ΕΑΠ: Πρόσκληση σε Σεμινάριο & Θεατρική Παράσταση του Δ. Αβδελιώδη

ΕΑΠ: Πρόσκληση σε Σεμινάριο & Θεατρική Παράσταση του Δ. Αβδελιώδη

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει το σεμινάριο με τίτλο: «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», τη Κυριακή 14 Μαΐου από 11:00 έως 13:30 στη Πάτρα στη Bιβλιοθήκη του ΕΑΠ (διεύθυνση: Πατρών Κλάους 183).

Ο Δήμος Αβδελιώδης θα αναλύσει τη μέθοδό του, επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, θεατρικού ή λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο στο πλαίσιο της προσέγγισης πεζών και έμμετρων κειμένων ή της υλοποίησης θεατρικών παραστάσεων.


Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημιουργός «κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του».

Η παρουσίαση της μεθόδου θα γίνει αναλυτικά επάνω στην πρώτη παράγραφο από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» και στο ποίημα του Γ. Σεφέρη «Επιφάνεια 1937», τα οποία θα διατεθούν κατά την προσέλευση σε αντίγραφα.

Οι προσερχόμενοι μπορούν να προτείνουν ένα μικρό απόσπασμα ενός κειμένου (μια στροφή ποιήματος ή μια μικρή παράγραφο πεζογραφήματος) για να αποδοθεί η ερμηνεία με την καθοδήγηση του κ. Αβδελιώδη.

H είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σε συνέχεια του πρωινού σεμιναρίου, το βράδυ στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη στο Συνεδριακό του ΤΕΙ Πατρών (Μ.Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι). 

Στην παράσταση, διάρκειας 80 λεπτών, ο Βασίλης Καραμπούλας θα ερμηνεύσει τον Σωκράτη και ο Γιάννης Κολόι τον Μέλητο, σε μια σκηνική αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και τα αγγλικά). Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Για πληροφορίες: κα Παπαδοπούλου Νίκη, τηλ. 2610 367829, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δείτε την Πρόσκληση

Δείτε την Αφίσα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr