Σύγκλητος Παντείου: Πέντε όρους στο Υπ. Παιδείας για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης (Η ΑΠΟΦΑΣΗ)

Πέντε όρους στο Υπ. Παιδείας βάζει το Πάντειο για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης (Η ΑΠΟΦΑΣΗ)

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστήμιο θέτει στο Υπουργείο Παιδείας πέντε όρους για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης.

Πιο αναλυτικά, μέσα από το παρόν άρθρο τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την απόφαση της Συγκλήτου για το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα κατά το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδ. έτους 2020-2021 και τους όρους που έχει θέσει προς το Υπουργείο Παιδείας για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα δια ζώσης.


Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αποφασίζει ότι όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως έως τις 26 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020 και τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Αρ. Πρωτ. 327/24-09-2020), η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης μαθημάτων από μέρους των φοιτητών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ανωτέρω ημερομηνία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διά ζώσης διδασκαλία. Δεδομένου ότι οι εξετάσεις της επαναληπτικής περιόδου του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται στις 10 Οκτωβρίου, θα πρέπει α) μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να έχουν κατατεθεί οι βαθμολογίες όλων των μαθημάτων και β) η πλατφόρμα για τις δηλώσεις μαθημάτων να «ανοίξει» για τους φοιτητές μόνο για 6 ημέρεςαπό 21.10. έως 26.10.Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα έτη η περίοδος των δηλώσεων εκτεινόταν σε δύο με τρεις μήνες ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης και επιλογής ανάμεσα σε περισσότερα μαθήματα.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Μετά από τις 26 Οκτωβρίου, για να διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης βάσει της ανωτέρω ΚΥΑ, όπως άλλωστε επιθυμούν οι διδάσκοντες και διδάσκουσες, η Σύγκλητος λαμβάνει υπόψιν ότι:

1. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ένα πολύ περιορισμένο αριθμό αιθουσών που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί λόγω covid-19, δηλαδή έχουν παράθυρα που ανοίγουν και κλιματισμό που να μην ανακυκλώνει τον αέρα. Οι διαθέσιμες αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές αυτές είναι μόλις επτά (7) και η χωρητικότητά τους περιορίζεται σε 20-33 άτομα η κάθε μια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

2. Η διαθεσιμότητα αυτών των αιθουσών περιορίζεται σημαντικά επειδή μετά από κάθε μάθημα πρέπει να μένουν κενές για μια ώρα και να απολυμαίνονται.

3. Το Πανεπιστήμιο έχει εννέα Τμήματα όπου προσφέρονται συνολικά το χειμερινό εξάμηνο 367 προπτυχιακά και 143 μεταπτυχιακά μαθήματα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία διδάσκονται τουλάχιστον τρείς (3) ώρεςτο κάθε ένα την εβδομάδα.

4. Τα μαθήματα που την προηγούμενη τριετία είχαν έως 50 εγγεγραμμένους φοιτητές ήταν συνολικά σε όλα τα τμήματα 67 προπτυχιακά και 131 μεταπτυχιακά. Εάν όλα αυτά τα μαθήματα διδαχθούν με φυσική παρουσία σημαίνει ότι πρέπει να φιλοξενηθούν σε μόλις 7 αίθουσες χωρητικότητας 20-33 ατόμων η κάθε μία (και συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων).

5. Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων και κανόνων ασφαλείας βαρύνει τους διδάσκοντες και τους προέδρους των τμημάτων.

6. Μεγάλος αριθμός διδασκόντων, λόγω της μη ανανέωσης των μελών ΔΕΠ την τελευταία δεκαετία, ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και είναι δύσκολη η αντικατάστασή τους για προφανείς λόγους (μεγάλη αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας για λίγους διδάσκοντες, αναντιστοιχία γνωστικών αντικειμένων κλπ.).

7. Μεγάλος αριθμός φοιτητών ανήκει επίσης σε ευάλωτες ομάδες και η αποκλειστικά δια ζώσης διδασκαλία αρκετών μαθημάτων θα τους αποκλείσει από την ασφαλή συμμετοχή τους σε αυτά.

και ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μεριμνήσει ώστε:

1. Να μισθωθούν αίθουσες που θα καλύπτουν τις ανάγκες της δια ζώσης διδασκαλίας για ομάδες φοιτητών έως 50 ατόμων και οι οποίες θα πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ. Προτείνουμε την παραχώρηση και κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών στο κτίριο της Γ.Γ. Τύπου (δίπλα στο Πάντειο) όπου θα μπορούσαν να διδαχθούν μαθήματα με φυσική παρουσία.

2. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων με υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές (επικουρικό διδακτικό προσωπικό), προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύσταση ολιγομελών ομάδων με μέγιστο αριθμό τριάντα (30) φοιτητών για την διενέργεια δια ζώσης φροντιστηριακών μαθημάτων, αμέσως μετά τις 26.10, όπως προβλέπει η ΚΥΑ 115744/Ζ1 /4.9.2020.

3. Να δοθεί η δυνατότητα στους διδάσκοντες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να διδάξουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και όχι να αντικατασταθούν από άλλους διδάσκοντες.

4. Το Υπουργείο να έχει αποστείλει τον κατάλογο των εγγεγραμμένων φοιτητών (η πλατφόρμα του Υπουργείου για τις εγγραφές κλείνει 29.9.) έως 1.10.

5. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μετεγγραφόμενους φοιτητές ως προς τις δηλώσεις μαθημάτων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να εξετασθούν στα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (συνήθως εγγράφονται μέσα Νοεμβρίου).

Οι διδάσκοντες και διδάσκουσες του Παντείου Πανεπιστημίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως την υγεία των φοιτητών, των φοιτητριών και των οικογενειών τους, επιθυμούν να διεξαγάγουν τη διδασκαλία των μαθημάτων τους με τρόπο που θα είναι παιδαγωγικά επαρκής και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ακαδημαϊκή ζωή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν μια ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας. Η επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εκ μέρους του υπουργείου και η παραχώρηση κατάλληλων αιθουσών είναι τα προαπαιτούμενα για οιαδήποτε δια ζώσης διδασκαλία.

Εφόσον εξασφαλιστούν το απαραίτητο επικουρικό διδακτικό προσωπικό και οι πρόσθετοι χώροι, η Σύγκλητος θα επανεξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr