Ανακατάληψη του υπογείου της ΑΣΟΕΕ

Ανακατάληψη του υπογείου της ΑΣΟΕΕ

Αναρχικοί κατέλαβαν ξανά το υπόγειο της ΑΣΟΕΕ, όπου πριν από μερικές μέρες είχε γίνει η επιχείρηση της αστυνομίας εντός του Πανεπιστημίου, που έφερε το πενθήμερο λουκέτο στη σχολή και το υπόγειο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «επέστρεψε» στα χέρια αναρχικών ομάδων.

Το ανακοίνωσαν οι ίδιοι με κείμενο που ανέβασαν στο indymedia, διαμηνύοντας πως “το στέκι θα είναι πάντα δικό μας” και κάνοντας επίσης επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Εμμανουήλ Γιακουμάκη. Κατηγορούν μάλιστα τις αστυνομικές αρχές πως σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, έκλεψαν υπολογιστή που βρισκόταν σε δεύτερο χώρο του «στεκιού», ο οποίος δεν είχε εκκενωθεί.


Όπως λένε, από την πρώτη μέρα που άνοιξε ξανά η ΑΣΟΕΕ, μετά το λουκέτο μιας εβδομάδας, επανακατέλαβαν το υπόγειο και «εντατικοποιήσαμε ακόμη παραπάνω την παρουσία μας».

Στο κείμενό τους, μάλιστα, κάνουν και αναφορά στο τελεσίγραφο που έδωσε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε όσους έχουν καταλάβει παράνομα κτίρια, να τα εκκενώσουν εντός 15 ημερών. «Θα είμαστε μόνιμα στα υπόγεια και στα αναχώματα του πολέμου απέναντι στο κράτος και πρυτανικές αρχές. Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης», καταλήγουν στο κείμενό τους.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

«ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΚΙΟΥ ΑΣΟΕΕ: ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

Το πρωί της Κυριακής στις 10/11 και μια εβδομάδα μετά την εκκένωση της κατάληψης βανκούβερ απαρτμάν (η οποία ανήκει στο ΟΠΑ) ξεδιπλώνεται το ολοκληρωμένο μωσαϊκό της καταστολής αρχικά με εισβολή μπάτσων στο πανεπιστήμιο, εκκενώνοντας τους πολιτικούς μας χώρους και σε δεύτερο χρόνο σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές, γίνεται λοκ άουτ για μια ολόκληρη βδομάδα(11/11 – 17/11). Όλα αυτά γίνονται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται έμπρακτα στους χώρους του πανεπιστημίου αλλα και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού κινήματος. Το χρονικό της επιχείρησης δεν ήταν καθόλου τυχαίο εφόσον ήταν η εβδομάδα της επετείου του πολυτεχνείου, όπου διαχρονικά τα πανεπιστήμια αποτελούσαν κέντρα αγώνα και πολιτικής δράσης. Πρότερα η ΑΣΟΕΕ είχε αποτελέσει ένα πεδίο συσπείρωσης αλληλέγγυων τόσο στην εκκενωμένη κατάληψη της ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ αλλά και σε όσους αντιστέκονταν στην αστυνομική καταστολή που δεχόταν η γειτονιά μας. Η ''αποτελεσματικότητα'' της Ελληνικής Αστυνομίας φάνηκε στα ευρήματα της ‘’γιάφκας’’ που αποτελούνταν από άδεια μπουκάλια αλκοόλ, πυροσβεστήρες, κράνη, έντυπα αναρχικού περιεχομένου (sic) και ένα καλοριφέρ τα οποία προφανώς και συνδέονται με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία. Παρόλα αυτά, όσο επικρατούσε το λοκ αουτ στη σχολή οι αστυνομικές αρχές, σε συνεργασία με τις πρυτανικές, επεμβαίνουν άτυπα για δεύτερη φορά, κλέβοντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρισκόταν στο δεύτερο χώρο του στεκιού(ο οποίος δεν εκκενώθηκε) και τη βιβλιοθήκη, μετατρέποντας το στέκι σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστημιακό χώρο βάφοντας τον παράλληλα στα χρώματα του πανεπιστημίου.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η καθημερινότητα μας ήταν να αντικρίζουμε το κυνήγι των μεταναστών μικροπωλητών και των τοξικοεξαρτημένων απo τις δυνάμεις καταστολής του κράτους. Τα υποκείμενα αυτά, που διαχρονικά αποτελούν το περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονταν στο στόχαστρο και δεχόντουσαν αστυνομική βία και συλλήψεις. Αξιοσημείωτο είναι, πως και ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ(Εμμανουήλ Γιακουμάκης) είχε δώσει εντολή να κλειδώνονται οι είσοδοι του πανεπιστημίου κάθε φόρα που λάμβαναν χώρο αυτές οι επεμβάσεις στους δρόμους γύρω απo τη σχολή, αποτρέποντας την είσοδο των κυνηγημένων στο ‘’άσυλο’’. Η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζοντας τις προσπάθειες λύσης του ‘’προβλήματος δημόσιας τάξης της ΑΣΟΕΕ’’ και σε ένα ευρύτερο κλίμα καταστολής των στεκιών και των καταλήψεων του αντιεξουσιαστικού χώρου, αποφάσισε να εκκενώσει το αυτόδιαχειριζόμενο στεκι ΑΣΟΕΕ και τη Bανκούβερ. Οι πολιτικοί χώροι που καθημερινά παρεμβαίνουν και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, αποτελούσαν τον τελευταίο εμπόδιο ''για να γίνει επιτέλους η ΑΣΟΕΕ ένα σύγχρονο εξευρωπαϊσμένο πανεπιστήμιο''. Στόχος του Χρυσοχοίδη (νυν υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ) είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομολαγνίας γύρω απο τις δομές του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίες με αυταπάρνηση και συνέπεια ήταν ανέκαθεν ένα ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Αυτό έχει ως σκοπό την δημιουργία ενός εσωτερικού εχθρού στην κοινωνία, η οποία σύσσωμη θα τον καταδικάσει ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να απονοηματοδοτήσει τους αγώνες μας, εφόσον δεν χωράνε στη σύγρχονη κουλτούρα του μικροαστισμού, που επιζητά τάξη και ασφάλεια.

Οι καταλήψεις για εμάς αποτελούσαν και αποτελούν χώρους πολύμορφης δράσης και πολιτικής ζύμωσης, με καθημερινό στοίχημα τη διεκδίκηση του δημόσιου πεδίου που δραστηροποιούνται. Η κρατική καταστολή που δέχονται τα στέκια και οι καταλήψεις έχει δύο απολήξεις. Η πρώτη είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα κοινωνικής νηνεμίας ενώ η δεύτερη είναι να αφομοιώσει, για να εκμεταλευτεί υλικά, τους χώρους και τις γειτονιές μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως όταν κάποιος αντιπαρατίθεται με το κυρίαρχο κάνοντας δηλαδή πολιτικές εκδηλώσεις,παρεμβάσεις , μικροφωνικές αλληλεγγύης στους μετανάστες και στέκεται έμπρακτα και άμεσα απέναντι στη στρατιωτικοποίηση του δημόσιου πεδίου, αποτελεί πρόβλημα τόσο στην πολυπόθητη κανονικότητα αλλά και στις εταιρίες και τους δήμους που βλέπουν τα πανεπιστήμια και τους κατειλλημένους χώρους σαν όμορφα κερδοφόρα ‘’φιλέτα’’. Προφανώς, πολλοί θα θέλανε να αντικαταστήσουν τόσο το στέκι όσο και τη Βανκούβερ με χώρους πλήρως αξιοποιήσιμους είτε για κρατικά ή για ιδιωτικά συμφέροντα

Εμείς απο τή μεριά μας δεν πτοούμαστε αλλά παραμένουμε αμετανόητοι και πιστοί στους αγώνες και τις δικές μας πολιτικές αξίες. Γι αυτό το λόγο, από την πρώτη μέρα που άνοιξε η σχολή, επανακαταλάβαμε τους χώρους μας και εντατικοποιήσαμε ακόμη παραπάνω την παρουσία μας. Δεν μας τρομοκρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια Χρυσοχοΐδη-Γιακουμάκη και θα είμαστε μόνιμα στα υπόγεια και στα αναχώματα του πολέμου απέναντι στο κράτος και πρυτανικές αρχές. Δεν απαντάμε σε τελεσίγραφα και οι καταλήψεις μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης

10-100-100000 ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ»

ΑΣΟΕΕ: Τη μη συνέχιση της κατάληψης αποφάσισαν οι φοιτητές στην Γ.Σ.

Ένταση στη γενική συνέλευση του Φ.Σ. στην ΑΣΟΕΕ – ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr