ΑΠΟΦΑΣΗ: Διαδικτυακά τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στο ΟΠΑ / ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Διαδικτυακά τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στο ΟΠΑ / ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Τα «Φοιτητικά Νέα« μέσα από το παρόν άρθρο σας παρουσιάζουν την σημερινή απόφαση της 11ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου (22/02/2024) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την διαδικασία διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας του εαρινού εξαμήνου 2023-2024.

Η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του εαρινού εξαμήνου των προγραμμάτων σπουδών του πρώτου κύκλου ξεκινά τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας Εαρινού Εξαμήνου 2023-2024.


Η διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων θα διεξαχθεί με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσο χρόνο διαρκεί η αδυναμία χρήσης των υποδομών του συγκροτήματος του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου.

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΟΠΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2023- 2024

Α. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

1. Η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του εαρινού εξαμήνου των προγραμμάτων σπουδών του πρώτου κύκλου ξεκινά τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διδασκαλίας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο συγκρότημα του κεντρικού κτηρίου του Ο.Π.Α., η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προγραμμάτων σπουδών του πρώτου κύκλου θα διεξαχθεί με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσο χρόνο διαρκέσει η αδυναμία χρήσης των υποδομών του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων του Πανεπιστημίου.

Β. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

1. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα διενεργηθεί με τη χρήση της πλατφόρμας Microsoft Teams, με παράλληλη χρήση του eClass ή Moodle για τη διανομή του υλικού, την ανάρτηση συνδέσμων στις διαλέξεις και την επικοινωνία με τους φοιτητές.

2. Η/ο διδάσκουσα/διδάσκων δημιουργεί στο Teams την ομάδα του μαθήματος, στην οποία πρέπει να εγγραφούν οι φοιτητές που θα το παρακολουθούν. Στη συνέχεια, στην ομάδα του μαθήματος, η/ο διδάσκουσα/διδάσκων δημιουργεί το meeting του μαθήματος, το οποίο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές θα το βλέπουν στο ημερολόγιο του Teams αφού εισέλθουν με τα ακαδημαϊκά τους διαπιστευτήρια.

Η/ο διδάσκουσα/διδάσκων διαμοιράζει επίσης τον σύνδεσμο του meeting του μαθήματος στους εγγεγραμμένους φοιτητές, είτε μέσω eclass, είτε με ομαδικό email.

3. Οι φοιτητές χρειάζονται απλώς έναν υπολογιστή με ηχεία για την παρακολούθηση του μαθήματος.

4. Για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα οριστεί, με απόφαση του Πρύτανη του ΟΠΑ, ομάδα υποστήριξης, η οποία θα αποτελείται από μέλη του προσωπικού του Ιδρύματος και θα έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των εργαλείων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ως υπεύθυνος της ομάδας αυτής ορίζεται ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Σταύρος Τουμπής.

5. Η ομάδα υποστήριξης είναι ειδικότερα υπεύθυνη για τη σύνταξη και ανάρτηση αναλυτικών οδηγιών ως προς τα εργαλεία εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας στους διδάσκοντες κατά τη διενέργεια του διδακτικού τους έργου και για την αντιμετώπιση και επίλυση τεχνικών ζητημάτων που δύνανται να ανακύψουν.

6. Την υποστήριξη σε τεχνικά θέματα και τη διαχείριση του Teams αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μηχανογράφησης.

Γ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

1. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΓΚΠΔ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων), με γνώμονα την Αρχή της Αναλογικότητας, διασφαλίζει το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συνεκτιμώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των υποκειμένων. Οι πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συντελούνται κατά την διδασκαλία με την χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων εκπαίδευσης είναι καταρχήν σύννομες και η νόμιμη βάση επεξεργασίας τους είναι η εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και η άσκηση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας (αρ. 6 εδ. ε του ΓΚΠΔ), συνδυαστικά με τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του υπευθύνου επεξεργασίας (αρ. 6 εδ. γ του ΓΚΠΔ). Όλες οι διαδικασίες και μέθοδοι, που επιλέγονται διασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ, τηρώντας τις Αρχές του ΓΚΠΔ.

2. Στις μεθόδους σύγχρονης εκπαίδευσης απαγορεύεται ρητά η καταγραφή προσωπικών δεδομένων εικόνας και ήχου από τις τηλεδιασκέψεις. Στην απαγόρευση αυτή δεν ανήκει υλικό ηχογραφημένων (podcast) ή μαγνητοσκοπημένων (video) διαλέξεων του διδάσκοντα ως επιλογή ασύγχρονης μεθόδου εξ αποστάσεως διδασκαλίας (παρ. 2 αρ. 68 του ν. 4957/2022), εφόσον αυτό έχει πραγματοποιηθεί με την ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και με πλήρη επίγνωση συγκατάθεση του διδάσκοντα (υποκείμενο δεδομένων) και προσφέρεται αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση των φοιτητών.

3. Η υποχρέωση του ΟΠΑ για ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων, ως προς τους όρους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων τους, ικανοποιείται με την έγκριση Πολιτικής Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η Πολιτική Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων ενσωματώνεται στην παρούσα απόφαση ως Παράρτημα Ι και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, ενώ μετά την έγκρισή της από τη Σύγκλητο θα δημοσιοποιηθεί διά της ανάρτησής της στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

ΟΠΑ: Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας Εαρινού εξαμήνου 2023-2024

1. Οδηγίες διδασκαλίας εξ αποστάσεως

2. Οδηγίες για φοιτητές για την παρακολούθηση των μαθημάτων εξ αποστάσεως

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.) διεξάγει την εκπαιδευτική διαδικασία με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ώστε να παρέχει αδιαλείπτως και με όρους ισότητας προς τους φοιτητές το αγαθό της εκπαίδευσης. Η φύση των μεθόδων αυτών υπαγορεύουν την τήρηση, συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων υποκειμένων (διδάσκοντες/διδάσκουσες, φοιτήτριες/φοιτητές, άλλοι εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενες, άλλα μέλη του Πανεπιστημίου που παρέχουν διοικητική και τεχνική υποστήριξη κατά την παροχή του διδακτικού έργου).

1. Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων 

Οι παραπάνω πράξεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, καθιστούν το Ο.Π.Α. Υπεύθυνο Επεξεργασίας Δεδομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων - ΓΚΠΔ (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και στον Ν.4624/2019 όπως ισχύει.

Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων και να διατηρεί έναν διαφανή τρόπο κατά την επεξεργασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, με την παρούσα πολιτική, παρέχει στα υποκείμενα των δεδομένων όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση θεμιτής και διαφανούς επεξεργασίας.

2. Νόμιμη βάση επεξεργασίας

Τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων υπόκεινται σε σύννομη επεξεργασία, απαραίτητη για λόγους εκπλήρωσης καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον και κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας (ΓΚΠΔ άρθρο 6, εδάφιο 1, στοιχείο ε) συνδυαστικά με λόγους συμμόρφωσης με έννομη υποχρέωση του Υπεύθυνου Επεξεργασίας (ΓΚΠΔ άρθρο 6, εδάφιο 1, στοιχείο γ), που του έχει ανατεθεί, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ενεργεί σύμφωνα με τον Ν. 4957/2022 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τον Οργανισμό των διοικητικών Υπηρεσιών του (ΦΕΚ 160/Α/16-07-1996) και τον Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του (ΦΕΚ 671/Β/30-05-2002).

3. Σκοπός της Επεξεργασίας

Σκοπός της Επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αφορά στην διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής) και σεμιναρίων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σπουδών. Συγκεκριμένα η επεξεργασία αποσκοπεί στον προγραμματισμό των εξ αποστάσεως διδασκαλιών, την καταγραφή της διαθεσιμότητας ή της αδυναμίας των φοιτητών να συμμετέχουν στην διδασκαλία (όπου απαιτείται), την ταυτοποίηση του φοιτητή κατά την διάρκεια της διδασκαλίας (όπου απαιτείται), την κάλυψη των λειτουργικών απαιτήσεων των επιλεγμένων «πλατφορμών τηλεκπαίδευσης».

4. Είδη Δεδομένων

Κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία παράγονται κατά την χρήση της πλατφόρμας (επιγραμμικά αναγνωριστικά στοιχεία ταυτότητας που προέρχονται από τις συσκευές, τις εφαρμογές, τα εργαλεία και τα πρωτοκολλά τους όπως η IP διεύθυνση του υπολογιστή με τον οποίο συνδέεται ο φοιτητής ή αναγνωριστικά «cookies») και καταγράφονται στο σύστημα διδασκαλίας της εκάστοτε πλατφόρμας. Επίσης το Ο.Π.Α. επεξεργάζεται δεδομένα ταυτοποίησης (όνομα, αναγνωριστικό και συνθηματικό) που έχουν δοθεί στους φοιτητές του, στοιχεία που εμπεριέχονται στην ακαδημαϊκή ταυτότητα του φοιτητή για την συμμετοχή του στην εξ αποστάσεως σύσκεψη διδασκαλίας.

Για την περίπτωση που τα υποκείμενα των δεδομένων αποκαλύψουν δεδομένα υγείας που τους αφορούν, τότε τα δεδομένα αυτά θα αποθηκεύονται ξεχωριστά και θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την ιδιαίτερη προστασία τους.

Το Ο.Π.Α. δεν αποθηκεύει δεδομένα ήχου ή εικόνας που παράγονται κατά την διάρκεια της διδασκαλίας και δεν συλλέγει, ούτε αποκτά πρόσβαση σε άλλα προσωπικά δεδομένα ειδικής κατηγορίας (φυλετική καταγωγή, θρήσκευμα κτλ) κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

5. Διάρκεια Επεξεργασίας

Τα παραπάνω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται, τηρούνται και επεξεργάζονται μόνο κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως σύσκεψης διδασκαλίας.

6. Διαβίβαση Δεδομένων - Αποδέκτες

Για τα υπό επεξεργασία δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο παραπάνω πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη διαβίβασης.

Δημόσιες Αρχές που ενδέχεται να λάβουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας δεν θεωρούνται αποδέκτες κατά τα οριζόμενα στο αρ. 4 παρ. 9 του ΕΕ 2016/679.

7. Δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων 

Οι φοιτητές και τα λοιπά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ως υποκείμενα των δεδομένων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τηρούνται και τους αφορούν. Μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών ή αναληθών στοιχείων τους. Δικαιούνται να ζητήσουν τον περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων τους, όταν η ακρίβεια τους αμφισβητείται ή είναι παράνομη ή το Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται πλέον τα δεδομένα αυτά για τους σκοπούς της επεξεργασίας.

Τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν επίσης το δικαίωμα να αντιτάσσονται στην επεξεργασία δεδομένων ανά πάσα στιγμή για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάσταση τους. Μπορούν επίσης να εναντιωθούν στην λήψη αποφάσεων με αυτοματοποιημένα μέσα και να ζητήσουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται από φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο από υπολογιστές.

8. Εποπτική Αρχή

Στην Ελλάδα η Αρμόδια Εποπτική Αρχή με την οποία μπορείτε να επικοινωνείτε για την υποβολή ερωτημάτων ή καταγγελιών αναφορικά με ζητήματα επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εμπίπτουν στις προβλεπόμενες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ αρμοδιότητες, είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr)

Στοιχεία Υπευθύνου Επεξεργασίας Δεδομένων

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πατησίων 76, 10434 Αθήνα

Αρμόδια Διεύθυνση του Πανεπιστημίου Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων

Τηλ.: 2108203900 Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στοιχεία Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων

Μαρία Αντωνοπούλου Τηλ.: 2108203135

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr