Συχνές ερωτήσεις πρακτικής άσκησης φοιτητών ΟΠΑ

ΟΠΑ: Συχνές ερωτήσεις πρακτικής άσκησης

1. Τι είναι η Πρακτική Άσκηση;

Κατά τη διάρκεια των Προπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές του ΟΠΑ έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης το οποίο πραγματοποιείται μετά το πέρας του δεύτερου έτους σπουδών προκειμένου οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη επιστημονική ωριμότητα ώστε ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το αντικείμενο της επιστήμης τους σε επιχειρήσεις να έχουν το μέγιστο όφελος.


Μέσω του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για μικρό χρονικό διάστημα (2-4 μήνες) σε κάποιον φορέα απασχόλησης σχετικό με το αντικείμενο σπουδών τους. Η συμμετοχή αυτή τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το εργασιακό περιβάλλον και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες αξιοποιώντας το θεωρητικό υπόβαθρο που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια των μέχρι τώρα σπουδών τους.

2. Πως μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Για το κάθε τμήμα υπάρχουν κάποιοι όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ .

3. Είμαι απόφοιτος. Μπορώ να συμμετέχω;

Όχι. Η πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από  προπτυχιακούς φοιτητές - τελειόφοιτους. Επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν Μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πρόγραμμα.

4. Γιατί να κάνω Πρακτική Άσκηση;

  • Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
  • Το βιογραφικό μου γίνεται πιο ισχυρό
  • Αναπτύσσω δεξιότητες και εργασιακές εμπειρίες που θα μου φανούν χρήσιμες μελλοντικά
  • Είναι ένας τρόπος να μάθω περισσότερα για ένα τομέα χωρίς μακροχρόνια δέσμευση
  • Συλλέγω εμπειρίες και γνωρίζω ανθρώπους που είναι χρόνια στον εργασιακό χώρο που με ενδιαφέρει
  • Υπάρχει η πιθανότητα πρόσληψης μου στον φορέα μετά το πέρας της πρακτικής
  • Αξιοποιώ το θεωρητικό υπόβαθρο που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και το ενισχύω μέσω της πρακτικής

5. Τι να σκεφτώ πριν την Πρακτική Άσκηση;

  • Πριν συμμετάσχεις στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης θα πρέπει να σκεφτείς τα εξής:
  • Σε ποιον τομέα θα σε ενδιέφερε να απασχοληθείς
  • Ποιους μακροπρόθεσμους στόχους θέλεις να επιτύχεις μέσω της πρακτικής
  • Τι ικανότητες και δεξιότητες θες να αποκτήσεις
  • Κάνε έρευνα σχετικά με τον τομέα που θες να απασχοληθείς ώστε να δεις τις προοπτικές του
  • Μάθε ποιες εταιρείες κυριαρχούν στο κλάδο σου
  • Μάθε λεπτομέρειες για την επιχείρηση στην οποία θα εργαστείς
  • Το γραφείο Πρακτικής Άσκησης παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής καθώς και υλικό το οποίο θα σε βοηθήσει στην αναζήτηση της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας.

6. Τι να προσέξω κατά την Πρακτική Άσκηση;

  • Ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξεις να εργαστείς θα πρέπει να προσέξεις τα εξής:
  • Την ημερομηνία έναρξης και λήξης της πρακτικής άσκησης
  • Το ωράριο εργασίας
  • Το αντικείμενο να είναι σχετικό με τις σπουδές σου και να μην απασχολείσαι σε εργασίες άσχετου αντικειμένου
  • Τι θα πρέπει να φοράς
  • Ποιος θα είναι ο επόπτης σου στην εταιρεία (μέντορας)
  • Να οργανώνεις σωστά το χρόνο και τον φόρτο εργασίας
  • Να αναπτύξεις τη σωστή εργασιακή συμπεριφορά και να σέβεσαι τους συνάδελφους σου
  • Να συλλέξεις στοιχεία επικοινωνίας από ανθρώπους του εργασιακού χώρου και να αναπτύξεις διασυνδέσεις οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες μελλοντικά
  • Να ακούς, να ρωτάς και να συμμετέχεις ενεργά σε όλα τα αντικείμενα της εργασίας
  • Να αναφέρεις τυχόν προβλήματα και συγκρούσεις στον εργασιακό επιβλέποντα και το στέλεχος του γραφείου Πρακτικής Άσκησης του ΟΠΑ αν χρειάζεται

7. Πόσο διαρκεί το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης;

Η διάρκεια του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης είναι από 2-4 μήνες ανάλογα με το τμήμα.

Δείτε το σχετικό πινακάκι:

ΤΜΗΜΑΔΙΑΡΚΕΙΑΠΕΡΙΟΔΟΙ
ΔΙΕΘΝΩΝ KAI ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ3 μήνες, Part time ή full timeΧειμερινό, εαρινό, καλοκαίρι
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ3 μήνες, 32 ώρες εβδομαδιαίως (8ωρο - Δευτέρα έως Πέμπτη)Χειμερινό, Εαρινό
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ1 - 3 μήνες (160-320 ώρες)Χειμερινό, Εαρινό, Καλοκαίρι
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ2 μήνες full time ή 3 μήνες part time (25 ώρες/ εβδομάδα) ή 4 μήνες part time (20 ώρες/ εβδομάδα)Χειμερινό, Εαρινό, Καλοκαίρι
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ2 μήνες full time(40 ώρες/βδομάδα) ή 3 μήνες part time (25 ώρες/βδομάδα): Σύνολο 320 ώρεςΧειμερινό, εαρινό, καλοκαιρινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ3 μήνες full timeΧειμερινό, εαρινό, καλοκαιρινό
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2 μήνες full time (καλοκαίρι) ή 4 μήνες part timeΧειμερινό, εαρινό, καλοκαιρινό
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ3 μήνες full timeΧειμερινό, Εαρινό, Καλοκαίρι

Ενδεικτικά: Χειμερινο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), Εαρινό (Μαρτιος-Μάϊος), Καλοκαιρινό (Ιούνιος- Αύγουστος)

8. Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης;

Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του ΟΠΑ ξεκινάει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανάλογα με το τμήμα. Δείτε το πινακάκι στην ερώτηση 7.

9. Ποιος με πληρώνει όταν κάνω Πρακτική Άσκηση;

Η πληρωμή του φοιτητή γίνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης από τον ΕΛΚΕ/ΟΠΑ και αφού έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έντυπα έντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί. Βέβαια είναι στη διακριτική ευχέρεια του φορέα απασχόλησης που συμμετέχει αν θέλει να δώσει επιπρόσθετη αμοιβή στον απασχολούμενο φοιτητή.

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών»  υλοποιείται και συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Στη περίπτωση που η πρακτική σου άσκηση γίνεται μέσα απο το πρόγραμμα επιχορήγησης των συνεργαζόμενων φορέων, τα χρήματα της αποζημίωσης καταβάλλονται απο την εταιρεία στην οικονομική διευθυνση του Πανεπιστημίου ΕΛΚΕ ΟΠΑ, η οποία στη συνέχεια τα αποδίδει στο τραπεζικό σου λογαριασμό.

Η μηνιαία αποζημίωση του φοιτητή για πλήρη απασχόληση ορίζεται στα 270 ευρώ.

10. Υπάρχει ασφάλιση στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης;

Υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη του φοιτητή στο χώρο εργασίας (ΙΚΑ) έναντι ατυχήματος την οποία καλύπτει εξ’ ολοκλήρου ο ΕΛΚΕ/ΟΠΑ.

Δείτε εδώ τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την έκδοση αριθμού μητρώου ΙΚΑ.

11. Μπορώ να διακόψω τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης;

Υπάρχει δυνατότητα διακοπής της συμμετοχής στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης και συνέχιση της υπό όρους που θέτει το κάθε τμήμα.

12. Πόσες φορές μπορώ να συμμετάσχω;

Ο φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει μόνο μια φορά στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, είτε με κονδύλια ΕΣΠΑ είτε με άλλους πόρους.

13. Μπορώ να κάνω Πρακτική Άσκηση στο εξωτερικό;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η δυνατότητα Πρακτικής Άσκησης στο εξωτερικό. Ο φοιτητής μπορεί να εργαστεί στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος ERASMUS και της AIESEC. Δείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό Erasmus+ εδω

14. Πρέπει να επιλέξω μια από τις εταιρείες που συνεργάζεται ήδη το γραφείο ΠΑ ή μπορώ να βρω μόνος μου μια εταιρία να κάνω τη ΠΑ;

Εκτός των εταιρειών που έχουν ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο μας, ο φοιτητής μπορεί να έρθει ο ίδιος σε επαφή με την εταιρεία που επιθυμεί. Προϋπόθεση είναι η εταιρεία να σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών.Ο φοιτητής θα πρέπει να ενημερώσει το Γραφείο Πρακτικής Ασκησης για την συμφωνία που έκανε με τον φορέα απασχόλησης. Η τελική ανάθεση θα γίνει μετά απο έλεγχο απο το Γραφείο Πρακτικής Ασκησης το οποίο δεν δεσμεύεται απο τη σχετική συμφωνία φορέα-φοιτητή.

Ενημερώστε την εταιρεία για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει αν υπάρχει προγραμμα ΕΣΠΑ. Δείτε εδω.

Αν δεν υπάρχει προγραμμα ΕΣΠΑ, δες στην ερώτηση 18 πως μπορεί να συμμετάσχει μέσω του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης μέσω επιχορήγησης των συνεργαζόμενων φορέων απασχόλησης.

15. Εκπροσωπώ έναν φορέα απασχόλησης και θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης, πως μπορώ;

Είναι υποχρεωτικό πλέον όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μέσω ΕΣΠΑ να εγγραφούν στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ» και να καταχωρούν εκεί την προσφερόμενη θέση πρακτικής άσκησης.

Δείτε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης του ΟΠΑ εδω.

Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μέσω επιχορήγησης των συνεργαζόμενων φορέων απασχόληση. Δες την ερώτηση 18.

16. Συμμετέχω στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, δικαιούμαι άδεια κατα την υλοποίηση του;

Όχι, στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης δε δικαιούστε κάποια άδεια. Δικαιολογούνται μόνο οι επίσημες αργίες. Επίσης παρέχεται φοιτητική άδεια μόνο κατα την ημέρα της εξέτασης.

17. Ειμαι φοιτητής, πως κάνω αίτηση για Πρακτική Ασκηση;

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρατικης άσκησης μέσω ΕΣΠΑ θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για Πρακτική Άσκηση  υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του καινοτόμου Πληροφοριακού Συστήματος Δ.Α.Σ.Τ.Α του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

www.dasta-is.aueb.gr

Προσοχή υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.

Δες τον σύντομο οδηγό χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος εδώ.

Για όσους φοιτητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης μέσω επιχορήγησης των φορέων θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της εκάστοτε ανακοίνωσης.

18. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση;

Ναι. Καθώς τα κονδύλια που λαμβάνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 είναι περιορισμένα, οι ενδιαφερόμενοι φορείς απασχόλησης μπορούν να συμμετέχουν στο ιδιωτικό αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΠΑ 2016-2020». 

Στο πρόγραμμα αυτό η χρηματοδότηση γίνεται εξ' ολοκλήρου απο την εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει τριακόσια είκοσι ευρώ (320€) για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, που τηρεί ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας του ΟΠΑ μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης (η ασφαλιστική εισφορά αποδίδεται από το Πανεπιστήμιο).

Στην περίπτωση που η επιχείρησή σας επιθυμεί να απασχολήσει φοιτητές του ΟΠΑ για την υλοποίηση πρακτικής άσκηση με δικό της κόστος παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΟΠΑ (210-8203815, 210-8203813,210-8203825, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΟΠΑ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr