ανακοίνωση, Καθηγητών, ΕΑΠ, Ίδρυμα, eap.gr Η ανακοίνωση των Καθηγητών του ΕΑΠ για το νομοσχέδιο!

Η ανακοίνωση των Καθηγητών του ΕΑΠ για το νομοσχέδιο!

Αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική χαρακτηρίζει ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει στις 16/12 με μoρφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο “ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ” την μεταβολή των προϋποθέσεων αυτοδυναμίας του ΕΑΠ με πρόφαση την απουσία Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος, χωρίς καν να θέτει χρονικό περιορισμό για τη σύνταξή του.

Ο ΕΦΜ μελών ΔΕΠ διατυπώνει τη λύπη και απογοήτευση και ζητά:  


1. Το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την σχετική διάταξη, και,

2. Ολους τους βουλευτές και ειδικά τους προερχόμενους από το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης να αντισταθούν και να καταψηφίσουν την, πρωτοφανή στην ελληνική ιστορία μετά την μεταπολίτευση, αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή πρόταση ανάκλησης της αυτοδυναμίας του 3ου μεγαλύτερου σε αριθμό φοιτητών ελληνικού Πανεπιστημίου.

Ο ΕΦΜ μελών ΔΕΠ, τονίζει στην ανακοίνωση ότι:

Α. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ, η οποία καταχρηστικά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα ενώ υπάρχουν δύο σχετικοί νόμοι που την επιβάλλουν, εξαρτάται από την αποκλειστική θέληση της εκάστοτε διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής να συντάξει τον απαιτούμενο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, πράγμα που δεν υπήρξε ως προαπαιτούμενο στα άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Β. Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται απαράδεκτα οι αρμοδιότητες της ολιγομελούς διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής έως του σημείου να αποφασίζει ακόμη και για τις αμοιβές των μελών της σε βάρος της οικονομικής συνδρομής των φοιτητών του Ιδρύματος.

Γ. Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε ότι:

1. Η κυβέρνηση αναστέλλει την αυτοδιοίκηση ενός Πανεπιστημίου και αναθέτει σχεδόν άνευ όρων τη διοίκησή του σε μια δοτή Διοικούσα Επιτροπή.

2. Διαψεύδεται η Αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση για το ΕΑΠ η οποία δεν θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή του κοινότητα, ενώ είναι επιπλέον ανακόλουθη ως προς την δήλωσή της στη Βουλή των Ελλήνων ότι 'ακαδημαϊκότητα ίσον δημοκρατία'.

Περισσότερα Νέα για το ΕΑΠ εδώ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr