Κανονισμός χορήγησης υποτροφιών του Ε.Α.Π

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κάθε ακαδημαϊκό έτος θα χορηγεί υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών εκτός των χορηγούμενων υποτροφιών με βάση τα κριτήρια, τη μοριοδότηση και τη διαδικασία που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.  

Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί υποτροφία ολικής απαλλαγής για όσους φοιτητές των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή χρονιά 3 θεματικές ενότητες εκτός των εργαστηριακών κύκλων και συγκεντρώνουν σε κάθε μια από αυτή βαθμό από 8,5 και άνω στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν δηλώσει να παρακολουθήσου 2 θεματικές ενότητες και συγκεντρώνουν βαθμό σε κάθε μια από αυτή από 8,5 και άνω. Η υποτροφία αριστείας θα αφορά στην απαλλαγή όσων θεματικών ενοτήτων δηλωθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.                                                              


Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση υποτροφίας αριστείας δεν αφορά διπλωματική εργασία και εργαστηριακούς κύκλους.

Τέλος, διασαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται η κατάθεση αίτησης για τη χορήγηση υποτροφίας αριστείας.                                                                                                    

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι υποτροφίες που χορηγούνται από το Ε.Α.Π. αφορούν την ολική ή  μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται  με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων που αναλύονται παρακάτω: 

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οικονομική κατάσταση του υποψήφιου  για  το   προηγούμενο   οικονομικό 

έτος του ακαδημαϊκού έτους που αιτείται την υποτροφία. Το οικονομικό έτος προσδιορίζεται σαφώς στο έντυπο της αίτησης χορήγησης υποτροφίας. Η οικονομική κατάσταση προκύπτει από το φορολογητέο εισόδημα που αναγράφεται: 

 α) στο εκκαθαριστικό σημείωμα του υποψήφιου (κατατίθεται επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή εκκαθαριστικό σημείωμα από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων www.gsis.gr βάσει της απόφασης 2837/0030/11.11.2003 ΦΕΚ 1685/Β).

ή

β) σε δήλωση του νόμου 1599/86 επικυρωμένη μόνο από την εφορία, για τους  υποψήφιους που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, στην οποία θα αναγράφεται ότι «δεν είχα υποχρέωση να υποβάλω φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος ….». Η αναγραφή του οικονομικού έτους που ενδιαφέρει κάθε φορά το Ε.Α.Π. είναι υποχρεωτική, άλλως η υπεύθυνη δήλωση δε θα λαμβάνεται υπόψη.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος για υποτροφία είναι έγγαμος, λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα και των δύο συζύγων.

Διευκρινίζεται ότι φορολογικές δηλώσεις, εκκαθαριστικά σημειώματα γονέων και εκκαθαριστικά σημειώματα ή δηλώσεις του νόμου 1599/86 άλλων οικονομικών ετών δε λαμβάνονται υπόψη.

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οικογενειακή κατάσταση του υποψήφιου: 

α) i.) έγγαμος/η ,

ii) διαζευγμένος/η ή σε διάσταση, με προστατευόμενα μέλη (παιδιά),

β) αριθμός παιδιών του υποψήφιου που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, δηλαδή : i) άγαμα τέκνα μέχρι 18 ετών , ii) άγαμα τέκνα μέχρι 24 ετών εφόσον είναι προπτυχιακοί φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το αποδεικνύουν με πιστοποιητικό της οικείας σχολής για το τρέχον εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους που υποβάλλουν την αίτηση χορήγησης υποτροφίας. Η μη διευκρίνιση ή παράλειψη αναφοράς ότι η φοίτηση αφορά προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θα καθιστά μη αξιολογήσιμο το πιστοποιητικό. 

Ως ημερομηνία συμπλήρωσης των παραπάνω ορίων ηλικίας των τέκνων των υποψήφιων  ορίζεται η 31/12  του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των αιτήσεων υποτροφίας.   

Παράλληλα οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίζουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ειδικότερα για την περίπτωση διάζευξης θα πρέπει να συνυποβάλλεται το διαζευκτήριο. 

Αναπηρία του υποψήφιου, συζύγου ή παιδιών του, όπως αυτές προκύπτουν από γνωματεύσεις Α'/θμιας ή Β'/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Αποφάσεις Συνταξιοδότησης από διευθυντές των αντίστοιχων Ταμείων Ασφάλισης (O.Γ.Α.  Τ.Ε.Β.Ε. κλπ.), στις οποίες  πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική της διάρκεια. Επισημαίνεται ότι , γνωματεύσεις και αποφάσεις στις οποίες δε διευκρινίζεται  το ποσοστό ή η χρονική διάρκεια της αναπηρίας δε θα λαμβάνονται υπόψη . 

Παράλληλα υποβάλλεται και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Αναπηρία γονέων - αδελφών του υποψήφιου. 

1. Η αναπηρία γονέων λαμβάνεται υπόψη μόνο για τους υποψήφιους που έχουν ανάπηρους γονείς ως προστατευόμενα μέλη τους και αποδεικνύουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα εξής δικαιολογητικά:α) γνωματεύσεις Α'/θμιας ή Β'/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ή Αποφάσεις Συνταξιοδότησης από διευθυντές των αντίστοιχων Ταμείων Ασφάλισης (O.Γ.Α.  Τ.Ε.Β.Ε. κλπ.), στις οποίες  πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική της διάρκεια.(Επισημαίνεται ότι, γνωματεύσεις και αποφάσεις στις οποίες δε διευκρινίζεται  το ποσοστό ή η χρονική διάρκεια της αναπηρίας δε θα λαμβάνονται υπόψη), β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης  του ατόμου που έχει την αναπηρία και γ) βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή επικυρωμένο αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης του υποψήφιου(όχι εκκαθαριστικό σημείωμα) για το οικονομικό έτος που εξετάζει κάθε φορά το Ε.Α.Π. , στο οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του γονέα που φέρει την αναπηρία (πίνακας 9) και βαρύνει τον υποψήφιο οικονομικά. 

Διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών α, β και γ είναι υποχρεωτική για τη λήψη των μορίων του συγκεκριμένου κριτηρίου.

2.  Η αναπηρία αδελφού/ής αξιολογείται μόνο στις ακόλουθες  περιπτώσεις : 

α) όταν ο  υποψήφιος  και ο  αδελφός/ή του είναι  άγαμοι  και  β)  όταν ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης του πιο πάνω με αμετάκλητη δικαστική απόφαση την οποία οφείλει να  προσκομίζει. Για την απόδειξη της αναπηρίας απαιτούνται τα α και β δικαιολογητικά της παραπάνω παραγράφου.  

Μονογονεϊκή οικογένεια:  αφορά  τους  υποψήφιους που είναι:

α) γονείς με προστατευόμενα μέλη  κατά τα παραπάνω (παιδιά) εκτός γάμου, όπως αυτό προκύπτει από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,

β) γονείς που τελούν εν χηρεία και έχουν προστατευόμενα μέλη κατά τα παραπάνω, η οποία θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου.   

Προστάτης οικογένειας: αφορά μόνο άγαμους υποψήφιους και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο/η από την οικογένεια όπου: α) έχει πεθάνει ο πατέρας ή η μητέρα και ο/η εν ζωή σύζυγος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση χηρείας ή β) έχουν πεθάνει οι δύο γονείς και υπάρχουν ανήλικα άγαμα αδέλφια ή γ) ο υποψήφιος είναι τέκνο άγαμης μητέρας. Τα στοιχεία αυτά  θα προκύπτουν από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίστοιχη  ληξιαρχική πράξη θανάτου. 

Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας: αφορά μόνο άγαμους υποψήφιους οι οποίοι τεκμηριώνουν  την πολυτεκνική ιδιότητά τους με πιστοποιητικό από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.) ή άλλου αναγνωρισμένου φορέα πολυτέκνων. Το παραπάνω πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξάμηνου κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας. 

Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλεται και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Αδέλφια φοιτητές: αφορά μόνο άγαμους υποψήφιους οι οποίοι έχουν άγαμα αδέλφια έως 24 ετών που σπουδάζουν σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίζουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και σχετική βεβαίωση φοίτησης των αδερφών τους, στην οποία πιστοποιούνται οι  σπουδές τους κατά το τρέχον εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους υποβολής της αίτησης χορήγησης υποτροφίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του παραπάνω ορίου ηλικίας (24ου) ορίζεται η 31/12  του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των αιτήσεων υποτροφίας.   

Στρατιωτική θητεία: αφορά μόνο τους υποψήφιους που κατά  το χρόνο υποβολής της αίτησης χορήγησης υποτροφίας εκπληρώνουν τις υποχρεωτικές στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και το αποδεικνύουν με σχετικό έγγραφο της μονάδας τους. Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί κατά την περίοδο που ορίζει το Ε.Α.Π. για την υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας.

3. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤHΡΙΑ

Για τους νεοεισαχθέντες σε προπτυχιακά προγράμματα,  αξιολογείται μόνο ο Βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου. Στην περίπτωση κτήσης απολυτηρίου τίτλου λυκείου εξωτερικού, θα προσκομίζεται βεβαίωση αντιστοιχίας του βαθμού του τίτλου από την αρμόδια υπηρεσία. 

Για τους νεοεισαχθέντες σε μεταπτυχιακά προγράμματα,  αξιολογείται ο Βαθμός Πτυχίου. Οι τίτλοι του εξωτερικού λαμβάνονται υπόψη μόνο αν συνοδεύονται από την αντίστοιχη πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας και αντιστοιχίας τους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. καθώς και από την αντίστοιχη βαθμολογία. Στην περίπτωση κατάθεσης δύο πτυχίων θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου που σχετίζεται με τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Α.Π.    

Για τους υπόλοιπους  φοιτητές, αξιολογείται η επίδοσή τους στις Θεματικές Ενότητες που έχουν επιλέξει κατά το ημερολογιακά προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος  στο Ε.Α.Π. από το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας .

ΠΡΟΣΟΧΗ

Κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας, οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω : 

1.      Αιτήσεις που κατατίθενται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης υποτροφίας δε θα λαμβάνονται υπόψη.

2.      Δικαιολογητικά που κατατίθενται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χορήγησης υποτροφίας και ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσής τους δε θα λαμβάνονται υπόψη.

3.      Όσα από τα προσκομιζόμενα έγγραφα είναι αντίγραφα του πρωτοτύπου θα προσκομίζονται μόνο σε μορφή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου. Σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα λαμβάνονται υπόψη.

4.      Έγγραφα που πιστοποιούν κοινωνικά κριτήρια, πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ κατά την καθορισμένη περίοδο υποβολής αιτήσεων χορήγησης υποτροφίας. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα λαμβάνονται υπόψη. 

5.      Έγγραφα που δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση, προκειμένου να ληφθούν υπόψη.

6.      Τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης πρέπει να έχουν εκδοθεί πρόσφατα και συγκεκριμένα έως και δύο μήνες πριν από την καθορισμένη περίοδο υποβολής αιτήσεων υποτροφίας προκειμένου να ληφθούν υπόψη. Επισημαίνεται ότι πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης με παλαιότερη ημερομηνία έκδοσης, καθώς και οποιοδήποτε άλλο συναφές πιστοποιητικό ή έγγραφο δε θα λαμβάνεται υπόψη. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr