Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ: Σοβαρές επιφυλάξεις έναντι των εξ αποστάσεως εξετάσεων

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ΕΑΠ: Σοβαρές επιφυλάξεις έναντι των εξ αποστάσεως εξετάσεων

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Η κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ζητά με απόφασή της, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για τη διεξαγωγή αδιάβλητων, έγκυρων και αξιόπιστων εξ αποστάσεως εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο.

Απόσπασμα από το υπ’ αριθμ. 168/30-04-2020  πρακτικό της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ


Πρακτικό 168ης συνεδρίασης της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (30-04-2020 και ώρα 10:00)

Η 168η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τηλεδιασκέψεων του ΕΑΠ  (υπόγειο κτιρίου Β, αίθουσα Β.-1.2) στην Πάτρα (πάροδος Αριστοτέλους 18), την  Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 και ώρα 10:00.

Παρόντες/ούσες μέσω τηλεδιάσκεψης: Κοσμήτορας της ΣΑΕ, Καθηγητής Αντώνιος Λιοναράκης,  Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΣΑΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Κουτούζης, Καθηγητής Παναγιώτης Καγιαλής, Καθηγήτρια Αργυρώ Λουκάκη, Καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Καθηγητής Νικόλαος Σηφάκης, Καθηγήτρια Βασιλεία Χατζηνικήτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Μπολιάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αντιγόνη Βλαβιανού-Δετζώρτζη, Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Βλαχάκης, Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωργία Πατερίδου, Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Φιλιππής

Η Καθηγήτρια Αθανασία Μπάλτα εισήλθε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από τη συζήτηση  του Θέματος 3 «ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ - ΣΕΠ».

Ο Καθηγητής Γρηγόριος Μολύβας, Διευθυντής του ΠΠΣ ΕΠΟ, συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από την έναρξή της έως τη λήψη απόφασης του υποθέματος 1 του Θέματος 2 «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι Διευθύντριες/ές των Προγραμμάτων Σπουδών της ΣΑΕ, που είναι μέλη ΔΕΠ άλλων Α.Ε.Ι.: Καθηγητής Θεοχάρης Αθανασιάδης, Καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου, Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος, Καθηγητής  Μάριος Χρύσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ευθυμιάδου, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Ξυδόπουλος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Παπαδοπούλου.

Τήρηση πρακτικού: Μαρία Αλεξανδρή, εκτελούσα χρέη γραμματέα

ΘΕΜΑ 4ο

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

9. Σχετικά με τις τελικές εξετάσεις (τελικές - επαναληπτικές)

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ), αναφορικά με τη διενέργεια των εξετάσεων (τελικών - επαναληπτικών) των φοιτητών/τριών του Ιδρύματος για το ακαδ. έτος 2019-2020, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από διεξοδική συζήτηση, τα ακόλουθα:

Α. Να εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις έναντι των εξ αποστάσεως εξετάσεων

Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να ανακύψουν διάφορα ζητήματα τεχνικής φύσεως κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τα οποία θα είναι πέρα από τον έλεγχο των επιτηρητών και του εκάστοτε Συντονιστή και τα οποία απειλούν δυνάμει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις:

(α) διακοπής της σύνδεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία οπτικής και ακουστικής επιτήρησης (επισημαίνεται η δεδομένη αδυναμία του συστήματος skype for business να υποστηρίζει ταυτόχρονη και πολύωρη σύνδεση με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων),

(β) αδυναμίας πλήρους επόπτευσης των διαδικασιών επί της οθόνης του υπολογιστή (π.χ. διαμοιρασμός με τρίτο άτομο, ηλεκτρονική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αναζήτηση πληροφοριών στο internet, χρήση άλλων αρχείων αποθηκευμένων στον υπολογιστή, κ.λπ.).

Β. Να θέσει αιτήματα – προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αδιάβλητων, έγκυρων και αξιόπιστων εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΑΠ

  • Η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι νομικά απολύτως κατοχυρωμένη με σαφείς αποφάσεις των αρμοδίων θεσμικών οργάνων του ΕΑΠ. (Ρητή αναφορά, επί παραδείγματι, στη δυνατότητα δειγματοληπτικής προφορικής υποστήριξης-εξέτασης ενός γραπτού).
  • Θα πρέπει να συνταχθεί και να κοινοποιηθεί εγκαίρως αναλυτικός οδηγός για την εξ αποστάσεως εξέταση, κατά το πρότυπο των σχετικών οδηγών που εκδίδει και διαμοιράζει σε φοιτητές και ΣΕΠ το ΕΑΠ κάθε έτος, ο οποίος θα καλύπτει απολύτως όλες τις πιθανές μορφές/τύπους εξέτασης που έχουν υποβληθεί ήδη από τους Συντονιστές.
  • Θα πρέπει να συνταχθεί από τη Νομική Υπηρεσία του ΕΑΠ, κοινό για όλους τους φοιτητές, Έντυπο Συναίνεσης για το σύνολο της διαδικασίας, από τη στιγμή που τίθεται θέμα οπτικής και ακουστικής επιτήρησης στον ιδιωτικό χώρο του των φοιτητών, κ.ά. Στο έντυπο αυτό, που θα πρέπει να έχει υπογράψει ο φοιτητής προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ο φοιτητής θα δεσμεύεται να έχει σε λειτουργία τον απαραίτητο εξοπλισμό (κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία ή ακουστικά, σύνδεση στο διαδίκτυο), θα δεσμεύεται ότι θα εξεταστεί χωρίς τη βοήθεια άλλου προσώπου και θα συναινεί με τους αναλυτικά διατυπωμένους όρους των εξετάσεων, αναφορικά με τον τρόπο της εξέτασης και την επιτήρηση.
  • Είναι απαραίτητη η διαρκής παρουσία ενός ή περισσότερων επιτηρητών (διοικητικών υπαλλήλων ΕΑΠ) στις εικονικές αίθουσες που θα δημιουργηθούν, συμπληρωματικά με τον εκάστοτε καθηγητή-σύμβουλο ενός τμήματος είτε για γραπτή εξέταση είτε για προφορική εξέταση).
  • Για τους φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να συνταχθεί και να κοινοποιηθεί εγκαίρως αναλυτικός οδηγός για την εξ αποστάσεως εξέταση, κατά το πρότυπο των σχετικών οδηγών που εκδίδει και διαμοιράζει το ΕΑΠ κάθε έτος σε φοιτητές και ΣΕΠ, ο οποίος (οδηγός) θα καλύπτει όλες τις πιθανές μορφές/τύπους καθώς και τον προβλεπόμενο χρόνο εξέτασης.
  • Είναι κρίσιμη η συνεχής τεχνική υποστήριξη (helpdesk), online και τηλεφωνική, τόσο κατά τη φάση της προετοιμασίας των εξετάσεων (πχ. Οδηγίες για τη σύνταξη των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών) όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης κάθε θεματικής ενότητας, αλλά και του έγκαιρου ελέγχου κειμενικής ομοιότητας (turnitin), βάσει του οποίου θα υπάρξει δειγματοληπτική ή στοχευμένη προφορική υποστήριξη ενός γραπτού σε ορισμένες ΘΕ. Να οριστεί με σαφήνεια σε ποιον χώρο του study/coutses θα κατατεθούν τα θέματα των εξετάσεων από τους συντονιστές καθώς και οι γραπτές απαντήσεις των φοιτητών.
  • Το Skype for Business δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη οπτική επιτήρηση του συνόλου των φοιτητών ενός τμήματος και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η ανεύρεση και χρήση άλλου κατάλληλου λογισμικού που να το επιτρέπει, ώστε να διασφαλιστεί η ταυτόχρονη & αδιάλειπτη επιτήρηση του συνόλου των φοιτητών ενός τμήματος.

Ειδικότερα ζητήματα των προφορικών εξετάσεων:

Ειδικότερα για την περίπτωση της προφορικής εξέτασης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

  • Αναφορικά με τη μαγνητοσκόπηση της προφορικής εξέτασης, στην παρούσα φάση είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα-προφανώς θα ενεργοποιηθεί από τους τεχνικούς. Καλό θα ήταν να σταλούν κάποιες οδηγίες ή να γίνει κάποιο διαδικτυακή σεμιναριακή συνάντηση ειδικά γι' αυτό, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της καταγραφής/αρχειοθέτησης κλπ. Ασφαλώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πιθανά νομικά ζητήματα που αφορούν στην καταγραφή της εξέτασης.
  • Επισημαίνεται εκ νέου η διασφάλιση συνεχούς τεχνικής υποστήριξης την ώρα της εξέτασης.

Γ. Να ζητήσει διευκρινίσεις

Τέλος ζητούνται διευκρινήσεις για τα παρακάτω:

  • Στην περίπτωση συνδυασμού δύο (2) τύπων εξέτασης (θέματα ανάπτυξης + θέματα πολλαπλής επιλογής)  θα πρέπει να προσδιοριστεί η σειρά και η διάρκεια του κάθε τύπου.
  • Ποια θα είναι η ελάχιστη διάρκεια εξέτασης (έτσι, ώστε να υπάρχει κατοχύρωση των συντονιστών, καθώς διαφορετικοί τύποι εξέτασης συνεπάγονται διαφορετικό χρόνο διάρκειας);
  • Τί προβλέπεται στην περίπτωση αποδεδειγμένης απώλειας/διακοπής της σύνδεσης των φοιτητών ή των μελών ΣΕΠ/επιτηρητών, λόγω προβλημάτων δικτύου για παραπάνω από 5΄;
  • Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ταυτοποίηση των φοιτητών; Σημειώνεται ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις φοιτητών, ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά τμήματα, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί στην διάρκεια των ΟΣΣ επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Επίσης, ελέγχεται μόνο φοιτητική ταυτότητα ή και αστυνομική; ορισμένοι  φοιτητές δεν έχουν ακόμη ταυτότητα φοιτητική. Πάντα ελέγχουμε και την αστυνομική στις εξετάσεις.
  • Στην περίπτωση φοιτητών σε σωφρονιστικά ιδρύματα, η διοίκηση του ΕΑΠ θα πρέπει να μεριμνήσει για τον συντονισμό της διαδικασίας. 

Αντώνης Λιοναράκης
Κοσμήτορας ΣΑΕ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr