Φοιτητές σύρονται στα Δικαστήρια επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις από το 2011!

Είναι απορίας άξιο το ότι ενώ σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με κινητοποιήσεις φοιτητών που καταλήγουν ακόμα και σε βανδαλισμούς, σπανίως το καθηγητικό δυναμικό και οι διοικούντες ποινικοποιούν τη δράση (με εξαίρεση, ίσως, τον ανεκδιήγητο Φορτσάκη, εικόνα – πρότυπο αυταρχισμού προφανώς για ορισμένους...), στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο τα πράγματα είναι... ανάποδα!

Σε ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο ούτε βανδαλισμοί, ούτε προπηλακισμοί ούτε ακρότητες έχουν παρατηρηθεί, εδώ διώκονται φοιτητές και, για την ακρίβεια, οι εκπρόσωποί τους: μέλη διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων ουσιαστικά για τη συνδικαλιστική τους δράση και με κατηγορίες... ευρείας γκάμας.

Πρόκειται για πέντε φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «παράνομη βία», η οποία δεν έχει να κάνει με προπηλακισμούς αλλά, ως επί το πλείστον, για διακοπές μαθημάτων προκειμένου να ενημερωθούν φοιτητές για κινητοποιήσεις, συμβολικές καταλήψεις ή ακόμα και διαμαρτυρίες...


Δύο δίκες μέσα σε δεκαπέντε ημέρες

Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, δύο είναι οι δίκες στις οποίες σύρονται φοιτητές. Η πρώτη θα γίνει αύριο και αφορά περιστατικό που έγινε προ τεσσάρων ετών (!), όταν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εργατικών κινητοποιήσεων κατά των μέτρων της τότε κυβέρνησης και του μνημονίου, ομάδα φοιτητών είχε μεταβεί σε τηλεοπτικό σταθμό, υπήρξε ένταση με τον τότε υπεύθυνο του σταθμού που είχε ως κατάληξη το ράγισμα της τζαμαρίας των εγκαταστάσεών του.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του σταθμού απέσυραν κάθε προσφυγή κατά των φοιτητών, η δίωξη συνεχίστηκε, όπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιάκωβος Παναγόπουλος.

Στις 16 Μαρτίου

Πάντως, η πλέον σοβαρή υπόθεση είναι αυτή που εκδικάζεται στις 16 Μαρτίου και αφορά μηνύσεις που ασκήθηκαν σε πέντε φοιτητές για διάφορα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη «Ρωγμή»: «Γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 2011 στο κτήριο του Ιστορικού και πιο συγκεκριμένα σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ, «εκκένωση» του Στεκιού φοιτητών το καλοκαίρι του 2012, παρεμβάσεις σε μαθήματα καθηγητών που στήριξαν το νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου κ.α. Και οι δύο μηνυτήριες αναφορές στοχεύουν πολίτες και φοιτητές του κινηματικού χώρου και ασκήθηκαν με μοναδικό στόχο την προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε μορφής αντίδρασης από το φοιτητικό και εργατικό κίνημα», υπογραμμίζει η παράταξη της οποίας μέλη διώκονται. Στην ανακοίνωση η «Ρωγμή Ιονίου Πανεπιστημίου» τονίζει ότι «οι πολιτικές διώξεις τόσο των συμφοιτητών μας, όσο και αγωνιστών του κινήματος, δεν θα περάσουν. Το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα δεν κάμπτεται ούτε και τρομοκρατείται• ανασυντάσσεται και αντεπιτίθεται διεκδικώντας όλα αυτά που τόσα χρόνια οι αντιδραστικές κυβερνήσεις μας έχουν στερήσει», τονίζεται απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες τόσο αύριο Δευτέρα όσο και στις 16 Μαρτίου έξω από το Δικαστήριο «για να στηρίξουμε τους συναγωνιστές μας και να αποδείξουμε ότι το κίνημα παραμένει ισχυρό».

Ας σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι για τη δίκη της 16ης Μαρτίου υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο είναι ουσιαστικά αυθαίρετο αφού δεν κατηγορούνται για κάποια συγκεκριμένη πράξη βίας αλλά ουσιαστικά για τη συμμετοχή τους στις δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες, φευ, πρωτοστάτησαν...

Περιφερειακό Συμβούλιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέρ των φοιτητών!

Πολιτικές αντιδράσεις

Στους φοιτητές εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του με ψήφισμα που εξέδωσε σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το οποίο καταδικάζει την εκδίκαση μιας σειράς δικογραφιών με κατηγορούμενους Κερκυραίους πολίτες και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου: «Οι δίκες αφορούν τους πολιτικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Κέρκυρα κατά τα έτη 2011 - 2013.  Κατά την ταραγμένη εκείνη περίοδο της ψήφισης των μνημονίων, σε ολόκληρη τη χώρα ο ελληνικός λαός πάλεψε γενναία και αντιστάθηκε σθεναρά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε η ζωή του, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά του. 

Στα πλαίσια του δίκαιου αυτού αγώνα εντάσσονται και οι αγώνες των κατηγορούμενων συμπολιτών μας. Βρίσκονται σήμερα διωκόμενοι εξαιτίας των πολιτικών και ηθικών τους αρχών, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να σταθούν αμέτοχοι μπροστά στο έγκλημα που συντελούνταν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. 

Η μέχρι σήμερα πορεία των πολιτικών πραγμάτων δικαιώνει τον αγώνα τους και μας επιβάλλει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτούς. 

Για τους λόγους αυτούς, το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους κατηγορούμενους και καλεί τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει το καθήκον της σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας».

Το τμήμα Δικαιωμάτων της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση στους φοιτητές εκφράζει και το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Δικαιωμάτων του οποίου κάνει λόγο για πολιτικές διώξεις και ζητά την αθώωση όλων των κατηγορούμενων. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας αναφέρονται τα εξής: «Μια σειρά από πολιτικές διώξεις στην Κέρκυρα στις αρχές και τα μέσα του Μάρτη, έρχονται για να επιβεβαιώσουν ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, των κυβερνήσεων των μνημονίων, της καταστολής και της ποινικοποίησης των αγώνων είναι ακόμα εδώ. Μπορεί οι κύριοι εκφραστές τους να βρίσκονται πλέον στο πολιτικό περιθώριο, η ουσία της πολιτικής τους όμως, μια ουσία που διέπει βαθιά τη Δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς παραμένει. 

Στις 2 Μαρτίου 2015 εκδικάζεται η υπόθεση των αγωνιστών που στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων της 19ης και 20ης Οκτωβρίου 2011 πραγματοποίησαν κατάληψη στη Νομαρχία Κέρκυρας και εν συνεχεία πραγματοποίησαν παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Start ώστε να καλέσουν την Κερκυραϊκή κοινωνία να συμμετέχει και να στηρίξει την κατάληψη. Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού αρνήθηκαν να συνδράμουν σε αυτό, ακολούθησαν λεκτικοί διαπληκτισμοί και ενώ οι αγωνιστές αποχώρησαν, ωστόσο κατατέθηκε μήνυση από τη διεύθυνση του σταθμού, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Παρόλα αυτά, ο εισαγγελέας θεώρησε σωστό να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη.

Η δεύτερη υπόθεση διωκόμενων αγωνιστών που εκδικάζεται στις 16 Μαρτίου 2015 στα δικαστήρια Κέρκυρας, αφορά τη στοχοποίηση αγωνιστών/τριών του φοιτητικού κινήματος με στόχο την ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και

εργατικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου σε ένα διάστημα τριών ετών. Πρόκειται για πολιτικές διώξεις που αφορούν συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών οργάνων, κινητοποιήσεις συλλογικές μαζί με σωματεία και εργατικούς χώρους, καταλήψεις ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία ελεύθερων φοιτητικών χώρων σε αχρησιμοποίητες αίθουσες του πανεπιστημίου. Μια υπόθεση που η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι πρωτοφανής.

Καλούμε την Κερκυραϊκή κοινωνία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες. Η τρομοκρατία που ασκούνταν τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες διώξεις αγωνιστών στα πανεπιστήμια, στους εργατικούς αγώνες, στα διόδια, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, αποτελεί παρελθόν μαζί με τους εμπνευστές της.

Καλούμε και την ελληνική δικαιοσύνη να το συνειδητοποιήσει: Μια νέα μέρα ξημέρωσε για τις ελευθερίες, τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - 2 ΜΑΡΤΙΟΥ & 16 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 9 π.μ.».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Το κράτος για ακόμη μια φορά μας δείχνει το αυταρχικό του πρόσωπο, διώκοντας αγωνιστές και ποινικοποιώντας κάθε μορφή αγώνα. Πρόκειται για τις δίκες πολιτικού χαρακτήρα που θα λάβουν χώρα στις 2/3 και στις 16/3 στην Κέρκυρα. 

Η πρώτη δίκη αφορά τους αγωνιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τον Οκτώβριο του 2011. Συγκεκριμένα διώκονται μία ομάδα ατόμων της τότε ανοιχτής συνέλευσης της κατάληψης της Νομαρχίας, για την απόπειρα παρέμβασης στο τηλεοπτικό κανάλι START με σκοπό το κάλεσμα του κερκυραϊκού λαού στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για εκείνες τις μέρες. Να σημειώσουμε δε ότι παρ’ ότι ο τότε διευθυντής του προγράμματος απέσυρε τη μήνυση που είχε καταθέσει, η εισαγγελική αρχή εξακολούθησε να θέτει σε ισχύ την παραπάνω ποινική δίωξη.  

Η δεύτερη δίκη αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης ορισμένων φοιτητών και εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων από συγκεκριμένους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου και του Αντιπρύτανη, σε αγαστή συνεργασία πάντα με στελέχη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η δικογραφία των διωκόμενων φοιτητών αποτελεί ένα συνονθύλευμα στοιχείων, στηριζόμενη κατά βάση σε προσωπικές απόψεις καθηγητών και ψευδείς μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών της ΠΑΣΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες διώξεις δεν θα μπορούσε παρά να είναι πολιτικές, ποινικοποιώντας και καταστέλλοντας κάθε μορφή κοινωνικού αγώνα. Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών έκαναν τα πάντα για να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και δημοκρατίας ώστε να ολοκληρώσουν ανενόχλητοι το σχέδιο ισοπέδωσης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακρεούργησης κάθε δημόσιου αγαθού. 

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ Κέρκυρας καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να απαντήσει στις διώξεις των αγωνιστών μην επιτρέποντας καμία καταδίκη αυτών που παλεύουν για μια δικαιότερη κοινωνία».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr