Σημειώθηκαν επεισόδια εναντίον του Πρύτανη του ΟΠΑ

Επεισόδια εναντίον του Πρύτανη του ΟΠΑ

Νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Ο πρύτανης του ιδρύματος, Εμμανουήλ Γιακουμάκης δέχθηκε απειλές από αγνώστους που διαμαρτύρονται για την απόφασή του να αξιοποιηθεί το υπό κατάληψη κτίριο του ΟΠΑ, στην οδό Μαυρομματαίων και Δεριγνύ.

Προ ημερών, όπως αναφέρει η Ημερησία ομάδα τεσσάρων ατόμων εισέβαλε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ιδρύματος όπου συνεδρίαζαν οι πρυτανικές αρχές με υπηρεσιακούς παράγοντες και αφού διέκοψε τη συνεδρίαση καταφέρθηκε εναντίον του πρύτανη με ύβρεις και απειλές. Στη συνέχεια, οι άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους του κτιρίου συνθήματα υβριστικά και απειλητικά για τον πρύτανη. «Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιό μας. Το πανεπιστήμιο δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται. Απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, προσθέτοντας πως οι ενέργειες αυτές «συνιστούν την πιο βάναυση παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου και ευθέως αποσκοπούν στην τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας».


Εν τω μεταξύ, σε δεινή οικονομική θέση έχουν περιέλθει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ενδεικτικό είναι ότι οι Σύγκλητοι στα δύο εμβληματικά ΑΕΙ της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απευθύνουν έκκληση προς την πολιτεία να προχωρήσει επειγόντως σε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, τονίζοντας ότι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους.

«Οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας», διαπίστωσε ομόφωνα η Σύγκλητος του ιδρύματος, προσθέτοντας ότι «είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνει άμεσα ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017, με προστασία από μελλοντικές περικοπές».

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και το ΕΚΠΑ, καθώς η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών του. Η Σύγκλητος επαναδιατύπωσε την έκκλησή της προς την Πολιτεία «να αντιμετωπισθεί επειγόντως αυτή η τεράστια δυσκολία στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr