ΕΑΠ, επεκτείνεται, εξωτερικό, eap.gr Το ΕΑΠ επεκτείνεται στο εξωτερικό

Το ΕΑΠ επεκτείνεται στο εξωτερικό

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) επεκτείνεται στο εξωτερικό, ενώ ενισχύει και το δίκτυο παραρτημάτων του εντός Ελλάδος. Τις δυνατότητες αυτές επιτρέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΠΝΠ:


- Για το ΕΑΠ ορίζει ότι με απόφαση της διοικούσας επιτροπής, μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα και κέντρα σπουδών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Επίσης, το ΕΑΠ μπορεί να οργανώνει και προγράμματα διά βίου μάθησης, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ Ελλάδας ή εξωτερικού. Με απόφαση της διοικούσας επιτροπής θα ορίζονται το ύψος και ο τρόπος καταβολής των διδάκτρων. Ο πρόεδρος της διοικούσας κ. Βασίλης Καρδάσης ανέφερε χθες στην "Κ" ότι το ΕΑΠ –με έδρα στην Πάτρα– θα μπορεί να δημιουργήσει παραρτήματα σε διάφορες πόλεις της χώρας (π.χ. Θεσσαλονίκη), όπου θα μπορούν να απευθύνονται φοιτητές του, και οι χώροι αυτοί να δίνουν το στίγμα του ΕΑΠ στην πόλη. Επίσης, το ΕΑΠ μπορεί να δημιουργήσει κέντρα στο εξωτερικό για την προώθηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων του. Ο κ. Καρδάσης ανέφερε χαρακτηριστικά το ενδιαφέρον που δείχνουν ξένοι αλλά και Έλληνες της Διασποράς για προγράμματα όπως του Ελληνικού Πολιτισμού. Παράλληλα, κατοχυρώνονται οι 170 συμβασιούχοι του ΕΑΠ που είχαν μείνει μετέωροι, καθώς ορίζεται ότι εφόσον πληρώνονται από το ίδρυμα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους με σύμβαση εργασίας.

Για να ενημερώνεσαι για τα σημαντικότερα νέα του ΕΑΠ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

- Επεκτείνει τη διάρκεια, από έξι σε εννέα μήνες, της Πιλοτικής Πράξης Μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Στο πλαίσιο της Πιλοτικής Τάξης οι μαθητές θα εκπαιδεύονται σε χώρους εργασίας διάρκειας 28 ώρες εβδομαδιαίως επιμερισμένες κατ’ ελάχιστο σε τέσσερις ημέρες. Παράλληλα, επεκτείνει τη διάρκεια του εργαστηριακού μαθήματος Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση, από έξι μήνες σε εννέα, ωστόσο με την προηγούμενη ρύθμιση η διδασκαλία του ήταν πιο πυκνή (συνολικά 11 ώρες την εβδομάδα από 7 ώρες, όπως ορίζει η ΠΝΠ).

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΕΑΠ

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα,  η παράταση της αναστολής των διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέχρι 31/12/ 2016, όπως ορίζει η ΠΝΠ, θορύβησε τους εκπαιδευτικούς. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην "Κ" ότι η ΠΝΠ παρατείνει την ισχύ υπουργικής απόφασης από το 2006, και ότι διορισμοί θα γίνουν και το 2016, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr