Οι φοιτητές των ΕΑΠ και ΑΠΚΥ ζητούν ισότιμα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα

Οι φοιτητές των ΕΑΠ και ΑΠΚΥ ζητούν ισότιμα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα

Οι φοιτητές των Ανοικτών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές για τη στήριξη ψηφίσματός τους, ζητώντας άμεση αναγνώριση των πτυχίων τους, παροχή Π.Ε και την πλήρη αποδοχή από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι φοιτητές Σχολών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου και του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ζητούν την άμεση αποκατάσταση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την αναγνώριση των πτυχίων τους, ζητώντας από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, στην περίπτωση του ΑΠΚΥ και τον ΔΟΑΤΑΠ, «να μεριμνήσουν ώστε οι απόφοιτοι των εν λόγω προγραμμάτων να αποκτήσουν Π.Ε έτσι ώστε, να μπορούν ισότιμα, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην επαγγελματική αποκατάσταση».


Όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι φοιτητές, «ζητούμε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία αυτή, να δοθεί ΠΕ και στις τρεις σχολές ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών τους και όχι με βάση τα συμφέροντα κάποιων, ζητούμε από την υπουργό παιδείας να βάλει τέλος στην υποβάθμιση των πτυχίων μας».

Οι φοιτητές προχωρούν σε συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για τη στήριξη του ψηφίσματός τους (ΕΔΩ).

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Ψήφισμα υπέρ της άμεσης αποκατάστασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τις φοιτήτριες, φοιτητές και απόφοιτες/ους της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών των προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό καθώς και της Σχολής Ανθρωπιστικών και κοινωνικών Επιστήμων του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου και του προγράμματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και οι απόφοιτες/οι των παραπάνω σχολών ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών -στην περίπτωση του ΑΠΚΥ και από τον ΔΟΑΤΑΠ- να μεριμνήσουν προκειμένου οι απόφοιτες/οι των εν λόγω προγραμμάτων να αποκτήσουν Π.Ε ώστε να μπορούν ισότιμα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην επαγγελματική αποκατάσταση όπως χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων σχολών τόσο του Ε.Α.Π όσο και του Α.Π.Κυ 

Η αδικία που πλήττει αυτές τις τρεις σχολές συνεχίζεται σχεδόν 20 χρόνια, στερώντας στους απόφοιτους/ες και φοιτητές-φοιτήτριες των προγραμμάτων αυτών το δικαίωμα να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιστήμη που αποφάσισαν να σπουδάσουν. Όντας επιστήμονες -ή δυνάμει επιστήμονες-, ζητούμε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία αυτή, να αποδοθεί εκπαιδευτικό ΠΕ και στις τρεις σχολές, ανάλογα με τα προγράμματα σπουδών τους και όχι στη βάση πάγιων συντεχνιακών συμφερόντων: Ζητούμε από την Υπουργό Παιδείας να βάλει τέλος στην πρακτική υποβάθμιση των πτυχίων μας. Ζητούμε από το κράτος να σεβαστεί τους κόπους και τις θυσίες μας και να μας επιτρέψει να συμβάλουμε και εμείς με τις γνώσεις μας, τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Δεν είμαστε “φοιτητές κατώτερης βαθμίδας”, αντίθετα πολλοί από εμάς είναι γονείς, εργαζόμενες/οι, νέες/οι ή και μεγαλύτερες/οι που επιλέξαμε να στηρίξουμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Ανοιχτή και Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση και τα εν λόγω προγράμματα. Είμαστε άνθρωποι που αποφασίσαμε εν καιρώ οικονομικής κρίσης να στερηθούμε πολλά, προκειμένου να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα ισότιμο πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης στους οικονομικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Κάθε πανεπιστημιακή σχολή πρέπει να χαίρει αναγνώρισης και δικαιωμάτων, πόσω δε μάλλον όταν το αντικείμενο που θεραπεύει είναι ο Πολιτισμός, αντικείμενο που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τον κύριο τρόπο ποιοτικής μεταβολής και αναβάθμισης της κοινωνίας μας.

Παρακολουθούμε, καιρό τώρα, με αγωνία, τη στοχευμένη και συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης των επιστημονικών αντικειμένων των σχολών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως είναι ο Πολιτισμός, η Κοινωνιολογία, η Φιλοσοφία, η Πολιτειότητα κ.α., και τον πλήρη εξοβελισμό τους από την εκπαίδευση, σε σημείο τα τμήματά μας να οδηγούνται σε κατάρρευση! Κι αν τελικά συμβεί, τι είδους Πολιτεία και Κοινωνία θα είναι αυτή;

Με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε την ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων μας ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, την απόδοση εκπαιδευτικού Π.Ε., την ΙΣΟΤΙΜΗ διεκδίκηση θέσεων εργασίας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, καθώς και την αναγνώριση της σημαντικότητας των προγραμμάτων σπουδών του Πολιτισμού από την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα και την Ελληνική Πολιτεία.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τον αγώνα αυτόν, συνυπογράφοντας το παρόν ψήφισμα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Οι φοιτήτριες, φοιτητές, απόφοιτες και απόφοιτοι των προγραμμάτων σπουδών ΕΛΠ, ΕΠΟ, Ελ.Πολ των Δημόσιων, Ανοικτών Πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου (Ε.Α.Π – Α.Π.Κυ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr