Πάντειο: Πώς το Πανεπιστήμιο θα διαχειρίζεται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Πάντειο: Πώς το Πανεπιστήμιο θα διαχειρίζεται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Πρωτόκολλο διαχείρισης και αντιμετώπισης πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μετά την υπ’ αριθ. 115744/Ζ1/4.9.2020 Kοινή Yπουργική Aπόφαση με θέμα: «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Κορωνοιού SARS COV-2 κατά τη λειτουργία τους», αποφασίστηκε η κατάρτιση Πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 στις εγκαταστάσεις του Παντείου Πανεπιστημίου, αφού ελήφθησαν υπόψη οι οδηγίες του ΕΟΔΥ η δομή και η λειτουργία του Πανεπιστημίου.


Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο Kορωνοϊός SARS COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου COVID-19, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες, με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Η κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνει  κυρίως βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια, πυρετό, αλλά και μυαλγίες, αρθραλγίες, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους (σπανιότερα).

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Παντείου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα) και άτομα με ανοσοκαταστολή. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-odigies-gia-eypatheis-omades/).

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19 περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν, ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τους επισκέπτες. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στο παρόν.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους του Πανεπιστημίου και σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνάθροιση.

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

  1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ.
  2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
  3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής της μάσκας:

  • Επιλογή του σωστού μεγέθους.
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας.
  • Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά).
  • Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης.
  • Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους, αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά.
  • Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.
  • Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνον τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα.
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
  • Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης).
  • Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη. 

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια ή άλλο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19;

Εφόσον βρίσκεται σε χώρους του Πανεπιστημίου, φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί, αφού πρώτα ενημερώσει την Υπηρεσία του/το Τμήμα του.

Εάν η κατάσταση του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του:

  • Ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου και των υπεύθυνων του εκάστοτε Τμήματος ή Υπηρεσίας, όπου βρέθηκε το πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους, ο οποίος ορίζεται ο χώρος του Ιατρείου (ισόγειο νέου κτιρίου).
  • Εφαρμογή μάσκας.
  • Κλήση του ΕΚΑΒ.

Στον χώρο που φιλοξενείται προσωρινά ο φοιτητής/κρούσμα εφαρμόζονται:

  • Υγιεινή χεριών.
  • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό που διαχειρίζεται το κρούσμα (χειρουργική μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων).

Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από το Πανεπιστήμιο:

  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/ης φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Ιατρική αξιολόγηση και διεξαγωγή κατά προτεραιότητα μοριακού διαγνωστικού ελέγχου.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

  • Ο/Η φοιτητής-τρια/εργαζόμενος ενημερώνει τον Υπεύθυνο COVID- 19, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε Αμφιθέατρο ή Εργαστήριο, διάβασμα στο Αναγνωστήριο/Βιβλιοθήκη, κ.λπ.).
  • Ενημερώνεται άμεσα ο Υπεύθυνος για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κ.λπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wp- content/uploads/2020/03/covid-19-diaxeirisi-epafon.pdf).
  • Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ γίνεται εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζονται τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
    • Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών.
    • Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία του Δήμου/Περιφέρειας.
    • Μοριακό τεστ σε όλες τις επαφές του κρούσματος.
    • Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) των όλων των επαφών.

Ως στενή επαφή πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης

COVID-19 ορίζεται:

  • Άτομο που ζει στην ίδια οικία με τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19.
  • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία).
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19.
  • Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID- 19 σε απόσταση < 2 μέτρα και χρονική διάρκεια επαφής > 15 λεπτά.

Πότε θα επιστρέψει ο φοιτητής ή άλλο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα;

  • Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας με θετικό μοριακό έλεγχο μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
  • Οι πιθανές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από τον χώρο, που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
  • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, Γραφείου κ.λπ. θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό ο φοιτητής ή το μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

Υγειονομικός υπεύθυνος ορίζεται η Νοσηλεύτρια του Πανεπιστημίου και υπεύθυνοι για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου ορίζονται οι Κοσμήτορες της κάθε Σχολής και οι Προϊστάμενοι της κάθε Διεύθυνσης.

Οι ως άνω οδηγίες θα επικαιροποιούνται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr