Πρόεδρος ΕΑΠ: Ο κ. Φίλης αδικεί την πολυεπίπεδη, καθημερινή και συνεχή ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΕΑΠ

Πρόεδρος ΕΑΠ: Ο κ. Φίλης αδικεί την πολυεπίπεδη, καθημερινή και συνεχή ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΕΑΠ

Απάντηση του ΕΑΠ σε δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα νέα διδακτορικά του ΕΑΠ ή με άλλα λόγια «Πότερον δ᾽ ἐνδέχεται ἑαυτὸν ἀδικεῖν ἢ οὔ, φανερὸν ἐκ τῶν εἰρημένων» (Αριστοτέλης Ηθικά Νικομάχεια).

Εκτενή απάντηση στις δηλώσεις του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη έδωσε σήμερα η διοίκηση του ΕΑΠ με ανακοίνωση του Δ.Ε. του ΕΑΠ Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα


Ο Ν.Φίλης κάνοντας προ ημερών κριτική στα νέα διδακτορικά του ΕΑΠ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κάποιοι έχουν μπερδέψει την έρευνα με την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση» δήλωσε ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΕΑΠ που δίνει 50.000 € σε υποτροφίες για την εκπόνηση ειδικών διδακτορικών διατριβών σε θέματα εγκληματικότητας στα ΑΕΙ με θεματολογία, όπως αναφέρει «που περιλαμβάνει ολόκληρο το λεκτικό οπλοστάσιο της ΝΔ κατά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου τους στη Βουλή: εγκληματικότητα σε χώρους εκπαίδευσης και αντιμετώπιση, συστήματα φύλαξης και προστασίας ΑΕΙ, μελέτη περιστατικών βίας σε ΑΕΙ κ.ά.!»

Στην απάντησή του το ΕΑΠ αποδίδει στο Νίκο Φίλη ότι "αδικεί τον εαυτόν του μα κυρίως αδικεί την πολυεπίπεδη, καθημερινή και συνεχή ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου" και παραθέτει Αριστοτέλη: 

«Πότερον δ᾽ ἐνδέχεται ἑαυτὸν ἀδικεῖν ἢ οὔ, φανερὸν ἐκ τῶν εἰρημένων» (Αριστοτέλης Ηθικά Νικομάχεια). 

Η απάντηση του ΕΑΠ

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Φίλης, μέμφεται το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την παροχή υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από τους υπηρετούντες στην Ελληνική Αστυνομία, διολισθαίνοντας δυστυχώς μέχρι του σημείου να τα ονομάσει «διδακτορικά καταστολής». Επί της δήλωσης αυτής, υποχρεούμαστε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

1. Στις 11 Μαΐου 2017 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του τότε Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες αυτής της συνεργασίας αναφέρεται και η «συμμετοχή αστυνομικού προσωπικού σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, για την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε θέματα και αντικείμενα που άπτονται των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.».

2. Στις 7 Μαρτίου 2019 υπεγράφη άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων με το οποίο ανάμεσα σε άλλα «προβλέπεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης στελεχών αναφορικά με τον αντισημιτισμό, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον διαθρησκειακό διάλογο, αλλά και την εμβάθυνση σε θέματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, ορθόδοξου πολιτισμού κ.λπ. Η επιμόρφωση, μάλιστα, στα θέματα αυτά ή άλλα συναφή προβλέπεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω συνεργασιών με Πανεπιστήμια ή εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα.». 

3. Στις 2 Νοεμβρίου 2020 το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, προέβη σε μια τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική πρωτοβουλία, για την παροχή υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην ανάλυση και ενδεχομένως στην επίλυση ενός διαχρονικού και πανθομολογούμενου προβλήματος των ελληνικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα δε με το δελτίο τύπου του Ιδρύματος, ανάλογα μνημόνια συνεργασίας έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Δεν έπραξε δηλαδή τίποτα διαφορετικό από αυτό που το ίδιο το τότε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έπραξε με τα αναφερόμενα (και ενδεχομένως και άλλα) παραπάνω μνημόνια συνεργασίας, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Φίλης, θυμήθηκε αυτή την πρωτοβουλία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τέσσερις (4) περίπου μήνες μετά, λησμονώντας ή και σκόπιμα αποσιωπώντας, τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του διαδόχου του στο Υπουργείο, και δυστυχώς αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες και τις αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές, για την ανάπτυξη της έρευνας. Αν ωστόσο αγνοεί το έργο και τις πρωτοβουλίες του διαδόχου του, θα ήταν εποικοδομητικό και χρήσιμο για τον ίδιο, πριν προβεί στη δήλωση να είχε τη σωστή πληροφόρηση.

Γιατί, με αυτόν τον τρόπο αδικεί τον εαυτόν του μα κυρίως αδικεί την πολυεπίπεδη, καθημερινή και συνεχή ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και τη συμβολή και συνδρομή του στην ποιοτική βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των εργαζόμενων (και) υπό την παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που βιώνει η χώρα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr