Η νέα τάση των campus μέσα στην πόλη

Η νέα τάση των campus μέσα στην πόλη

Για εκείνους που αναζητούν τις νέες ιδέες, την πρωτοπορία, τις καινούργιες τάσεις, σαφής είναι η νοητή γραμμή στα δύο άκρα της όποιας μπορούν να τοποθετηθούν –αντιθετικά – η Νέα Υόρκη και η Αθήνα.

Τα νέα κτίρια του διάσημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένα από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, υπηρετούν απολύτως τη νέα τάση για τα πανεπιστημιακά campus: από την αποκέντρωση και την ακαδημαϊκή οριοθέτηση στο άνοιγμα του ιδρύματος στην πόλη και στους κατοίκους της. Με ανοιχτές βιβλιοθήκες, με εκδηλώσεις καθημερινές, με πύλες διάπλατες προς την κοινωνία.


Στον αντίποδα, το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας σηματοδοτείται από εμβληματικά κτίρια, όμως πόσο αυτά είναι ανοιχτά στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης; Πόσο κουρασμένα είναι από την υποβάθμιση του αστικού τοπίου; Ενδεικτικά, στην Κυψέλη, δίπλα στη «δύσκολη» Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί το νέο, εντυπωσιακό, μοντέρνο πενταώροφο κτίριό του, αποδεικνύοντας την «αταλάντευτη επιλογή του για αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας», όπως αναφέρει στην εφ. «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΟΠΑ Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Μπορεί, ωστόσο, μόνο του το νέο κτίριο να δώσει πνοή στην περιοχή; Ειδικότερα, το αρχικό campus του Κολούμπια σχεδιασμένο από τους McKim, Mead και White, μοιάζει με μία μικρή ακρόπολη, τοποθετημένη έξω από το δίκτυο της πόλης. Το νόημα ήταν να προστατεύσει τα ακαδημαπϊκά τεκταινόμενα από τη φρενίτιδα της πόλης, όπως λέει το περιοδικό του πανεπιστημίου, το οποίο και παρουσιάζει και τα νέα εντυπωσιακά κτίρια του Ρέντσο Πιάνο για το πανεπιστήμιο στο κέντρο της Νέας Υόρκης, που καταδεικνύουν το νέο μήνυμα του Κολούμπια. Χαρακτηριστικά, από το «διαφανές» γυάλινο κτίριο, είναι σαν να μπορεί ο έξω κόσμος να δει διάπλατα ό,τι συμβαίνει μέσα.

«Τα campus οργανώθηκαν με τη μοναστηριακή λογική, πως η γνώση θέλει απομόνωση. Πλέον, η γνώση δεν υπηρετείται μόνο μέσα στα αμφιθέατρα και στα γραφεία αλλά και μέσω του Διαδικτύου. Επίσης, η γνώση προκύπτει μέσα στην κοινότητα και, ευρύτερα, στην κοινωνία» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Ωστόσο, η Αθήνα παρουσιάζεται ανήμπορη – και απρόθυμη– να ανταποκριθεί στη νέα τάση, παρότι το κέντρο της φιλοξενεί εμβληματικά πανεπιστήμια. Η πρώην ΑΣΟΕΕ και το ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, η Νομική στην οδό Σόλωνος, το Πάντειο στη λεωφόρο Συγγρού. Τα κτίρια αυτά πόσο φιλόξενα είναι σε ξένους επισκέπτες; Δυστυχώς, συχνοί επισκέπτες, πλην φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού, είναι ομάδες που εμπλέκονται με επεισόδια βίας και έντασης. Δύσκολα τα κτίρια γεμίζουν με Αθηναίους – πλην του ΕΜΠ όταν διοργανώνει τις λεγόμενες «βραδιές του ερευνητή».

Οι διεθνείς τάσεις κινούνται στον αντίποδα των πανεπιστημιακών κτιρίων της Αθήνας που δείχνουν εσωστρεφή και αφιλόξενα εξαιτίας των ακαδημαϊκών και πολιτικών στρεβλώσεων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr