ΕΑΠ: Επιστολή Κοσμήτορα προς τον Πρόεδρο της ΔΕ για τις τελικές (και επαναληπτικές) εξετάσεις

ΕΑΠ: Επιστολή Κοσμήτορα προς τον Πρόεδρο της ΔΕ για τις τελικές (και επαναληπτικές) εξετάσεις

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητή, Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, απέστειλε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Καθηγητής Α. Μιχιώτης, αναφορικά με το θέμα που απασχολεί τους φοιτητές, για το πως θα πραγματοποιηθούν οι τελικές (και επαναληπτικές) εξετάσεις των προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος.

Στην επιστολή αναφέρεται πως Η ΔΕ του ΕΑΠ οφείλει να εκπονήσει, σε συνεργασία με τις ακαδημαϊκές δομές του (Σχολές), που γνωρίζουν αντικειμενικά καλύτερα τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ΠΣ και ΘΕ, τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σχέδια για τον τρόπο και τον χρόνο των εξετάσεων. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν και συζητηθούν εμπεριστατωμένα στη ΔΕ, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν/συνεκτιμηθούν, με όρους αξιόπιστης υλοποίησης και διασφάλισης ποιότητας εξέτασης.


Ακόμη, επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα με τρόπο που αποφασιστεί να διεξαχθούν τελικά οι εξετάσεις (ηλεκτρονικά, δια ζώσης, υβριδικά κλπ.), οι φοιτητές πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και επίσημα για το από πότε και μετά ενδέχεται να κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτές.

Αναλυτικά η Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΑΠ:

"Αξιότιμε κε Πρόεδρε, 

Παρακολουθώντας και αφουγκραζόμενος τον όλο και πιο έντονο προβληματισμό φοιτητών και διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, αλλά και του ΕΑΠ γενικότερα -με όποιον τρόπο και αν αυτός εκφράζεται, δημόσια (forum) ή σε προσωπική βάση (ηλεκτρονικά/τηλεφωνικά)- αναφορικά με το θέμα των τελικών (και επαναληπτικών) εξετάσεων των προγραμμάτων σπουδών του πανεπιστημίου μας, επιτρέψτε μου, σε συνέχεια και της από 19/3/2020 επιστολής μου, να συνοψίσω σε δύο σημεία τα βασικά θέματα που η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και εγώ προσωπικά θεωρούμε απολύτως αναγκαία να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα από το ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου μας, τη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ). 

1. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, η ΔΕ του ΕΑΠ οφείλει να εκπονήσει, σε συνεργασία με τις ακαδημαϊκές δομές του (Σχολές), που γνωρίζουν αντικειμενικά καλύτερα τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων ΠΣ και ΘΕ, τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σχέδια για τον τρόπο και τον χρόνο των εξετάσεων. Τα σχέδια αυτά, που μπορεί και να μην είναι τα ίδια για κάθε Σχολή, θα πρέπει να παρουσιαστούν και συζητηθούν εμπεριστατωμένα στη ΔΕ, ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν/συνεκτιμηθούν, με όρους αξιόπιστης υλοποίησης και διασφάλισης ποιότητας εξέτασης. Η τελική απόφαση της ΔΕ Θα ήταν σκόπιμο να ληφθεί αμέσως μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαίου, καθώς τότε ολοκληρώνονται και οι εβδομάδες μελέτης των περισσότερων ετήσιων ΠΣ. Άλλωστε, πολλά εξ αποστάσεως πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχουν ήδη αρχίσει και λαμβάνουν, σχετικές με το θέμα αυτό, αποφάσεις.

2. Ανεξάρτητα όμως από το ανωτέρω και ανεξάρτητα από τον τρόπο/σχήμα με το οποίο θα αποφασίσει το πανεπιστήμιο να διεξαχθούν τελικά οι εξετάσεις (ηλεκτρονικά, δια ζώσης, υβριδικά κλπ.), οι φοιτητές πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και επίσημα για το από πότε και μετά ενδέχεται να κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτές, με άλλα λόγια να ενημερωθούν για την ισχύ ή όχι της αρχικής χρονικής οριοθέτησης των εξετάσεων ή, σε περίπτωση που εκ των πραγμάτων τίθεται από τώρα μετακίνηση αυτής, σε ποια νέα χρονικά όρια -με τα τωρινά δεδομένα- προσανατολίζεται το πανεπιστήμιο. Αυτό θα τους βοηθήσει αφενός να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους και σ' αυτήν την περίοδο μελέτης τους, που, αν και 'ΜΕΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ', δεν είναι δεδομένο ότι έχουν περισσότερο παραγωγικό/δημιουργικό χρόνο, αφετέρου θα τους αποτρέψει από το παρακολουθούν καθημερινά ό,τι γράφεται, ανακοινώνεται ή συζητιέται σε οιοδήποτε δικτυακό τόπο ή τύπο, που τις περισσότερες φορές είναι ασαφές ή επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες ή εμπεριέχει και αντιφάσεις. Σε μία τέτοια υπεύθυνη κατεύθυνση θεωρείστε την αρωγή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ και εμού προσωπικά δεδομένη."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr