Πρόταση για ίδρυση τμήματος συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πρόταση για ίδρυση τμήματος συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στα πλαίσια της στρατηγικής κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ιθάκης και σε συνδυασμό με την πάγια θέση της σύνδεσης του νησιού με την ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ και τον ΟΔΥΣΣΕΑ, ως βασικού συστατικού της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η Δημοτική Αρχή Ιθάκης έχει εκπονήσει και δρομολογήσει μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών, μέρος των οποίων αφορά στην επανενεργοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών, την αναβάθμιση των Μουσείων, των ομηρικών θέσεων και των αρχαιολογικών χώρων της Ιθάκης και την πάσης φύσεως ισχυροποίηση της διε-επιστημονικής παρουσίας των ειδικών περί τα Οδυσσειακά στο νησί μας.

Με αφορμή την πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, η Δημοτική Αρχή Ιθάκης σύμφωνα με το inkefalonia προτείνει την ίδρυση ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΈΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ στον ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ.


Η Ιθάκη έχει συνδεθεί με τον ξακουστό βασιλιά Οδυσσέα ήδη από την αρχαιότητα, μέσα από τα Ομηρικά Έπη. Για το λόγο αυτό, η ΙΘΑΚΗ, ως φυσικός τόπος, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων ήδη από τον 19ο αιώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα ήδη από την προϊστορική περίοδο, ενώ τα ευρήματα της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου είναι εντυπωσιακά και σπάνια στον ελλαδικό χώρο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενός μεγάλου πλήθους κοινού και ειδικών σε διεθνές επίπεδο.

Οι ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί όλο αυτό το διάστημα έχουν φέρει στο φως σημαντικές αρχαιότητες, εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των προγόνων μας και της τεχνογνωσίας τους. Κάποια εξ' αυτών εκτίθενται στα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία που λειτουργούν στο νησί. Και μόνον η λειτουργία δύο Μουσείων σε ένα νησί με μικρή έκταση όπως η Ιθάκη, είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει η ιστορία του νησιού και τα μέχρι τώρα ευρήματα. Στο πλαίσιο της επαναδιαμόρφωσης του ανώτατου εκπαιδευτικού χάρτη της Ελλάδας, θεωρούμε την συγκυρία ιδανική για να προτείνουμε το νησί της Ιθάκης ως συμβολική, αλλά και φυσική έδρα ενός ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Σε άμεση συνεργασία με άλλα καινοτόμα τμήματα του ίδιου Πανεπιστημίου, όπως το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής, ή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, τα Μουσεία της Ιθάκης μπορούν να καταστούν κατά πρότυπο τρόπο διαδικτυακά μέσα από πλατφόρμες τρισδιάστατης απεικόνισης και εικονικής περιήγησης, έτσι ώστε οι φοιτητές και οι μελετητές να έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο της μελέτης τους, ενώ παράλληλα θα βλέπουν τα στάδια ενός αρχαίου αντικειμένου από την εύρεσή του μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr