Πάντειο: Απόφαση της Συγκλήτου επί του νέου νομοσχεδίου

Πάντειο: Απόφαση της Συγκλήτου επί του νέου νομοσχεδίου

Πάντειο Πανεπιστήμιο: "Η παρουσία του Πανεπιστημίου μας στην εκπαίδευση είναι συνεχής από το έτος 1930. Το Πανεπιστήμιο από τότε και μέχρι σήμερα καλλιεργεί αποκλειστικά το αντικείμενο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Είμαστε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει μια παραγωγή έρευνας, έργου και εκπαίδευσης στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών σε θέματα αιχμής, όπως του κοινωνικού αποκλεισμού, της μετανάστευσης, της προστασίας των δικαιωμάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ άλλων.


Εξαιτίας αυτής της επιδόσεως επιδιώκουμε να γίνει παρουσίαση αυτών των επιτευγμάτων και αξιολόγηση του Πανεπιστημίου. Η αντίρρησή μας έγκειται σε αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης, τον οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο.

Τα κριτήρια μιας αποτίμησης του πανεπιστημιακού έργου πρέπει να συνάδουν προς τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του θεσμού, να ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα και τις σύνθετες απαιτήσεις στάθμισης του παιδαγωγικού και ερευνητικού έργου, να προωθούν, τελικά, την αναβάθμιση και το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο, όπως και παλαιότερες ρυθμίσεις, χρησιμοποιεί κριτήρια αγοράς με ποσοτικούς δείκτες του παραγόμενου έργου και επιβραβεύει εκείνη την έρευνα, που σχετίζεται ε επιχειρηματική δραστηριότητα. Π.χ. Πατέντες, startup εταιρείες κ.λπ. Αγνοεί τελείως το έργο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, που μπορεί να αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει και δείκτες μέτρησης της επίδρασης σε κοινωνικό επίπεδο (social impact). Το Πανεπιστήμιό μας έχει εφαρμοσμένες πολιτικές για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, για τους εντυποαναπήρους, για την αντιμετώπιση ψυχολογικών θεμάτων των φοιτητών/φοιτητριών κ.ά. Θα πρέπει να εκτιμηθεί αυτή η κοινωνική επίδραση και να δημιουργηθούν από το Πανεπιστήμιο τα εργαλεία αυτά, τα οποία θα περιλμβάνονται στην αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη συμβολή στην κοινωνική αυτογνωσία και την έρευνα για τη μελέτη κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων. Π.χ. έρευνα για την Ακροδεξιά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει εκδοθεί από το Πανεπιστήμιό μας.

Το νέο νομοσχέδιο, επίσης, συνδέει το 20% της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ με αυτού του τύπου την αξιολόγηση, οδηγώντας έντεχνα στην περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για αρκετά Τμήματα των ΑΕΙ. Έτσι, υπονομεύει τη λειτουργία τους σε μια περίοδο που η υφιστάμενη χρηματοδότηση δεν καλύπτει επαρκώς ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων. Η στάση αυτή περιορίζει και αλλοιώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Πανεπιστημίων στην οικονομική ενίσχυση από το Κράτος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, στο πλαίσιο του πλήρους αυτοδιοίκητου, που πρέπει να απολαμβάνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Βασικό πρόβλημα των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η υποχρηματοδότησή τους. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο λάμβανε το έτος 2008 κρατική χρηματοδότηση ύψους 5.800.000,00€ και λαμβάνει σήμερα 1.800.000,00€, εκ των οποίων μόνο το 80%, σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα δίνονται από το Κράτος. Η αναλογία διδασκόντων διδασκομένων καθιστά, επίσης, επιτακτική την ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού με θέσεις ΔΕΠ, του οποίου ο αριθμός φθίνει συνεχώς. Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση δεν θα αυξήσει την υποτιθέμενα χαμηλή ποιότητα των σπουδών. Αντίθετα, το νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ Πανεπιστημίων για τη χρηματοδότηση, αλλά και μεταξύ Σχολών και Τμημάτων του ίδιου Ιδρύματος.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ένα υπερόργανο, που δεν είναι υπεύθυνο μόνο για την αξιολόγηση, αλλά και για την πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών, επεμβαίνοντας ευθέως στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και την ακαδημαϊκή λειτουργία, το οποίο γνωμοδοτεί στο Υπουργείο για τη συγχώνευση και κατάργηση Τμημάτων και τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr