Υποτροφίες σε κρατούμενους για σπουδές στο ΕΑΠ

Υποτροφίες σε κρατούμενους για σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Υπεγράφη χθες, συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ανοικτού Πανεπιστημίου για υποτροφίες σε κρατούμενους και σπουδές σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.Αναλυτικότερα, στην αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας "Γιώργος Ζουγανέλης» των φυλακών Κορυδαλλού παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Καρδάσης για την παροχή 20 υποτροφιών σε κρατούμενους.

Ακόμη, στην ίδια συμφωνία, μεταξύ των άλλων σύμγωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπεται η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής - σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συμφωνία αυτή ενισχύει την εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Επίσης, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι η ενθάρρυνση των υπαλλήλων των φυλακών για σπουδές σχετικές με την εργασία τους, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του σωφρονιστικού συστήματος,

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η εποχή της οικονομικής κρίσης, δε φαίνεται να είναι η περίοδος που επιβεβαιώνεται η φράση: «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή». Ωστόσο, στις ημέρες μας, γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο της φυλακής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» και προσέθεσε: «Η εκπαίδευση και η καλλιέργεια, όπως δρομολογούνται, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι απαραίτητο να συνδυάζονται στις φυλακές».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι «όταν το υπουργείο Παιδείας κατορθώνει να φτάνει παντού, όπου χρειάζεται εκπαίδευση, αρχίζει να επιτελεί το σκοπό του», και συμπλήρωσε πως αξίωμα του υπουργείου Παιδείας ήταν και παραμένει: «Η παιδεία, δημόσιο αγαθό για όλες και για όλους».

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ανέφερε ότι «η ιδανικότερη δίοδος για να βγει κανείς από το έγκλημα είναι η συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κράτηση» και προσέθεσε ότι «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως απευθύνεται σε όποιον για διάφορους λόγους δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στις φυλακές».

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, προανήγγειλε πως εφ’ όσον υπάρξει ζήτηση θα δοθούν περισσότερες υποτροφίες στο μέλλον.

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΕΑΠ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr