Σχετικά με το Νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Σχετικά με το Νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ομόφωνη ήταν η απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο για σύσταση επιτροπής με μέλη από όλες τις παρατάξεις και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις τόσο σε τοπικό με επίπεδο με την Εκκλησία, όσο και σε εθνικό πηγαίνοντας στο Υπουργείο Παιδείας ή ακόμα και στο Βουλευτή Ζακύνθου, Σταυρου Κοντονή, καταθέτοντας ψήφισμα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σε συζήτηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την ένωση του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σκοπός ήταν με την παρουσία όλων των μεριών – αν και απουσίαζε και η φοιτητική κοινότητα – το θέμα να διερευνηθεί πλευρικά και το συμβούλιο να οδηγηθεί σε μια άμεση απόφαση.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και σε σχέση με ότι αφορά το νησί μας, στο Ιόνιο πανεπιστήμιο ιδρύεται από την 1η-10-2018 Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και υπό τις προϋποθέσεις:

1. Ενσωμάτωση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου,

2. Ενσωμάτωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Αίνου Κεφαλληνίας,

3. Ενσωμάτωση του Αστεροσκοπίου «Εύδοξος» και

4. Διάθεση νέων μελών Δ.Ε.Π. στην κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Ζακύνθου.

Για το Τ.Ε.Ι. Ζακύνθου αυτό σημαίνει ότι καταργείται οριστικά η πολιτιστική κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης και ότι στο νησί παραμένει μόνο μία κατεύθυνση, αυτή των Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. Η κατεύθυνση που καταργείται προτείνεται να ενσωματωθεί στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Αττικής.

Αν και βασικά μέλη της Επιτροπής Παιδείας απουσίαζαν, όπως επίσης και η ελάσσων αντιπολίτευση της οποίας η απουσία χαρακτηρίστηκε «ύποπτη», εφόσον την προηγούμενη φορά είχε δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για τον αριθμό των φοιτητών την τελευταία δεκαετία και τη δραματική μείωση, ξεκινώντας με 146 φοιτητές την περίοδο 2009-10 και καταλήγοντας με 8 το 2017-18. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιάννης Κόκλας, έκανε λόγο για «μεθοδευμένη και σταδιακή κατάργηση του τμήματος στην αρχή με την κατάργηση τμήματος και τη δημιουργία κατεύθυνσης, μετά με την εισαγωγή του μαθήματος του σχεδίου με απώτερο σκοπό να αποδυναμωθεί και να κλείσει». Για το ζήτημα μίλησε και ο κ. Τσουκαλάς, πρόεδρος συλλόγου φοροτεχνικών, προειδοποιώντας ότι «εάν κλείσει το Τ.Ε.Ι., δεν ξανάρχεται καμιά σχολή στη Ζάκυνθο».

Αν και η απόφαση δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ο χρόνος πιέζει και οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες. Πολλοί εκ των παρόντων έκαναν λόγο για τετελεσμένα γεγονότα, αλλά υπήρχαν και εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια ανατροπής. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Τσίπηρας, είπε ότι «το 2013 το ανατρέψαμε, μπορούμε και τώρα». Ωστόσο, η Αντιπολίτευση δεν έδειξε τόσο αισιόδοξη, εφόσον «το 2013 είχαμε και τους πανεπιστημιακούς μαζί μας. Σήμερα, υπάρχει διάχυση συμφερόντων», γράφει η εφημερίδα "Ημέρα Ζακύνθου".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr