Το ΕΑΠ για τον αποκλεισμό αποφοίτων του σε προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το ΕΑΠ για τον αποκλεισμό αποφοίτων του σε προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Σχετικά με την εύλογη διαμαρτυρία του συλλόγου αποφοίτων του ΕΑΠ που αφορά τη προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αριθμό 1Κ/2017/28-2-2017 η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ επιθυμεί να κάνει γνωστά τα εξής:

Μόλις έγινε γνωστή η σχετική προκήρυξη και ο αποκλεισμός απ’ αυτήν των αποφοίτων του ΕΑΠ, απεστάλη η συνημμένη επιστολή με αρ. πρωτ. 113/ 1-3-2017 από τη  Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Α.Π. στο Α.Σ.Ε.Π.. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγχρόνως ενημερώθηκαν και οι αρμόδιοι ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση η Διοικούσα Επιτροπή όπως άλλωστε προκύπτει και από το περιεχόμενο της επιστολής θεωρεί άδικο τον αποκλεισμό των αποφοίτων του Ιδρύματος από την ως άνω προκήρυξη.


Είναι αυτονόητο ότι η Διοικούσα Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον η αδικία αυτή σε βάρος των αποφοίτων του.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Συμπερίληψη τίτλων σπουδών τον Ε.Α.Π. ατην προκήρυξη 1Κ/2017 

Κύριε Πρόεδρε, 

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι στην προκήρυξη 1Κ/2017 η οποία αναρτήθηκε την 28/02/2017 δεν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι σπουδών που αποδίδονται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στους αποφοίτους του. Το ΕΑΠ είναι ένα εκ των 24 ΑΕΙ της χώρας, οι δε τίτλοι σπουδών που χορηγεί είναι προφανώς ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που χορηγούνται από τα άλλα ΑΕΙ. 

Σύμφωνα δε με το Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39Α`) «Κατ9ορtσμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημόσιου Τομέα», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα Π.Δ. 347/2003 (315Α"), 44/2005 (63Α"), 116/2006 (115Α") και 146/2007 (185Α" ), καθώς και με τους Ν. 4115/2013 (24Α") και 4148/2013 (99Α" ), στο Άρθρο 4 ορίζεται ότι για τον Κλάδο ΠΕ Διοικητικού και / ή Οικονομικού ως: 

1. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό ορίζεται πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής, περιλαμβανομένων και των πτυχίων ή διπλωμάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.), ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής. 

2. Στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου γίνεται παραπομπή, όταν τα παραπάνω προσόντα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κλάδων διαφορετικής ονομασίας. 

3. "Οταν ο κλάδος είναι αμιγώς διοικητικός, επιτρέπεται να περιορίζονται με την προκήρυξη τα προσόντα διορισμού σε πτυχία ή διπλώματα διοικητικών ή νομικών μόνο σπουδών γενικώς ή συγκεκριμένων ειδικοτήτων αυτών, μετά από αίτημα του φορέα που εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται αναλογικά για πτυχία ή διπλώματα οικονομικών μόνο σπουδών στις περιπτώσεις, που ο κλάδος είναι αμιγώς λογιστικός ή οικονομικός. 

Επομένως σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι απόφοιτοι των Προγραμμάτων Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ε.Α.Π. εμπίπτουν στο αντικείμενο της προκήρυξης και θα πρέπει οι τίτλοι αυτοί να συμπεριληφθούν στη λίστα με τους αποδεκτούς τίτλους σπουδών. Σημειώνεται ότι ήδη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα οι τίτλοι σπουδών του ΕΑΠ: «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός», «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών», «Πληροφορική» και «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες». 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας που αφορούν στη συμπλήρωση της λίστας και την άρση της αδικίας προς τους αποφοίτους του Ιδρύματός μας. Παρακαλούμε επίσης για την ορθή αναγραφή του τίτλου σπουδών του Προγράμματος «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», αντί του αναγραφόμενου «Σπουδές στις Φυσικές». Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε σε ανάλογες περιπτώσεις, προσδοκούμε στην άμεση συμπλήρωση των αποδεκτών τίτλων σπουδών, ώστε όλοι οι δικαιούμενοι να μπορούν να συναγωνιστούν απολαμβάνοντας ίσες ευκαιρίες. 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε Βασίλης Καρδάσης

Δείτε την Επιστολή εδώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Το ΕΑΠ απαντάει στις συκοφαντίες

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr