άλλη βαθμίδα )ενώ οι φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 αποκλείονται από τα νέα τμήματα και το τμήμα Ψυχολογίας με ένα αυθαίρετο και τυχαίο κριτήριο όπως είναι το έτος εισαγωγής ενώ είναι ενεργοί φοιτητές.

Παρακαλούμε το Υπουργείο να σκύψει με ενδιαφέρον σ ‘αυτό το δίκαιο αίτημα και ν’αποκαταστήσει την ισότητα μεταξύ των φοιτητών ΦΠΨ (ίδια βαθμίδα ,ίδια Σχολή).

7 Οκτωβρίου 2018, 12:12 | Αννα Κ.

Κύριε Υπουργέ

Είμαι μητέρα φοιτήτριας εισαχθείσα το ακαδημαικό έτος 2015-2016 ως πρώτη επιλογή και στην κατεύθυνση Ψυχολογίας (λόγω αγάπης στο αντικείμενο).Είναι κατάφωρη αδικία η εξαίρεση φοιτητών από το νομοσχέδιο βασει του έτους εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο.Εχω αντιληφθεί οτι πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς. Το νομοσχέδιο όμως δεν βοηθά σε αυτή την εμπέδωση.Παρακαλώ σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και μην υποκείπτετε στις πιέσεις απ όπου κι αν προέρχονται.Είναι κατανοητό οτι τα «βάζετε» με μια ελίτ αλλά πρέπει να σκεφτείτε τί είναι δίκαιο και αυτό να πράξετε.

Μετά τιμής.

7 Οκτωβρίου 2018, 12:25 | Μ.Χ., MSc

Απάντηση.Το κείμενο της Κοσμητείας που παρέθεσε κάποιος πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι είναι μία πρόταση. Δεν είναι κάποιους είδους συμβόλαιο. Επιπλέον κάνει λόγο για τους φοιτητές του 2ου και του 3ου έτους της προηγούμενης όμως ακαδημαϊκής χρονιάς! Εφόσον δεν έγινε πέρσι όπως λεγόταν η διάσπαση, τότε η πρόταση της Κοσμητείας αφορά τους φοιτητές του 2ου και του 3ου έτους τους φετινούς! Κατανοητό; Αν η διάσπαση γινόταν ύστερα από 6 χρόνια, οι φοιτητές του 2015, που το πιο πιθανό θα ήταν να είχαν πάρει πτυχίο, θα επικαλούνταν αυτό το κείμενο για να μεταφερθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας ή να τους αναγνωριστούν εργασιακά δικαιώματα ψυχολόγου;Αξιότιμε Υπουργέ, επειδή έχει κουράσει αυτό το θέμα για την κατεύθυνση Ψυχολογίας και δεν βασίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα, επικεντρωθείτε στα υπαρκτά προβλήματα του σχεδίου νόμου και όχι στις παράλογες απαιτήσεις κάποιων φοιτητών να πάρουν πτυχίο Τμήματος Ψυχολογίας. Το γράφουν και πολλοί άλλοι : οι φοιτητές αυτοί ήξεραν σε ποιο τμήμα μπήκαν και τι θα έβγαιναν. Μπορείτε να τους δώσετε την επιλογή να μπουν στα δύο νέα τμήματα που είναι μετεξέλιξη του Τμήματος. Η κατεύθυνση Ψυχολογίας όμως καταργείται, όπως έπρεπε να γίνει, δεν μετεξελίσσεται. Άρα κανείς δεν πρέπει να μεταφερθεί στο τμήμα Ψυχολογίας από το ΦΠΨ.Ευχαριστώ πολύ.

7 Οκτωβρίου 2018, 12:02 | Στέλλα Καρά

Καλησπέρα σας,

θέλω καταρχάς να εκφράσω τη χαρά μου για την διάσπαση και κατάτμηση ενός τμήματος που εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αυτονόμηση του τμήματος ψυχολογίας του 2013 δυστυχώς υπολειτουργεί.Αυτό κυρίως λόγω της απουσίας πολλών μελών ΔΕΠ καθώς εκείνοι στελέχωσαν το νεοϊδρυθέν τμήμα Ψυχολογίας. Οι επιπτώσεις της σχάσης αυτής φαίνονται και στον δυσανάλογα μικρό αριθμό καθηγητών που έχουν να διαχειριστούν και να κατευθύνουν τον τεράστιο όγκο φοιτητών στο τμήμα ψυχολογίας. Ως λύση στο θέμα εκείνο προτάθηκε η προαιρετική πτυχιακή εργασία για τους φοιτητές. Είναι φανερό λοιπόν πως η διάσπαση του ΦΠΨ επιτρέπει και στο τμήμα της Ψυχολογίας να λειτουργήσει με αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο για τους φοιτητές του.

Πέραν τούτου, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία -επιτέλους!- αυτόνομου τμήματος Φιλοσοφίας στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Αναφορικά με το τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων το άρθρο 12 του νομοσχεδίου δεν συνάδει πλήρως με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και της Κοσμητείας.Αναγκαίο είναι και για τα δύο νέα τμήματα να διατηρήσουν ως κληρονομία την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και τα εκπαιδευτικά δικαιώματα που προσφέρουν στους φοιτητές τους.

Όσον αφορά στους φοιτητές της κατεύθυνσης ψυχολογίας οι καθηγητές του τμήματος μας διαβεβαίωναν στο χειμερινό εξάμηνο για την δίκαιη και ισόνομη μεταφορά ΟΛΩΝ όσων επιλέξουν τη μεταφορά τους στο τμήμα Ψυχολογίας.Η Κοσμητεία έλεγε χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει μέριμνα για όλους. ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!! Μεγάλος αριθμός από εμάς έχει ήδη επιλέξει και εξεταστεί σε μαθήματα ψυχολογίας ώστε να γίνει η μεταφορά μας λιγότερο επώδυνη παρά τα επιπλέον έτη φοίτησης. Διεκδικούμε και οι εισαχθέντες πριν το 2016 το δικαίωμα δήλωσης προτίμησης ώστε οι συνθήκες κατάτμησης του τμήματος μας να είναι δίκαιες για όλους τους ενεργούς φοιτητές. Το τμήμα ψυχολογίας υπεύθυνα δήλωσε πως θα υποδεχτούν όλους τους φοιτητές από το φπψ, γιατί λοιπόν να στερηθούμε το δικαίωμα αναβάθμισης των πτυχίων μας;!Το αίτημα των φοιτητών της κατεύθυνσης ψυχολογίας είναι η επιλογή για την ένταξη τους ή όχι στο τμήμα της ψυχολογίας ανεξαρτήτως της παράτασης των σπουδών, όπως αποφάσισαν η Σύγκλητος και η συνέλευση του τμήματος.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην τρομοκρατία που βιώνουμε από τις κομματικές παρατάξεις οι ενεργοί φοιτητές στη σχολή. Δεν νοείται 200 άτομα -όχι απαραίτητα φοιτητές της σχολής- που στο όνομα της ‘φοιτητικής συνέλευσης’ αποφασίζουν αυθαίρετα, να κλείνουν όποτε θέλουν τη σχολή,να δημιουργούν εντάσεις και κινητοποιήσεις και να υποδύονται στα μέσα πως εκπροσωπούν την άποψη των φοιτητών της φιλοσοφικής. Είναι κάτι που μας προσβάλει όλους και μας ενοχλεί χωρίς να μπορούμε στην πραγματικότητα να το αλλάξουμε.Οι αποφάσεις των παρατάξεων δεν συνάδουν με τις απόψεις της μεγαλύτερης μερίδας των φοιτητών.

Παρακαλώ να ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω και να αναδιαμορφωθεί το άρθρο με τρόπο που να συνάδει τόσο με τις ανάγκες των φοιτητών όσο και με τις αποφάσεις της Συγκλήτου,της Κοσμητείας και της Συνέλευσης του τμήματος του ΦΠΨ.

7 Οκτωβρίου 2018, 12:15 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΚ.

OI ΦOITHTEΣ ME ETH EIΣAΓΩΓHΣ 2014-2015 KAI 2015-2016 AΠOKΛEIONTAI AΔIKA ΚΑΙ ANAITIA AΠO TIΣ PYΘMIΣEIΣ THΣ ΠAP 11 TOY APΘPOY 12 ΠAPOTI BPIΣKONTAI MEΣA ΣTO v+2 XPONO ΣΠOYΔΩN TOYΣ, EINAI ΔHΛ ENEPΓOI ΦOITHTEΣ.

ZHTOYME NA AΛΛAΞEI H ΠAP 11 TOY APΘPOY 12 KAI NA ENTAXΘOYME KAI EMEIΣ ΠOY ΔEN EXOYME YΠEPBEI TO v +2 XPONO ΣΠOYΔΩNA ΣTIΣ PYΘMIΣEIΣ OΠΩΣ AKPIBΩΣ ΠPOBΛEΠETAI ΓIA TOYΣ ΦOITHTEΣ ME ETOΣ EIΣAΓΩΓHΣ TO 2016-2017

7 Οκτωβρίου 2018, 12:18 | Κατερίνα

Οι φοιτητές ΦΠΨ Κατεύθυνσης Ψυχολογίας διαμαρτυρόμαστε γιατί μένουμε απέξω από τις ρυθμίσεις του Νόμου ενώ στον ίδιο Νόμο οι φοιτητές των ΤΕΙ Λάρισας και του Γεωπονικού εντάσσονται όλοι ανεξαιρέτως στα νέα τμήματα.Εμείς είμαστε φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016,δεν έχουμε εξαντλήσει ούτε το ν+2 χρόνο σπουδών μας και αποκλειόμαστε αυθαίρετα.Αυτός ο αποκλεισμός μας στερεί ένα πτυχίο με αξία και επαγγελματικά δικαιώματα ενώ είμαστε στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και στην ίδια Σχολή και Τμήμα με τους συμφοιτητές μας.Ζητούμε ίση μεταχείριση δηλ.τη δυνατότητα να ενταχθούμε στο τμήμα Ψυχολογίας όπως ακριβώς οι συμφοιτητές μας με έτος εισαγωγής 2016-2017.

Πρέπει να κάνω επίσης μια παρατήρηση σχετικά με τους πρωτοετείς (έτος εισαγωγής 2018-2019).Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους νεοεισερχόμενους που τον Σεπτέμβριο 2019 δεν θα έχουν επιλέξει κατεύθυνση να ενταχθούν αν επιθυμούν στο τμήμα Ψυχολογίας οπότε ενδεχομένως και σύσσωμο το πρώτο έτος να ενταχθεί.Εμείς έχουμε επιλέξει συνειδητά κατεύθυνση ,είμαστε πολύ λιγότεροι και αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα μας θα πάρουμε πτυχίο από ένα τμήμα που δεν υπάρχει ενώ οι συμφοιτητές μας θα έχουν πτυχίο από ένα τμήμα που λειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

7 Οκτωβρίου 2018, 11:32 | ΑΝΤΖΕΛΑ – ΠΤ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΕΝΩ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ….. ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΠΨ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ. ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ. ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ» ΟΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥΣ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΥΝΟΙΑ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΦΑΝΕΙΤΕ ΕΠΙΕΙΚΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ! ΑΡΑ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ: ‘Η ΟΛΟΙ ‘Η ΚΑΝΕΝΑΣ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.[Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΟΙΗΤΩΝ ‘Η….. ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΑ EMAIL. ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΣΚΕΨΗ.]

7 Οκτωβρίου 2018, 11:59 | Μάρκος

Είναι εντυπωσιακό ότι στο ίδιο νομοσχέδιο στα άρθρα 5,11 και 17 τα οποία αναφέρονται στους φοιτητές των ΤΕΙ Λάρισας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου,αντιμετωπίζονται διαφορετικά αφού όλοι οι φοιτητές προωθούνται και εγγράφονται στα νέα τμήματα.Ο νομοθέτης έχει διαφορετική αντίληψη για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ;Αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί και να αντιμετωπιστούν οι φοιτητές ΦΠΨ με τα ίδια κριτήρια ώστε να εξασφαλιστούν τα πτυχία μας.

7 Οκτωβρίου 2018, 10:30 | Αγγελικη

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΕΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΩΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΟΠΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ .ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΦΠΨ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΕΤΗ 2014\2015 ΚΑΙ 2015\2016,ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ν+2 ΧΡΟΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΦΠΨ ΧΑΝΤΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

7 Οκτωβρίου 2018, 09:53 | Νικολ

ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ 12 ΠΑΡ 11 ΚΑΙ 12 ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΎΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΊ ΤΑ ΕΤΗ 2014-2015,2015-2016 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝΤΑΙ ΑΝΙΣΌΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΏΝ ΜΕ ΜΌΝΟ ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉΣ ΤΟΥΣ, ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΊΣΗ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ ΑΦΟΎ ΑΝΑΦΕΡΌΜΑΣΤΕ ΣΕ ΊΔΙΑ ΣΧΟΛΉ ΚΑΙ ΣΕ ΊΔΙΑ ΒΑΘΜΊΔΑ

7 Οκτωβρίου 2018, 08:03 | Γιώργος

Ως φοιτητές της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής του ΦΠΨ εκφράζουμε τη δυσάρεστη έκπληξή μας για την τροπή που παίρνει η διαβούλευση. Το διακύβευμα της κατάτμησης του ΦΠΨ είναι λοιπόν τα επαγγελματικά δικαιώματα των συμφοιτητών μας της κατεύθυνσης Ψυχολογίας και όχι η μετεξέλιξη των Τμημάτων που θα προκύψουν σε ισχυρές ακαδημαϊκές οντότητες με προγράμματα σπουδών επαρκέστερα και επαγγελματικά δικαιώματα κοινά με εκείνα του Τμήματος προέλευσής τους; Οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας όφειλαν να γνωρίζουν ότι εισήλθαν και φοίτησαν σε ένα Τμήμα με επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου και μόνο˙ ότι εισήλθαν με χαμηλότερες βάσεις από εκείνες που ίσχυαν για το Τμήμα Ψυχολογίας˙ ότι οι γνώσεις τους στην Ψυχολογία αρκούσαν με το παραπάνω για την καλύτερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου αλλά όχι για να γίνουν ψυχολόγοι˙ και ότι αν επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ψυχολογία έπρεπε να ακολουθήσουν μια διαδικασία γνωστή εκ των προτέρων σε όλους: κατατακτήριες εξετάσεις! Γιατί, λοιπόν, είναι εκείνοι τώρα οι αδικημένοι και όχι εμείς, οι φοιτητές της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής που αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε ένα ισορροπημένο υπερ-επαρκές για το εκπαιδευτικό/φιλολογικό έργο μας πρόγραμμα σπουδών; 18 μαθήματα από τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας εκτός από τα μαθήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Ψυχολογίας του Τμήματός μας δεν αρκούσαν για να διδάξουμε ανθρωπιστικά μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση; Γιατί δεν μεταφέρονται λοιπόν τόσο το πρόγραμμα όσο και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα σ’ ένα νέο Τμήμα που θα ονομαζόταν «Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές» όπως προτάθηκε από τα συλλογικά όργανα (Τμήμα, Κοσμητεία και Σύγκλητο); Γιατί υποχρεωνόμαστε σε επιλογή ανάμεσα σε δύο Τμήματα, κανένα από τα οποία δεν έχει το αντικείμενο που επιθυμούσαμε να σπουδάσουμε όταν εισήλθαμε με τόση χαρά στο ενιαίο ΦΠΨ;

Κύριε Υπουργέ

Ούτε να γίνουμε εκπαιδευτές ενηλίκων επιθυμούμε ούτε να επικεντρώσουμε τις σπουδές μας στη Φιλοσοφία. Επιθυμούμε αυτό που είχαμε και μας το αφαιρείτε ολοκληρωτικά. Μήπως αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία που πρέπει να αποκασταθεί;

Με σεβασμό

20 φοιτητές της Κατεύθυνσης Παιδαγωγικής του ΦΠΨ

7 Οκτωβρίου 2018, 05:19 | Γιάννης

Δαβαζοντας τα σχόλια παρακάτω θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι οι εισαχθέντες του 2015-2016 είχαν λάβει την έγκριση της Κοσμητείας και της Συγκλήτου και αυτό αποδεικνύεται και εδώ.

Όσοι δεν ξέρετε λοιπόν μην σχολιάζετε ότι κανεις δεν τους έταξε να συμπεριληφθούν στα νέα τμήματα και ότι απαιτούν παράλογα πράγματα χωρις να έχουν τέτοιο δικαίωμα. Όσον αφορά τις προτάσεις για εξίσωση πτυχίων των αποφοίτων αυτό προφανώς δεν μπορεί να συμβεί. Ας ληφθεί τουλάχιστον μέριμνα για όσους φοιτούν ήδη.

7 Οκτωβρίου 2018, 02:43 | Γεράσιμος

Αγαπητές και αγαπητοί, η άποψη που διατύπωσα υπέρ της ένωσης του υπό ίδρυση Τμήματος Φιλοσοφίας με τον Τομέα Παιδαγωγικής δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ επιστημονικά αστήρικτη. Άλλωστε, για 35 χρόνια σε ενιαίο τμήμα ήταν. Αν δεν γνωρίζετε, παρακαλώ, μην επιμένετε σε «καθαρότητες» τμημάτων και άλλα ευφάνταστα… Καταρχάς, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, έχει από το 1993 Τμήμα Φιλοσοφίας ΚΑΙ Παιδαγωγικής. Το να αμφισβητούν ορισμένοι σχολιαστές εξαιτίας δικών τους ίσως πόθων κάποιους καθηγητές και επιστήμονες είναι τελείως υποκειμενικό και λανθασμένο. Κάποιοι λοιπόν καθηγητές και επιστήμονες έχουν κρίνει ότι η Φιλοσοφία έχει άμεση σχέση με την Παιδαγωγική. Πολλοί από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους διαχρονικώς και παγκοσμίως ήταν και παιδαγωγοί. Ακόμα και το έργο του μεγίστου Πλάτωνα ήταν σε μεγάλο βαθμό παιδαγωγικό! Η Αγωγή και η Παιδεία ήταν από τις βασικότερες έννοιες που απασχόλησαν τον αρχαίο φιλόσοφο και άλλους. Επίσης, το νέο Τμήμα Φιλοσοφίας δεν θα είναι καθηγητικό; Δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Φιλολόγου ΠΕ02 οι πτυχιούχοι του; Σαφώς! Επομένως, και σε αυτό το επίπεδο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά οι δύο Τομείς. Δεν είναι το Τμήμα Φιλολογίας το κατεξοχήν καθηγητικό τμήμα, είναι ένα από τα καθηγητικά τμήματά μας. Αν βεβαίως ο κύριος Υπουργός επιθυμούσε να συμπεριλάβει τον Τομέα Παιδαγωγικής ως νέα (τέταρτη) κατεύθυνση στο Τμήμα Φιλολογίας, θα ήταν μία καλοδεχούμενη απόφαση, για να ικανοποιηθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του και τα δίκαια αιτήματα των πανεπιστημιακών του. Όπως όμως έγινε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Τομέας Παιδαγωγικής θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο Τμήμα Φιλοσοφίας και να αναφέρεται και στην ονομασία του, μιας και έτσι είναι και το σωστό. Επομένως, θα διαθέτουμε δύο ισχυρά τμήματα Φιλοσοφίας ΚΑΙ Παιδαγωγικής με ίσα δικαιώματα και στο ΕΚΠΑ και στο ΑΠΘ, στα δύο πρώτα πανεπιστήμια της χώρας μας. Άλλωστε, οι επιστήμες οφείλουν να συνεργάζονται για το καλό της κοινωνίας, αυτός είναι ο σκοπός τους. Όχι άλλου τύπου ανούσιες αντιπαλότητες…

7 Οκτωβρίου 2018, 01:51 | Φώτης

ΠΏΣ ΕΊΝΑΙ ΠΌΤΕ ΔΥΝΑΤΌΝ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΆΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΉΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΌ ΤΗΝ ΒΕΛΤΊΩΣΗ ,ΤΗΝ ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΉ ΑΥΤΗ. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΊΩΝ ΑΝΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΌΝ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΌ. ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟΊ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΚΑΙ ΕΦΌΣΟΝ ΒΡΙΣΚΌΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΉΝΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΌΤΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΆ ΚΑΙ ΚΑΛΌ ΘΑ ΉΤΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΈΡΙΜΝΑ, ΚΆΠΟΙΟΣ ΑΠΌΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΊΟΥ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΧΑΡΆΞΕΙ ΠΟΡΕΊΑ ΚΆΛΩΣ Ή ΚΑΚΏΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΆΖΕΙ ΆΜΕΣΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΊΛ ΕΦΌΣΟΝ ΑΥΤΟ ΈΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΊ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΠΤΥΧΊΟΥ ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΌ ΚΑΤΆΤΜΗΣΗ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΟΥΜΕ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΆ;

6 Οκτωβρίου 2018, 23:19 | ΝΤΟΓΡΑΜΑΤΖΗ Φ

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΠΨ .ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΕΦΟΔΙΑΖΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΑΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ .ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΩΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΙΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΠΨ.ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟς Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΡΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΦΕΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ;

ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΑΙΩΤΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ Η ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΣΕ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΜΙΑ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΟΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΟΥΣ.

6 Οκτωβρίου 2018, 22:54 | ΎΩΝ

Μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των φοιτητών έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των φοιτητών εισαγωγής 2014-2015 και 2015- 2016 από την μεταβατική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αφουγκραστεί το δίκαιο αίτημα των φοιτητών ώστε να συμπεριληφθούν τα παραπάνω έτη εισαγωγής στην ρύθμιση του νόμου. Εξ άλλου θα ήταν άδικο και εξαιρετικά ευεργετικό ο φετινός νεοεισαχθείς στο ΦΠΨ να ενταχθεί στα νέα τμήματα χωρίς να έχει επιλέξει κατεύθυνση με ταυτόχρονο αποκλεισμό των φοιτητών που έχουν πάρει κατεύθυνση έχουν επιτυχώς παρακολουθήσει ένα σεβαστό αριθμό μαθημάτων και επιθυμούν με επιπλέον μαθήματα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών των νέων τμημάτων.

6 Οκτωβρίου 2018, 22:09 | Γρηγόρης

Οι φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 δεν θα έχουμε συμπληρώσει τον Σεπτέμβρη του 2019 τον ν+2 χρόνο φοίτησης μας. Παρόλα αυτά δεν συμπεριλαμβανόμαστε στην ρύθμιση του άρθρου 12 του Νομοσχεδίου. Ζητούμε να διορθωθεί αυτή η μεγάλη αδικία και να συμπεριληφθούμε και εμείς ισότιμα ακριβώς όπως και οι συμφοιτητές μας του έτους εισαγωγής 2016-2017. Και να ενταχθούμε στο ίδιο εξάμηνο με αυτούς ώστε με επιπλέον μαθήματα να ολοκληρώσουμε τον κύκλο σπουδών της κατεύθυνσης μας.

6 Οκτωβρίου 2018, 22:28 | Νίκη

OI ΦOITHTEΣ ME ETH EIΣAΓΩΓHΣ 2014-2015 KAI 2015-2016 AΠOKΛEIONTAI AΔIKA ANAITIA KAI ANEΞHΓHTA AΠO TIΣ PYΘMIΣEIΣ THΣ ΠAP 11 TOY APΘPOY 12 ΠAPOTI BPIΣKONTAI MEΣA ΣTO v+2 XPONO ΣΠOYΔΩN TOYΣ EINAI ΔHΛ ENEPΓOI ΦOITHTEΣ.ΣTO ΠANEΠIΣTHMIO ΔYTIKHΣ ATTIKHΣ H ΛOΓIKH TOY NOMOΘETH HTAN ΔIAΦOPETIKH KAI ΠEPIEΛABE OΛOYΣ TOYΣ ΦOITHTEΣ ΠOY ΔEN EIXAN OΛOKΛHPΩΣEI TIΣ ΣΠOYΔEΣ TOYΣ ΣTA KATAPΓHMENA TMHMATA TΩN TEI ANEΞAPTHTΩΣ ETOYΣ EIΣAΓΩΓHΣ.ZHTOYME NA AΛΛAΞEI H ΠAP 11 TOY APΘPOY 12 KAI NA ENTAXΘOYME KAI EMEIΣ ΠOY ΔEN EXOYME YΠEPBEI TO v +2 XPONO ΣΠOYΔΩNAΣTIΣ PYΘMIΣEIΣ OΠΩΣ AKPIBΩΣ ΠPOBΛEΠETAI ΓIA TOYΣ ΦOITHTEΣ ME ETOΣ EIΣAΓΩΓHΣ TO 2016-2017

6 Οκτωβρίου 2018, 22:19 | Μαρία

TO APΘPO 12 TOY NOMOΣXEΔIOY ΣE ΔIABOYΛEYΣH KANEI MIA ΔIAKPIΣH ANAMEΣA ΣTOYΣ ΦOITHTEΣ TOY YΠO KATAPΓHΣH ΦΠΨ.EΠITPEΠEI ΣTOYΣ 2ETEIΣ 3ETEIΣ KAI NEOEIΣAXΘENTEΣ ΠOY MAΛIΣTA TON ΣEΠTEMBPIO TOY 2019 ΔEN ΘA EXOYN KAN EΠIΛEΞEI KATEYΘYNΣH, THN EΛEYΘEPH ΠPOΣBAΣH ΣTA NEA TMHMATA H ΣTO TMHMA ΨYXOΛOΓIAΣ ANAΛOΓA ME THN EΠIΛOΓH ΠOY EXOYN HΔH KANEI OI 2ETEIΣ KAI 3ETEIΣ (AYTO ΔEN IΣXYEI ΓIA TOYΣ ΠPΩTOETEIΣ ΠOY XΩPIΣ KAMMIA ΔEΣMEYΣHKATEYΘYNΣHΣ ANOIΓONTAI OI ΠOPTEΣ KAI TΩN 3 TMHMATΩN KAI ΔH THΣ ΨYXOΛOΓIAΣ)KAI AΠOKΛEIEI TOYΣ EIΣAXΘENTEΣ TA ETH 2014-2015 KAI 2015 -2016 ,ΠAPOTI ΔEN ΘA EXOYN ΣYMΠΛHPΩΣEI TON ΣEΠTEMBPIO TOY 2019 TO v+2 XPONO ΦOITHΣHΣ TOYΣ.AYTO ANTIBAINEI ΣTHN APXH THΣ IΣOTHTAΣ ΓIATI KAI OI ΦOITHTEΣ TΩN ETΩN 2014 -2015 KAI 2015 -2016 EINAI ENEPΓOI ΦOITHTEΣ .AYTH H AΔIKIA ΠPEΠEI NA ΔIOPΘΩΘEI KAI NA MHN YΠAPΞOYN ΠTYXIA ΔIAΦOPETIKHΣ AΞIAΣ METAΞY ENEPΓΩN ΦOITHTΩN ΠOY OΛOI BPIΣKONTAI MEΣA ΣTO v+2 XPONO ΣΠOYΔΩN.ZHTOYME NA ENTAXΘOYME ΣTIΣ PΘΘMIΣEIΣ THΣ ΠAP 11 KAI NA IΣXYΣEI KAI ΓIA MAΣ (2014-2015 KAI 2015-2016)O,TI ΠPOBΛEΠETAI ΓIA TOYΣ ΣYMΦOITHTEΣ MAΣ ETOYΣ EIΣAΓΩΓHΣ 2016-2017.

6 Οκτωβρίου 2018, 22:14 | Στέλλα

ΠAPAKAΛOYME NA ANTIMETΩΠIΣETE ME AIΣΘHMA ΔIKAIOY TOYΣ ΦOITHTEΣ ΦΠΨ ME ETH EIΣAΓΩΓHΣ 2014-2015 KAI 2015-2016 NA EXOYN TH ΔYNATOTHTA ΩΣ ENEPΓOI ΦOITHTEΣ ( Ο v+2XPONOΣ ΦOITHΣHΣ TOYΣ ΛHΓEI TO 2020 KAI 2021 ANTIΣTOIXΩΣ)NA ENTAXΘOYN ΣTA 2 NEA TMHMATA H ΣTO TMHMA ΨYXOΛOΓIAΣ ΣYMΦΩNA ME THN KATEYΘYNΣH EΠIΛOΓHΣ TOYΣ KAI ME EΠIΠΛEON MAΘHMATA OΠΩΣ OI ΣYMΦOITHTEΣ TOYΣ NA ΛABOYN ENA ΠTYXIO ME IΣXY.

6 Οκτωβρίου 2018, 22:33 | Αγγελική

OI ΦOITHTEΣ ME ETH EIΣAΓΩΓHΣ 2014-2015 ,KAI 2015-2016 ΔEN ΣYMΠEPIΛAMBANOMAΣTE ΣTIΣ PYΘMIΣEIΣ TOY APΘPOY 12 ENΩ ΔEN ΘA EXOYME KATA TO XPONO EΦAPMOΓHΣ TOY NOMOY ΣYMΠΛHPΩΣEI TO v+2 XPONO ΦOITHΣHΣ MAΣ .ΠAPAKAΛOYME NA ΔIOPΘΩΣETE AYTHN THN AΔIKIA KAI NA MAΣ ΔOΘEI H EYKAIPIA ME EΠI ΠΛEON MAΘHMATA NA ΠAPOYME ENA ΠTYXIO ΠOY NA MAΣ ΔINEI EΠAΓΓEΛMATIKA ΔIKAIΩMATA ΣYMΦΩNA ME THN KATEYΘYNΣH MAΣ.

6 Οκτωβρίου 2018, 21:57 | Γιάννης

Παρακαλούμε να αντιμετωπισθούν επί ίσοις όροις οι φοιτητές του ΦΠΨ ΕΚΠΑ και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Οι φοιτητές αυτοί θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και δεν είναι δυνατό να αποκλείονται μόνο για το έτος εισαγωγής τους. Έχοντας τα ίδια μαθήματα με τις αντίστοιχες σχολές (ακόμα και τους ίδιους καθηγητές!) είναι παράλογο να μην τους δίνεται η δυνατότητα, περνώντας κάποια επιπλέον μαθήματα που θεωρούνται απαραίτητα, να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με άτομα που διαθέτουν τις ίδιες ακριβώς γνώσεις. Ειδικά λόγω της διάσπασης του τμήματος η οποία υποβαθμίζει άμεσα την αξία του πτυχίου, θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα στους φοιτητές οι οποίοι θέλουν, να μπορέσουν να ενταχθούν στο πλαίσιο κάποιας σχολής αντίστοιχης της κατεύθυνσής τους έτσι ώστε να διαθέτουν τα αντίστοιχα δικαιώματα τα οποία αυτή τη στιγμή τους στερούνται.

6 Οκτωβρίου 2018, 21:47 | Ν. Γ.

ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ 12 ΠΑΡ 11 ΚΑΙ 12 ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΎΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΊ ΤΟ ΕΤΗ 2014-2015,2015-2016 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝΤΑΙ ΑΝΙΣΌΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΏΝ ΜΕ ΜΌΝΟ ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉΣ ΤΟΥΣ, ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΊΣΗ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ ΑΦΟΎ ΑΝΑΦΕΡΌΜΑΣΤΕ ΣΕ ΊΔΙΑ ΣΧΟΛΉ ΚΑΙ ΣΕ ΊΔΙΑ ΒΑΘΜΊΔΑ.

6 Οκτωβρίου 2018, 21:23 | Ελισάβετ

Οπως αναφέρθηκε απο πολλούς συμφοιτητές μου, υποστηριζω και εγω την άποψη να ληφθεί υπόψιν και το ζήτημα των μεγαύτερων ετών.Μπορεί στα μάτια σας να μην είναι άδικο, αλλά για εμάς που φοιτούμε στην ίδια σχολή και συμφοιτητές μας με διαφορά κατά ένα ή δύο έτη να έχουν άλλη μεταχείριση επειδή έτυχε να είμαστε μια χρονολογία μεγαλύτερη, φαντάζει ανισότητα. Άλλωστε εγώ και άλλοι συμφοιτητές μου ζητάμε τη δυνατότητα επιλογής, ή να αποφοίτησουμε ως φπψ είτε από το τμήμα της ψυχολογίας, η ποσότητα των μαθημάτων και η αύξηση του έτους των σπουδών μας θα είναι δικιά μας ευθύνη. Ευχαριστώ

6 Οκτωβρίου 2018, 21:01 | Φοιτήτρια ΦΠΨ ΕΚΠΑ

Το 2015 εισήχθη στο ΦΠΨ ΕΚΠΑ έχοντάς το ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου διότι μου άρεσε το «πάντρεμα» των επιστημών που θεράπευε όπως και ο οδηγός σπουδών.

Αν γνώριζα ότι το τμήμα θα καταργούταν, σαφώς και δεν θα το επέλεγα.

Όμως αφού συνέβη κάτι τέτοιο, ζητώ, τουλάχιστον, να έχω ως ενεργή φοιτήτρια, ίση αντιμετώπιση με τους φοιτητές που εισήχθησαν από το έτος 2016 κι έπειτα.

Το δικό μου αίτημα είναι και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμφοιτητών μου.

Ζητούμε από τον κ. Γαβρόγλου, ως Υπουργό μας, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας.

6 Οκτωβρίου 2018, 21:31 | Μαρία

Ως φοιτήτρια του τμήματος φπψ με κατεύθυνση Ψυχολογία από το έτος 2014, ζήτω και εγώ να υπάρξει η ίδια μεταχείριση με τους συμφοιτητες μου μικροτερων ετών όσον αφορά τις κατευθύνσεις. Από τη στιγμή που η τρέχουσα νομοθεσία μας δίνει τη δυνατότητα να αποφοιτήσουμε στα ν+2 έτη των σπουδών μας και εφόσον κάποιοι φοιτητές θα θέλαμε να ενταχθούμε στις αντίστοιχες σχολές των κατευθύνσεων μας , ας υπάρξει η δυνατότητα επιλογής. Θεωρούμαστε εν δυνάμει φοιτητές ακόμα παρ’όλο που ολοκληρώθηκαν τα 4 έτη της σχολής μας. Βλέποντας ότι πάρθηκε η απόφαση να γίνει ενσωμάτωση των φοιτητών του φπψ της κατ. Ψυχολογίας στο αντίστοιχο τμήμα , φαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόβλημα η ποσότητα των φοιτητών που θα εισέλθει ,γιατί λοιπόν δεν δίνεται η δυνατότητα ΕΠΙΛΟΓΉΣ και στους φοιτητές που δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο; μάλιστα το επιχείρημα αυτό μπορεί να σταθεί ακριβώς και στο νομό του πανεπιστημίου δυτικής αττικής,όπου όλοι οι φοιτητές στο ν+2 των σπουδών τους συμπεριληφθησαν στην εξέλιξη του πανεπιστημίου τους.

6 Οκτωβρίου 2018, 18:38 | ΒΑΣΩ

Το άρθρο 12 παρ. 11 και 12 αδικεί κατάφωρα τους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16, διότι είναι ενεργοί φοιτητές -δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο σπουδών τους, και αποκλείονται από το να επιλέξουν ένα από τα νέα τμήματα ή το τμήμα Ψυχολογίας.Το Υπουργείο νομοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, παραβιάζει την αρχή της ισότητας μεταξύ φοιτητών ίδιου τμήματος.

6 Οκτωβρίου 2018, 18:55 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ 2014-15 ΚΑΙ 2015-16 ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΕΡΓΓΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ. ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ν+2 ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ, ΟΜΩΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.ΑΝΤ΄ΑΥΤΟΥ ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΠΨ, ΠΑΡΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΡΡΕΟΥΣΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΌ ΤΑ 2 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Ή ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ

6 Οκτωβρίου 2018, 17:43 | Κυριάκος

Κύριε Υπουργέ,Είμαι απόφοιτος του τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ και νυν υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής του μεταπτυχιακού Θεωρίας, Πράξης και Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου, της κατεύθυνσης Ειδικής Αγωγής. Νιώθω ότι έχω χρέος πρώτα απ’ όλα να σας ενημερώσω για το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών του ΦΠΨ και συγκεκριμένα της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής, η οποία με το άρθρο 12 αδικείται κατάφωρα.

Πρώτα απ’ όλα, ένας φοιτητής παιδαγωγικής κατεύθυνσης χρειάζεται να διαβάσει και να περάσει για το πτυχίο του 7 μαθήματα φιλοσοφίας, 8 παιδαγωγικής (κορμού) + 17 (κατεύθυνσης) και 8 ψυχολογίας. Τα μαθήματα αυτά του δίνουν την ακαδημαϊκή κι επαγγελματική υπόσταση που χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπίσει με σεβασμό και πλήρες ενδιαφέρον τους μαθητές του στο μέλλον. Έπειτα, στο ΦΠΨ Αθηνών έχει την υποχρέωση να μελετήσει 8 αρχαίας ελληνικής φιλολογίας + 1 ως ελεύθερη επιλογή αν επιθυμεί, ώστε να έχει το γνωστικό υπόβαθρο να αντιμετωπίσει και να διδάξει την αρχαία ελληνική γλώσσα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμη, έχει 1 υποχρεωτική λατινική φιλολογία + 1 ως υποχρεωτικό επιλεγόμενο, αν το επιθυμεί. Γλωσσολογίες, από την άλλη, έχει 3, Νεοελληνικές Φιλολογίες 2 + 1 ως υποχρεωτικό επιλεγόμενο και 3 Ιστορίες. Όλα τα παραπάνω κάνουν ολοφάνερο το γεγονός ότι οι φοιτητές του ΦΠΨ και ειδικά της κατεύθυνσης παιδαγωγικής δικαίως διεκδικούν και κατέχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ02.

Ωστόσο, η μετονομασία του νέου τμήματος σε «Εκπαίδευση Ενηλίκων» όχι μόνο ακυρώνει την υπόσταση του τομέα Παιδαγωγικής, αλλά και αποτελεί μεγάλο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων του, μεταλλάσσοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΕ02 σε ΠΕ72.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, καθώς και των μελλόντων συναδέλφων, κι επιζητούμε ένα τμήμα αντάξιο της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής του ΦΠΨ με την ονομασία «Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές», ώστε να ταιριάζει τόσο στο υπάρχον εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών, όσο και στα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ και στα ορθώς διεκδικημένα επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ02.

6 Οκτωβρίου 2018, 16:09 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΠΨ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ΄ΟΛΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΦΟΙΗΤΕΣ.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΑΒΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΡΥΘΝΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΙΗΤΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

6 Οκτωβρίου 2018, 15:52 | Μαρία

Το άρθρο 12 παρ. 11 και 12 του νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει δημιουργήσει σάλο στους φοιτητές Φ.Π.Ψ. Και αυτό γιατί διαχωρίζονται σ’ αυτούς που έχουν το δικαίωμα να προωθηθούν στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας (έτη εισαγωγής 2016-2017 και μετά) και σ’ αυτούς που ενώ είναι μέσα στον ν+2 χρόνο φοίτησης μένουν στάσιμοι και υποχρεώνονται να πάρουν πτυχίο από ένα Τμήμα που θα λειτουργήσει μέχρι να πάρουν αυτοί το πτυχίο τους (έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016). Αυτό δημιουργεί ανάμεσα στους συμφοιτητές μας αντιπαλότητα, ανταγωνισμό και καταστρέφει την αλληλεγγύη που πρέπει ως συμφοιτητές να αισθανόμαστε. Ειδικά οι πρωτοετείς με έτος εισαγωγής 2018-2019, ενώ δεν έχουν καν επιλέξει κατεύθυνση, τον Σεπτέμβρη του 2019 χωρίς καμία δέσμευση θα επιλέξουν κάποιο από τα 2 νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας.

Εμείς, με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 έχουμε επιλέξει συνειδητά κατεύθυνση, έχουμε παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς σε πολλά περισσότερα μαθήματα της κατεύθυνσής μας συγκριτικά με τους συμφοιτητές μας 2016-2017, 2017-2018 και πολύ περισσότερο με τους πρωτοετείς 2018-2019 και αποκλειόμαστε από την δυνατότητα επιλογής των νέων Τμημάτων ή του Τμήματος Ψυχολογίας. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, αισθανόμαστε άνισα απέναντι στον νόμο και πιστεύουμε ότι αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί και να συμπεριληφθούμε και εμείς στην παρ. 11 του άρθρου 12, να μας δοθεί η δυνατότητα ανάλογα με την κατεύθυνσή μας και επιπλέον μαθήματα, να ενταχθούμε ακριβώς όπως και οι συμφοιτητές μας με έτος εισαγωγής 2016-2017 στα 2 νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας.

6 Οκτωβρίου 2018, 15:19 | Λίλα

Θέλουμε να ζητήσουμε από το Υπουργείο να μεριμνήσει και να διορθώσει αυτήν τη μεγάλη αδικία σε βάρος των φοιτητών Φ.Π.Ψ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016. Πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε να πάρουμε ένα πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα αφού κατά την εφαρμογή του νόμου δεν θα έχει λήξει ο ν+2 χρόνος φοίτησής μας. Καλά κάνει η Πολιτεία και καταργεί ένα Τμήμα. Δεν θα λάβει όμως υπόψη τις συνέπειες που η κατάργηση επιφέρει στους ενεργούς φοιτητές; Και θα τους διαχωρίσει; Με αποτέλεσμα οι συμφοιτητές μας (2016-2017) και εμείς (2014-2015 και 2015-2016) να έχουμε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα!

6 Οκτωβρίου 2018, 15:16 | Νάντια

Το άρθρο 12 διαχωρίζει τους φοιτητές του Φ.Π.Ψ σε δύο κατηγορίες. Σ’ αυτούς που θα αποκτήσουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα από τα νέα τμήματα και σ’ αυτούς που θα αποκτήσουν ένα πτυχίο ανενεργό παρ’ ότι και οι δύο κατηγορίες ανήκουν σε ενεργούς φοιτητές που δεν έχουν ξεπεράσει το ν+2 χρόνο φοίτησης. Αναφέρομαι στους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2016-2017 και μετά και στους φοιτητές των ετών 2014-2015 και 2015-2016.

Για να μην αναφερθώ στην ακραία ρύθμιση που επιτρέπει στους πρωτοετείς φοιτητές Φ.Π.Ψ με έτος εισαγωγής 2017-2018 να ενταχθούν στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας χωρίς να έχουν επιλέξει καν κατεύθυνση τον Σεπτέμβρη του 2019 που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτός ο διαχωρισμός θίγει την αρχή της ισότητας, θίγει όλους εμάς τους φοιτητές Φ.Π.Ψ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 γι’ αυτό ζητάμε την αλλαγή του άρθρου 12 ώστε να συμπεριληφθούμε στις ρυθμίσεις του νόμου.

6 Οκτωβρίου 2018, 15:47 | Στάθης

Ζω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Επειδή αγαπώ τη χώρα μου παρακολουθώ τα τεκταινόμενα. Παρατηρώ ότι οι φοιτητές που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο γιατί αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά παρ’ ότι βρίσκονται στην ίδια Σχολή, στο ίδιο Τμήμα και στην ίδια βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Η πολιτεία καταργεί το Τμήμα τους και δεν παίρνει την ίδια μέριμνα για όλους τους φοιτητές που φοιτούν στο υπό κατάργηση Τμήμα.

Ακατανόητο!

6 Οκτωβρίου 2018, 14:38 | Αλίκη

Ο νομοθέτης στο νόμο 4521/18 έδωσε μια διασταλτική ερμηνεία αφού όλοι οι φοιτητές ΤΕΙ Αθήνας που δεν είχαν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους εντάχθηκαν στο νεοιδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σήμερα, στο άρθρο 12 η ερμηνεία του νομοθέτη δεν είναι μόνο συσταλτική είναι και άδικη γιατί αντίκειται στην αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) αφού υπάρχει διαφορετική μεταχείριση σε φοιτητές που δεν έχουν καν εξαντλήσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους.

Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν συμφοιτητές στο ίδιο τμήμα να βρεθούμε με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα μόνο και μόνο επειδή είχαμε διαφορά 1 ή 2 χρόνια στο έτος εισαγωγής, παρ’ ότι είμαστε ενεργοί φοιτητές, μέσα στο ν+2 χρόνο σπουδών μας. Η πολιτεία μας αναγνωρίζει φοιτητικό εισιτήριο και άλλες φοιτητικές διευκολύνσεις μέχρι το 2020 και 2021.

Το Υπουργείο πρέπει να διορθώσει αυτή την αδικία και να δώσει τουλάχιστον στους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016, σε μας δηλαδή που δεν θα έχουμε ξεπεράσει τον Σεπτέμβρη του 2019 το ν+2 χρόνο φοίτησής μας, τη δυνατότητα να συνεχίσουμε, όπως προβλέπεται για τους συμφοιτητές μας μεταγενέστερων ετών, τη φοίτησή μας με επιλογή σύμφωνα με την κατεύθυνσή μας και επιπλέον μαθήματα στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας.

Αυτή η αδικία του προς ψήφιση νομοσχεδίου πρέπει να διορθωθεί γιατί είναι η πρώτη φορά που ενώ καταργείται ένα τμήμα οι φοιτητές του υφίστανται τόσο διαφορετική μεταχείριση.

Αυτό και μόνο οδηγεί σε σκέψεις όλους εμάς τους νέους που θέλουμε να πιστέψουμε στις αγαθές προθέσεις των διοικούντων αλλά τα γεγονότα δεν μας αφήνουν. Βοηθήστε μας να πιστέψουμε στη δικαιοσύνη, στην αξιοκρατία και στην ισότητα.

Ακούστε την φωνή μας, αφουγκραστείτε τις αμφιβολίες μας και διαλύστε τες Κύριε Υπουργέ.

6 Οκτωβρίου 2018, 14:01 | Κατερίνα

Το άρθρο 12 παρ. 11 και 12 αδικεί τους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16 διότι ενώ είμαστε ενεργοί φοιτητές αποκλειόμαστε και δεν μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα νέα τμήματα ή το τμήμα Ψυχολογίας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουμε επιλέξει. Γιατί το Υπουργείο νομοθετεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καταργεί το τμήμα και μας αναγκάζει να πάρουμε ένα πτυχίο χωρίς καμία αξία ενώ δίνει το δικαίωμα στους συμφοιτητές μας επόμενων ετών και στους πρωτοετείς Φ.Π.Ψ που δεν έχουν επιλέξει κατεύθυνση, να πάρουν άλλης αξίας πτυχίο. Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ενεργών φοιτητών, αφού οι εισαχθέντες τα έτη 2014-15 και 2015-16 δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο σπουδών τους, είναι ακατανόητος και θίγει την αρχή της ισότητας.

6 Οκτωβρίου 2018, 14:16 | Μάρκος

Πόρτες ορθάνοιχτες για τους πρωτοετείς Φ.Π.Ψ. Πόρτες ερμητικά κλειστές για τους εισαχθέντες τα έτη 2014-15 και 2015-16 παρ΄όλο που ο χρόνος φοίτησης δεν έχει ξεπεράσει το ν+2 χρόνο σπουδών. Με ποιά λογική αυτοί οι φοιτητές αποκλείονται; Αδυνατούμε να καταλάβουμε τη λογική του νομοθέτη. Οι φοιτητές των ετών 2014-15 και 2015-16 σύμφωνα με το άρθρο 12 θα πάρουν ένα «ληγμένο», ένα πτυχίο από ένα καταργημένο τμήμα ενόσω είναι ακόμα ενεργοί φοιτητές. Το Υπουργείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις φοβερές επιπτώσεις που το άρθρο 12 επιφέρει στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16 και να διορθώσει αυτήν την αδικία.

6 Οκτωβρίου 2018, 14:36 | Κορίνα

Όλοι οι φοιτητές που δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο φοίτησής τους τον Σεπτέμβριο του 2019 που θα εφαρμοστεί ο νόμος, πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής των νέων τμημάτων, σύμφωνα με την κατεύθυνσή τους, με επιπλέον μαθηματα ώστε να πάρουν ένα πτυχίο με αντίκρισμα. Πρόκειται για τους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-15 και 2015-16. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι να καταστρέφονται και το μόνο κριτήριο του Υπουργείου να είναι το έτος εισαγωγής. Εξάλλου, στον νόμο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το Υπουργείο νομοθέτησε διαφορετικά και έδωσε το δικαίωμα ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές που δεν είχαν ολοκληρώσει την φοίτησή τους να εγγραφούν στα νέα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πόσο μάλλον οι φοιτητές που είναι ενεργοί αφού δεν έχει εξαντληθεί ο ν+2 χρόνος φοίτησης τους να αποκλείονται. Η παράγραφος 11 του νομοσχεδίου πρέπει να συμπεριλάβει και τους φοιτητές με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 και να μας δώσει το δικαίωμα να επιλέξουμε με επιπλέον μαθήματα, σύμφωνα με την κατεύθυνση μας, ένα από τα τρία τμήματα. Άλλως υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ συμφοιτητών αφού οι συμφοιτητές μας με έτη εισαγωγής 2016-2017 και εντεύθεν θα έχουν άλλα επαγγελματικά δικαιώματα απο εμάς. Θέλουμε και ζητούμε από το Υπουργείο να μας ακούσει και να διορθώσει αυτήν την αδικία.

6 Οκτωβρίου 2018, 11:13 | χριστινα

Είμαι φοιτήτρια ΦΠΨ κατεύθυνση ψυχολογίας. Όσον αφορά την άνωθι πρόταση, εφόσον αλλάζει ο επαγγελματικός προσανατολισμός και τα δικαιώματα μιας μεγάλης μερίδας φοιτητών μικρότερων ετών, ισότιμα θα αναμέναμε να αλλάξουν όλων! Και όταν εννοώ όλων αναφέρομαι στους φοιτητές που βρίσκονται μέσα στο ν+2 και δεν έχουν πάρει ακόμη πτυχίο. Γιατί δίνεται η δυνατότητα επιλογής με αποκλειστικό κριτήριο την ηλικία; Θα αποκλειστούμε από το δρόμο για τα όνειρά μας επειδή έτυχε να γεννηθούμε 1 ή 2 χρόνια νωρίτερα; Εκτιμώ οτι θα καταλάβετε τη θέση όλων μας καθώς φαντάζει άδικο να έχουμε μπει στη σχολή με πάνω κάτω τα ίδια μόρια αλλά και τον ίδιο προσανατολισμό και ξαφνικά δυο μόνο έτη να βρίσκονται ευνοημένα. Είμαστε διατεθειμένοι να διανύσουμε όσα χρόνια σπουδών είναι απαραίτητα προκειμένου να διδαχθούμε και τα υπόλοιπα 20 μαθήματα ψυχολογίας και να λάβουμε ένα πτυχίο που αν μη τι άλλο το θέλουμε πολύ και θα έχει αντίκρυσμα ώστε με τα εφόδια αυτά να παλέψουμε για το μέλλον μας.

6 Οκτωβρίου 2018, 10:51 | Μαρία Λ.

Αναφορικά με το άρθρο 12 του παρόντος παρακαλούμε να αντιμετωπισθούν εξίσου οι ενεργοί φοιτητές του ΦΠΨ ΕΚΠΑ και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

Έχουν ίσα δικαιώματα και δεν είναι δυνατό να αποκλεισθούμε μόνο για το έτος εισαγωγής τους.

Επιπλέον, οι φοιτητές που εισήχθηκαν στο τμήμα το 2015 διαβεβαιώθηκαν ρητά από την Πρόεδρο του τμήματος, παρουσία φοιτητών και καθηγητών, ότι έτος τους θα βρίσκεται εντός του νόμου.

Ζητούμε ίση ακαδημαϊκή αντιμετώπιση των παιδιών μας που έχουν τη φοιτητική ιδιότητα.

7 Οκτωβρίου 2018, 21:27 | Φοιτητής

Ως φοιτητής του ΦΠΨ ΕΚΠΑ με έτος εισαγωγής το 2015 και με κατεύθυνση ψυχολογίας, έχω να δηλώσω πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών της κατεύθυνσής μου επιθυμούν να μην λάβουν το ενιαίο πτυχίο του ΦΠΨ αλλά να ενταχθούν και αυτοί στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Προς αποκατάσταση του δικαίου ζητούμε, ως ενεργοί φοιτητές, να συμπεριληφθεί και το έτος μας στις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως άλλωστε μας είχαν διαβεβαιώσει και οι διδάσκοντες.

Όσοι ελάχιστοι φοιτητές επιθυμούν να λάβουν το ενιαίο πτυχίο του ΦΠΨ, σαφώς και να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Αναφορικά με την εισροή επιπλέον φοιτητών στο τμήμα Ψυχολογίας, αυτή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς το τμήμα δεν έχει εργαστηριακά μαθήματα και η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται απολύτως ομαλά.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε την ένταξη των φοιτητών του έτους μας, 2015, στο τμήμα Ψυχολογίας.

Υπουργέ μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Οκτωβρίου 2018, 22:38 | ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΕΒΑΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΥΡΙΟΙ, ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ 2015.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ.

7 Οκτωβρίου 2018, 23:14 | Έλλη

Το κενό που θα αφήσει ο τομέας Παιδαγωγικής πώς θα καλυφθεί; Το νέο τμήμα, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, θα προσφέρει όλη αυτή την κατάρτιση γύρω από την εκπαίδευση των ανηλίκων μαθητών, που προσέφερε τόσα χρόνια σε τόσους φοιτητές (και άλλων τμημάτων) ο τομέας Παιδαγωγικής; Ποιο τμήμα θα φροντίζει για την παιδαγωγική επάρκεια και την πρακτική άσκηση των μελλοντικών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση ενηλίκων δεν θα μπορούσε να είναι κατεύθυνση ή τομέας ενός ευρύτερου τμήματος; Η παιδαγωγική θα εξαφανιστεί, έτσι απλά;

8 Οκτωβρίου 2018, 08:46 | Γεράσιμος

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ της εν λόγω Σχολής, η Συνέλευση του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) ΕΚΠΑ και το Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ σε Ανακοινώσεις τους, καθώς και διδάκτορες, πτυχιούχοι και φοιτητές (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου) του Τομέα Παιδαγωγικής ΦΠΨ αλλά και άλλων Τμημάτων και Τομέων του ΕΚΠΑ ζητούμε θερμά να επανεξεταστεί το θέμα της ονομασίας του νέου Τμήματος, το οποίο θα προκύψει από τον Τομέα Παιδαγωγικής, «σύμφωνα με την επιστημονική και εκπαιδευτική του παράδοση και την τεχνογνωσία των μελών του και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος αυτού» (Από την Ανακοίνωση της Συγκλήτου ΕΚΠΑ). Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη.

8 Οκτωβρίου 2018, 08:50 | Κυριάκος

Κύριε Υπουργέ,Οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής του ΦΠΨ Αθηνών σε μια ύστατη προσπάθεια να τροποποιήσετε το παρόν Νομοσχέδιο αιτούμαστε να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για το νέο Τμήμα που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του Τομέα Παιδαγωγικής και να υιοθετήσετε τις προτάσεις των πανεπιστημιακών μας, ιδρύοντας Τμήμα με την ονομασία «Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστικές Σπουδές», ώστε να μη συρρικνωθεί το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος και να μη χαθούν τα κεκτημένα επαγγελματικά δικαιώματα (Φιλολόγου ΠΕ02).

8 Οκτωβρίου 2018, 08:24 | Κώστας

Αποτελεί μεγάλη αδικία και παραβίαση της αρχής της ισότητας να διαφοροποιούνται τα επαγγ

ελματικά μας δικαιώματα απ’αυτά των συμφοιτητών μας λόγω έτους εισαγωγής.Όλοι οι ενεργοί φοιτητές πρέπει να ενταχθούμε στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας.

Να σημειώσω ότι τα άρθρα 5 και 11 του ίδιου νομοσχεδίου εντάσσουν όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που καταργούνται σε τμήματα ΑΕΙ που ιδρύονται.

8 Οκτωβρίου 2018, 07:23 | ΑΛΕΞΙΑ

Δεν μπορεί να συμβαίνει η κατάτμηση του ΦΠΨ! Το καλύτερο και πιο ισορροπημένο τμήμα φιλολόγων και να διασπάται έτσι ξαφνικά χωρίς να προηγηθεί επιστημονικός διάλογος; Γιατί;; Ένα τμήμα με τόσο ενδιαφέροντα ανθρωπιστικά αντικείμενα που βασίζεται στην αρχή της διεπιστημονικότητας θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο και όχι να αποδυναμώνεται και να μπαίνει στο στόχαστρο. Εκτός αν υπάρχουν άλλα συμφέροντα…!

8 Οκτωβρίου 2018, 07:02 | Μαρία

Μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο πως η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, μια από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας, θα μπορεί να προετοιμάζει μελλοντικούς εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς την απαραίτητη ψυχοπαιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, που πρόσφερε ως τώρα το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και ειδικά μέσω των κατευθύνσεων Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Σχολής μέσω των τομέων Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας αποκτούσαν σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία και οι απόφοιτοί τους από εξειδικευμένοι ερευνητές πεδίου (ιστορικοί, γλωσσολόγοι, κτλ.) διαμόρφωναν ουσιαστικά την καθηγητική τους ταυτότητα. Γιατί δε νοείται το 2018 να διεκδικείς επαγγελματικά δικαιώματα εκπαιδευτικού χωρίς να έχεις την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική εξειδίκευση που προσφέρει η επιστήμη της Παιδαγωγικής με την γενική όσο και την ειδική διδακτική μεθοδολογία ανά μάθημα (γλώσσας, ιστορίας, λογοτεχνίας, αρχαίας ελλ. γλώσσας και γραμματείας, κτλ.), με την τόσο σημαντική διαπολιτισμική εκπαίδευση, με τη μύηση στην αξιολόγηση του εκπ/κού έργου, με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία, την Ειδική Αγωγή, το ΣΕΠ, την Περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και με τις διδακτικές ασκήσεις (παρακολουθήσεις διδασκαλιών-μικροδιδασκαλίες-διδασκαλίες) σε συνθήκες πραγματικής τάξης.

Ο διορισμός μου (επιτυχία γραπτού διαγωνισμού) και η ως τώρα επιτυχής σχεδόν εικοσαετής πορεία μου στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι καθαρά αποτελέσματα της επαρκούς προετοιμασίας που μου πρόσφερε τόσο προπτυχιακά το τμήμα Φ.Π.Ψ. (κατεύθυνση ψυχολογίας) όσο και μεταπτυχιακά με τα υψηλών προδιαγραφών μεταπτυχιακά του προγράμματα (τομέας παιδαγωγικής: θεωρία και πράξη διδ/λίας και αξιολόγησης).

Όπως κι αν μετονομαστεί ο Τομέας Παιδαγωγικής είναι απαραίτητο να διατηρήσει την ιδιαίτερη ευρύτερη επιστημονική φυσιογνωμία του, ακόμη κι αν συμπεριλάβει υπό τη σκέπη του το υποπεδίο εκπαίδευση ενηλίκων.

8 Οκτωβρίου 2018, 05:42 | ΝΙΚΗ

ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΎΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ.

8 Οκτωβρίου 2018, 04:21 | Άγγελος Δ.

Τι θα προσφέρει ένα νέο τμήμα Φιλοσοφίας στην Αθήνα; Τι προσέφερε το αυτόνομο τμήμα Φιλοσοφίας στην Πάτρα; Στην Πάτρα ξεχάσατε ότι το τμήμα ξεκίνησε ως μη φιλολογικό και στην πορεία λόγω τεράστιας ανεργίας και καμίας επαγγελματικής αποκατάστασης εντάχθηκε στους φιλολόγους πε02; Οι αναφορές στον Σωκράτη, στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη δείχνουν γραφικότητα παρά επιστημονική επιχειρηματολογία.Αντίθετα ο Τομέας Παιδαγωγικής έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των φιλολόγων και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας. Δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε Εκπαίδευση Ενηλίκων! Είναι απαραίτητο ένα δυναμικό τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στις Ανθρωπιστ. Σπουδές. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία εκπαιδευτικών και όχι την ελλιπέστερη μόρφωσή τους. Η αλλαγή αυτή που δεν συνάδει με τις αποφάσεις Κοσμητείας-Συγκλήτου ΕΚΠΑ μόνο πίσω μας πηγαίνει, όχι μπροστά. Είδαμε να αναβαθμίζονται ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα (Παν. Δυτικής Αττικής) και βλέπουμε να γίνεται απόπειρα να περιοριστεί ένας τόσο σημαντικός πανεπιστημιακός τομέας Παιδαγωγικής! Αντίφαση… Αναθεωρήστε.

8 Οκτωβρίου 2018, 03:49 | ΛΕΝΑ

Θα ήθελα να απαντήσω στο σχόλιο του Νικόλαου .ο οποίος προτρέπει τον Υπουργό να μην ακούσει τις φωνές διαμαρτυρίας τόσων φοιτητών γιατί ο ίδιος θέλει να γίνει φιλόλογος.Ολες οι ρυθμίσεις είναι κατόπιν επιλογής των φοιτητών. Αν ο φοιτητής επιθυμεί υποβάλλει αίτηση ,η οποία δεν ανακαλείται αν όχι παραμένει στο τμήμα του.Αυτό το δικαίωμα επιλογής ζητούμε οι εισαχθέντες τα έτη 2014-2015 και 2015-2016

8 Οκτωβρίου 2018, 03:23 | Γιώργος Τ.

Κύριε Υπουργέ, μιας και είναι οι τελευταίες ώρες της διαβούλευσης, ως εκπρόσωπος μεγάλης μερίδας εισαχθέντων του 2015-2016, νιώθω την ανάγκη να σας παρακαλέσω να επεξεργαστείτε με προσοχή τα αιτήματά μας και να αποφασίσετε με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης. Η παιδεία δεν μπορεί να παραβλέπει την ισότητα και το δίκαιο διότι τότε επέρχεται το χάος. Όπως σε όλες σας τις μεταρρυθμίσεις λαμβάνετε υπόψιν όλους τους ενεργούς φοιτητές, έτσι και εδώ θα θέλαμε να σας δούμε να λειτουργείτε χωρίς διακρίσεις. Εφόσον μας παίρνετε το δικαίωμα του να λειτουργεί και να υφίσταται το τμήμα μας, δως τε μας τουλάχιστον το δικαίωμα της επιλογής του δρόμου που θα διαλέξει ο καθένας από εμάς προκειμένου να μπορέσει να ελιχθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργείτε. Εμείς ως τέταρτο έτος, ζητάμε από εσάς να μας συμπεριλάβετε στις νέες αλλαγές δίνοντας το δικαίωμα για ενδοτμηματική αλλαγή τμήματος, σε όσους από εμάς το επιθυμούμε. Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση που είχαμε λάβει από τους καθηγητές μας όταν είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη αυτή του τμήματος μας.

Ένα ολόκληρο έτος (2015-2016) αναμένει με αγωνία την απόφασή σας!

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

8 Οκτωβρίου 2018, 03:59 | ΣΠΥΡΟΣ

Είμαστε φοιτητές κατεύθυνσης Ψυχολογίας με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 και εξαιρούμαστε από τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 ενώ κατά το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου είμαστε ενεργοί φοιτητές.Αυτή η εξαίρεση αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας αφού συμφοιτητές μας θα βρεθούν με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα από εμάς με βάση ένα αυθαίρετο κριτήριο ,το έτος εισαγωγής μας.Παρακαλούμε να εισακουστούν οι διαμαρτυρίες μας και να μας συμπεριλάβετε στις ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο τμήμα Ψυχολογίας ακριβώς όπως προβλέπεται για τους εισαχθέντες το έτος 2016-2017.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο τα άρθρα 5 και 11 προβλέπουν την απρόσκοπτη ένταξη ΌΛΩΝ των φοιτητών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΌΛΩΝ των φοιτητών ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο ΕΚΠΑ.

Η αποφοίτηση μας από ένα καταργημένο τμήμα αποτελεί τεράστια υποβάθμιση του πτυχίου μας και παραβίαση της αρχής της ισότητας

όπως προαναφέραμε αφού συμφοιτητές μας θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν θα έχουμε εμείς.

Ζητούμε από το Υπουργείο να ικανοποιήσει αυτό το δίκαιο αίτημά μας

8 Οκτωβρίου 2018, 02:40 | ΛΗΔΑ

Παρακαλούμε τον Υπουργό να επανεξετάσει το άρθρο 12 και να διορθώσει την αδικία σε βάρος των φοιτητών με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 που μένουμε απ’ έξω από τα νέα τμήματα ή το τμήμα Ψυχολογίας.Είμαστε ενεργοί φοιτητές κατά το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου και είναι πραγματικά καταστροφικό για μας να αποφοιτήσουμε από ένα καταργημένο τμήμα.

8 Οκτωβρίου 2018, 02:05 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Είναι άδικο οι φοιτητές ΦΠΨ που δεν έχουν συμπληρώσει το ν+2 χρόνο φοίτησης τους να μην αντιμετωπίζονται ενιαία.Εμείς με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 διαχωριζόμαστε από τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας αυθαίρετα και οδηγούμαστε στο να πάρουμε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα .Έχουμε κοπιάσει για να μπούμε σ’ ένα Τμήμα και θα πάρουμε πτυχίο όταν το καταργεί η πολιτεία χωρίς να μας εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα αν και είμαστε ενεργοί φοιτητές κατά το χρόνο ψήφισής του.Διότι τι επαγγελματικά δικαιώματα μπορεί να δώσει ένα καταργημένο τμήμα;Όσο για τον αριθμό των φοιτητών ,δεν είμαστε μεγάλος αριθμός διότι έχουμε ήδη επιλέξει την κατεύθυνσή μας και μοιραζόμαστε στα τμήματα.Οι πρωτοετείς που χωρίς να δεσμεύονται από κατεύθυνση, κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να πάνε όλοι στο τμήμα Ψυχολογίας;Αποτελεί αυτό ίση μεταχείριση;Ζητούμε από το Υπουργείο να διορθώσει αυτήν την αδικία που συντελείται με το άρθρο 12 σε βάρος μας.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:53 | Αντώνης

Είμαστε φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 και αισθανόμαστε να μας πνίγει το άδικο!Μεταξύ συμφοιτητών κάποιοι θα βρεθούν με άλλα επαγγελματικά δικαιώματα και εμείς θα αποφοιτήσουμε από ένα καταργημένο τμήμα ενώ είμαστε ενεργοί φοιτητές κατά τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου.Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει τη φωνή διαμαρτυρίας μας και με βάση την αρχή της ισότητας να νομοθετήσει ώστε να έχουμε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους συμφοιτητές μας.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:36 | Νάντια

Κύριε Υπουργέ,

παρακαλούμε να επανεξετάσετε το άρθρο 12 του παρόντος νομοσχεδίου και να συμπεριληφθούμε και εμείς ,οι φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 στις ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ενταχθούμε σ’ ένα από τα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας ανάλογα με την κατεύθυνσή μας.Εξάλλου δεν έχει περάσει ούτε καν ο ν+2 χρόνος φοίτησής μας.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:12 | Μερόπη

Είμαι φοιτήτρια του ΦΠΨ ΕΚΠΑ και θέλω να δηλώσω πως συμφωνώ με την απόφαση για την κατάτμηση του τμήματος. Είναι γεγονός οτι η πλειοψηφία των φοιτητών επιθυμεί αυτήν την αλλαγή. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για όλους τους φοιτητές και το κύρος των νέων τμημάτων να είναι εξίσου μεγάλο με το κύρος που κατείχε μέχρι τώρα. Κατα την γνώμη μου η κατάτμηση του ΦΠΨ πρέπει να γίνει. Ελπίζω να γίνει αυτό που είναι καλύτερο για όλους μας.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:17 | Μαρία

Είμαστε φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 και σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος νομοσχεδίου αποκλειόμαστε από τα νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας με ένα αυθαίρετο κριτήριο όπως είναι το έτος εισαγωγής.Την ίδια στιγμή στο ίδιο νομοσχέδιο τα άρθρα 5 και 11 επιτρέπουν την πρόσβαση ΌΛΩΝ των φοιτητών ΤΕΙ στα αντίστοιχα ΑΕΙ.Η ρύθμιση του άρθρου 12 αντίκειται στην αρχή της ισότητας επιπροσθέτως γιατί επιτρέπει στους συμφοιτητές μας με έτη εισαγωγής 2016 και μετά την απρόσκοπτη ένταξή τους στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας και εμάς μας δίνει ένα ληγμένο πτυχίο από ένα καταργημένο τμήμα.Ζητούμε να ενταχθούμε και εμείς ακριβώς όπως οι συμφοιτητές μας 2016-2017 ανάλογα με την κατεύθυνσή μας στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας και με επί πλέον μαθήματα να περατώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα των τμημάτων αυτών.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:56 | Ελένη Τ.

Διαβάζοντας το σχόλιο που διατυπώθηκε ως «απάντηση» στην παράθεση του συνδέσμου που έκανε κάποιος προηγουμένως με την απόφαση της Συγκλήτου, της Κοσμητείας και της συνέλευσης, έχω να πω ότι προφανώς και δεν αποτελεί συμβόλαιο το έγγραφο αυτό. Πρέπει όμως να καταλάβετε μερικοί τι σημαίνει για εμάς, το τέταρτο έτος (εισαχθέντες 2015-2016) ,να έχουμε χάσει μαθήματα τόσο από την παρακολούθηση όσο και από την εξεταστική βασιζόμενοι στην σχετική ενημέρωση της προέδρου, η οποία ενημέρωνε ξανά και ξανά ολόκληρα αμφιθέατρα ότι η απόφαση έχει παρθεί, ότι όλα είναι σίγουρα πλέον, και ότι μπορούμε να μην δώσουμε μαθήματα τα οποία δεν θα μας αφορούν από εδώ και στο εξής. Δε μπορείτε να λέτε ότι είναι κάτι που δε θα έπρεπε να μας αφορά. Αντίθετα, εσάς δε θα έπρεπε να αφορά που δεν έχετε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, είστε εκτός τμήματος (και συνεπειών) και σχολιάζετε εκ του ασφαλούς.

Επιπρόσθετα, πόσες φορές πρέπει να ειπωθεί ότι όλο αυτό δεν σχετίζεται με την επιλογή μας για το τμήμα μας; Κανένας ενεργός φοιτητής δεν θα ήταν ικανοποιημένος με μια τέτοια ανατρεπτική εξέλιξη για το πτυχίο του την οποία προφανώς και δεν γνώριζε όταν κλήθηκε να διαλέξει το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών. Δυστυχώς, είναι πιο δύσκολο για μερικούς να ενεργοποιήσουν τη λογική τους και να καταλάβουν ορισμένα ευνόητα πράγματα και πιο εύκολο να προβούν σε κακόβουλα σχόλια.

8 Οκτωβρίου 2018, 01:43 | Μαρία

Οι φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 διαμαρτύρονται γιατί με το άρθρο 12 αποκλείονται και δεν εντάσσονται στα νέα τμήματα ή στο τμήμα Ψυχολογίας ανάλογα με την κατεύθυνση τους. Είμαστε ενεργοί φοιτητές ,δεν έχουμε ξεπεράσει το ν+2 χρόνο φοίτησής μας και παρότι στο ίδιο νομοσχέδιο στα άρθρα 5 και 11 προβλέπεται η απορρόφηση όλων των φοιτητών ΤΕΙ στα νέα τμήματα ΑΕΙ εμείς που είμαστε στην ίδια βαθμίδα και στην ίδια Σχολή αδικούμαστε.

Παρακαλούμε την Πολιτεία να δει τις διαστάσεις του θέματος και ναα μην μας αδικήσει.

8 Οκτωβρίου 2018, 00:07 | ΣΙΣΥ

Κύριε Υπουργέ,Περιμένουμε από σας ,με την ευαισθησία που σας διακρίνει απέναντι στους νέους να διορθώσετε το άρθρο 12 στη λογική των άρθρων 5 και 11 του ίδιου νομοσχεδίου και να εντάξετε στα νέα Τμήματα ή στο Τμήμα Ψυχολογίας τους φοιτητές ΦΠΨ με έτη εισαγωγής 2014-2015 και 2015-2016 ,οι οποίοι δεν έχουν καν εξαντλήσει το ν+2 χρόνο φοίτησης.

8 Οκτωβρίου 2018, 00:01 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Πρώτη φορά σε νομοσχέδιο άρθρα που αφορούν το μέλλον των φοιτητών είναι εντελώς αντίθετα.Πρόκειται για τα άρθρα 5 και 11 αφενός που επιτρέπουν σε όλους τους φοιτητές ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΕΚΠΑ αντίστοιχα και αφετέρου το άρθρο 12 που αφορά τους φοιτητές ΦΠΨ.Εδώ ο νομοθέτης ξεχωρίζει αυθαίρετα τους φοιτητές αποκλείοντας όσους εισήχθησαν τα έτη 2014-2015 και 2015-2016 από τα νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας και καταδικάζοντας τους να πάρουν ένα πτυχίο από ένα καταργημένο Τμήμα,Ανεξήγητο,αυθαίρετο και άδικο.

7 Οκτωβρίου 2018, 23:38 | Σίσσι

Στο νομοσχεδιο να ενταχθουν και οι φοιτητες του ετους 2014-15 κατευθυνσης ψυχολογιας γιατι αποκλειονται απο την αυτοδικαιη ενταξη τους στο τμημα ψυχολογιας. Υπαρχει ανισοτητα με τους φοιτητες της ιδιας Σχολης και της ιδιας βαθμιδας.

Ως ενεργοι φοιτητες με βαση το συστημα ν+2, απαιτείται να συμπεριληφθούν στην αυτοδίκαιη ενταξη στο τμημα ψυχολογιας!

7 Οκτωβρίου 2018, 23:47 | Νίκος

Το παρόν άρθρο 12 δημιουργεί κατάφωρη αδικία καθώς δεν δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές εισήχθησαν τα έτη 2015-2016 να επιλέξουν αν θα μεταβούν στο τμήμα ψυχολογίας. Σας καλώ να αναθεωρήσετε το άρθρο 12, ώστε να έχουν όλοι οι φοιτητές ίσα δικαιώματα σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας.

7 Οκτωβρίου 2018, 23:08 | Κάλλια

Στο νομοσχεδιο να ενταχθουν και οι φοιτητες του ετους 2014-15 κατευθυνσης ψυχολογιας γιατι αποκλειονται απο την αυτοδικαιη ενταξη τους στο τμημα ψυχολογιας. Υπαρχει ανισοτητα με τους φοιτητες της ιδιας Σχολης και της ιδιας βαθμιδας.

γιατι οι φοιτητες που εισηχθησαν τα ετη 2016-17 και μετα μπορουν να ενταχθουν αυτοδικαια και οι προηγούμενοι όχι?

Άρθρο 12 – Κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κατατέμνεται στα εξής νέα Τμήματα:

α. Τμήμα Φιλοσοφίας και

β. Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας εντάσσεται στο υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

2. Τα νέα Τμήματα εντάσσονται στη Φιλοσοφική Σχολή.

3. Η εκπαιδευτική λειτουργία των νέων Τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των νέων Τμημάτων διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 και τα προγράμματα θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011. Έως τις 31-8-2019 οι Γενικές Συνελεύσεις του Τομέα Φιλοσοφίας και του Τομέα Παιδαγωγικής του Φ.Π.Ψ. καταρτίζουν προσχέδιο του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αντίστοιχα.

5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38).

6. Σε κάθε ένα από τα νέα Τμήματα οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του. Το διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί στη Γραμματεία του Τμήματος Φ.Π.Ψ. κατανέμεται με πράξη του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. στα δύο νέα Τμήματα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

7. Τα εργαστήρια και λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν κατανεμηθεί στους τομείς Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του κατατεμνόμενου Τμήματος εντάσσονται στα Τμήματα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Ψυχολογίας, αντίστοιχα. Για την κατανομή και ένταξη εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όσα εργαστήρια και λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες έχουν διατηρηθεί στο κατατεμνόμενο τμήμα κατανέμονται και εντάσσονται σε ένα από τα τρία ως άνω Τμήματα μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

8. Στα νέα Τμήματα λειτουργεί από την 1-9-2019 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την 31η-10-2019 οπότε και αναδεικνύεται πρόεδρος με εκλογική διαδικασία, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Η θητεία του εκλεγέντος Προέδρου λήγει την 31η Αυγούστου του οικείου ακαδημαϊκού έτους. Ως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η θητεία των εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών και των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του τελευταίου έτους της θητείας του Προέδρου. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.

9. Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.), το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), το οποίο υπηρετεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Τμήμα Φ.Π.Ψ., κατανέμεται και εντάσσεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στα νέα Τμήματα και στο Τμήμα Ψυχολογίας, με πράξη του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανάλογα με τον Τομέα του Τμήματος Φ.Π.Ψ. στον οποίο καθένας υπηρετεί. Οι θέσεις που κατέχουν μεταφέρονται ταυτοχρόνως με την πράξη κατανομής και ένταξής τους στα νέα Τμήματα. Εκκρεμείς διαδικασίες διορισμού, εξέλιξης ή μετακίνησης συνεχίζονται από ένα από τα τρία (3) Τμήματα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή Ψυχολογίας, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκλεκτορικά που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.

10. Οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού, η σύμβαση των οποίων δεν λήγει μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, εντάσσονται στα νέα Τμήματα και στο Τμήμα Ψυχολογίας, με πράξη του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ύστερα από αιτιολογημένη αίτηση των ενδιαφερομένων και γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την ένταξη. Το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να διέπεται από το καθεστώς με το οποίο είχε προσληφθεί ως τη λήξη της σύμβασής του.

11. Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017, 2017-2018 και όσοι εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εντάσσονται από την κατάτμηση σε ένα από τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή Ψυχολογίας ως εξής:

α) οι φοιτητές της κατεύθυνσης Φιλοσοφίας, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται στο Τμήμα Φιλοσοφίας,

β) οι φοιτητές της παιδαγωγικής κατεύθυνσης, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται ή στο Τμήμα Φιλοσοφίας ή στο Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

γ) οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Φ.Π.Ψ. που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και όσοι εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε οποιοδήποτε από τα δύο νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας.

Η ένταξη γίνεται ύστερα από δήλωση προτίμησης που υποβάλλει ο φοιτητής και απόφαση της Συγκλήτου και η εγγραφή του φοιτητή γίνεται στο αντίστοιχο εξάμηνο. Η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία που καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και δεν ανακαλείται. Με πράξη του Προέδρου Τμήματος υποδοχής, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Φ.Π.Ψ. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

12. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί έως και το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και όσοι από τους φοιτητές της παρ. 11 δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση προτίμησης ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και λαμβάνουν το αντίστοιχο πτυχίο. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Φ.Π.Ψ. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των φοιτητών αυτών. Με απόφαση της Συγκλήτου ορίζονται τα όργανα που είναι αρμόδια μεταξύ των οργάνων των δύο νέων Τμημάτων, για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ., την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους του κατατεμνόμενου Τμήματος. Στο Τμήμα αυτό περιέρχεται και το αρχείο του Τμήματος Φ.Π.Ψ., όσον αφορά φοιτητικά θέματα, μετά την παύση της διοικητικής λειτουργίας του, σύμφωνα με την παρ. 8.

13. Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο κατατεμνόμενο Τμήμα κατανέμονται στα τρία ως άνω Τμήματα μετά από απόφαση της Συγκλήτου. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του κατατεμνόμενου Τμήματος εντάσσονται σε ένα από τα τρία ως άνω Τμήματα μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

Το Νομοσχέδιο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr