Το ΟΠΑ σχετικά με την κατάληψη και την λειτουργία του Ιδρύματος

Το ΟΠΑ σχετικά με την κατάληψη

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) σχετικά με την κατάληψη από εξωπανεπιστημιακή ομάδα αγνώστων που απαγορεύουν την είσοδο στο κτήριο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΤΡΙΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18/12)

Η Πρυτανεία του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι αύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 το κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα λειτουργήσει κανονικά. 


ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18/12)

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και εξέτασε την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι ομάδα αγνώστων ατόμων εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, εξεδίωξε από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια φοιτητές και προσωπικό και κατέλαβε το κτίριο από το απόγευμα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2017.

Η κατάληψη αυτή έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες ακαδημαϊκές δραστηριότητες με σημαντικό κόστος για τους συμμετέχοντες, και παρεμποδίζεται η διεκπεραίωση διοικητικών και τεχνικών εργασιών που η μη ολοκλήρωση τους εντός του έτους 2017 θα επιφέρει ζημίες και βλάβη τόσο σε άτομα όσο και στο Ίδρυμα.

Το μεγαλύτερο κόστος, όμως, από την κατάληψη αυτή είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου, η ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, η εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στη πανεπιστημιακή κοινότητα, και η αποθάρρυνση φοιτητών και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, το δικαίωμα των 12.000 μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, καθώς επίσης και να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τους λόγους αυτούς η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου:

Α. καλεί τους καταληψίες να αποχωρήσουν και να παραδώσουν το κτήριο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος,

Β. ζητά από την Πολιτεία να διασφαλίσει μόνιμες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου,

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί επένδυση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία εκατό χρόνια και είναι καθήκον όλων η προστασία και η λειτουργία του σε καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ακαδημαϊκών αξιών.

Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18/12)

Διακοπή λειτουργίας τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Λόγω κατάληψης του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου από εξωπανεπιστημιακή ομάδα αγνώστων που απαγορεύουν την είσοδο στο κτήριο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σήμερα 18/12/2017 δεν θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα προπτυχιακά μαθήματα, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι προγραμματισμένες κατατακτήριες εξετάσεις, καθώς επίσης δεν θα λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Οι ανακοινώσεις των καταληψιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18/12)

Σήμερα 18/12 αποφασίσαμε τη λήξη της κατάληψης της ΑΣΟΕΕ. Όπως είχαμε ανακοινώσει η πορεία της κατάληψης εξαρτόταν άμεσα από την έκβαση της απεργίας πείνας. Εφόσον λοιπόν η απεργία πείνας σταμάτησε και λόγω δυναμικής δεν ήταν εφικτό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της  συνέχισής της με αιχμή τον αγώνα ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Η αιφνιδιαστική καταστασταλτική κίνηση στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα στις φυλακές Πατρών οξύνει τις συνθήκες κράτησης και είναι κομμάτι της πρακτικής εφαρμογής του νέου σωφρονιστικού κώδικα.Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας συνεχίζεται.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ 
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (17/12)

Σήμερα 17/12, η πρυτανική αρχή έστειλε το γραμματέα της στην ανοιχτη διαδικασία για να αλιεύσει πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της κατάληψης και τις προθέσεις των καταληψιών. Του δηλώσαμε ρητά, ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση συνδιαλλαγής με την πρυτανικιή αρχή και ότι σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο κτήριο. Στις κεκαλυμμένες απειλές του εντεταλμένου ως προς μία ενδεχόμενη εκκένωση, δηλώσαμε, ότι η πορεία της κατάληψης εξαρτάται αποκλειστικά από την έκβαση της απεργίας πείνας και ότι δε συνδιαλλεγόμαστε με την πρυτανική αρχή. Ο πρύτανης πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό του, ότι δε μας κάνει καμία χάρη και ότι οποιαδήποτε απόπειρα εκκένωσης θα είναι μία βαρυσήμαντη πολιτική επιλογή της οποίας θα επωμιστεί το κόστος.

Αύριο 18/12 από τις 9:00 το πρωί καλούμε κόσμο να πλαισιώσει το εγχείρημα καθώς έχουν γίνει καλέσματα ενάντια στην κατάληψη από φοιτητές. Το συγκεκριμένο φοιτητικό υποκείμενο που ενδέχεται να συσπειρωθεί αύριο δε μας είναι άγνωστο.Είναι οι γνωστοί καριερίστες, που επιδιώκουν την εύρυθμη ακαδημαική λειτουργία, τους καθαρούς τοίχους, που σκουπίζεις το πάτωμα από τα σάλια τους, που πατούν επί πτωμάτων διεκδικώντας τα νεοφιλελεύθερα ατομικά δικαιώματα τους. Είναι οι γνωστοί αντιδραστικοί σε κάθε προσπάθεια αναρχικού αγώνα, που τους καθυστερεί από τον καπιταλιστικό στίβο της ανέλιξης στην κοινωνική πυραμίδα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ 
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΣΟΕΕ ΣΤΙΣ 9:00 π.μ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (15/12)

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ

Στις 11/11/2017 οι αναρχικοί κρατούμενοι και μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα ξεκίνησαν απεργία πείνας με αιτήματα:

  • να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
  • Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
  • Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
  • Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.

Παράλληλα, εδώ και κάποιο διάστημα πραγματοποιείται κινητοποίηση σε διάφορες ελληνικές φυλακές ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, ο οποίος οξύνει τις συνθήκες κράτησης εντός των τειχών και ταυτόχρονα προσπαθεί να απομονώσει τους έγκλειστους από το κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον.

Για αυτούς τους λόγους σαν ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και για την περεταίρω κλιμάκωση του αγώνα εκτός των τειχών επιλέξαμε να καταλάβουμε το κτίριο της ΑΣΟΕΕ.

Ανέκαθεν οι αναρχικοί χρησιμοποιούν τις καταλήψεις ως σημείο αναφοράς, όπου μέσω της πολιτικής ζύμωσης συλλογικοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους κοινωνικοποιώντας ζητήματα, που αφορούν το σώμα, που συσπειρώνει η εκάστοτε κατάληψη με βάση τον αξιακό τους κώδικα.Η κάθε κατάληψη λόγω της πολυτασικότητας του α/α χώρου ποικίλει στις θεωρητικές προσεγγίσεις της και κατ’επέκταση στις δράσεις της. Για μας είναι δεδομένο, ότι η κάθε κατάληψη διατηρεί την πολιτική της αυτονομία. Οποιαδήποτε συλλογικοποίηση ξεπεράσει το όριο της πάντα θεμιτής πολιτικής κριτικής και σταθεί κατασταλτικά απέναντι σε κάποια κατάληψη ,παρά τις όποιες προβληματικές της, θεωρούμε, ότι ταυτίζεται πλήρως με την κρατική στρατηγική εξάλειψης των κατειλημμένων χώρων, και τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την πολιτική μας ταυτότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Τα μόνα αιτήματα, που έχουν ικανοποιήσει είναι αυτά που αφορούν το μεταξύ τους 2ωρο επισκεπτήριο καθώς και το 3ωρο επισκεπτήριο με το παιδί.

Οι εξοντωτικές μετακινήσεις των απεργών στόχο έχουν να κάμψουν αποτυχημένα το ηθικό τους .Ταυτόχρονα, οι απεργίες των σωφρονιστικών έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν επανειλημμένα τα επισκεπτήρια οι κρατούμενοι.

Στις 4/12 τα ξημερώματα εισέβαλαν στους θαλάμους των απεργών υπάλληλοι και αρχιφύλακες και δήλωσαν πως υπάρχει εισαγγελική εντολή του Σαββαϊδη για ακούσια νοσηλεία την οποία αρνήθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν με την βία στο νοσοκομείο.

Αυτή τη στιγμή οι απεργοί πείνας βρίσκονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και η κατάσταση της υγείας τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Αρνούνται κάθε ιατρική εξέταση ακυρώνοντας με τη στάση τους έμπρακτα την παράνομη εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την ικανοποίηση του αιτήματος, ώστε ο Νίκος Μαζιώτης να βγει από την απομόνωση ούτε και για την απόσυρση συνολικά του άρθρου 11 για τις φυλακές τύπου Γ και του νέου σωφρονιστικού κώδικα.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται δυναμικά.

Καλούμε ατομικότητες και συλλογικότητες στην ανοιχτή συνέλευση της κατειλημμένης ΑΣΟΕΕ για την δημιουργία κέντρο αγώνα στις 20:00 για συνδιαμόρφωση δράσεων με στόχο την όξυνση του αγώνα.

Οι συλλογικοποιήσεις, οι οποίες συσπειρώθηκαν για την καταστολή της κατάληψης του Πολυτεχνείου , η οποία ήταν αλληλέγγυα τόσο στους απεργούς πείνας (Π.Ρούπα και Ν.Μαζιώτη) όσο και στον αγώνα των κρατούμενων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, είναι ανεπιθύμητες και δεν έχουν θέση στην διαδικασία.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ Π.ΡΟΥΠΑ ΚΑΙ Ν.ΜΑΖΙΩΤΗ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ SCRIPTA MAΝENT

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6/12/17

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΤΙΝΟ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΚΑΤΕIΛHΜΜΕΝΗ ΑΣΟΕΕ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr