Ανοιχτή επιστολή φοιτητών του Ε.Α.Π. στον Υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά Ανοιχτή επιστολή φοιτητών του Ε.Α.Π. στον Υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά

Την ανεξαρτητοποίηση του ΕΑΠ και την εκλογή Πρυτανικών Αρχών, την μείωση των διδάκτρων, την αναβάθμιση της επαγγελματικής ενσωμάτωσης των αποφοίτων  στο κοινωνικό σύνολο, δύο και όχι μόνο μία εξεταστική περίοδο καθώς και άμεση λύση στο θέμα των Ακαδημαϊκών Ταυτοτήτων ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους οι Σύλλογοι Φοιτητών και Πτυχιούχων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Αξιότιμε κ. υπουργέ, σεβαστέ πανεπιστημιακέ δάσκαλε,


Η επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, έναν άνθρωπο προερχόμενο από τα Πανεπιστήμια, άνδρα εξωκοινοβουλευτικό και με σπουδαίες περγαμηνές σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο της πολιτικής δράσης στο χώρο της ανανεωτικής/ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον κατ’ εξοχήν χώρο της αμφισβήτησης των δομών και των κατεστημένων, γέμισε με ελπίδες τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είμαστε και εμείς, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι των προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Θα γνωρίζετε, ασφαλώς, αξιότιμε κύριε υπουργέ, ότι ο χώρος της Εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, έχει γίνει πεδίο πειραματισμών, τις περισσότερες φορές ερασιτεχνικών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης –κάθε υπουργός και μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όπως σκωπτικά λέγεται και ακούγεται κατά κόρον. Κυριολεκτικά στου «κασίδη το κεφάλι», κατά την πρόσφατη δήλωσή σας για τις αλλαγές που και εσείς ετοιμάζετε στο χώρο, τον οποίο εμείς υπηρετούμε από το πιο δύσκολο μετερίζι: αυτό του φοιτητή.

Στις αλλαγές αυτές, όμως, αξιότιμε κύριε υπουργέ, επιθυμούμε να είμαστε παρόντες και όχι πειθήνια όργανα ή, ενδεχομένως, τα «θύματα» μιας ακόμα μεταρρύθμισης. Στην κατεύθυνση αυτή οι συλλογικότητες των φοιτητών και πτυχιούχων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, είναι πρόθυμες να συμβάλλουν με προτάσεις, ιδέες και σκέψεις που μπορούν να διευκολύνουν το έργο σας, μιας και εμείς είμαστε αυτοί που ζούμε το πρόβλημα από μέσα. ως φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι στο σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της ελληνικής κοινωνίας, έχουμε και γνώση και άποψη επί των θεμάτων μας. Επίσης και οι πτυχιούχοι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων τα οποία απορρέουν από τη νομική παραγωγή της συντεταγμένης πολιτείας επί των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. –ειδικά αυτό το τελευταίο έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους χιλιάδες πτυχιούχους του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».

Αξιότιμε κε Υπουργέ ,αιφνιδιαστήκαμε, από πρόσφατη απάντησή σας σε ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, για θέματα που απασχολούν το σύνολο των φοιτητών και πτυχιούχων του ΕΑΠ αντιγράφοντας ακριβώς την ίδια απάντηση του πρώην Υπουργού κου Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στις 2-4-2014, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση 6526/25-2-2014 του Βουλευτή Α Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολου Κακλαμάνη για το ΕΑΠ.

Ωστόσο, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, οι ενεργοί σύλλογοι φοιτητών και πτυχιούχων του ΕΑΠ, σταθερά προσανατολισμένοι όλοι μας στον έντιμο και ειλικρινή διάλογο με την πολιτεία και τα όργανά της, επιμένουμε να σας υπενθυμίζουμε ότι με νομικά τεκμηριωμένες απαντήσεις δεν λύνονται, αλλά διαιωνίζονται προβλήματα.

Ανοιχτή επιστολή φοιτητών του Ε.Α.Π. στον Υπουργό Παιδείας

Άλλωστε, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και ενεργός πολιτικά πολίτης, γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι οι νόμοι βελτιώνονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και δεν συντάσσονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα οργανωμένων συντεχνιών. ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει.

Επειδή, λοιπόν, τύχη καλή μας έφερε να συνομιλούμε με τον υπουργό μιας κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» στον τόπο μας και, επιπλέον, επειδή δεν είμαστε ούτε πολίτες, αλλά ούτε και φοιτητές β΄ κατηγορίας, απαιτούμε και δεν επαιτούμε να εφαρμοστούν και στην περίπτωσή μας οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας.

Η ευκαιρία για μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση την οποία παρέχει ο θεσμός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι σημαντικότατη, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες των φοιτητών ηλικίας από 30 έως και 55 χρονών.

Είμαστε γονείς, είμαστε εργαζόμενοι και φυσικά είμαστε και φοιτητές.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, και με τις τρείς αυτές ιδιότητές μας, έχουμε πληγεί βάναυσα από την συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση, και γι αυτό θεωρούμε εύλογο να μας παρασχεθούν ορισμένες διευκολύνσεις από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στις σπουδές μας.

Ζητάμε: 1) Την διαδικασία εξεύρεσης άμεσης λύσης από μέρους σας, για την ανεξαρτητοποίηση του ΕΑΠ και την εκλογή Πρυτανικών Αρχών η οποία θα βοηθήσει στην πλήρη αναβάθμιση των σπουδών στο ΕΑΠ και στην καλύτερη λειτουργικότητα του, σε αντίθεση με την υπάρχουσα διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή που μέχρι σήμερα έχει με διάφορα νομικά τερτίπια κωλυσιεργήσει την διαδικασία.

2) Μια περαιτέρω μείωση των διδάκτρων θα μας διευκόλυνε, επίσης, να συνεχίσουμε και να περατώσουμε τις σπουδές μας, χωρίς να εκτροχιάζουμε τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς.       

3) Ζητούμε την αναβάθμιση της επαγγελματικής μας ενσωμάτωσης στο κοινωνικό σύνολο, μέσω της αναδιατύπωσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (66/2009). 4) Να υπάρχουν 2 εξεταστικές περίοδοι Φεβρουάριο-Ιούνιο όπως γίνεται και στα παραδοσιακά Πανεπιστήμια διότι εξεταζόμαστε σε ύλη –μαμούθ κάθε Μάιο-Ιούνιο.

5) Να λυθεί άμεσα το θέμα των Ακαδημαικών Ταυτοτήτων των φοιτητών του ΕΑΠ με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργών σε συνεργασία της ΕΔΕΤ με το ΕΑΠ.

Για όλα αυτά, αξιότιμε κύριε υπουργέ, έχουμε και θέσεις και προτάσεις τις οποίες επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας, αρκεί να το θέλετε και εσείς.

Στη βάση όλων όσων προαναφέρθηκαν, συλλογικά όργανα των φοιτητών και πτυχιούχων όλων των προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σας καλούμε σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς σε μια ακόμα μεταρρύθμιση για εμάς αλλά χωρίς εμάς.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Πτυχιούχων Ελληνικού Πολιτισμού Ε.Α.Π  (ΕΛΠ)

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Αποφοίτων Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών Ε.Α.Π

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Πτυχιούχων Πληροφορικής Ε.Α.Π  

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Φυσικών Επιστημών Ε.Α.Π»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr