Αναστάτωση στο ΕΑΠ από προκήρυξη για καθηγητές με «νέα» κριτήρια

Αναστάτωση στο ΕΑΠ από προκήρυξη για καθηγητές με «νέα» κριτήρια

Αντιδράσεις προκαλεί η προκήρυξη για μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η οποία αφορά στα ακαδημαϊκά έτη 2017-2020. 

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΑΠ, ένα από τα κριτήρια της προκήρυξης είναι η αρνητική μοριοδότηση υποψηφίων που έχουν διδάξει ξανά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, οι οποίοι για κάθε έτος διδασκαλίας χάνουν μία μονάδα. Αντίστοιχα, πριμοδοτούνται με 20 μονάδες υποψήφιοι που δεν είχαν ποτέ ξανά σχέση με το ίδρυμα. Επίσης, ο σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά πως ορίζεται «κριτήριο διαθεσιμότητας», του πόσο «έτοιμος» είναι δηλαδή κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του. 


Η προκήρυξη αφορά μέλη ΣΕΠ των 6 Προπτυχιακών και 27 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, που λειτουργούν με ετήσιες θεματικές ενότητες.

«Ο όρος της αρνητικής μοριοδότησης συνιστά ένα απαράδεκτο και άδικο "τιμωρητικό" αντικίνητρο για τους υποψήφιους που για χρόνια έχουν προσφέρει διδακτικό έργο στο ΕΑΠ και έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων και του προσφερόμενου διδακτικού υλικού. (Ας σημειωθεί πως η "αρνητική μοριοδότηση" στο Δημόσιο συνδέεται μόνο με "πειθαρχικές ποινές" και όχι με προσόντα γνώσης και εμπειρίας). Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι ανάμεσα σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνοι οι ΣΕΠ, οι οποίοι για χρόνια έχουν ως μόνη κύρια εργασία το ΕΑΠ και που ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν άνεργοι», σημειώνει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου που σημειώνει πως «τα παραπάνω κριτήρια παραβιάζουν κάθε έννοια Δικαιοσύνης, ισονομίας, ακαδημαϊκής αξιοκρατίας και ισότητας της κρίσης. Αποκαλύπτουν δε, την πρόθεση της Διοικούσας Επιτροπής για "μαζικές εκκαθαρίσεις" υποψηφιοτήτων, κατά την διαδικασία αξιολόγησης».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr