Φοιτητές του ΟΠΑ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εξεταστική

Φοιτητές του ΟΠΑ για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εξεταστική

Ανακοίνωση φοιτητών/τριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εξεταστική μας.

"Οι φοιτητές του ΟΠΑ εδώ και 1 χρόνο με τις σχολές μας κλειστές δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να ανταποκριθούμε στις σπουδές μας.


Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και την τηλεξέταση, την ίδια στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ούτε για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Υπουργείο Παιδείας και οι Διοικήσεις μας άφησαν ξεκρέμαστους και αυτό το εξάμηνο! Παρακολουθούσαμε χωρίς συγγράμματα ή δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά συγγράμματα, πολλές φορές με μισές σημειώσεις στο e-class. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας επέλεξε να φέρει νέο νομοσχέδιο πίσω από τις πλάτες μας, που θα κάνει ακόμα χειρότερους τους όρους σπουδών.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα στην εξεταστική μας είναι εκρηκτική! 

Συγκεκριμένα:

  • σε πολλά μαθήματα τα θέματα, ο χρόνος και ο τρόπος εξέτασης δεν ήταν προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες πραγματοποίησης αυτής της εξεταστικής. Όπως στα μαθήματα του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης «Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Ι», «Μακροοικονομική Θεωρία Ι» και «Ιστορία της οικονομικής σκέψης».
  • σε μια σειρά μαθήματα οι καθηγητές έχουν προσθέσει εξ αρχής πολλαπλά φίλτρα εξέτασης. Στα μαθήματα της Πληροφορικής «Μαθηματικά Ι» και «Υπολογιστικά Μαθηματικά» οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα εξεταστούμε με γραπτή εξέταση και ύστερα, αν περάσουμε απ' αυτήν, θα εξεταστούμε και προφορικά. Στο μάθημα «Υπολογιστικά Μαθηματικά», όσοι περάσουν από την πρώτη, γραπτή εξέταση ο βαθμός που έγραψαν θα συμπεριληφθεί μόνο ως 10% στην τελική βαθμολογία αποκλείοντας πολλούς φοιτητές από την εξέταση.
  • Στο μάθημα «Υπολογιστικά Μαθηματικά» αλλά και σε άλλα ο κ. Βασσάλος ανακοίνωσε εξέταση με διπλή χρήση κάμερας, παραβιάζοντας τα προσωπικά μας δεδομένα, την ίδια ώρα που δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των υλικοτεχνικών ελλείψεων των φοιτητών. Σαν να μην έφτανε αυτό με σχετικές ανακοινώσεις φορτώνουν ενδεχόμενα προβλήματα του συστήματος εξέτασης στις πλάτες των φοιτητών: «Σημαντική απόκλιση -από τις οδηγίες εξέτασης-, ακόμα και χωρίς δική σας υπαιτιότητα, ενδεχομένως συνεπάγεται τον μηδενισμό του γραπτού σας. Ιδιαιτέρως, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μηδενιστεί το γραπτό αν υπήρξε βλάβη στον εξοπλισμό σας ή σε εξοπλισμό του πάροχού σας», όπως χαρακτηριστικά ''ενημερώνει'' ο κ. Τουμπής για το μάθημα «Μαθηματικά Ι» της Πληροφορικής.
  • Σε μαθήματα όπως η «Στατιστική Ι» του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης για να περάσει το μάθημα ο κάθε φοιτητής πρέπει να γράψει στην τελική εξέταση 6.25 και άνω και όχι 5 που αποτελεί την κανονική βάση, γιατί προσμετράται μια εργασία ως ποσοστό στον τελικό βαθμό. Το φαινόμενο αυτό ,βέβαια, (να υπάρχουν υποχρεωτικές εργασίες που «ανεβάζουν» τη βάση της τελικής εξέτασης), παρότι πρωτόγνωρο για το συγκεκριμένο μάθημα και το συγκεκριμένο τμήμα, εφαρμόζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και σε άλλα τμήματα (π.χ Πληροφορική, Δ.Ε.Τ).
  • Στο μάθημα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής «Στοιχεία Ανάπτυξης Επιχειρησιακών Λύσεων με τη Βοήθεια της Πληροφορικής», πολλοί φοιτητές που έδιναν το μάθημα πετάχτηκαν έξω από την εξέταση, δεν γίνονταν δεκτοί ξανά, κάποιοι , ακόμη, δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις απαντήσεις τους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μάθημα που χρησιμοποιείται το πρόγραμμα matlab ,όπου το Πανεπιστήμιο δεν το παρείχε στους φοιτητές. Στο ίδιο τμήμα, το μάθημα «Διεθνής Χρηματοοικονομική» εξετάστηκε κανονικά στις 16/2 (ημέρα που ακυρώθηκαν λόγω διακοπών ρεύματος τα εξεταζόμενα μαθήματα), αφού η ανακοίνωση για την ακύρωση των μαθημάτων βγήκε μετά την ώρα εξέτασης του μαθήματος αυτού. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν φοιτητές που δεν κατάφεραν να εξεταστούν λόγω της διακοπής ρεύματος, ενώ σε ερώτηση που έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα η απάντηση που δόθηκε ήταν πως δεν προβλέπεται (!) διαδικασία επανεξέτασης...

Ως εδώ! Δεν θα ανεχτούμε άλλα εμπόδια στις σπουδές μας! Απαιτούμε η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του Ιδρύματος να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης εξεταστικής!

  • Να δοθεί -έστω και τώρα- δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο διαδίκτυο σε όλους τους φοιτητές.
  • Διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές. Ειδικά για τους οικοτρόφους της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, που δεν έχουν wifi στο κτίριο της εστίας.
  • Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων ή έλλειψης εξοπλισμού.
  • Όχι στην εξέταση ή επιτήρηση που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών.
  • Υποχρεωτική επίδειξη γραπτών από όλους τους καθηγητές σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δυνατότητα αναβαθμολόγησης μετά τον έλεγχο του γραπτού.
  • Να καταργηθούν τα πολλαπλά στάδια εξέτασης, που μόνο επιβαρύνουν τους φοιτητές.
  • Να δίνονται στην δημοσιότητα τα στατιστικά των μαθημάτων και να γίνεται επανεξέταση του μαθήματος σε περίπτωση που το 60% και άνω των φοιτητών έχουν κοπεί.
  • Όχι στις αλυσίδες, τα προαπαιτούμενα και τα πλαφόν συμμετοχής, που πετάνε εκτός σπουδών εργαζόμενους φοιτητές.
  • Να επανέλθει άμεσα από το επόμενο εξάμηνο η εξεταστική για τους επί πτυχίο φοιτητές!"

Φοιτητές/τριες της ΑΣΟΕΕ που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr