Περιφερειακό εξεταστικό κέντρο για το ΕΑΠ στην Κρήτη

Περιφερειακό Εξεταστικό Κέντρο για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη

Περιφερειακό εξεταστικό κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει στο Ηράκλειο, για πρώτη φορά φέτος, σε πιλοτική εφαρμογή, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Με την εξέλιξη αυτή, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Πύλη – Πόλο του ιδρύματος στην Κρήτη και τον ακαδημαϊκό της χάρτη, αλλά και για τους εκατοντάδες φοιτητές του, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, από το νησί, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Παγκρήτιου Συλλόγου Φοιτητών Ε.Α.Π. και ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική «αποκέντρωση» του ιδρύματος.


Οι Κρητικοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, οι οποίοι συνολικά παρακολουθούν περίπου 900 διαφορετικές θεματικές ενότητες στα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρει το ίδρυμα, θα έχουν τη δυνατότητα στην φετινή εξεταστική περίοδο που εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα να δοκιμαστούν σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηράκλειο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά με τα έξοδα μετακίνησης προς την Αθήνα, τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη αυτή, κοινοποιήθηκε στους Κρήτες φοιτητές του ΕΑΠ με ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του ιδρύματος, στο οποίο επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σε μια προσπάθεια οριστικής διευθέτησης του ζητήματος των εξετάσεων σε περιφερειακά εξεταστικά κέντρα και στην κατεύθυνση του να διευκολύνει τους/τις φοιτητές/τριες στη μείωση των δαπανών των σπουδών τους, αποφάσισε να προχωρήσει πιλοτικά στη λειτουργία του πρώτου περιφερειακού εξεταστικού κέντρου στο Ηράκλειο της Κρήτης, για την εξεταστική περίοδο των ετησίων προγραμμάτων σπουδών του 2018-2019.

Η επιλογή της Κρήτης έγινε με γνώμονα τον αριθμό των εξεταζόμενων ανά θεματική ενότητα και πρόγραμμα, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος όλων των παραμέτρων που αφορούν μια τέτοια οργάνωση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μελλοντικά και άλλα περιφερειακά κέντρα εξετάσεων όπου υπάρχουν παραρτήματα του ΕΑΠ.

Τα τελευταία χρόνια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα των αποφάσεών της, την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου των φοιτητών/τριών, εφαρμόζοντας κανόνες ίσης μεταχείρισης και παροχής ευκαιριών σε όλους/ες, Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, με σκοπό να υπάρξει άμεση διευθέτηση στο ζήτημα των δαπανών των φοιτητών/τριών, ειδικότερα όσων εντάσσονται σε ηλεκτρονικά τμήματα φοίτησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διευθέτηση θα αποσταλούν μετά τις διακοπές του Πάσχα».

Η διεκδίκηση

Το οξυμένο πρόβλημα της μετακίνησης των Κρητών φοιτητών του ΕΑΠ, τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο, προσέλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταπτυχιακών φοιτητών αλλά και της σημαντικής αύξησης των ηλεκτρονικών τμημάτων του ΕΑΠ. Οι φοιτητές αυτοί, όφειλαν να μετακινηθούν από μία έως και τρεις φορές σε εξεταστικά κέντρα του ιδρύματος στις μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά τις σπουδές τους με έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών ΕΑΠ είχε αναλάβει πρωτοβουλία διευθέτησης του ζητήματος με παρεμβάσεις, επιστολές και δια ζώσης συναντήσεις με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος. Οι προσπάθειες αυτές ευοδώθηκαν εν τέλει, και η αναγγελθείσα λειτουργία του Περιφερειακού Εξεταστικού Κέντρου του ιδρύματος στην Κρήτη, θα ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες δομές στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Μιλώντας στο cretapost η πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φοιτητών ΕΑΠ Μαίρη Κουλούρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και επισήμανε ότι ιδιαίτερα από τον Φεβρουάριο και μετά οι παρεμβάσεις της διοίκησης του Συλλόγου και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με του ιθύνοντες του ιδρύματος ήταν συνεχείς, ώστε να γίνει γρήγορα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές στο νησί.

Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του φοιτητικού δυναμικού του ΕΑΠ στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι η αύξηση της συμμετοχής στο όργανο εκπροσώπησης τους θα ισχυροποιήσει τις μελλοντικές διεκδικήσεις με στόχο τη λειτουργία ενός πολυδύναμου Παραρτήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr